Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Caravaggio, ucigaşul de pe terenul de tenis

Marele pictor italian, precursor al barocului, îşi omora, acum 400 de ani, adversarul şi îi tăia testiculele, la capătul unui meci de „palla a corda” disputat pe o miză de 45 RON

E soare pe „Campo Marzio”. Roma, final de […]

sâmbătă, 26 septembrie 2009, 11:59

Marele pictor italian, precursor al barocului, îşi omora, acum 400 de ani, adversarul şi îi tăia testiculele, la capătul unui meci de „palla a corda” disputat pe o miză de 45 RON

E soare pe „Campo Marzio”. Roma, final de mai. Michelangelo Merisi şi bunul său prieten, Onorio Longhi, joacă o partidă de „palla a corda”. Brusc, apar şmecherii locului. Nici o muscă nu strănută pe aici fără ştiinţa lui Ranuccio Tomassoni! Aluat bun, a cochetat cu pictura, provenind dintr-o familie cu ceva biblioteci prin casă, dar a devenit, rapid, „băiat de Dorobanţi”. Scandalul mocneşte. Merisi acceptă rămăşagul de zece scudi şi jocul începe pe terenul lung de 30 de metri. E aproape de final, o minge buclucaşă nu cade nici afară, nici înăuntru şi beizadeaua aruncă un „Va a fare in culo!” E greu să mai faci ceva acum: „Tu vorbeşti, păzitor de curve ce eşti!”, ripostează tînărul de 35 de ani! Săbii scoase din teacă. Tomassoni are „şcoală” şi, din două mişcări, îşi taie, la gît şi la o ureche, adversarul. Dar fandarea decisivă vine din cealaltă parte: trupul lui Ranuccio e străpuns! Fioros, „Michele” taie testiculele „duşmanului”, după care e dus pe braţe, mai mult mort decît viu, într-o casă conspiratiă. Lumea e îngrozită!!! Nu e o scenă din „Naşul”, ci întîmplări reale din Roma anului 1606!

De la penel la sabie
Supravieţuitorul e marele Caravaggio, pictorul care avea să spargă toate barierele Renaşterii, să scoată din mînecile-i largi clarobscurul şi să devină precursorul barocului. Artistul cu „Bacchus”, „Băiat cu un coş de fructe”, „Cina din Emmaus” ori „Sfîntul Matei şi îngerul” n-a fost, niciodată, un cuminte dar, parcă, de cînd o cunoscuse pe Filide Melandroni, părea că nu mai ştie pe ce lume trăieşte.

Femeia îi fusese model pentru vreo trei-patru tablouri, însă, tocmai cînd lucra cu ea la „Portretul unei curtezane” şi se îndrăgostise nebuneşte, aflase că e una dintre cele mai curtate prostituate din Roma, „femeia” lui Ranuccio, „peştele” şi protectorul ei. De trei ani căuta razbunarea.

Şi, duminică, 29 mai 1606, ea a venit! Partida de tenis a fost doar pretextul. Caravaggio l-a ucis pe Tomassoni şi, conform obiceiurilor vremii, i-a tăiat „bărbăţiile”, pentru că duelul plecase de la o „damă”. Cînd funcţionarul de la curtea criminală l-a găsit, a replicat că a căzut în sabie şi s-a rănit…

„Un miracol al artei, o minune a naturii”, după cum îl descriau apropiaţii, Caravaggio avea să moară de malarie, la doar 39 de ani, după o viaţă zbuciumată, presărată cu condamnări, arestări, ascunzişuri, dueluri ori crime. Şi astăzi, documente păstrate la Vatican vorbesc despre un talent uriaş, dar aprig la mînie şi degrabă vărsător de sînge!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

eu aka me (10 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 5:37

ne’ai innebunit cu blog’urile astea!!!
BAGA MARE

Mama Omida (4 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 6:14

Bunicel articolul, dar chestia cu 45 RON e de prost gust!

Eu (2 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 10:16

Nu v-am spus eu ca tenisul incita la violenta? Ar trebui interzis…

fisherking (2 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 10:17

Nici un comentariu… deh, ce sa-i faci, Michele Caravaggio nu a avut privilegiul sa vanda branza sau butelii si nici nu stia pe de rost maneaua Stelei. Caravaggio a abandonat reascentismul si manierismul, preferand sa redea crud, brutal, realitatile coplesitoare pe care le-a experimentat. A fost un nebun al artei. Sincer, domnule Oprisan, nu vad legatura cu nici un personaj din sportul nostru, pentru ca Ilie Nastase e inca viu, slava Domnului. Poate doar sugestia privind conservarea sentimentului vindicativ, vis a vis de un personaj grotesc cu o deja prea lunga rezidenta in Ghencea.

cahoots (1 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 10:29

Tot respectul pt astfel de articole

ciocu (1 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 10:37

Frumos. Si, tocmai de aceea, Cataline, ce cauti tu aici?

johnny (68 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 10:40

si uite asa , cu inca un articol foarte bun , mi-am facut si ora de istorie a artei, materie cu care nu prea ma impacam pe la scoala .

Numai bine Cataline !

durden (109 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 14:53

wow…super!!sunt ca o gura de aer proaspat articolele tale,cataline!felicitari!!!sper ca niciodata sa nu te manjesti,scriind despre becalioti sau fotbalul mizer de la noi…

Adin (1 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 16:33

Domnule, vezi-ti de treburile dumitale si nu te mai hazarda la a reliefa scena in cauza! In primul rand CARAVAGGIO nu este pictorul care a pus in scena acea tehnica a clarobscurului de care aminteai ci olandezul REMBRANDT!!! In al doilea rand crima de care aminteai a fost comisa cu paleta de tenis a pictorului. Deci… pana la a i se taia testicolele este cale lunga, la fel de lunga ca acea dintre tehica lui Rembrandt si cea a lui Caravaggio!

andrei (4 comentarii)  •  27 septembrie 2009, 18:36

f bun articolul!

corectorul (11 comentarii)  •  28 septembrie 2009, 0:32

ar trebui sa scrii mai des! Ceva despre berbecii lui Jiji in macelaria lui Maricelu nu ai gasit in arhive? ar fi interesant

Comentează