Caravaggio, ucigaşul de pe terenul de tenis
Marele pictor italian, precursor al barocului, îşi omora, acum 400 de ani, adversarul şi îi tăia testiculele, la capătul unui meci de „palla a corda” disputat pe o miză de 45 RON
E soare pe „Campo Marzio”. Roma, final de […]
Marele pictor italian, precursor al barocului, îşi omora, acum 400 de ani, adversarul şi îi tăia testiculele, la capătul unui meci de „palla a corda” disputat pe o miză de 45 RON
E soare pe „Campo Marzio”. Roma, final de mai. Michelangelo Merisi şi bunul său prieten, Onorio Longhi, joacă o partidă de „palla a corda”. Brusc, apar şmecherii locului. Nici o muscă nu strănută pe aici fără ştiinţa lui Ranuccio Tomassoni! Aluat bun, a cochetat cu pictura, provenind dintr-o familie cu ceva biblioteci prin casă, dar a devenit, rapid, „băiat de Dorobanţi”. Scandalul mocneşte. Merisi acceptă rămăşagul de zece scudi şi jocul începe pe terenul lung de 30 de metri. E aproape de final, o minge buclucaşă nu cade nici afară, nici înăuntru şi beizadeaua aruncă un „Va a fare in culo!” E greu să mai faci ceva acum: „Tu vorbeşti, păzitor de curve ce eşti!”, ripostează tînărul de 35 de ani! Săbii scoase din teacă. Tomassoni are „şcoală” şi, din două mişcări, îşi taie, la gît şi la o ureche, adversarul. Dar fandarea decisivă vine din cealaltă parte: trupul lui Ranuccio e străpuns! Fioros, „Michele” taie testiculele „duşmanului”, după care e dus pe braţe, mai mult mort decît viu, într-o casă conspiratiă. Lumea e îngrozită!!! Nu e o scenă din „Naşul”, ci întîmplări reale din Roma anului 1606!
De la penel la sabie
Supravieţuitorul e marele Caravaggio, pictorul care avea să spargă toate barierele Renaşterii, să scoată din mînecile-i largi clarobscurul şi să devină precursorul barocului. Artistul cu „Bacchus”, „Băiat cu un coş de fructe”, „Cina din Emmaus” ori „Sfîntul Matei şi îngerul” n-a fost, niciodată, un cuminte dar, parcă, de cînd o cunoscuse pe Filide Melandroni, părea că nu mai ştie pe ce lume trăieşte.
Femeia îi fusese model pentru vreo trei-patru tablouri, însă, tocmai cînd lucra cu ea la „Portretul unei curtezane” şi se îndrăgostise nebuneşte, aflase că e una dintre cele mai curtate prostituate din Roma, „femeia” lui Ranuccio, „peştele” şi protectorul ei. De trei ani căuta razbunarea.
Şi, duminică, 29 mai 1606, ea a venit! Partida de tenis a fost doar pretextul. Caravaggio l-a ucis pe Tomassoni şi, conform obiceiurilor vremii, i-a tăiat „bărbăţiile”, pentru că duelul plecase de la o „damă”. Cînd funcţionarul de la curtea criminală l-a găsit, a replicat că a căzut în sabie şi s-a rănit…
„Un miracol al artei, o minune a naturii”, după cum îl descriau apropiaţii, Caravaggio avea să moară de malarie, la doar 39 de ani, după o viaţă zbuciumată, presărată cu condamnări, arestări, ascunzişuri, dueluri ori crime. Şi astăzi, documente păstrate la Vatican vorbesc despre un talent uriaş, dar aprig la mînie şi degrabă vărsător de sînge!