Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Primul „The World’s Strongest Man”

Stahanov a intrat în mină pe 31 august 1935 şi a stat cinci ore şi 45 de minute. Cînd a ieşit, trăgea după el 102 tone de cărbune

Noiembrie 1935, o cîrciumă din bazinul Donbass, Doneţk. Miroase a bradolină şi […]

sâmbătă, 5 septembrie 2009, 6:59

Stahanov a intrat în mină pe 31 august 1935 şi a stat cinci ore şi 45 de minute. Cînd a ieşit, trăgea după el 102 tone de cărbune

Noiembrie 1935, o cîrciumă din bazinul Donbass, Doneţk. Miroase a bradolină şi a vodcă. E o mizerie cruntă, se ţipă, fumul e gros de-l tai cu drujba. Milly Bennett, un american pus la patru ace, întreabă: „Alexei, acum, că ai salariul dublu, nu dai şi tu o şampanie?” „Nu, «tătucul» ne învaţă să economisim banii. Merge şi «chibriotica»!”. „Ok”, continuă yankeul. „Uite, eu am venit la tine, cînd mă vizitezi şi tu la NY?” „Mai repede ajung să-l văd pe tovarăşul Stalin, la Moscova. În plus, dacă vin la voi, muncitorii de acolo mă omoară, fiindcă o să le depăşesc planul!”, încheie în timp ce-şi dă cu mîneca peste fruntea transpirată şi îşi ridică dintr-una basca, urcînd-o spre ceafă. „Bliţul” clămpăne non stop, setul de poze e gata!

Strategie PR sau 100 de „negrişori”?
Milly e reprezentantul de acum celebrei reviste „Time”. Alexei e Alexei Grigorievici Stahanov, omul care a pulverizat toate barierele. Pe 31 august a coborît în mina sa, a stat cinci ore şi 45 de minute, şi cînd a ieşit, trăgea după el un tren de vagoneţi plin cu 102 tone de cărbune. Unasutădouătone!!! Lumea a luat foc. Autorităţile l-au făcut erou, i-au dat maşină, l-au învăţat să scrie, să adune, să conjuge corect verbele, femeile i-au trimis depeşe, doreau să-l cunoască, bărbaţii vroiau să-i fure stilul de muncă. Era primul „The World’s Strongest Men”. Apărea pe coperta americană, în chenar roşu. După Ataturk, Churchill, Dempsey, G.B. Shaw sau Freud! Numele îi devenea adjectiv, spatele i se cocîrja de la pieptul plin de medalii, cincinalul devenea mai uşor de îndeplinit în patru ani şi jumătate…Muncitorii de pe întreg cuprinsul lumii îşi scuipau în palme, luau tîrnăcopul şi, cînd ziua de lucru se termina, declarau producţii record. Fraţii Ivan şi Feodor Criacov îşi ucideau cu sînge rece colegul de abataj, pe Ivan Şmerov, pentru că acesta îi depăşise la plan într-o singură zi, cu 200 la sută!…

Azi, e studiu de caz. Un om nu putea face asta! Ori a avut un PR senzaţional, ori vreo sută de „negri mititei” au lucrat pentru el în subteran, dar, de ieşit pentru poze, a ieşit doar el. Pe „Eurosport” vedem greuceni cărînd butuci, îndoind sîrme cu capul ori trăgînd cu dinţii trenuri. Vax! Acum aproape 75 de ani, un miner din Ucraina, Alexei Grigorievici Stahanov, putea, dacă dorea, să asigure necesarul de cărbune pentru toate termocentralele din România, vreme de săptămîni întregi, pentru că-i era dragă munca.

Asta pentru cei care mai cred în povestioare gen „Minunea de la Maglavit”, cu Petrache Lupu…

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Blogorescovici (4 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 8:23

102 spui…pai ce-i aia? Pac-pac…2 lopeti si gata:))

el_diez78 (4 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 9:53

din nou bravo oprisene…un nou articol care ne-a invatat ceva….am invatat ca si ziarele mint:)(nu e cazul tau,sper;).)

ukrainianrazvan (2 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 10:56

Bravo pentru articol ! Stahanov a fost şi rămâne o legendă. Am auzit de el întâmplător, acum câţiva ani, când realizam un articol despre Şahtior Doneţk (care a purtat numele de Stahanoveţ în onoarea acestui Stahanov).

P.S. : am auzit că, mai apoi, ar fi făcut un alt record, scoţând din mină aproape 230 de tone de cărbune într-o singură tură!

m68 (52 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 11:29

Salutari si multa sanatate nente` OPRISANE.

pepe2 (3 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 12:34

daaaa… nea Oprisene, dac’ar lua Gigi presedinte, nu ne-ar da la toti?

johnny (68 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 12:37

Parca in emisiunea de miercuri ai mai pomenit de Stahanov . Oricum…o legenda .
Numai bine si concediu placut Cataline !

Che Guevara (11 comentarii)  •  6 septembrie 2009, 13:03

Stahanov asta e cea mai mare prostie pe care a dat-o natura. Viata omului trebuie sa fie placuta si linistita, lipsita de griji. Ce s-ar inatampla daca toti ne-am rupe oasele muncind pana am cadea pe burta? In 2-3 ani s-ar diminua populatia planetei cu 50%.

ionel (2 comentarii)  •  7 septembrie 2009, 10:05

So, Mr Oprisan, what’s the point? Viva la revolucion cubana? A bas l’imperialismos americanos?
Onestly, I don’t get it! What’s the point?

ma doare-n cot (1 comentarii)  •  8 septembrie 2009, 15:10

pentru toti care nu inteleg…..mai puneti mana la munca trantorilor,ca d-aia e tara asta in faliment….omul ala e un exemplu!

Comentează