Cătălin Oprişan

Reînvie personaje de legendă ale sportului. Este un fel de arheolog care dezgroapă poveștile uitate ale arenelor

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cătălin Oprişan
Da’ el de ce nu e plin de noroi?

Ceasurile arată 14:36 când se purcede la drum. 19 iulie 1900, proba de maraton a Jocurilor Olimpice de la Paris. Pe Sena sunt fix 41 de grade! Cei 14 curajoşi sunt cinci localnici, trei englezi, trei americani, doi suedezi şi […]

...

„Nita” – doamnă pe stradă, bărbat în echipă

La început, match-urile de football se dădeau sus, pe platoul de la „Artilerie”. Apoi, cu timpul, acolo, în Malaga lui 1920, locul fusese luat de Şcolile Saleziene, unde tinerii sărmani ori abandonaţi găseau alinare, dar obiceiul de a obosi mingea […]

...

„Cursa aceasta năprasnică”

Toată vara trebăluiseră ca să realizeze imposibilul: primul raliu românesc, pe distanţa Bucureşti-Giurgiu şi retur. De fondat se fondaseră pe 5 aprilie 1904, colo, la Otelul „Boulevard”: Automobil Club Român, a şasea instituţie de acest fel din lume.

27 de […]

...

Smaranda Brăescu a Poloniei a fost ucisă la Katyn

La 20 de ani, Janina iubea să cânte, să piloteze şi să „se dea cu paraşuta”. Cei care o cunoşteau spuneau că se pricepea de minune la toate trei, dar, după o perioadă de Conservator, renunţase la portativ.

Fata generalului […]

...

Două sticle de vin pe vârf, la 2.519m

Gustavo Schulze se trăgea din Orizaba, Veracruz, Mexic, acolo unde al său tată se iubise c-o localnică. Studiase la Munchen, parcase la Leipzig, cu doctorat la Institutul Geologic de aici. Se căţărase, de mic, pe munţi, asta făcea şi acum, […]

...

Heruvimul-cel-fără-de-mormînt

Smaranda Brăescu, prima paraşutistă din istoria României, pilota avioanele îmbrăcată în costum popular. La Brăila a căzut în Dunăre, la Satu Mare a aterizat în copaci. Astăzi nu are nici măcar un loc de odihnă

Cimitirul central din Cluj. Parcela […]

sâmbătă, 20 iunie 2009, 5:55

Smaranda Brăescu, prima paraşutistă din istoria României, pilota avioanele îmbrăcată în costum popular. La Brăila a căzut în Dunăre, la Satu Mare a aterizat în copaci. Astăzi nu are nici măcar un loc de odihnă

Cimitirul central din Cluj. Parcela BII, mormîntul 1550. Stai în faţa locului de veci al uneia dintre cele mai de seamă femei ale naţiei noastre. Sau în faţa a ceea ce ar trebui să fie acesta. Scriptele arată că aici, la început de februarie ’48, a fost coborît trupul Mariei Popescu. Apoi, în 1970, locul a fost vîndut unei persoane fără importanţâ. Totul s-a pierdut…

Se născuse aproape de îngemănarea secolelor, la Hînţeşti, în Moldova, cel de-al optulea pui al unei familii de răzeşti. Sau al şaptelea, pentru că a mai avut un frate geamăn. Pe la 15 ani, pe cînd statea intinsă pe un cîmp de lîngă Bîrlad, unde făcea Şcoala Profesională de Fete, pe deasupra i-a trecut un avion. Mai tîrziu a aflat că el se numea „Forman”. Atunci s-a declanşat „microbul”. La 31 de ani efectua primul salt cu paraşuta, de la 600 de metri. În 1931, după două accidente grave, soldate cu două fracturi şi trei coaste rupte, urcă în avionul pilotat de locotenentul Sandu Papană şi aterizeazâ lîngă gara Sărautică, Slobozia. Titul european la paraşutism era al ei.

Visul american
N-a iubit, niciodată, pe nimeni, cu excepţia neamului românesc. Pilota avioanele îmbrăcată în costum popular, cu cosiţe negre, ca cele ale Ilenei Cosînzeana. În 1932 a înţeles că America e Centrul Lumii şi a plecat, nu fără eforturi, într-acolo. La Sacramento, aproape de Sierra Nevada, lumea s-a strîns ca la urs să vadă minunea. Şi ea a venit: salt de la 7.233 de metri, record mondial, atît la femei, cît şi la bărbaţi. Avea un fel special de a împacheta paraşuta, unic în lume. A venit războiul. A făcut parte din Escadrila Albă, celebră pentru actele sanitare memorabile, a lovit şi cu puşca, a ajuns pînâ în Cehoslovacia.

Cînd comuniştii au falsificat alegerile din ’46,  s-a tras lîngă generalul Aldea ori lîngă marele Constantin Tânase şi au semnat un memorandum către americani. „Domnii”, aceştia l-au predat ruşilor. A urmat prigoana. Zi de zi. Dar n-a disperat. Din contră. S-a înrolat în celebrele „Sumane Negre”. „Jurăm câ vom lupta pe viaţă şi pe moarte, cu toate mijloacele posibile, pentru zdrobirea comunismului şi a tuturor trădătorilor de Neam. Aşa sa ne ajute Dumnezeu!”. Astfel a glăsuit. S-a ales cu cancer la sîn. A fost operatâ sub nume fals, a ajuns la Congregaţiile măicuţelor din Cluj, care au ascuns-o. La început de ’48 inima ei uriaşă a încetat să mai bată. Au dus-o la groapă tot cu o altă identitate…

Azi, dacă faci linişte şi stai în faţa parcelei BII, unde ar fi trebuit să scrie „Smaranda Brăescu, 1897 – 1948”, parcă auzi vorbele lui Scipio Africanul: „Ingrata patria, ne ossa quidem habebis”…”Patrie nerecunoscătoare, nici măcar oasele mele n-o să le ai…”

Comentarii (45)Adaugă comentariu

Eu (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 18:38

In sfarsit si un articol adevarat.

iosif (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 18:40

nimic nou…asa suntem noi,romanii-nerecunoscatori.

Iulian (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 18:53

Felicitari Catalin pentru articolele tale. Esti printre putinii de la GSP, alaturi (cateodata) de Tolontan si Georgescu, care atunci cand se prezinta poate sa spuna cu mandrie ca e jurnalist. Tu de asta dai dovada stand destul de departe , macar cu pixul, de mizeria care ne inconjoara in mai toate domeniile pe care ziarele de astazi le trateaza. La cat mai multe articole pe astfel de teme , total neprevazute. Multumesc

RwO (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 19:06

Farman, nu Forman. Come on!

teo (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 19:11

Dumnezeu s-o odihneasca in pace! sunt parasutist militar… si e pentru prima data cand ‘aud’ aceasta poveste. e trist ca se intamppla asa cu una din putinele eroine ale neamului nostru. va multumesc domnule Oprisan pentru acest articol. la urmatoarea vizita in Cluj, cu siguranta voi trece pe parcela BII a cimitirului central pentru a lasa acolo o floare in memoria Smarandei.

MariusRO (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 19:12

Ileana Cosanzeana avea cosite blonde! si neamul romanesc in general nu este recunoscator. Fericiti cei prigoniti pentru dreptate!

Radu (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 19:14

„…în 1970, locul a fost vîndut unei persoane fără importanţâ…”…Dl Catalin, apreciez faptul ca vreti sa o omagiati pe Smaranda Brăescu pentru ca merita, insa fiecare persoana are importanta, mai mult sau mai putin.

Daniel Matache (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 19:58

Impresionant articol si interesant totodata . Felicitari!

dan ganea (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 20:05

Pe cand imi satisfaceam stagiul militar,prin 96 la Bacau eram mandru,deoarece ‘CASUTA NOASTRA’…U.M. 19.83.,era ‘BATALIONUL SMARANDA BRAESCU’.De acolo am iesit parasutisti brevetati si pregatiti de lupta.La fiecare salt vedeam in zbor chipul acestei eroine,care parca ne insotea in toate zborurile noastre.Am fost si la Hintesti unde am depus coroane in memoriam.eee ce vremuri.Heruvimi,serufimi,pe care nu ii pretuim…ce sa mai vorbim de oameni…mari oameni!”.
Te urmaresc asa cum se faceau doamnele la coafor pe vremea cand STEAUA castiga Liga Campionilor”eee si alea vremuri…FELICITARI SI PENTRU FCSB.Pe curand.

GIUGEL (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 20:17

da….. zi de zi ne lovim de aceeasi indiferenta………….. ne.am uitat strabunii, ne.am uitat neamul, ne.am uitat valorile, ne.am uitat reperele, ne.am uitat pe noi insine……….. si, vai, cine uita, nu merita, cum spune Isoricul Neamului…………. da……….. zi de zi aceasta speranta{indiferenta} ma omoara………

Nosferatv (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 20:28

Super articol!!!!!!!!!!!!!!!!

Dan (9 comentarii)  •  20 iunie 2009, 20:29

speechless. Multumesc.

GRadu (8 comentarii)  •  20 iunie 2009, 20:41

Ai reusit un articol superb despre o femeie impresionanta. Jos palaria!

akkiller (18 comentarii)  •  20 iunie 2009, 20:48

nu te mai citisem demult iar acum am recuperat tot esti tare de tot si cit de indiferenti sunt romini nici un coment la un articol cit 50 ale lui udrea sau alti asha numiti gazetari sportivi daca ai informatii spunemi shi mie daca se gaseshte ceva in numele ei la clubul romin de aviatie o statuie o placuta macar ceva ?

novac (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 20:51

superb articolul!
felicitari!

conti.vl (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 21:09

super articol,felicitari!

Adisan (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 21:12

Romania a avut, are si va avea multi oameni extraordinari. Acestia nu pot constitui modele deoarece atunci nu ar mai avea loc in sistem toti incompetentii care sunt sustinuti, tocmai pentru ca sunt marionete perfecte. Asa este istoria noastra de sute de ani.

silviu (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 21:22

Oameni care si-au iubit tara,care au facut ceva pentru ea, care au luptat pentru ea, care au murit pentru ea. Mandru ca locuiesc pe str. Smaranda Braescu

Paul Scortea (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 21:49

O tara de 2 lei … fiecare pt el …. am ajuns de rasu lumii si nu suntem deloc o tara de oameni pritenosi …. poate o tara de hotzi … de criminali si de nesimititzi. Toata lumea fura … guvernul e locul 1 la asta … si atunci ce sa te mai miri …. „unde esti tu Tepes Doamne” . Daca da domnul o sa vin inapoi si o sa candidez … sa ii fereasca cel de sus …. ca nu o sa scape niciunu . Cu toata stima Paul Scortea , Phoenix , AZ , USA

andrei (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 21:58

extraordinar articolul, felicitari pentru o munca bine facuta!

fighter (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 22:07

Foarte interesante articolele tale.Cred ca ar trebui sa scrii mai des in Gazeta.
Si emisiunea Smiley TV e foarte buna doar ca in ultima vreme nu se vede prea bine aici departe.Si nu sunt singurul de aici care are aceasta problema

marius’ tm (1 comentarii)  •  20 iunie 2009, 22:28

oprisane,toata stima si respectu’ pt articol, o data ca nu ma steptam sa poti fi asa de serios si a doua oara pt ca avem nevoie si de articole de astea care arata ca romanii sant si oameni talentati (in cazul de fata putin spus) nu numai manelisti ,V.I.P-uri din ghips si politicieni ,,gonflabili”

rugbystu (2 comentarii)  •  20 iunie 2009, 22:37

BRAVO!BRAVO!BRAVO!

adi franta (2 comentarii)  •  20 iunie 2009, 22:41

iata cat de putine comment-uri la un articol ceva mai elevat … si dam vina pe televiziuni ca dau numai scandaluri … iata dovada ca asta vrem noi cu adevarat … deci ne meritam soarta

maigret (8 comentarii)  •  20 iunie 2009, 22:47

Dumnezeule,oare unde esti?DREPTATE PENTRU SMARANDA BRAESCU!

Tomis (3 comentarii)  •  20 iunie 2009, 22:49

Ce conteaza, bine ca avem fotbal la televizor, in rest…

H2SO4 (5 comentarii)  •  20 iunie 2009, 23:15

Sa traiesti Cataline! Si sa ne mai incanti cu astfel de articole

kyx (2 comentarii)  •  21 iunie 2009, 0:13

Asta da articol!!!

HCL (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 1:38

E o adevarata bucurie de fiecare data cand iti citesc articolele.. Respect!

Brili (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 2:48

Merci, `nea Oprisene,am ramas fara cuvinte.Extraordinar.

Maresalul (10 comentarii)  •  21 iunie 2009, 7:03

Felicitari pentru acest articol ! Acest neam a avut,are si va avea intotdeauna oameni extraordinari ! Despre ei se va vorbi intotdeauna !

Daniel Marcu (6 comentarii)  •  21 iunie 2009, 7:32

Bravo. Haide sa mai sciem si cu inima. Sa nu ne consideram numai niste nulitati. Pacat ca eroii nostrii sunt post mortem. cei de acum sunt doar niste hoti.

Mircea Nicola (2 comentarii)  •  21 iunie 2009, 8:15

O persoana fara importanta este chiar autorul articolului.

Cocos (7 comentarii)  •  21 iunie 2009, 9:17

Frumos scris. Multumim.

costi (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 9:29

Stiam despre ea ca a fost campioana mondiala la parasutism dar nu stiam ca facut parte din sumanele negre. E bine ca mai aflam si noi cate ceva din adevarata istorie a cestui neam.
Felicitari pentru articol !

augusten (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 10:36

Zdrobitor articol. Super Cataline, felicitari.

alex (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 11:50

beton articolul…chiar emotionant…bv oprisane !

lemn (2 comentarii)  •  21 iunie 2009, 13:27

burebista, decebal, mihai viteazu, vlad tepes, tudor vladimirescu, antonescu, etc. ce au toti acestia in comun? pe toti i-am tradat, noi, romanii (ma rog, dacii), pentru ca in afara de a fura, asta facem noi cel mai bine.

alegzandru (17 comentarii)  •  21 iunie 2009, 13:42

Felicitari pentru articol, dar m-a dezamagit afirmatia aia „persoana fara importanta”. Stim cu totii la ce te-ai referit, insa forma sub care ai pus-o da alt sens constructiei. Apoi, pentru cei ce considerau ca articolul nu are commenturi… rabdare, comentariile pot sta mult in peniding. Lasati voi un comment pe care il considerati a fi primul si sa vedeti ca sunteti in final pe pozitie>10. Traiasca erorii nostri!

robert (3 comentarii)  •  21 iunie 2009, 14:09

un articol memorabil. FABULOS. Un articol ce arata deosebirea intre jurnalisti si tonomate. Cinste tie domnule ROMAN!!!! Din pacate scriu ROMAN, dar intelegi ce vreau sa scriu : Roman de la Romania .

Mihai (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 15:28

D-le Cristian

La ce email v-as putea trimite un text de umor

Mihai

durden (109 comentarii)  •  21 iunie 2009, 16:04

absolut exceptional articolul!!!nu ai mai scris un articol atat de bun de luni de zile!!!

Alexandra (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 16:45

Articolul este foarte important, pentru ca przinta o mare personalitate a istoriei aeronauticii romane. Iar romanii sut una dintre natiunile cu mari prioritati in aeronautica, de la primul zbor al unui AVION (Vuia, 1906), pana, sa zicem, chiar zborul spatial al lui Dumitru Prunariu (1981), chiar daca acesta e un zbor extraatmosferic.
Totusi, sa facem corectia necesara: Smaranda Braescu nu a fost „campioana europeana sau mondiala” la parasutism, ci detinatoare a RECORDULUI MONDIAL ABSOLUT in ceea ce priveste altitudinea saltului!

ghado (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 17:28

Daca a fost in Sumanele Negre inseamna ca a omorat cativa insi. Sper ca erau NKVD-isti sau sefi comunisti. Daca a impuscat niste prapaditi, cum au facut altii pe vremea aia, inseamna ca n-avem de ce sa o admiram.

Paul (1 comentarii)  •  21 iunie 2009, 22:32

Felicitari pentru articol, oare a auzit si cineva prin Cluj ce trebuia sa auda ?

Comentează