Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Deziluzia naționalei îl afectează pe Stanciu

Nu tricoul galben, ci înfrângerile și atmosfera deprimantă l-au destabilizat psihic. El, Maxim și toți ceilalți au o revanșă de luat pentru a regăsi bucuria calificării.

La sfârșit de an, nu am avut nicio îndoială când am ales jucătorul anului. […]

...

În genunchi în fața dictatorului care te ignoră

Am nevoie de o pastilă împotriva durerilor de cap când citesc dedicația patetică a lui Șumudică pentru dictatorul Erdoğan. „Nu m-am întâlnit cu președintele, dar îl admir foarte mult. Am apreciat întotdeauna ce a făcut pentru această țară. Aș fi […]

...

Șumudică și trucul care seamănă cu un șantaj

Marius Șumudică, antrenorul revelației sezonului în Turcia, a fost dat afară de Gaziantep. E posibil? Da. Numai din cauza lui. A forțat ruptura ireparabilă. O are. Straniu mod de a te comporta când ești în vârf, printre cei mai buni.

[…]

...

Esența umilirii și întrebarea lui Demba Ba

„Ăla negru!”. Ce oribil sună! Pierre Webo nu are nume, nu e antrenor, e doar un nimic pentru Colțescu. Așa separă el oamenii. În cei normali și „ăia negri”. Și o face ca și cum ar fi ceva banal, intrat […]

...

Ironia lui Chipciu și lacrimile lui Dan și Cholo

Au fost mulți care-l condamnau și în timpul vieții. Pentru ei, arta creată de Diego, care a făcut oamenii fericiți la fel ca toate marile genii ale lumii noastre, e fără valoare. În ochii lor, Maradona înseamnă doar droguri, hoție […]

...

Cum a fost urmărită eliminarea Germaniei de jurnaliști: cei mai fericiți au fost italienii

Nu sunt iubiți nemții în Europa și, probabil, nici în lumea întreagă. Câștigă prea mult, de aceea supără.

Permalink to Cum a fost urmărită eliminarea Germaniei de jurnaliști: cei mai fericiți au fost italienii
joi, 28 iunie 2018, 11:09

Aproape invariabil, ei sunt sus, la înălțime, câștigând, jucând finala sau, cel puțin, semifinala.

Când se întâmplă, destul de rar, să joace slab și să piardă, mai rău, să fie eliminați din faza grupelor, cei din jur jubilează. Sunt în sărbătoare.

Exact așa s-a întâmplat miercuri, la Centrul de Presă din Kaliningrad. La golurile sud-coreenilor, mai ales la al doilea, care nu mai lăsa nicio șansă Germaniei, mulți jurnaliști au sărit de pe scaune, strigând și aplaudând de parcă naționala lor s-ar fi calificat. Nu era niciun sud-coreean acolo. Și, oricum, asiaticii nu prinseseră „optimile”, doar un loc în fața Mannschaft-ului.

Cine erau cei care se bucurau cel mai zgomotos că dispăruseră nemții din peisajul Mondialului? Italienii! Serios? Serios! „Păi, n-am văzut vestita squadra în Rusia”, ar comenta cineva. Nici n-a fost. A văzut turneul final tot la televizor, ca și tricolorii noștri. Și mai mare dezamăgire.

Probabil că e ceva în sângele latinilor, nu doar al balcanicilor. Dacă noi nu avem nimic de sărbătorit, ne bucurăm când sunt învinși alții. Ne mai atenuează puțin sentimentul de inferioritate, nu? Nu mai suntem doar noi jos, la pământ, simțind gustul amar al eșecului. Așa gândesc mulți.

Dar acel sentiment de inferioritate rămâne la noi. Continuăm să ne plângem soarta, în timp ce ei, nemții, se ridică și câștigă iar titlul mondial. Poate peste patru ani, poate peste opt, însă tot înving. Mereu și mereu.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Toader (13 comentarii)  •  28 iunie 2018, 11:40

Unde-i surpriza, germanilor nu le merge prea bine în Rusia; vezi al 2-lea război mondial. Oricum Germania 2018, luna mai, se aseamănă cu Germania 1945, tot luna mai; au doar 4 (patru) avioane militare ce merg/operaționale. (glume internet). Cei ce conduc cu adevărat (și) Germania cred că vor impune țap ispășitor numărul mai mic de alte rase și alte naționalități față de alte echipe ce, vezi Doamne, merg bine (de pildă echipa numită abuziv Franța). De aceea bine-ar fi să câștige Spania.

jiji (1 comentarii)  •  28 iunie 2018, 12:23

Italienii jubileau pentru ca o echipa de talia Germaniei a iesit prematur si rusinos din competiei.Chiar si eu am sarit de pe scaun la golul 2. Putea fi oricare alta echipa in locul Germaniei, exemplu Brazilia..si oamenii tot la fel reactionau. Este in firea omului de a tine cu cei mai slabi ,nu are legatura cu balcanismele,latinismele,germanismele...:D

Fane (14 comentarii)  •  28 iunie 2018, 12:23

Capra vecinului pare a fi universala,desi la noi este generalizata la puturosi.

Mihai (6 comentarii)  •  28 iunie 2018, 12:25

teodor juma mai suparat decat tine ca a pierdut germania cred ca nici merkel sau iohanis n-au fost. Or castiga mult nemtii pe hartie (brut), dar la cat de mari sunt taxele acolo in mana (net) raman cam cu cat raman italirnii si mult mai putin decat castiga net toti nordicii, americanii, elvetienii si britanicii.

Mihai (6 comentarii)  •  28 iunie 2018, 13:00

Elvetienii sau norvegienii nu-s urati ca germani desi castiga dublu cat ei.

Observator (50 comentarii)  •  28 iunie 2018, 13:24

Se face foarte mult caz de suprematia Germaniei in multe domenii, inlusiv in fotbal; de mai mult timp insa nu mai este valabila celebra butada ca pe germani i-ai invins dupa ce-i vezi urcati in autocar! Au aparut in aceast echipa prea mult jucatori care n-au nimic in comun cu celebrul spirit de lupta al germanilor, si ma refer la fotbalistii de religie musulmana (de origine turca sau arabi) si chiar la cei de culoare (Boateng este din ce in ce mai lent si mai slab, iar Rudiger nu mi s-a parut niciodata un fundas sigur)! Le-a mers bine acum 4 ani, s-a vazut insa ca sunt probleme din ce in ce mai mari acum, mai ales contra Mexicului; Low i-a inlocuit pe Ozil si pe Khedira si a urmat o victorie cu Suedia, obtinuta si in inferioritate numerica! Dupa un astfel de rezultat, ce l-a apucat pe antrenor sa-i reintroduca pe cei 2 din primul minut? In mod sigur, i-a desconsiderat pe sud-coreeni, crezand ca nu este nevoie de un jucator mai implicat decat abulicul Ozil pentru a-i invinge pe asiatici! In concluzie, nu sunt surprins de aceasta contraperformanta! O.

Igor (1 comentarii)  •  28 iunie 2018, 13:41

Sa stii si tu ca numai prostii si slugarnicii tin cu cei puternici. Asta e pasiunea acelor ”linge blide” care se fotografiaza langa masinile si vilele milionarilor si se excita sa vada cat ”sparg” niste cocalari intr-un club. Oamenii normali tin cu cei considerati mai slabi si isi doresc sa vada surprize. Iar aroganta nemtilor e proverbiala, de aia nu se bucura nimeni cand castiga ei. Apoi, faptul ca arbitrii tin de regula cu ei, ca in meciul cu Suedia, anost, s-au dat 5 minute de prelungiri, iar in meciul cu Coreea de Sud, fara intreruperi si fara gol in a doua repriza s-au dat 6 minute de prelungire spune ceva. Nemtii sperau sa-i bata pe coreeni in prelungiri, ca pe suedezi, dar li s-a infundat. Tocmai in prelungirile alea date cam aiurea si-au incasat-o.

rocky (2 comentarii)  •  28 iunie 2018, 14:27

n am jubilat..era mai interesant un brazil-germany in optimi decat brazil -mexico...

gilos (3 comentarii)  •  28 iunie 2018, 15:34

Va inselati, nu e vorba nici de frustrare sau capra-vecinului, nici de balcanisme sau sange latin. Am tinut cu echipa mai mica, cu outsider-ul, pentru ca asa se intampla mereu, ne plac surprizele, iar lumea este de partea celui considerat cu sansa a doua

nypd (3 comentarii)  •  28 iunie 2018, 16:02

Big deal, another one bites the dust!

Sorin (1 comentarii)  •  28 iunie 2018, 16:24

Cele mai mari atrocitati din istoria umanitatii au fost comise de catre Germania. Sigur noi romanii nu suntem la curent cu genocidul comis in 1000 de ani de stapanire barbara a Transilvaniei asupra noastra de catre" marele" Imperiu German (Austro/Ungar). Nici cu milioanele de romani exterminati in primul si al doilea razboi mondial de catre nemti. Daca ne-am cunoaste un pic istoria nu am mai ridica in slavi o tara si un neam de talhari si criminali. Este valabil si ptr atrocitatle comise de catre Imperiul Roman, Imperiul Tarist, Imperiul Otoman impotiva noastra ( si in imn purtam cu fala in piept un nume de Traian , imparat roman ***, *** care a comis *** si jaf la noi in batatura). In rest ... numai de bine si Doamne Ajuta-i pe romani ... ca singuri nu sunt in stare.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

NR (3 comentarii)  •  28 iunie 2018, 18:04

Bună ziua domnule Theodor Jumătate. Nu credeam că voi putea citi un asemenea articol în presa românească. Sincere felicitări.

victor L (11 comentarii)  •  28 iunie 2018, 19:39

Atentie la neatentie: "însă tot înving. Mereu și mereu." Cum sa tot invinga mereu si mereu din moment ce pierd; caz recent. Nemtilor, se poate zice, nu le prieste Rusia :P Si apoi, dacas tot inving mereu si mereu, ar fi singurii care ar cistiga Mondialele, ba si Europenele. Nemtii cind pierd, pierd catastrofal; vezi doar al doilea Mondial. Si se ridica, dar nu inving mereu si mereu, ci ca sa o ia din nou peste ingimfarea germana.

Radu (2 comentarii)  •  28 iunie 2018, 20:04

Italienii si nemtii sunt cum suntem noi cu ungurii.Si am cam spus tot.Doar ca ei sunt mai civilizati si sunt chiar si prieteni uneori.E o rivalitate.Cumva italienii nu mai sunt asa suparati ca Italia nu e acolo la mondial acum ca Germania a fost eliminata asa prematur.

ovidiu_3003 (64 comentarii)  •  28 iunie 2018, 20:27

...cum sa nu te bucuri cand tii cu cel mai slab ?

cfrescu (5 comentarii)  •  28 iunie 2018, 23:01

nu se spune, dar se stie - de fapt lumea intreaga s-a bucurat si a sarbatorit evenimentul, cu exceptia nemtilor. poate doar ceva romanasi sa mai fi fost mari admiratori ai mannschaft-ului atat de inspirator de forta si viteza, din pura necunoastere a realitatii - istorice sau prezente - cu privire la felul unic de a fi al nemtilor - reci, lipsiti de umor, individualisti, iubitori de reguli, legi si eficienta... o natie care (se spera ca) e supravegheata cu atentie de cerberii planetari (acelasi lucru e valabil si pt tara gazda...), pentru a se evita repetarea istoriei :-) nu cedeaza niciodata, li se urca repede la cap cand li se pare ca sunt grozavi, nu prea tin cont de alte pareri, nu se recomanda sa-i pui la conducere - e momentul pt niste umilinta, le prinde f f bine, la mai multe!

suarez (3 comentarii)  •  28 iunie 2018, 23:38

Chestia cu ..."mereu castiga nemtii" e valabila in special in disputa cu englezii si, bineinteles, cu multe dintre echipele nationale din esalonul doi. Nu vad ce motiv special de fericire ar avea italienii...! Stiti cate victorii in meciurile oficiale are Germania impotriva Italiei in intreaga istorie fotbalistica? Fix 0! Exact zero victorii. Si o singura calificare obtinuta la penaltiuri acum doi ani la Europene. I-au batut italienii pe unde i-au prins (sunt 4 victorii Italia - dintre care 3 foarte dureroase si 5 egaluri). Nu e figura de stil daca spui ca la tragerile la sorti nemtii se roaga sa nu pice cu italienii (desi acest lucru poate fi deplasat acum cand Italia a scazut foarte mult). Eram in Germania la CM 2006 cand s-a stabilit semifinala dintre Germania si Italia si la vreme aceea mi-a fost greu sa inteleg consternarea nemtilor dar si modul optimist in care asteptau meciul stiind ca, in general, optimisti sunt adversarii germanilor. Evident, ca intotdeuna, au castigat italienii si optimismul germanilor s-a dovedit ... nerealist. :) Germania a avut intotdeauna un complex de inferioritate fata de Italia fotbalistica (si nu numai....). Asa ca, domnule Jumatate, poanta ca italienii sunt entuziasmati cand pierd nemtii e doar in viziunea dvs si e doar..o poanta. PS: in 35 meciuri inter-tari Germania are 8 victorii (toate in amicale) si 15 infrangeri.

Marian Iordachescu (1 comentarii)  •  28 iunie 2018, 23:45

Hai sa ne vedem lungul nasului Am ajuns sa stam la televizor si sa-i criticam pe altii Mai tineti minte ce a spus Hagi ,cand dupa un turneu final nationala a carui capitan de echipa era el a fost criticata de ziaristi si altii ca cei care oridiculizati acum pe nationala Germaniei ? Criticatii pe cei care conduc acum guvernul Romaniei , Ministerul Sportului si FRF care a distrus sportul de masa si cel de performanta Eu va dau numai un exemplu minor In Ploiesti nu au mai ramas nici un sfert din bazele sportive care erau innainte de (asa zisa de Iliescu) revolutie

biancorossi (4 comentarii)  •  29 iunie 2018, 3:18

S-au bucurat dintr-un singur motiv, foarte clar si logic. Ambele sunt la egalitate de titluri mondiale.Prin eliminarea rivalilor, egalitatea se mentine, cata vreme ai lor sunt putin lipsa la acest turneu final. Sunt rivali, dpdv fotbalistic. Dar asta stie orice copil la jumatate de metru, cu ceva pasiune si dorinta de a cunoaste si memorie pe masura pasiunii cunoasterii. Si care nu au ajuns niciodata lajumate din distanta unui jumate de jurnalist sportiv, care de fapt se plimba pe banii nu stiu cui, ca sa trimita compuneri scrise, unde credeti ? In public, nici macar bine gandite si redactate, la hotelurile unde si-a petrecut sejurul baban si inutil. Forza Brasil, hexacampeao.

Alex One (7 comentarii)  •  29 iunie 2018, 9:21

"Nu sunt iubiti nemtii in Europa,si probabil, nici in lumea intreaga".D-l Jumatate, daca evitai "probabil" subtitlul era ok.Sau crezi ca s-au bucurat doar italienii ? Rusii, francezii, englezii,romanii, samd, nu ? Nu putin !

Gary (2 comentarii)  •  29 iunie 2018, 9:48

Bucuria prostului,a frustratului a "***" !!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Las Fierbinti (4 comentarii)  •  29 iunie 2018, 10:02

Iara altul -- Asa cum am zis si lui Ioanitioaia - Si tu ai dat'o in bara rau! Si cu stangu'n dreptu. Sa iti aduc aminte de Campionatul Mondial din Brazilia 2014? Ia zi tu, oare care NATIONALA MARE a plecat din competitie prematur? Hai ca iti zic…. asta ca sa nu te chinui: SPANIA! Si culmea de ce toata lumea ascunde faptul ca Nationale MARI ies din compentitii prematur. Dar FIFA si UEFA, joaca in continuare jocul "FAIR PLAY" pro Nationalelor Mici … vai ce simpatic. Nationale Mici cu jucatori care abea ajunge sa joace prin Optimi de Champions League sau Europa League. Sa mentionam ca toate NATIONALELE MARI au acelasi RITM de joc, adica unul alene si de OBOSITI, doar doar sa le mearga jocul si norocul. Deci! Sa mai zicem si de DISPERATII de Calai ai Iranului, Marcoc, Tunisia, etc.... de alerga si juca de parca erau in Finala Campionatului Mondial si tot erau surclasati de jucatori care au jucat deja peste 60 de meciuri. La astfel de meciuri nici nu se merita sa pui vedetele/jucatorii de prima garnitura in teren, dar asta este alt capitol. Sa mai vorbim de comparatie? Se vede clar cum Vedetele (1-2) din Nationale mici au acelasi ritm, ca toti OBOSITII din Nationalele Mari. SI CEVA SIMPATIC RAU, cum toata lumea tace malc despre CM de peste 8 ani. Care o sa fie mai mult ca sigur cel mai slab CM, grupe cu Nationale ca India, Filipine, Vietnam, Luxemburg, etc.... Si uite asa si cea mai Obosita Nationala Mare o sa iasa din grupa foarte usor si cu jucatorii beti.

Comentează