Theodor Jumătate

Vede întotdeuna partea luminoasă a sportului. Jumătatea plină a paharului, deși nu acceptă jumătățile de măsură

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Theodor Jumătate
Moartea sufletului

A fost un seism de proporții. Dintr-o dată, după investigația New York Times, marea putere a lui Harvey Weinstein s-a prăbușit. Influentul producător de la Hollywood era în sfârșit demascat. Peste 80 de femei din industria filmului îl acuzau de […]

...

Croații plâng. Dar sunt lacrimi de fericire

Simțeam că e vremea Croației. Fiecare pas înainte al lui Modrici, al lui Rakitici, fiecare fentă a lui Perišici, fiecare minge respinsă de Vida, fiecare penalty blocat de Subašici, fiecare gest al lui Zlatko Dalici, totul mă făcea să cred […]

...

Un tată mândru

Cum se bucura Peter Schmeichel, legendarul portar al lui Manchester United, cum străpungea aerul cu pumnul la fiecare penalty apărat de Kasper. Și au fost trei asemenea lovituri de pedeapsă blocate de goalkeeperul danez la Nijni Novgorod. Tristețea lui Peter […]

...

Anglia strategiilor. Și dacă s-a păcălit?

Cum le-ai mai putea vorbi lor azi de fair-play, victorie, morală? Ai fi ridicol, puștii atotștiutori te-ar atenționa într-o clipă că le spui minciuni într-o lume a sportului sălbatică, în care nu există decât trofee și bani! Doar au văzut […]

...

Cum a fost urmărită eliminarea Germaniei de jurnaliști: cei mai fericiți au fost italienii

Aproape invariabil, ei sunt sus, la înălțime, câștigând, jucând finala sau, cel puțin, semifinala. Când se întâmplă, destul de rar, să joace slab și să piardă, mai rău, să fie eliminați din faza grupelor, cei din jur jubilează. Sunt în […]

...

Nu-mi plac fanii englezi. E ceva rău?

De fiecare dată când mă întâlnesc cu ei, am aceeași senzație. Fanii englezi nu călătoresc pentru fotbal. În afara granițelor, nu se bucură de el, nu îl trăiesc, nu îl vorbesc.

Permalink to Nu-mi plac fanii englezi. E ceva rău?
miercuri, 20 iunie 2018, 9:58

Nu le simt pasiunea, nu le simt exuberanța, nu îi aud cântând, scandând, nu îi văd cucerind lumea din jur cu entuziasmul lor.

Nu îi văd decât la bere. În ziua meciului, beau. De câte ori dau nas în nas cu ei, asta fac. Un pahar, două, trei, patru… zece. La nesfârșit. Iar alcoolul nu le deschide sufletul.

În mai 2000, la Copenhaga, înaintea finalei Cupei UEFA cu Galatasaray, suporterii lui Arsenal pierdeau timpul la terasele din centru și îi provocau pe turci. Ce înseamnă îi provocau? Le înjurau iubitele, de exemplu. Găseau amuzante replici de genul „shag your women”. Râdeau până când rivalii săreau pe ei.

Și, atunci, nu mai era chiar amuzant. Degeaba se baricadau apoi în baruri. Era să fiu și eu bătut din cauza lor.

În urmă cu patru ani, la Manaus, în jungla Amazonului, după ce naționala lor pierdea în fața Italiei, petreceau toată noaptea în piață la concursuri de băutură.

Acum, la Volgograd, nici măcar n-au mai fost împreună dincolo de porțile stadionului. Fiecare cu micul lui grup. La Fan Fest, își luau berile și stăteau unii într-un colț, alții pe scări… Îi auzeau pe tunisieni cântând, iar ei nu aveau nicio reacție. Să fie doar de teama rușilor?

Un londonez trecut de 50 de ani mi-a spus: „Poate s-a vorbit prea mult despre ce s-ar putea întâmpla rău aici. Uite că nu e nimic. Ar trebui să fim uniți”.

Nu sunt uniți. Și nu îmi plac. Nu sunt printre favoriții mei la acest Mondial.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

hhh (2 comentarii)  •  20 iunie 2018, 10:47

nici mie nu mi plac.

ionu (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 10:58

macar ei au echipa nationala si se califica. Noi suntem cu suporteri si nimic altceva. Aia din fotoliile de acasa sau de pe terase unde se serveste bere ieftina.

JFM (2 comentarii)  •  20 iunie 2018, 10:58

La modul general sau doar cei prezenti la mondiale?

vasco (16 comentarii)  •  20 iunie 2018, 11:13

Nici mie!Una e sa canti frumos si alt sa te comporti la fel,mai ales "afara"...In general sunt doar badarani si betivi.

Bagheera (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 11:54

Englezii si-au desfiintat dupa Heysel baza de suporteri adevarati. Lovitura s-a dat in contextul Thatcher ismului dus la EXTREM. Trebuia sa fie blamati cu orice pret. Bani de meciuri mai au numai niste "cetateni".

Emil Calinescu (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 12:19

Ca fani nu-s favoriti, dar cand tii cu o echipa, nu tii doar cu fanii ei. Iar Anglia joaca frumos :)

Mihai (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 13:07

Englezii se refuleaza prin acest comportament. Societatea lor este una foarte inchistata in etichete si ceea ce crede lumea. Tin in ei si cand au ocazia, refuleaza asa.

tarus (1 comentarii)  •  20 iunie 2018, 14:34

Cat de *** sa fii, om in toata firea, sa te duci sa canti si sa zbieri pentru nuj ce echipa? Se duc oamenii sa bea o bere, sa se simta bine, care`i problema?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tudor (4 comentarii)  •  21 iunie 2018, 10:56

Treaba nu-i nouă, „fenomenul” huliganii englezi e din anii '70, pare-se „proiect” al serviciilor. Ce-i ciudat rău de tot este faptul că media socialistă/comunistă din acea vreme nu a arătat niciodată acest lucru, ba mai mult, ne băgau repetat în cap „ce frumos cîntă galeriile engleze”, „templul fotbalului” și altele. Comunism-capitalism, cele 2 fețe ale aceleiași monede.

Comentează