Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Hei, hei, Hermannstadt!

Tentaţia este să vorbim despre învinşi, că ei dau dimensiunea surprizei. Ce ar fi să îi privim mai atent pe învingătorii la scor ai vicecampioanei?

Permalink to Hei, hei, Hermannstadt!
joi, 1 martie 2018, 8:28

Hermannstadt, adică Sibiu. Trecut medieval atestat de zidul cetăţii care străjuieşte centrul istoric. Clădirile masive seculare. Muzeul Brukenthal. Sibiu, capitală culturală europeană în 2007, capitală europeană a teatrului în fiecare an din 1991.

Festivalul internaţional de teatru de la Sibiu este considerat a treia manifestare de gen de pe continent, prin amploare şi prestigiu artistic, după faimoasele Edinburgh şi Avignon.

Pentru o altă categorie de public, deşi nu neapărat, să nu uităm nici Artmania. Festivalul de muzică rock ajuns şi el la a 13-a ediţie. Cunoscătorii ştiu de ce mai ales în anul în care şi-a confirmat prezenţa la eveniment Steven Wilson. Sigur că aici vor apărea unii care vor întreba pe ce post joacă Wilson ăsta. Daţi căutare pe Google şi aflaţi!

Pe fotbal!
Acesta este foarte pe scurt oraşul Sibiu. Unul în care te simţi bine pur şi simplu, fiindcă nu te controlează nimeni dacă ai legitimaţie de mitic, de bănăţean fruntaş sau de ardelean suspectat că s-a dat cumva şi el de partea ungurilor. Echipa de fotbal care a preluat numele german al urbei s-a înfiinţat acum doi ani şi jumătate, a pornit din Liga a IV-a, în prezent activând în Liga a II-a, unde se bate din nou pentru promovare.

Până la o eventuală ascensiune pe prima scenă, Hermannstadt a reuşit o calificare răsunătoare în dauna FCSB-ului, calificându-se în semifinalele Cupei României. Atenţie! Acest 3-0 pentru Hermannstadt, obţinut pe fotbal curat şi minimalizat imediat de partea adversă, nu va tulbura viaţa sibienilor. Nu le va altera bunele obiceiuri. Dar transmite un mesaj.

Nu mai interesează fotbalul?
Prezenţa masivă a localnicilor la meci, în două rânduri, dată fiind amânarea întâlnirii, contrazice teoria potrivit căreia lumea s-a săturat de fotbal. Care fotbal, cu toată regenţa lui afişată faţă de celelalte sporturi, ar sucomba la concurenţa cu alte tentaţii ale vieţii moderne. Atracţii tot una şi una. Mall-uri, cluburi, berării, restaurante şi alte lăcaşuri de cultură. Uite că la Sibiu lumea a venit pe un stadion îmbătrânit şi neprietenos, pe o vreme potrivnică. În special în seara de miercuri! Şi da, posibil că o parte semnificativă a spectatorilor erau suporteri stelişti din Sibiu, cunoscută fiind simpatia de care se bucură cam peste tot în ţară roş-albaştrii.

Cine vine de nebun la stadion?
Dar reacţia oamenilor din tribune la golurile lui Rusu şi Blănaru spune şi altceva. Bărbaţii, femeile şi copiii prezenţi la meciul din sferturile de finală ale Cupei vorbesc limpede despre dorinţa de a vedea fotbal pe viu. Sunt cetăţenii unui oraş în care nu e nevoie să vină circul ca să se trezească lumea la viaţă. Sunt, pe de altă parte, şi cetăţenii unui oraş care doresc să fie alături de echipa lor, protagonistă în faţa formaţiei cu cel mai bogat palmares în România.

Nu vine nimeni de nebun să stea în ger la minus 10 grade vreo 4-5 ore dacă nu are sentimente pentru spectacolul pe care fotbalul îl poate oferi dincolo de prea luminoasele vitrine ale Champions League sau ale Cupei Mondiale. Poate că acesta este punctul de sprijin pe care să construiască toţi cei care vorbesc despre însănătoşirea fotbalului nostru. Putere sau opoziţie, nu contează.

Provocarea
Şi pentru că Hermannstadt este încă o echipă susţinută financiar mai ales de comunitatea locală, o discuţie serioasă nu trebuie să ocolească modalitatea de finanţare. Dimpotrivă, ar trebui să o provoace. Dacă Ionuţ Lupescu şi cei care îl sprijină vor identifica o soluţie care să nu îi facă pe cetăţenii oraşelor importante să vadă că banii lor merg la fotbal în loc să fie canalizaţi spre asanarea spitalelor sau construirea de noi şcoli, atunci da, Răzvan Burleanu şi compania au o problemă. Sau o provocare cum le place lor să spună.

Unii cu munca, alţii cu pamfletul
Deocamdată, să aplaudăm demonstraţia fotbalistică a formaţiei antrenate de Alexandru Pelici, fără a căuta să o explicăm prin aşa-zisul dezinteres al FCSB-ului. Mi-a plăcut modestia sinceră afişată de Pelici după meci, argumentaţia lui simplă despre cum a gândit întâlnirea cu vicecampioana. Sunt oameni care înţeleg să îşi facă meseria onest, chiar dacă nu sunt decât întâmplător sub lumina camerelor TV. Asta e bine să reţinem.

Despre penibilul băieţilor lui Dică ar putea să vorbească avizat cei cu talent pamfletar din interiorul clubului. Ar fi un excelent exerciţiu de igienă mentală.

Comentarii (78)Adaugă comentariu

vasco (267 comentarii)  •  2 martie 2018, 10:44

Interesanta ideea cu "igiena mintala",din finalul articolului.La FCSB?Cine ar putea fi in stare de asa ceva?Sunt acolo cateva cazuri care ar outea face obiectul interesului patologilor psiho...Il credeti in stare pe meme de asa ceva?Dar pe cel pe care meme il slujeste?Sau pe...nici nu stiu de care sa mai zic...

gkz (17 comentarii)  •  2 martie 2018, 11:13

merita aceasta fece5ebeaua sa fie canditata la campionat dupa ce a fost maltratata ,tavalita ,batjocorita in asemenea hal de o echipa de liga aII a in care mvp a fost balgradean sau bricheta si a facut datoria ?

seba (157 comentarii)  •  2 martie 2018, 11:31

ce frumos e fotbalul cand mai castiga si sibiul, sau uta, sau farul sau argesul, sau botosaniul, in fata echipelor cele mai titrate!

gintonic (25 comentarii)  •  2 martie 2018, 11:52

Foarte bun articolul ! Felicitari, d-le Geambasu ! Multumim!... si asteptam o reactie a pamfletarului fcsb-ist!... s-o fi bagat in "cutia de carton" ?! :)))

daniel (55 comentarii)  •  2 martie 2018, 12:06

ar mai fi si festivalul de jazz de la Sibiu, destul de vechi....mai e si ceva cu filmul....

Tom (2 comentarii)  •  2 martie 2018, 12:24

"Cunoscătorii ştiu de ce mai ales în anul în care şi-a confirmat prezenţa la eveniment Steven Wilson. Sigur că aici vor apărea unii care vor întreba pe ce post joacă Wilson ăsta. Daţi căutare pe Google şi aflaţi!" Ce ma fascineaza mereu la dvs. este capacitatea de a ironiza (nu fin) publicul (platitor de click), penalizandu-l din condei pe un ton superior ( in avans !) ca nu stie cine este fondatorul trupei (de nisa) Porcupine Tree..... intr-un articol publicat pe un site de sport, si nu de cultura muzicala. Inteleg ca ati dori sa va adresati unui public la fel de sofisticat pe cat credeti dvs ca sunteti, de aici si frustrarea revarsata pe miticii cititori. Am mai auzit de muscarea mainii care te ..."citeste", dar sa o musti in avans, de control, doar ca sa isi stie locul....(sunt buni si banii vostri, dar sa stiti ca nu ma meritati !!) e o treaba deosebita!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  3 martie 2018, 16:36

Publicul platitor de click?! Asta ce mai este?

Misu (1 comentarii)  •  2 martie 2018, 12:26

Culorile clubului FC FCSB SA sunt GALBEN-ALBASTRU si nu ROSU-ALBASTRU care sunt ale clubului STEAUA BUCURESTI.Regret ca nu sunteti la curent si doresc ca in urmatoarele comentari sa folositi corect.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  2 martie 2018, 12:54

Chemat de gintonic si urmatoru, ala cu poluarea, ma arat. Bravo Sibiu. Locul sfinteste omu ! La mitici jucatorii ie ca brinza, antrenorii ca burdufu. Antrenoru lor era clar mitic. Sa nu tragem insa concluzii gresite ! La Sibiu sint investitori si iubitori de lupte in mocirla deci mai sint locuri in istoria de 93 de ani a Romaniei in care a ramas inca traditia patinuarului bine facut. Altfel, cu tot respectul pentru primaria Sibiului, dar nu are nici un merit, iar daca are atunci nici pe departe „merite“ ca primaria capitalei noaste moderne, de unde a anuntat deja IL upe ca-si ia modelu. Asta n-a fost Steaua. Viitoarea echipa „privatizata“ a Stelei, asa cum i-a spus Lupescu fiarei, CSM Steaua Exit Bucuresti va putea plati salariul jucatorului camerunez GulldeNeagu de numai un milion de euroi anual. Si atunci sa-i vad pe hermanstataneni, cind or juca cu adevarata Steaua, cind pe margine se va rostogoli Fiara noastra adevarata ! ---------------- Pai ce ? Bucuresti ii cauta la pasaport pa buzoieni si vasluieni ? Punct in plus, bucurestenii l-au ales pa „constanteanu“ Base dintr-o minoritate de sub 1% in timp ce sibienii l-au ales din 2% ! Legatura cu capitala a denuntat-o presedintele Romaniei Crin Antonescu la Timisoara, anume viitorul primar Base organiza imediat dupa dec 89 trenuri pentru mineri de sub un birou bucurestean. Alte cauze, bucurestenii avea nevoie de drumuri, poduri, trenuri si vapoare si de viitoarea presedinta Elena ori Gabriela, deci ei a stiut ezact ce-a vrut. Daca mai socotim ca publicul bucurestean striga mereu „Aici !“ cind pe scena un actor intraba „unde este oastea lui Stefan cel Mare ?“ atunci ce mai vrei ? Cel mai BUN oras, nici gradina zoologica de la Moscova nu accepta o diversitate mai mare. Acolo n-ar avea loc un caloriferu Horia, de altfel la seviciu cu Base. ------------------ Daca vorbesti despre dezvoltarea Sibiului si de capitala europena 2007 nu trebuie uitat ca sibienii - prost sa fi bmw sa ai ! - a ales in 2000 cu 70% un sibian, apoi s-a dezvoltat doar procentele primarului. Ca ce-a dezvoltat aia ? Molluri si banci cu sediu privat ? - sint bun, tac, nu ciutac. A ales si ei Creativ, Orient Express – intreaba-l pa Base daca a vindut si trenu asta -, tot un constantean ca Harry Tavitian dar doar pe scena in loc sa-l puna primar. Cum zicea cel dinainte, poate ar fi trebuit amintiti si cei aproape 50 de ani de „poluare“ ca exact cu acuzatia „poluare ideologica“ a fost interzis festivalu da jazz Ploiesti, scos practic din partie si civilizatie si bagat acolo undeva intr-o fundatura. Jazz, teatru, vorbe, rock, lalala, da stadion ioc, nici incalzire n-are aia la Sibiu. Sa vezi primarie la Crraiova, stai sa vezi tu stadion la Alexandria. Cine le-a marit salariili de-a avut bani da meci ? O mitica. Sibiu a tinut oamenii muncii la inghetat pa patinuar. Ca i-a pus apoi sa vada mocirla nu-i bai, bai e ca astia a pus precis sare si a stricat pasunea primariei !

dan (67 comentarii)  •  2 martie 2018, 13:30

@Tom: Fain comentariu !

Che Guevara (113 comentarii)  •  2 martie 2018, 14:11

@mary in primul rand un presedinte FRF trebuie sa fie impartial. Atat timp cat numele lui Lupescu a aparut pe mesaje in peluza lui Dinamo e clar ca el nu va fi impartial. In al doilea rand un presedinte FRF trebuie sa fie cinstit. Atat timp cat Lupescu se aliaza cu Sandu Mircea, cu un individ care a facaut puscarie precum Gica Popescu si cu clanul mafiot Becali e clar ca nu are ce cauta in aceasta functie. In al treilea rand presedintele FRF trebuie sa fie echidistant. Atat timp cat omul deja si-a creat datorii fiind sprijinit de Gigi e clar ca sunt deja stabilite campioanele in urmatorii 4 ani de eventual mandat al lui Lupescu. Nu in ultimul rand, un presedinte FRF trebuie sa fie bun manager. Lupescu a demonstrat ce manager e cand s-a ocupat de delgari de arbitri. A facut totul prost. La UEFA a fost un plimbator de hartii printre birouri. Nu iti imagina ca lasau astia fotbalul european pe mana lui. Nu veniti cu marea lui pricepere si expertiza ca tot minte de fotbalist are. Adica un fel de Claudiu Raducanu dar cu bani mai multi si cu o imagine mai bine intretinuta. Burleanu e peste oricare dintre cei care si-au depus candidatura. Mai cautati baieti, mai cautati ... pana cand reusiti sa ne mintiti din nou cum ati facut-o cu Mircea Sandu si 25 de ani nu am mai scapat de ciuma rosie din fotbal.

dudu (10 comentarii)  •  2 martie 2018, 16:19

Hermannstadt e finantata de comunitatea locala - sau, daca e sa spunem lucrurilor pe nume, de Primarie. La Constanta, la Timisoara, la Targu Mures, pentru finantari similare, primari si presedinti de CJ au mers la puscarie. La Sibiu e ok, mai ales ca Sibiu are Festival de teatru, de jazz, si sa nu uitam de Artmania - cautati pe Gugle. De ce e ok? Pentru ca asa e in tenis! P.S. Intotdeauna e mai usor sa ii privesti mai atent pe invingatori, decat non-combatul invinsilor. In definitiv, Hermannstadt si-a dorit mai tare victoria, nu?

dudu (10 comentarii)  •  2 martie 2018, 16:29

Apropo de finantare - in 2014 Festivalul de Jazz s-a amanat cateva luni si era sa nu se mai faca deloc din lipsa de... finantare. Prin comparatie, pentru FC Hermannstadt, Primaria a promis in 2017 un buget de 8-10 milioane de lei pentru campionatul 2018-2019. Cam cat sa organizezi vreo 10 editii de Jazz Fest...

Observator (211 comentarii)  •  2 martie 2018, 18:23

Este bine ca pot sa se impuna si echipele mici in competitia surprizelor! Daca City a invins-o de 2 ori pe Arsenal cu 3-0 dupa esecul din Cupa FA cu Wigan, de ce s-ar rusina FCSB pentru esecul in fata unei pretendente la promovare! Sibiul este un oras grozav, cu multe evenimente culturale, dar discrepanta fata de orase de aceeasi marime (sau chiar mai mari) situate spre est (dincolo de meridianul capitalei) nu este cauzata doar de traditie si de pozitia geografica (decisiva, in conditiile infrastructurii rutiere de la noi), ci si de favorizarea vestului si a centrului tarii de catre politicieni (nu spun mai mult, desi respectivii o merita din plin)! Bine, nu puteati sa nu va referiti si la Steven Wilson, de parca ar fi cel mai mare muzician al tuturor timpurilor; nu i-am ascultat vreo piesa de cand a ales sa se desparta de fostii parteneri! O.

Observator (211 comentarii)  •  2 martie 2018, 19:49

Daca tot nu mi-a aparut prima postare, sa adaug si faptul ca Sibiul are un stadion jenant, desi a avut, recent, o echipa de prima liga, Vointa! Cateva orase din est au arene mai moderne, si m-as referi la Botosani, Vaslui, Piatra Neamt, Buzau si desigur, Ovidiu! Asta-i o pata neagra pentru un asemenea oras, dar si pentru altele, fie ca ne referim la Transilvania, Banat (cu exceptia Aradului, al carui stadion se construieste in prea mul timp), Crisana sau Maramures! Prin aceste zone, cu adevarat, prioritare sunt mall-urile, cluburile si berariile! O.

di livio (158 comentarii)  •  2 martie 2018, 22:01

Tom, fain comentariu...perfect l-ai descris pe corifeul GSP...da asta-i stilu superior ironic a lu Geambasu...nu se lasa da el nici mort

Observator (211 comentarii)  •  3 martie 2018, 12:57

Domnule Geambasu, vad ca nu prea mai raspundeti la comentariile cititorilor! In privinta lui Wilson, as zice ca va fi apreciat la fel de mult precum alti muzicieni peste vreo 2 decenii; in mod sigur, el se va adauga galeriei marilor rock-eri! Stiu ca nu-i apreciati pe politicieni, la fel ca mine; totusi, mi se pare ca cei de prin Ardeal au fost promovati cu prea mare insistenta si s-au dovedit a fi cei mai ... partinitori (adica nu s-au gandit decat la ai lor, de la familie pana la membrii comunitatii lor, in frunte cu boc). In fine, ma frapeaza sa citesc astazi despre niste scenarii ... de groaza pentru viitoarea noastra campioana; pe post de "capcauni" sunt Ludogorets, Celtic sau Salzburg, adica tot echipe de categoria a III-a in Europa, ca si campioana noastra! Este mai bine decat in trecut, pentru ca in play-off nu mai putem intalni a 4-a (Sau a 3-a) clasata din Anglia, Spania, Italia, Germania sau Franta! O.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  3 martie 2018, 16:45

Nu ma certati, raspund si eu cat si cand pot. De acord cu asertiunea despre politicienii ardeleni, ca si cu parerea despre falsii capcauni care ar astepta-o pe campioana Romaniei in cupele europene.
Iar despre Steven Wilson, subiect care vad ca i-a atacat pe unii cei care intreaba mereu ce legatura au muzica si fotbalul, va contrazic la nuanta. El este deja o figura emblematica a muzicii. Si nu doar a muzicii rock, chiar daca dvs nu ati facut efortul si nu ati avut curiozitatea sa il ascultati dupa despartirea de Porcupine Tree. Apropo, nu e bine sa ne clamam ignoranta intr-un domeniu, dar sa si avem pareri in domeniul respectiv, ce ziceti? O sa detaliez ce inseamna Steven Wilson intr-un articol pe care o sa i-l dedic nu peste mult timp. Articol pe care sper sa il citeasca si userul Tom, care are impresia ca este ironizat si ca plateste accesul la site-ul gsp.ro. Apropo. Ascultati ultima productie a lui SW, To the bone si spuneti-mi ce parere aveti. Eu am una, dar nu vreau sa va influentez.

Ion Gheorghe (21 comentarii)  •  3 martie 2018, 18:38

MIE MI-A PLACUT FOARTE MULT ARTICOLUL ! TOTUL ESTE SCRIS FRUMOS, SIMPLU SI CLAR. MERITA PREMIAT !

Ion Gheorghe (21 comentarii)  •  3 martie 2018, 18:52

STIMATE DOMNULE GEAMBASU ! DECE NU ESTE NIMENI DE LA GSP IN STARE SA SCRIE ARTICOLE DOCTE DESPRE COMPETITIILE DE TENIS LA CARE ROMANII AU SUCCES ? NU ESTE NIMENI CALIFICAT IN ACEST DOMENIU ? DESPRE OLIMPIADA DE IARNA S-A SCRIS EXTREM DE PUTIN SI NEPROFESIONIST ! DAR TOATA PRESA ARE TOLBA PLINA CU BARFELE SI MAHALAGISMELE DIN FOTBAL !

Observator (211 comentarii)  •  3 martie 2018, 21:35

Multumesc pentru raspuns. In chestia cu ignoranta va refereati la mine? Cred ca ma pricep destul de bine si la muzica, chiar daca gusturile noastre nu coincid in totalitate! Totusi, ced ca va refereati la userul Tom... Sa auzim (si sa citim) numai de bine! O.

Comentează