Pasul spre alt tenis
Misiune îndeplinită pentru Halep, o victorie rapidă în turul al doilea
Un meci fără istoric. Aşa se vede de pe margine. Poate şi din teren după ce ultima minge a întâlnirii s-a consumat. Dar Simona Halep avea nevoie de această victorie rapidă în faţa canadiencei Eugenie Bouchard. Din mai multe motive.
Durerea este acolo
Întrebarea cea mai importantă nu era dacă Bouchard va fi acea Bouchard pe care o ştiam noi, ci dacă va rezista glezna Simonei. A rezistat şi nu e totuna ca atunci când vorbim despre coafură, ca în reclama aia la nu ştiu ce fixativ de păr. Atât cât a întrebuinţat-o Bouchard, nu foarte mult, totul a părut în regulă. Mişcări stânga-dreapta, sprinturi la fileu, frâne bine asistate. Nicio jenă. Nicio grimasă. După meci, cu respiraţia încă precipitată, Simona a spus că durerea este acolo, dar că nu o bagă în seamă. Este şi acesta un exerciţiu de voinţă. Un mod de concentrare. Contează că glezna a ţinut la efort, iar pauza dintre meciuri este de două zile. Două zile în care fizioterapia şi kinetoterapia pot rezolva multe atunci când afecţiunea ligamentelor este moderată.
Iujeni, fostă Genie
Aveau dreptate comentatorii Eurosport atunci când spuneau că Eugenie Bouchard ediţie 2018 este o altă jucătoare faţă de aceea din 2014, când ajungea în semifinale la Roland Garros şi în finală la Wimbledon. Ideal ar fi să îi şi pronunţe corect numele. Fonetic, se zice „Iujeni Buşar”, nu „Eujeni Buşard”. Cu „d” de la final pronunţat apăsat, ca să se audă, dom’le! Trecem peste, conştienţi că franceza a pierdut la scor partida cu romgleza în zilele noastre, şi revenim la ale tenisului. Unde s-au evaporat precizia loviturilor şi tenacitatea jucătoarei care în curând împlineşte 24 de ani, nu ştim sigur, dar putem bănui. Pe româneşte, probabil că i s-a urcat cam repede la cap celebritatea. Urcată în regim de urgenţă de la rangul de Genie (Geniala), prin simpla suprimare a primelor două litere ale prenumelui, drăguţa născută la Montreal a început să aibă impresii despre lume şi despre viaţă. Şi a urmat căderea abruptă. La cum se duce la vale Bouchard, poate că într-o bună zi va fi ea cea care va rămâne cu mâna întinsă la Alexandra Dulgheru, apropo de episodul de la FED Cup. Nu este însă Alexandra omul acela!
Trecerea la tenisul asumat
Este meritul exclusiv al Simonei că şi-a făcut meciul uşor. Mai ales în tenis, este nevoie de două-trei mingi să îi dai aer adversarului pentru ca el să se întoarcă în meci. Nu a fost cazul cu numărul 1 mondial, care şi-a ţinut oponenta la respect fără să apeleze la toate resursele. Statistica întâlnirii spune destule, dar nu totul. Simona a câştigat, deşi Bouchard a servit mai puternic. Cel mai tare serviciu al româncei a fost de 154 de kilometri pe oră, în timp ce al canadiencei a avut 170. Şi procentajul mingilor de break a fost mai bun pentru Bouchard, doar că la totalul punctelor câştigate a fost net de partea liderului mondial: 60-39. Îmbucurător este că deşi nu a forţat, Simona s-a dovedit superioară şi la capitolul mingi câştigătoare, adică puncte realizate exclusiv de ea, nu cu concursul adversarei. Trecerea de la tenisul procentual la cel asumat poate fi o schimbare fundamentală în jocul dublei finaliste de la Roland Garros. O schimbare care ar putea să o metamorfozeze în viitoare câştigătoare de Roland Garros. Şi nu numai.
Peisaj cu turbulenţe
Ca de obicei, turneul feminin prezintă turbulenţe mai mari decât cel masculin, unde dintre numele mari doar Wawrinka şi-a luat geanta cu rachete în spate. Muguruza a ieşit din competiţie, învinsă de Su-wei Hsieh, o jucătoare din Taipei care nu a lăsat-o să respire pe spaniolă. Wozniacki s-a salvat în ultima clipă. Konta a plecat şi ea acasă, nu ştim dacă de vină a fost tot gura bogată a lui Ilie Năstase. Venus a fost eliminată din primul tur, Petra Kvitova de asemenea. În schimb, Karolina Pliskova, Agnieszka Radwanska, Elina Svitolina, Jelena Ostapenko şi Angelique Kerber nu par deloc dispuse să joace rolul de victime în faţa outsiderelor. Este cald la Melbourne, foarte cald şi este bine că deocamdată Mats Wilander nu o laudă pe Simona Halep. Sper că ştiţi de ce.