Prinţesa rea şi fata cu echipament tricolor
Simona Halep a pierdut a 7-a întâlnire din 7 cu Şarapova. Apoi spune că rusoaica joacă ce ştia deja. Dar ea?
Este aproape 6 dimineaţa la Bucureşti. La New York, 11 noaptea. Ochii cârpiţi de somn o zăresc pe zâna blondă echipată într-o superbă rochie neagră cu cristale Swarowski. Are broboane de sudoare pe frunte şi pe obrăjori, mai multe decât înainte de Meldonium. Salută publicul cu mâna la inimă. Apoi îşi acoperă faţa cu palmele, să ascundă plânsul eliberator. O actriţă frumoasă, dar mediocră. Nu contează, lumea nu îşi mai permite luxul să separe falsul de autentic. Traficul cu emoţii de emoţiile veritabile. Complici la propria prostire, spectatorii aplaudă cu lacrimi în ochi. Camerele de luat vederi nu pot scăpa spectacolul, pe care îl livrează mapamondului. Maria Şarapova s-a întors. Simona Halep a plecat.
Mai uşor decât o arată scorul
Cam multă literatură pentru un meci de tenis din primul tur al Openului american. Aşadar, minutul şi scorul, cum spuneau crainicii de odinioară ai sportului. Rusoaica Maria Şarapova a câştigat întâlnirea cu Simona Halep în trei seturi. 6-4, 4-6, 6-3. Mai uşor decât o arată scorul, ar fi adăugat aceiaşi bătrâni comentatori. Forţa ofensivă a cvintuplei câştigătoare de Grand Slam a impus legea pe arena Arthur Ashe. Defensiva permanentă a româncei nu a putut decât să limiteze proporţiile dezastrului şi să amâne deznodământul. Revenită în circuit de câteva luni după suspendarea pentru dopaj, Şarapova a rămas în linii generale aceeaşi. Ca întotdeauna, arată bine din punct de vedere fizic. Ba parcă şi puţin mai împlinită prin părţile esenţiale. Tenis, dom’le, tenis, lasă cancanul! Da, fostul lider mondial şi-a ajustat unele lovituri. În special serviciul, deşi rata dublelor greşeli continuă să fie mare.
Manichiura, YouTube-ul şi memoria
Maria continuă să ţipe ca muşcată de şarpe, dar asta pare să nu deranjeze pe nimeni. Nici măcar pe adversare. Oricum, studiourile care produc filme XXX au o voce pe care pot conta! Tenis, tenis, lasă… Aşa. Maria apelează la scurte pe care le execută cu o fineţe nebănuită înainte. Maria loveşte tare şi din urcare mingea, dar asta ştiam. Maria îşi ia pauze între servicii, şi asta ştiam, cât să aibă timp să îşi aranjeze manichiura, de exemplu. Asta a mărturisit domnişoara că făcea în momentul în care a aflat rezultatul tragerii la sorţi. Şi-a terminat treaba, apoi a intrat pe YouTube, să revadă imagini din partidele contra Simonei Halep. Şi-a adus aminte, apoi a ştiut cum trebuie să joace. Miroase de la o poştă a ironie, nu vi se pare? Că dacă e adevărat, e grav. Pentru Halep.
Roadele muncii cu Darren Cahill
Statistica meciului nu este o ironie, ci o oglindă a faptelor din teren. 7 la 1 pentru Şarapova este raportul aşilor. Tot rusoaica merge în faţă şi la duble greşeli. 7-4. Mingile câştigătoare, nu vreţi să ştiţi! 60-15. Perfect logic pentru ce joacă Maria şi numărul greşelilor neforţate. 64 ea, 14 Simona. Totalul punctelor însuşite pe parcursul celor două ore şi 42 de minute de joc: 113 la 108. Atac contra apărare. Agresivitate nativă şi cultivată contra spirit defensiv. Nativ sau cultivat? Nu ştim. Dar vedem că Simona Halep şi-a pierdut anduranţa în raliuri, în general loveşte mai moale, serveşte mediocru, nu schimbă ritmul/registrul tactic, nu recurge la scurte aproape niciodată, se enervează şi mai des decât înainte. Iar dacă vine cineva şi ne spune că astea sunt roadele muncii cu Darren Cahill ori că procesul evolutiv este în curs, o luăm nu ca pe o ironie, ci ca pe sfidarea bunului simţ.
Cred că Simona Halep era o jucătoare mai bună acum 2-3 ani. Pur şi simplu, mai bună. Amintiţi-vă finala de la Roland Garros 2014, tot contra Şarapovei! Tot înfrângere, altă poveste.
Vestiarul
Apropo de finala din 2014. Era de scris ceva şi despre serialul „Vestiarul”, cu Şarapova în rolul fetei care dispare între 10 şi 15 minute. Timp în care adversara, de regulă Simona Halep, stă şi contemplă stelele de pe cerul New York-ului. Apoi, plictisită, răcită şi scoasă din ritm de absenţa prelungită a adversarei, Simo, într-un echipament Adidas genul sorcovă tricoloră, o întreabă pe arbitra de scaun unde este prinţesa, aceasta îi dă asigurări că negreşit Maşenka se va întoarce, trebuie să se întoarcă, ce-i atâta grabă, dau turcii? Iar româncuţa docilă începe să servească în orb mingi dincolo de fileu. Aşa cum facem şi noi, pleziriştii, prin Herăstrău, când nu ne vin la timp partenerii de joacă. Aş fi filosofat mult şi bine pe tema asta a trucurilor patent Şarapova şi pe reacţia de tip mioritic a Simonei Halep, dar voi fi certat groaznic că fac apologia lipsei de fair-play.
Simt că mă doboară somnul, cu asta am rămas după meci. Se luminează. Una câte una, se aprind luminile apartamentelor din blocurile vecine. Oamenii se trezesc ca să plece la muncă. Sper să îşi deschidă cât mai târziu telefoanele şi tabletele. Măcar cât îşi beau cafeaua.