Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Demnitate în loc de victorie. Nu e puţin, dar e trist 

Simona Halep a pierdut finala de la Roland Garros. Aş fi vrut să fi ars literele care alcătuiesc propoziţia asta!

Permalink to Demnitate în loc de victorie. Nu e puţin, dar e trist 
sâmbătă, 10 iunie 2017, 7:10

Doare. Este o durere fizică. Te dor şi muşchii. Darămite inima!

Furioasă, puternică şi primitivă. Să nu ne ferim de cuvinte! Nerăbdarea celei care vrea să dea mai mult decât poate. Şi reuşeşte uneori. Jelena Ostapenko.

Echilibrată, prezentă în joc. Calmul omului care îşi cunoaşte meseria. Dar de la un punct încolo prea multă prudenţă. Prea multă aşteptare tactică. Simona Halep.

Din păcate, Patrick Mouratoglou avea totuşi dreptate. El a sesizat paradoxul. Lipsa de experienţă urma să acţioneze în contul letonei de origine ucraineană. Lipsa de experienţă folosită ca armă, negarea rutinei. Insolenţa ca atu, aşa spuneau specialiştii francezi înaintea finalei, apropo de tenisul domnişoarei Ostapenko. Nu ar fi trebuit şi Simona să fie mai insolentă? Uşor de zis, greu de jucat.

Dar arta de a juca inteligent nu se pune? Ştiinţa de a folosi geometria terenului? Poate că în faţa altei jucătoare ar fi contat. Ar fi fost decisiv. Nu cu Ostapenko, rebela născută în ziua în care Gustavo Kuerten câştiga primul lui Open Francez.

Ostapenko îşi merită trofeul, Halep merită respect pentru tot ce a făcut. De la primul punct în turneu până la ultimul punct al finalei. Punct şi de la capăt. Şi admiraţie pentru demnitatea cu care Simona a primit înfrângerea. Este locul din care începe drumul către altă finală. Care va fi câştigată.

PS Fusese un semn rău prevestitor, dar să nu nu râdeți! Oricum nu e nimic de râs. Mats Wilander o dăduse favorită a finalei pe Simona. Știți cum îi ies pronosticurile fostului campion de la Roland Garros. Se alege praful când te-a ales Mats!

Comentarii (63)Adaugă comentariu

Alexandru Chis (105 comentarii)  •  11 iunie 2017, 12:39

Ghici cine produce "celebrul" Meldonium? Nu cumva Letonia? Este posibil ca toti cei care l-au sintetizat, trade-named as Mildronate among others, is a limited market pharmaceutical, developed by Ivars Kalviņš, Latvian Institute of Organic Synthesis and manufactured primarily by Grindeks of Latvia - sa fie straini de "succesul explozivei Aliona"? Nu cumva acest Ivars Kalvins, intre timp, o fi "perfectionat" acest stimulent care o fi fost "experimentat" pe Svitolina si Ostapenko, de exemplu? Intreb, nu dau cu parul!

exidpol (48 comentarii)  •  11 iunie 2017, 12:48

-zici ca, ...lipsa de experienţă urma să acţioneze în contul letonei de origine ucraineană (sa intelegem ca nu a actionat in contul romancei de origine machedoneanca??? cum dreaqu vine asta???

Bibicu (2 comentarii)  •  11 iunie 2017, 13:30

Aoleu, baaa ala Leo pestele de la Madrid!! :-))) Lasa-te nepoate de tenis si mai bine te tii de pitipoance si de péni§! Nu serios acum, nu te supara pe mine, dar esti comic rau si total pe langa multe subiecte. :-))

adi_stelistul (454 comentarii)  •  11 iunie 2017, 13:48

JUR ca m-am gandit in momentul in care l-am auzit pe Wilander pronosticand victoria Simonei ca asta e de rau augur. JUR! In sfarsit... Si jur si ca am simtit ieri aceeasi durere fizica dupa meci.... Din pacate in, poate, cel mai important meci al carierei (de pana acum, totusi!) Simona a clacat. Muratoglu a mai avut dreptate cu ceva. A spus ca in fata insolentei letonei Simona nu trebuie sa astepte. Trebuie sa contraatace. N-a facut-o. A asteptat greseala adversarei fara s-o provoace. Si greseala a venit dar numai in prima jumatate a meciului. Dupa aceea reusitele letonei au fost mult mai multe decat greselile. Inclusiv unele norocoase, dar norocul ii ajuta pe cei indrazneti. De neuitat mingea cu care a facut 4-3 in decisiv. Atunci m-am gandit ca ziua de ieri e a letonei, ca asa a decis soarta. Si Simona a avut de multe ori noroc dar o minge trimisa clar afara sa fie intoarsa in teren de banda fileului n-am mai vazut. Poate nu m-am uitat destul la tenis, admit, dar e chiar greu de imaginat. In sfarsit, asta e mai putin important. Simona si-a caracterizat jocul de multe ori ca fiind "smart aggressive". Si au spus si specialistii. Dar ieri jocul ei n-a fost deloc agresiv si, sa ma ierte, nici prea "smart". Nu ma pricep, dar sa vezi de vreo 10 ori probabil in joc aceeasi schema in care dupa serviciul letonei urma un retur in cros si apoi lungul de linie imposibil de returnat si sa nu gasesti nicio varianta (nu stiu, un retur in lung de linie in loc de cros, zic si eu ca sa ma aflu in treaba) pare lipsa totala de idei. Cred ca s-a pierdut in fata victoriei, pur si simplu. Nu e tarziu asa cum in cazul letonei s-ar putea sa fie prea devreme (cazul Ivanovici sta marturie). Ma gandesc doar la unul dintre finalistii de azi. Wawrinka, pana a implinit 29 de ani, nu avea in palmares decat 1 semifinala de GS, 3 sferturi si niciun turneu Masters. De atunci castiga in fiecare an cate un GS. Desi talentul a fost intotdeauna acolo. Diferenta imensa a venit in plan mental. Wawrinka a devenit dintr-o data jucatorul marilor partide. 3 finale GS, toate castigate. Mai mult, in toata cariera sa pana vineri cand l-a batut pe Murray a pierdut toate meciurile jucate cu liderii ATP cu exceptia a 3 jocuri. Ghiciti care -cele 3 finale. Aici, psihic s-a transformat Wawrinka. Si Simona a dat semne bune in acest an. Setul 3 din finala de la Madrid, dupa ce pierduse atat de greu setul 2, revenirea cu Kasatkina din setul 2, revenirea incredibila cu Svitolina. Toate acestea pareau semne de maturizare. Dar ieri i-au tremurat genunchii in fata succesului carierei si n-a mai stiut ce sa faca. Ostapenko a fost la fel de fara frica precum Simona in 2014 (cand a jucat mult mai bine decat ieri). Doar ca Simona a avut in fata o vulpoaica batrana in 2014 pe cand Ostapenko a avut o sportiva speriata de nivelul pe care era cat pe ce sa-l atinga. Nu ma pricep, o repet ca sa nu para ca vreau sa dau verdicte de specialist (sunt doar consideratii de amator), dar cred ca aici s-a jucat finala.

Gary (51 comentarii)  •  11 iunie 2017, 14:55

Cu ceva timp in urma,ati lansat un chestionar: Va castiga Halep vreodata un turneu de mare slem? Am votat NU si asa voi proceda de fiecare data! Nu deoarece as fi eu foarte priceput.Nici vorba! In schimb am inteles mesajul lui Radu Banciu:"o tarancuta ajunsa sa se infrunte cu o printesa". Ostapenko nu este (inca) o printesa,dar poate deveni chiar regina. Cat despre "clanul Halep";ei bine,le ajunge sa-si numere euroii". PS.Un competent in tenis ,afirma acum vreo 2 ani :"Simona NU joaca de placere; ea joaca pentru bani! Nu ea face jocurile ci clanul! Ar mai fi si chestia cu "mentalul",dar s-o lasam. Mult succes(la banca)!

haudinamo (34 comentarii)  •  11 iunie 2017, 15:00

Ostăpeanka statea pe mijloc si batea mingile cu batatorul de covoare, asta mica de alerga de colo colo si respira greu era chiar bunica-sa, domle!

rapi (20 comentarii)  •  11 iunie 2017, 15:07

E mult si decent. Adica e ceva de care noi,romanii,nu am mai avut parte de mult timp. Multumesc. P.S. Iar despre pronosticurile lui Vilander...

Vlad (14 comentarii)  •  11 iunie 2017, 15:54

Nu doar demnitate, dar si generozitate. Mai tineti minte out-ul pe care l-a avut letona in setul 2 cand era 40-0 si 2-0 la game-uri pentru a noastra, si pe care Simona a sustinut ca a fost in teren, intr-un gest de fair-play stupid si inutil? Din acel moment jocul letonei s-a schimbat, a facut 40-40, si chiar daca a noastra a castigat game-ul respectiv pana la urma, mai apoi nu a mai avut ce face...Trebuia sa fie pragmatica si sa-l lase pe arbitru sa decida. Un game castigat la 0 i-ar fi dat o doza buna de incredere si ar fi turnat plumb in ghetele adversarei.

teo (1 comentarii)  •  11 iunie 2017, 17:52

Cristi,pe bune,tie ti se pare normala forta loviturilor si prospetimea aratata de aceasta ostapenko?mai ales ca mai toate meciurile ei au avut trei seturi,deci o oboseala nu avea cum sa nu se vada,dar asta arata la final de parca atunci se daduse jos din pat,dupa sute de lovituri cu peste 150 la ora.parerea mea e ca antrenoarea aia spanioloaica si staff-ul ei au ceva relatii cu preparatorul fizic al lui Contador,cred ca intelegi ce vreau sa zic.ce s-o mai lungim,biata simona de multe ori nici nu apuca sa se aseze si ea ca lumea in teren ca deja veneau rachetele de dincolo de fileu cu o viteza ametitoare.si pliskova aia da tare in minge,dar totusi aia dupa un raliu mai lung se mai indoia un pic,mai lua o pauza de respiratie,la asta n-am vazut o data vreun semn d-asta

hlp (2 comentarii)  •  12 iunie 2017, 10:46

Oricine in afara de Halep ar fi cistigat finala, dar asa sintem noi romanii, ne inecam la mal, dam cu bita in balta si cu piciorul la tot ce am realizat, probleme psihologice si de caracter. Oricum letona nu va mai cistiga nimic in viata ei, asta a fost si va ramine singurul ei trofeu, pe care i l-a dat Halep, nu l-a cistigat ea.

neomeldonium (1 comentarii)  •  12 iunie 2017, 17:25

Tocmai a crescut prestul noului meldonium comercializat de letoni. Acum au si rezultate care sa le sustina produsul, cea mai buna reclama, esti neica nimeni si vrei sa cistigi Ronald Garros? Visit Latvia sau mai bine comanda online:)

Comentează