Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Decisivul Alibec

Atacantul roş-albaştrilor continuă să fie o prezenţă esenţială pe teren. Dar este el doar o vedetă de uz intern?

Permalink to Decisivul Alibec
duminică, 2 aprilie 2017, 10:43

Să îi lăsăm pe jurişti să se bată pentru denumirile echipelor. Deşi poate nu ar trebui. Să îi lăsăm pe specialişti să analizeze sistemele de joc, presingul de întâmpinare, tranziţia pozitivă şi tranziţia negativă. Deşi nici asta nu ar trebui. Lucruri complicate şi spuse şi mai complicat, ca să te facă să crezi că fotbalul este o activitate accesibilă cu adevărat doar cunoscătorilor. Nouă, nespecialiştilor, ne rămân lucrurile simple. O preluare reuşită, o pasă interesantă, un gol frumos reuşit după un şut din afara careului de 16 metri.

Aşa cum a reuşit Alibec când a deschis scorul în derby. L-a întors scurt pe Mahlangu, a evitat să intre în marcajul lui Nedelcearu, a aruncat o privire scurtă spre poarta lui Cerniauskas şi a şutat cu stângul. Pe jos, cu rist interior, suficient cât să-l pună pe portarul dinamovist în imposibilitatea de a ajunge la minge. Execuţiile decisive poartă pecetea firescului. Sunt atât de naturale încât te duc cu gândul că şi tu ai putea să şutezi şi să driblezi aşa, iar atacantul pe care îl vezi la televizor nu este decât un soi de prelungire a ta.

Denis Alibec este genul de vedetă care se hrăneşte din umorile celorlalţi. Nu îşi propune să fie un băiat politicos şi drăguţ. Refuză prin toate gesturile să fie un model. Şi dacă şi-ar propune, probabil că nu ar reuşi. Dar ceva s-a schimbat de la un timp în atitudinea lui Alibec. Dorinţa de a înscrie a devenit aproape obsesie. Lupta corp la corp cu fundaşii, o constantă. Calitatea arătată la golul marcat în poarta lui Dinamo, dezordinea creată de fiecare dată în apărarea adversă pledează convingător pentru fotbalistul care enervează şi încântă în cantităţi sensibil egale. Tentaţia simulărilor doar enervează.

Prestaţia lui Alibec în derby redeschide discuţia despre netitularizarea lui la meciul România-Danemarca. Fapt care a fost perceput drept o greşeală a lui Daum şi unul dintre motivele egalului cu nordicii. Minutele petrecute de el pe teren la Cluj, nu puţine şi fără realizări, ne transportă însă din nou în zona incertitudinilor. Poate că Alibec este un produs premium al Ligii 1 şi un fotbalist mediocru în partidele internaţionale. Pe pariu că nici specialiştii nu ştiu care este răspunsul?

Altfel, am avut primul derby cu Steaua sub denumirea impusă de instanţele civile şi fotbalistice. Nu a fost nimic istoric, cum au clamat unii, ci doar un meci bun, cu vibraţia dintotdeauna a marelui derby al campionatului. Iar golul victoriei înscris de Boldrin este tot urmarea unei acţiuni marca Alibec. Ceea ce încercam să demonstrăm în paragrafele dinainte.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

je (18 comentarii)  •  2 aprilie 2017, 22:54

Te bate engleza...lasa cuvintele pe care nu le cunosti

ovidiuc (6 comentarii)  •  2 aprilie 2017, 23:22

La ora actuala Alibec are doua clase peste tot ce inseamana jucatori romani.Dar ca oricare altul are nevoie de 4-5 meciuri titular la nationala sa poata arata ce stie.Ma mira pretentia ca el sa faca minuni, in conditiile in care nu a primit 2 pase cat de cat bune cu danezii.In schimb joaca constant in echipa nationala tot felul de impiedicati.Care nu stiu dribla nici macar jucatorii cazuti la pamant, care nu stiu da o pasa de 10 m.

jos_cenzura (96 comentarii)  •  2 aprilie 2017, 23:28

Alibec a mai avut si pasa aceea exceptionala pentru Enache, care ar fi trebuit sa marcheze lejer (daca nu se impotmolea in propria mediocritate, aflat singur cu portarul la cativa metri de poarta). Fotbalul romanesc si mondial este vinovat pentru ca a marginalizat jucatori de genul lui Alibec, si i-a inlocuit cu atleti gen Nicusor Stanciu, Mihai Pintilii, Florin Andone, si asa mai departe. Uite ca unul gras si indolent face mai multe prin talent, decat ceilalti trei la un loc cu tot alergatul lor si toate patratelele lor din abdomen adunate la un loc. La cate preluari gresite si suturi aiurea am vazut in acest "derby", mi-a venit sa-mi smulg parul din cap. Noroc cu talentul lui Alibec si cateva sclipiri ale lui Nita si Boldrin, asa am apucat sa vad si un pic de fotbal, nu doar lupta corp la corp si maratoane plictisitoare (cum se intampla mereu la meciurile nationalei, de exemplu).

marian (31 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 0:16

pai si in minutele jucate cu danemarca ce a facut?

Stefan Patriche (9 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 0:59

Va rog sa imi spuneti daca ati gasit mai multe. Deci, adica donc/dunque, in ordinea aparitiei in text, presing (pressing?, houlalalala), gol (di la goal?), derby (Derbi Caunti) sau, poate, Nedelcearu ? Gata... PS Il tot vad laudat, dar copilul pare p'afarist. Vom vedea. Un pic mai putin tehnic, decat Chiriches(un fel de clatita). Si tupeu prost. Nu-i ghini!

Silviu (4 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 6:23

@jos_cenzura Problema noastra este ca ne asteptam sa avem jucatori tehnici in toate compartimentele plus ca avem obsesia de a juca cu un singur varf. De fapt noi avem nevoie de atacanti cu forta si eficienta care sa compenseze lipsurile tehnice ale celorlalti (Pintilii, Latovlevici etc.). Sunt de acord cu ce zici de Pintilii si Stanciu, dar nu l-as pune pe Andone pe lista. Omul are totusi un bilant bun pentru o echipa care se zbate la retrogradare in Primera. Andone are si forta si sange rece in fata portii plus ca e oportunist ca multi mari atacanti pe profilul lui. Ca sa nu mai vorbim ca are o mentallitate de fotbalist adevarat neffind crescut in mocirla fotbalistica de la noi. Cauta golul dat pt. Deportivo cu Atletico Madrid. E pe youtube dot com /watch?v=D78GnoscfhU Florin stie sa speculeze greselile adversarilor cum o facea Raducioiu pe vremuri. Dupa mine, atacul nationalei ar trebui sa aiba doua varfuri, Andode si Alibec cu Budescu in spatele lor si cu Stanciu rezerva lui Budescu si Stancu Motanelu pe banca unde ii este locul. Dar stii cum e....pe blog suntem toti selectioneri

adi_stelistul (454 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 7:20

Ambele goluri ale Stelei au fost reusite. Primul, urmare a unei actiuni individuale, al doilea al uneia colective. Si cel al dinamovistilor a fost o mostra de precizie, o faza fixa incheiata ca la carte. Meciul a fost bun, sa nu mai devenim carcotasi, tensiunea compenseaza deseori scaparile tehnice. In rest nu sunt foarte sigur ca noi am meritat victoria. A fost penalty clar la Pintilii-Petre. Dealtfel Pintilii devine din ce in ce mai putin util (un rosu stupid). Aveti dreptate cu Alibec, e jucatorul cheie in acest moment. In rest destul de putini sunt cei la care plusurile depasesc minusurile. Unii s-au molipsit de caracterul meschino-arogant al conducerii (nu ma refer doar la patron) si asta se vede in joc.

Nelu (11 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 8:06

Paqcat ca acest articol nu spune nimic doar niste fraze goale.

spinoza (26 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 8:56

Cristi! Ai avut si articole marete! Asta-i unul "cotidian". Daca nu prea ai ce scrie, nu scrie. Lasa-i pe altii. Ca sa rezum ce ai scris tu. Alibec e bun dar putea fi mai bun la Nationala. Sau nu.

lord belial (189 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 9:48

un meci dinamic, mai ales in a doua repriza. am fost peste dinamo la toate capitolele. iar, dupa golul al doilea, puteam sa le mai dam inca unul daca se concentra enache la pasa lui alibec. una peste alta, un 2-1 mincinos, jocul din teren indica inspre un 3-1 lejer ptr noi. iar gurita laudarosul sa inteleaga ca nu ne poate invinge cu toata gura lui mare si cu toata galeria militieneasca si spargatoare de proteste in spate. steaua este si va fi tot timpul peste echipa securitatii. am zis hai steaua!

lord belial (189 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 9:49

dupa victoria de-afara le-am taiat celor din stefan cel mare si orice sansa la titlu, daca inteleg bine, ceea ce face victoria de-aseara si mai frumoasa :)))))

Dolgoruki (44 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 9:54

Articol putin cam degeaba.Alibec a jucat bine si in meciurile europene.In dubla cu west ham a marcat un gol in tur, iar la londra si-a batut joc de fundasii centrali adversi driblandu-i ca in liga 1, in grupe a dat 2 goluri, cu roma la acea umilinta a fost singurul care a aratat ceva, a contribuit la n faze ales echipei.Felul in care a jucat tactic sumudica il lasau pe el si budescu singurii responsabili cu fazele de atac.

dan (2 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 10:13

la nationala e foarte timorat. clar nu e in largul lui, i se citeste pe fata

jos_cenzura (96 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 10:18

@Silviu, apreciez comentariile tale si poate ma faci sa ma razgandesc vis-a-vis de Florin Andone (desi nu pare sa aiba tehnica foarte buna, poate am asteptari prea mari de la cei care joaca acest sport profesionist). Il voi mai urmari. Iar pe Stanciu nici nu l-as convoca la nationala, il urmaresc de cand juca la Vaslui, si nu am inteles niciodata de ce a fost promovat, cand sunt jucatori mult mai buni si mai constanti pe postul lui (de exemplu Bicfalvi). Stanciu mi se pare un Cocis mult mai slab ca fobalist si mult mai labil psihic.

jos_cenzura (96 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 10:56

Alibec a făcut 3-4 faze excepționale (gol, pasă la Momcilovici la al doilea gol, a scos un corner, și a dat ceea ce ar fi trebuit să fie pasă de gol, pe care însă Enache a irosit-o cu nonșalanță). În rest a pierdut toate mingile. Totuși, pentru un atacant este ok să o lălăie tot meciul dacă face câteva faze. Se vede că este jucător creativ și sper că va crește de la meci la meci.

haideusicfr (141 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 11:02

"Romanul" Alibec nu e .." maghrebian". In plus , "evolueaza" la Steaua. Cea mai fair -play echipa "romana".Cu sefii, fosti pe la "mititica". Cum ziceam ,Denis face ce face si meci de meci are manifestari huliganice. " Maghrebianul" Omrani a dat doua excelente pase de gol. In schimb l-a "lovit" intentionat pe bietul Ling cu .mingea .Sutata intentionat in fata. A avut parte de un comentariu acid.Asa le trebuie ! Ce cauta arabii (fiind ei si francezi ,sau mai ales) in Liga " noastra" ?

haideusicfr (141 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 11:13

Nici ca se putea mai rau.La eternul derby Steaua-Dinamo ,FRF a pus arbitru ***Nimica mai rau.Si stelistii si dinamovistii il acuza pe Kovacs de toate relele.Raul cel mai evident (de care D*zeu e raspunzator, D*ne iarta-ma!) e ca e ..ungur. Ce cauta ungurii la " noi" in tara? Inapoi cu ei ,daca nu la Budapesta ,in Mongolia sau unde zic unii..altii. Suntem europeni. Cum zicea D* na Merkel: de viteza a doua !

mg (232 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 11:20

..şi eu cred că ar fi fost mult mai util cuplul Alibec-Budescu decât un Keşeru care ratează(a câta oară ?..) din careu şi un Stanciu inexistent. Ar fi, zic eu, corect ca Stanciu să "beneficieze" şi la naţională de statul de rezervă de la Aderlecht. Şi da, e de preferat un Alibec care inventează, destul de des, şuturi de gol din afara careului. Îmi place şi că nu e fals în atitudine şi declaraţii(ca majoritatea..). În rest, am rămas fără cuplajele dintre Rapid, Progresu, Steaua şi Dinamo, iar acum cineva vrea să ne mai facă "un bine". Vor să ne lase şi fără marele derby invocând interesul statului român. E ca victoria socialismului împotriva poporului..

Doru (105 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 11:38

Steaua a avut noroc de meciul de cupa pe care l-a jucat Dinamo , sa nu se îmbete cu apa rece....ma și mir ca Dinamo a mai alergat atât la ce lot subțire are , înseamnă că totuși Dinamo și-a adus un preparator fizic bun ...Craiova nici n-a putut sa mai stea în ghete în meciul cu Cluj...Alibec dacă vrea sa fie jucător trebuie sa confirme afara nu aici unde nivelul este atât de slab iar la Petre a fost 11 m ca sa nu mai spun ca dacă intra bara lui Rivaldinhio...oricum Steaua se prezintă foarte slab în raport cu banii cheltuiți, avea dreptate Hagi ca ca el ar defila dacă ar avea jucătorii Stelei.

lord belial (189 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 12:22

@haideusicfr - magrebienii nu sunt arabi, asa cum nici clujenii nu sunt banateni.

haideusicfr (141 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 15:54

Oare?

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 15:56

Felicitari pentru atitudine. Imi pare ca Becali a fost decisiv. A cumparat. Incerca. Vrea performanta. La Dinamo a ramas motivarea si publicul. De data asta au avut atitudine si stelistii, si-au cistigat majoritatea duelurilor si au cistigat meritat. Totusi alt arbitru de-abia ar fi asteptat sa-l atinga Pintili pe Petre in careu. Hategan ar fi fragmentat tot jocul, poate ar fi dat fault si inainte ca Alibec sa-i centreze lui Moncilovici la golul doi caci Filip cazuse cumva si lui Hategan i-ar fi ajuns. Meci frumos, arbitru bun. ----------------------------------- Apropo, nimic despre intrarile in teren ? Nu-i bine sa nu vorbim caci e una din cele mai tari galerii din tara. Nu mi s-au parut dezaxati ca cel care a atacat la Ploiesti si nici teribilisti , mie mi s-a parut ca suporterii care au intrat in teren aveau ceva de spus ! Asa e cind nu te asculta nimeni. Nu vreau chiar eu sa-i apar dar traim vremuri in care nu se discuta, exista o lipsa in comunicare, exista cenzura, nimeni nu asculta, ne intoarcem vizibil in anii 50-89 dar cu o nesimtire inzecita caci furturile au loc azi pe fata, azi infractorii milionari apar in ziare cu noile lor achizitii tot mai tinere si carnoase, iar la intrebari primesti … „alta intrebare !“ Ar fi indicat sa aflam ce aveau de spus acei suporteri - inainte de a fi pedepsiti - caci poate isi strigau o nedreptate iar in acest caz maturatul sub pres e tot ce poate fi mai rau.

Belphegor (127 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 16:47

Mariane , în minutele jucate cu danemarca nu avea ce să facă Alibec pentru că ai noștrii erau înghesuiți de danezi în propriul careu. Alibec nu a primit nici o minge decentă de la nulitățile care se numesc colegii lui de Națională. Ce era să facă? Poate să se ducă și el în apărare... ALIBEC nu este pentru asta. Alibec este un artist care alături de Budescu este cu MUUULTE clase peste oricine altcineva din Liga I.

17 Nenthori (93 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 17:16

Domnu inginer, toata echipa a castigat, chiar daca va deranjeaza !

Petro Burgener (65 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 20:49

Alibec nu este un jucator mediocru in jocurile internationale, o demonstreaza evolutia lui in meciurile internationale in tricoul Astrei. A fost o foarte mare greseala a lui Daum nu numai netitularizarea lui Alibec ci si a lui Budescu! Oricum Alibec a fost introdus destul de tarziu. Aportul lui la victoria FCSB in meciul cu Dinamo a fost decisiv, unul din cele mai bune meciuri facute de Alibec in Liga 1! De acord cu "jos_cenzura", Alibec e gras dar e un jucator decisiv care trebuie sa fie titular de drept si schimbat doar la accidentari! Personal nu sunt un fan a lui Alibec, dar in fata valorii si talentului, jos palaria!

bazileon (82 comentarii)  •  3 aprilie 2017, 22:39

Sutul lui Alibec, puternic si bine plasat, nu a fost nici foarte puternic si nici foarte bine plasat. De altfel portarul, neatent, a fost oarecum pe minge, care a "luat gazonul". Nu a fost un gol imparabil. Alibec este exemplut tipic de branza de burduf de caine. un mingicar de mahala, gras si nevricos, detasat de strategie ori efort de echipa.

Serban (2 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 3:19

FCSB = STEAUA! Cel putin pana la proba contrarie! Daca echipa de fotbal FC Steaua Bucuresti/FC FCSB, infiintata in 2003 si care actualmente este pe locul 2 in Liga 1 este continuatoarea glorioasei Steaua, care a castigat Cupa Campionilor Europeni in 1986, atunci totul va reveni in curand la normal, iar cei de la CSA/MApN vor avea de platit cu varf si indesat tampeniile facute. Alternativ, daca se va dovedi ca de fapt actuala echipa Steaua/FCSB din Liga 1 nu este continuatoarea glorioasei Steaua, atunci lucrurile se complica, deoarece in 2003 nu trebuia inscrisa in Liga 1, pe principiul continuitatii, ci in Liga a 5-a, ca orice echipa nou infiintata in Bucuresti, iar acest aspect poate avea consecinte juridice importante pentru FRF, Liga Profesionista si intreg fotbalul romanesc! Si toata tevatura pentru ce? Pentru ca MApN/CSA sa aiba o echipa de amatori in Liga a 5-a, pe care s-o numeasca Steaua Bucuresti si pe care s-o privatizeze unui "nou Becali" in cativa ani, pentru a putea juca in Cupele Europene si pentru a-si recupera eventual o parte din banii cheltuiti cu promovarile spre esaloanele superioare, asta in cazul in care nu vor baga echipa in faliment si vor cauta investitori din primul an! Poate ca jurnalistii sportivi, precum si iubitorii fotbalului din Romania ar trebui sa fie mai vocali in a investiga si a clarifica ce s-a intamplat de fapt in 2003! Nu cred ca ar trebui sa admitem in tacere distrugerea celui mai important brand din fotbalul romanesc!

Costin (17 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 14:38

Nu inteleg un lucru de fapt. Cand acest jucator lansat pe pista machidona, joaca in L1 este genial, in schimb cand evolueaza pentru echipa nationale nu face 2 pasi cu mingea. Asta daca vrem sa observam!

Comentează