Steaua nu e numai una!
S-a materializat proiectul fotbalistic al Armatei. Deocamdată doar pe hârtie, dar toate începuturile sunt grele
Comunicatul sună sec, fără înflorituri literare. Aşa cum trebuie să sune un comunicat. Mai ales când vorbim despre o depeşă care pleacă de la Armată. Fiindcă Armata română şi-a făcut echipă de fotbal. Mai corect este îşi va face. CSA Steaua, deci Clubul Sportiv al Armatei, anunţă înfiinţarea unei echipe care va purta numele Steaua Bucureşti şi va putea folosi vechea emblemă a Stelei din Liga 1. Asta nu pentru că aşa ar vrea cutare sau cutare general, ci în virtutea unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, datate 3 decembrie 2014.
Dezvoltare integrată
Ştirea devine cu atât mai importantă când aflăm numele antrenorului, de fapt, al directorului tehnic. Marius Lăcătuş este alesul. El, fosta glorie roş-albastră, legendarul purtător al tricoului cu numărul 7, se va ocupa de destinele formaţiei care din sezonul viitor, 2017-2018, va activa în Liga 4. Textul emis de CSA ne mai spune că ne aflăm în faţa unui contract de colaborare care prevede „o strategie de dezvoltare integrată a acestei discipline sportive pe următorii 5 ani”. Greu de explicat în ce va consta „dezvoltarea integrată”, dar dincolo de partea precis-cazonă a textului nu putem ignora conotaţia sentimentală a întreprinderii.
Lăcă, doar legendă scoasă de la naftalină?
Numirea lui Lăcătuş este simbolică. Lăcă nu este un formator de echipe. Nici un salahor, care să scoată aur din piatră seacă. Mai mult, ultimele experienţe profesionale ale „Fiarei” datează de acum câţiva ani. 2012 la Târgu Mureş şi 2013-2014 la Poli Iaşi. Episoade scurte, rezultate modeste. Dar învestirea lui Lăcătuş la noua echipă a CSA are alt rost. Transmite un mesaj. Identificarea unui personaj emblematic cu formaţia Armatei intră imediat în antiteză cu Steaua lui Becali. Din ce în ce mai mult Steaua lui Becali şi mai puţin a suporterilor stelişti. Conjunctura este favorabilă Stelei în variantă CSA, nu Stelei în variantă FCSB. Rezultatele proaste din ultima vreme, aroganţa conducătorilor şi lipsa de personalitate a jucătorilor ilustrată nu doar pe teren, ci şi în afara acestuia i-au îndepărtat pe oamenii până mai ieri mândri că sunt suporterii singurei echipe româneşti care a câştigat Cupa Campionilor Europeni.
Mai tari decât PSD-ul!
La întrebarea „Cu ce echipă veţi ţine?”, lansată imediat după apariţia comunicatului pe gsp.ro, au răspuns un număr record de cititori ai site-ului Gazetei. Numai în prima oră de la lansarea sondajului de opinie postaseră răspunsuri aproape 17.000 de utililizatori ai gsp.ro. 58% dintre ei se pronunţaseră în favoarea echipei Armatei. Deocamdată o construcţie în fază de proiect. Mi s-a atras atenţia că nu este exclus ca printre participanţi să se fi aflat şi susţinători ai lui Dinamo, ai Rapidului sau ai altor grupări rivale. Iar aceştia să fi votat în răspăr, ca să nu zicem în bătaie de joc. Dar nu cred că rezultatul să fi fost viciat de cei câţiva care au avut chef de glumă. O majoritate mai confortabilă decât aceea a PSD în alegerile parlamentare se exprimă pentru revenirea la valorile de odinioară. Sau împotriva echipei lui Becali? Aceasta este o întrebare.
Valorile perene al Armatei
Poate vom avea un răspuns în sezonul 2020-2021, când se presupune că Steaua Bucureşti va fi promovat în prima ligă şi ar urma să se dueleze cu Steaua patronată de Becali. Asta înseamnă mai multe lucruri. Proiectul CSA să reziste şi să nu se dovedească un capriciu al unor generali care nu îl înghit pe bogătanul din Pipera. Ca Lăcătuş să fie un antrenor dispus să se înhame la treabă, nu doar o mascotă a aceloraşi generali. Deocamdată avem o poză ataşată comunicatului, o imagine în care alături de Marius Lăcătuş se află un domn în haină militară, noul preşedinte interimar al CSA, Cristian Petrea. Din ce ne putem da seama, la popotă continuă să se mânânce bine, semn că Armata are valori perene.