Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Spălarea motivaţională a creierului

Christoph Daum dezvăluie cum speră să elibereze pofta de gol a lui Andone. Nu vreţi să ştiţi!

Permalink to Spălarea motivaţională a creierului
joi, 10 noiembrie 2016, 9:42

Înainte de a intra în subiect, adică naţionala-meciul cu Polonia-Christoph Daum, o observaţie care se leagă de naţională-meciul cu Polonia-Christoph Daum, plus Federaţia Română de Fotbal. Mai degrabă o părere, nu o observaţie.

Bumerangul care sparge capul
Dincolo de toate consideraţiile savante, dar după război, ale analiştilor politici, victoria lui Donald Trump în alegeri este într-o bună măsură fructul campaniei negative, agresive şi interminabile purtate împotriva sa de tabăra Hillary Clinton şi de restul lumii. Tot veninul picurat luni în şir, zi de zi, minut cu minut, prin toate mijloacele de informare şi de dezinformare, l-a propulsat preşedinte pe Donald. Asta apropo de lupta la baionetă purtată de „opoziţia din fotbal” împotriva lui Răzvan Burleanu şi a echipei lui. Exceptând dimensiunile entităţilor în discuţie, similitudinile par frapante. Cu cât cei adunaţi sub stindardul Generaţiei de Aur încearcă să arate cât de neavenit, de prost şi de rău intenţionat este Burleanu şi cei de lângă el, cu atât efectul va fi invers celui scontat. Va fi efectul de bumerang. Dar ce ştiu eu? Deci continuaţi!

Tot Florin!
Închidem paranteza lungă cât noaptea alegerilor, îi lăsăm pe americani să îşi trăiască visul şi ne îndreptăm atenţia spre meciul cu Polonia. Una dintre marile teme înaintea partidei de vineri este alegerea vârfului de atac. Claudiu Keşeru sau Florin Andone? Daum ţine să precizeze că îl apreciază pe Klaudiu, nume rostit cu acel inconfundabil accent nemţesc, dar ne dă de înţeles că alesul lui rămâne Andone, rostit cu cel mai puternic accent românesc posibil. Este opţiunea lui, nu avem cum să ne opunem. Doar că rezultatul meciului nu este doar al lui, al lui Daum. Eventuala compromitere a calificării la Mondialul din 2018 este a tuturor suporterilor echipei naţionale.

Noi, demodaţii
Fiind un profesionist, selecţionerul a oferit totuşi o explicaţie tehnică pentru preferinţa lui. Andone este om de contraatac, ne spune. Corect. Andone participă la joc, se implică în ambele faze, este jucător de echipă, ne mai spune. Faptul că atacantul La Corunei nu prea marchează nu-l deranjează foarte tare pe Daum, care apelează, aţi ghicit!, la discursuri motivaţionale. I-a recomandat lui Florin să îşi ia grija asta de pe cap şi să se bucure de fotbal! Minunat. O mostră de spălare a creierului demnă de o cauză mai fotbalistică. Demodaţi, noi ştiam că atacanţii trebuie să înscrie goluri, iar fundaşii trebuie să-i împiedice pe atacanţi să înscrie goluri, mijlocaşii fiind undeva la mijloc, evident, în toată afacerea. La fel de demodaţi, noi ne mai închipuiam că bucuria supremă a fotbalului rămâne golul.

Sprechen Sie rumanisch?
Mai este ceva care îi leagă pe Daum şi pe Florin Andone. Nu îi interesează ce spune presa. Canalele de informare în general. Pe ideea inversă că tot ce nu te atinge te întăreşte. În continuarea teoriei, Christoph Daum se mândreşte că nu ştie româneşte. L-aş contrazice, oferindu-i exemplul spaniolului Xavier Pascual, noul antrenor al naţionalei masculine de handbal. Înainte de a învinge Polonia, care Polonie în handbal este considerabil peste Polonia la fotbal, Pasqual le-a vorbit handbaliştilor lui în limba română. În limba lor. Chiar citite de pe o foaie de hârtie, că nici Pascual nu este Einstein să ne înveţe limba în două luni, cuvintele acelea au avut un efect miraculos.

Altfel, sunt liniştit. Daum oricum nu ar fi citit acest articol nici dacă era scris în limba lui Goethe. Deci se poate concentra asupra meciului cu Polonia împreună cu Andone şi cu Săpunaru, care nici ei nu citesc. Presa. Dacă aş zice că nu citesc în general, s-ar putea să îi flatez.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Cris (22 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 10:57

Între un atacant titular în Primera și unul care joacă în Bulgaria după un sejur pe la arabi, nu cred că ar alege vreun antrenor altceva.

Traveller (9 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 10:59

Astea sunt, vorba aia, rautacisme :). Antrenorului selectionatei de handbal, spaniol fiind, ii este evident mai usor sa articuleze niste fraze in romana, care e tot o limba latina. Deci nu mi se pare relevant. Performanta de a fi invins Polonia ramane. Faptul ca niste antrenori straini au venit si ne-au (re)invatat sa ne bucuram de a juca sportul respectiv mi se pare un argument care vine in sprijinul lui Daum. Cand noi inotam cu ai nostri in aceeasi mocirla a metodelor vechi si a mentalitatii la fel de invechite, niste profesionisti veniti din afara si neimplicati in afectivitatea noastra paguboasa pot face diferenta. Acum mai depinde si de material, ca la fotbal stam cam subtire, deci Daum are o misiune ceva mai grea. Nu mai zic ca mai primeste si ceva reprosuri gratuite, pe langa alea care or avea si ceva substanta. De exemplu, mi se pare uluitor ca, dupa ce ani de-a randul li s-a cerut selectionerilor dinaintea lui sa faca "schimbul de generatii", pe bune, nu de fatada, el este interpelat ca de ce lasa deoparte jucatori mai in varsta si aduce tineri. Sau alta recenta, care tine d meciul de maine: ca de ce a dat inapoi de la teza atacului, trambitata la inceput. In primul rand ca si generatia "de aur" a castigat majoritatea partidelor memorabile pe baza unor actiuni fulgeratoare de contraatac. Da, jucam pe contraatac, si jucam bine, nu vad care e problema. Sa ataci in valuri in fata unor echipe de valoare se poate dovedi fatal, mai ales cand valoarea individuala a jucatorilor de care dispui nu mai e ca pe vremuri. In concluzie, sa lasam omul sa faca treaba. Chiar daca si eu as incepe cu Keseru, ca Andone nu m-a impresionat cu nimic de cand il vad la nationala. Cu riscul de a pierde aceasta calificare, Daum se va lamuri pe cine poate conta in meciurile astea. Intre timp poate isi mai revin si alti atacanti, cum ar fi Rusescu, sa zicem, ca la capitolul atac stam foarte slab.

vlad (96 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:17

Problema este ca nici Keseru nu marcheaza atunci cand joaca la Nationala....

Observator (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:20

Cu determinare va anunt ca Burleanu nu e prost. Nu e rau intentionat. Este un stralucitor om de fotbal, cu studii in domeniu, cu examene PRO luate, cu Excelentei de fotbal in toata Romania, cu viziune manageriala si cu un spirit de sacrificiu rar intalnit. Sarac si curat. P.S. E bine ? Obtinem efectul invers?

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:33

Pai, eu știu ce sa zic? Gluma e buna, dar nu-l da jos pe Burleanu. Apropo, o idee cu cine il înlocuim? Cu Hagi? Cu Gica Popescu? Cu Giovanni Becali?

Emilian (91 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:29

Intersanta observatia ca cu cat cei din Generatia... lovesc mai mult, e posibil sa existe un efect de bumerang. Sa-r putea sa ai dreptate. Cat priveste discutia Andone vs Keseru, eu cred ca suntem destul de subiectivi si sa recunoastem ca niciunul din ei nu rupe gura targului: Keseru e in lotul nationalei de vreo 3 ani si mai degraba a dezamagit (chiar si perioada in care marca la Steaua la fel de des pe cum o face acum la Ludogorets), Andone a intrat in circuit de vreun an jumate, dar nici el nu a prea convins, fiind muncitor dar stand mai prost la capitolul tehnica. N-am inteles partea de final, aluziile la cat citesc Sapunaru si Andone: mi se pare o rautate gratuita.

Horus (3 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:30

Nu inteleg de ce scrii la un ziar de sport si nu te apuci de scris romane? Pt un amarat de articol ne plimbi de la alegerea lui Trump, pe la Einstein (apropo, cate limbi straine cunostea Einstein, ca de, nu toti suntem... Einstein), expresie in limba germana (e de bon ton), spalarea creierilor, ca sa ne dam seama intr-un tarziu ca este vorba de ce vrea Daum (singurul care trebuie sa ia decizie) in atac, adica ziaristul il vrea pe Klaudiu (pronuntat de Daum cu accent nemtesc), iar antrenorul il vrea pe Andone. O alta informatie ar fi ca Einstein a invatat limba romana in 2 luni :)))))) Dar daca tot vrei sa dai exemplu un geniu care invata usor o limba straina, il aveai la indemana pe Nicolae Iorga, care a invatat limba turca cam in timpul cat a facut trenul de la Sinaia la Bucuresti. Herr Geambasu sprechen Deutsch?

randy (15 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:35

Articolul este fortat.Foarte slab.Provocator.Asa este cand vrei sa scrii ceva ,si cand vrei sa fii mai destept decat esti.Adica, esti mai destept decat Daum!?.Cum de ti ai gresit cariera!?.

Observator (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:39

Noi nu ne vindem tara! Fiind globalisti din tata in fiu, o cedam. De ce nu un ... rus sau un american sau un chinez...

kos_tyn (16 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 11:53

"Înainte de a intra în subiect, adică naţionala-meciul cu Polonia-Christoph Daum, o observaţie care se leagă de naţională-meciul cu Polonia-Christoph Daum, plus Federaţia Română de Fotbal. Mai degrabă o părere, nu o observaţie." saraca limba romana!

Reti (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 12:00

Corect. Nici-un jucator, sau sportiv profesionist nu ar trebui sa citeasca presa, cel putin nu cea din Romania. Dezinformari, pareri rau-voitoare, SOC SI GROAZA, titluri, click-baituri si vedete ***. Probabil asta este spalarea de creier pe care o pomeniti in titlu. Unde a fost gsp cand protesta impotriva titlurilor gen click-bait, si unde este acum, probabil singurul portal on-line de sport care mai recurge in asemenea masura la aceste procedee. De 3x Rusine!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ceptureanu (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 12:10

corect ai zis Cristian Geambasu,cu cine il inlocuim? cu niste machedoni(infractori cu stadii la bulau,avari dupa banii,blatisti,etc),care umbla numai dupa transferuri bomba,cu ei la conducere ar vinde toti fotbalisti buni din tara sa faca ei *** mare si footbalul romanesc s-ar duce de rapa,pe ei nu-i intereseaza decat afacerile in mod personal.

gin (30 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 12:34

Sa dea Domnul sa se indeplineasca. Previziunea de sub primul intertitlu.

Emanuel (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 12:36

Intre un atacant in primera care a dat un singur gol in ultimele 10 meciuri si care a jucat la nationala Romaniei fara niciun gol si fara nicio contributie si un brusture, as alege brusturele. In general, Andone pacaleste fotbalul.

ciurescu petru (13 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 12:59

Horus,daca nu ma inseala pe mine memoria(***,scuzati expresia),Iorga a invatat limba japoneza in avion,pana la Tokyo. Einstein,a avut alte treburi,mai sofisticate,intr-adevar.

Naica (34 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 13:10

Observator egal Burleanu cumva ?

daniel (55 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 13:19

cu aceasta ocazie am aflat ceva: Einstein a invata limba romana in doua luni..asa scrie in articol...

edi (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 15:47

Domnule Geambasu, se poate sa incercati macar,sa va imaginati ca sunteti un jurnalist constructiv, care are ca unic scop,un scop comun cu cel al tuturor iubitorilor de fotbal din Romania? Stiu ca suna pompos, dar ce sa facem noi cei care, zilnic ne trezim ,mergem la serviciu, si incercam ca aducem plus valoare societatii romanesti, entitate din care ne tragem cu totii seva. Altminteri, babe de pe marginea santului sau exemplul cu oamenii din satele inundate care comentau in birt faptul ca soldatii nu se misca prea bine, in incercarea de a da o mana de ajutor,este cel mai elocvent, daca ne gandimla ceva similar care seamana cu tipul de ''jurnalism critic'' practicat de Domnia Voastra...

Fotbal curatbalcani (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 16:27

Dacă a-și fi Daum și mâine sera a-și câștiga meciul jur ca nu a-și da niciun interviu presei din România. În felul asta va-și închide gura la toți ăștia de scoateți numai porumbei pe gurile alea inclusiv marilor experți gen Prunea,Panduru sau megafantasticii antrenori gen ***, Contra (fotbalului) etc etc...după zeci de ani avem și noi un antrenor în adevăratul sens al cuvântului. Chilar dacă aceasta națională nu se va califica acest Neamț are meritul promovării unor tineri jucători și formarii unei naționale pentru viitor.Dar voi nu și nu (gigi contra) continuați sa plângeți după Raț care după ce a părăsit Ucraina nu mai joaca nimic și în plus omul are deja o vârstă, ce sa mai facă Raț la Mondiale? eventual sa-și angajeze o bona să-l ***,neamțul nu e prost a văzut ca pe partea stânga avem tineri de viitor și omul îi promovează,le da credit formează viitorul. Măcar pentru curajul neamțului merita un mare respect. Domnilor ziariști observ ca la fiecare articol adresat federației și conducerii tehnice nimeni nu este de acord cu voi, cel puțin noi suporterii nu suntem de acord cu voi..asta nu va da puțin de gândit, chiar continuați sa fiți atât de penibili ?..apropo pe marele ziarist Buzarin când il concediați ca oricum de la ultimul articol despre Neamț nimeni nu-l mai citește...cică în dex cuvântul penibil este însoțit de poza lui.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

alex (107 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 16:31

E u am obosit sa citesc mereu despre generatia de aur, platna sau diamant! Au fost niste jucatori buni care au avut sansa unei conjuncturi favorabile in cariera lor, laudabila de altfel! E daranjant pentru noi, ca si observatori in ale sportului sa vezi cum domnul Hagi, de exemplu, tot ne spune cat de rusinos e sa faci egal cu Muntenegru acasa ,cu un penalti ratat in ultimul minut, in conditiile in care Danemarca a pierdur, iar Polonia s-a chnuit efectiv cu Armenia jucand in aceleasi conditii ca si noi. Sau cat de jos suntem noi ca natie ca nu ne batem cu cei mari! Eu inteleg ca asa stiu ei sa motiveye jucatorii, dar sincer nu au simtul masurii sau al ridicolului! Il intreb, cati bani se invarteau acum 10+15 ani in fotbal si cati se invart acum? si acesta este un aspect fff mic al problemei! Meritul generatiei dumnealui a fost ca au legat consecutiv mai multe calificari! Restul? Pai cum a ajuns fotbalul romanesc in situatia asta, ca singur nu cred! Daca aveau veritcalitatea pe care o afiseaza acum boicotau nationala, dar lor le erea bine, erau jupani la lor, caci la echipele de club nu prea mai erau....noroc cu turcii cei fanatici! A avut si Daum 3 meciuri si gata, nu vedem rezultate, etc.... dar se lauda ca ei vad proiecte etc sunt vizionari.... nu intotdeauna calificarea e o solutie la probleme.... Franta a trecut prin experienta asta in 94, Olanda trece acum, Anglia....si ce forta au aceste tari..... Ok. Avem dreptul sa ne dorim sa vrem eu zic ca e mai greu ....si da Florin Andone e o optiune....buna!

Dac (1 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 16:55

Ce treaba ai tu cu fotbalistii, cat citesc, ce ei te intreaba pe tine cum joci fotbal sau mai stiu eu ce...?! Ce treaba ai cu Daum care de cand a venit nu a facut decat sa munceasca nemteste, corect, fara favoritisme (dar asta nu convine pe dambovita si in general in romania, stiu). Ai rabdare lasa-l sa munceasca si o sa vina si rezultatele. Poate doar dupa cativa ani de munca. Dar munca, repet, nu fitze ieftine de-ale lui pitzi sau reghe sau mai stiu eu la cine te gandesti din generatia "de aur". Esti demodat prietene cu textele astea, vino in zilele noastre. Evoluam si noi incet, ca societate, si incepem sa ne dam seama ca rezultate fara munca nu se pot obtine.

emg (62 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 17:51

haha, cum e ultima fraza..

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 18:05

Incet, incet o sa invete si tolomacii europeni, multi ziaristi si politicieni, ca nu ei aleg Presedintele SUA. Mai si precizeaza ca n-au votat cei din Teleorman ca sa-i faca si prosti. Asa prosti cum sint au ajuns o mare putere economica. Au preferat un afacerist puternic in locul unei functionare slabe. Hai ca Base si Bombo mai trebuie comparati ca sa demonstram ca sintem din alt film. Acolo a fost vorba de raul cel mai mic. Base a facut si el afaceri, mici de gainar, cu pasari, cu regi ai asfaltului si neaos-baroni, apoi a cumparat printr-un imprumut privilegiat pamint de la arabi, sirieni, ceva de genul asta, nici macar sa lege parcele impreuna n-a fost in stare, pamint pe care l-a arendat unui papitoi de-al pasarii cocosului. Nu exista nici o paralela cu lumea pacientilor sectiei dermato-v. Nici cu Teleorman unde lumea umbla in trening dar nu face sport, nu exista nici o librarie doar saracie. Nici cu razboiul Burli-fotbalisti. Unde-i veninul ? Burlaenau e OK, ceilalti sint in plus, in special VoChi ! Cu el are lumea ceva de impartit, e si cel mai expus caci vrea salariu dublu, de la FRF si Media, asa ca daca face pacientu s d Visan ori Puscas – zis simbolu esecului – o timpenie tot VoChi o trimbiteaza, pe el pica magareata. Cuvintele astea, scuzele nemeritate, doar ca VoChi tot zice de Geambi. Ei i-as interzice sa ma pomeneasca, e ca o bratara de plumb, ii pica pina si lui Sapun rangu daca ii mai pronunta numele. Atentie baieti ! VoChin sa pomeneasca de Geambi, de Toli, de … cu cine se mai trage impostorul asta de sireturi ! ----------------------------- PS Un jurnalist european a intervievat un american de semi-culoare care traia de 5 ani intr-un cort, izolat pe zona verde de sub doua autostrazi. Poate voia sa auda cit e de dezinformat si de prost, ca nu-i place America, ca n-o considdera a lui. A primit o lectie de democratie pe care n-o s-o uite niciodata. Cetateanul era decis sa merga la vot, era informat si voia sa voteze moderat desi nu-i placea doamna, iar America ii place, el a ales sa doarma in cort sub strada, iar America ii respecta decizia ! El se simte american.

A.M. (5 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 20:47

„Demodaţi, noi ştiam că atacanţii trebuie să înscrie goluri, iar fundaşii trebuie să-i împiedice pe atacanţi să înscrie goluri, (...)” --- Conform teoriei Geambașu, Daum ar trebui să joace fără fundași dacă e să și-nscriem ceva. Și uite așa, rezolvă ditamai jurnalistul opinant problema prezenței în echipă, în același timp, și a lui Keșeru, și a lui Andone . Ba chiar și loc de Rusescu ar fi. Și dacă-i înghesuim un pic ar intra și Cămătaru acolo.

cezar (4 comentarii)  •  10 noiembrie 2016, 22:45

daca echipa probabila este in asentimentul unui ziarist a unui suporter mai tare n gura inseamna ca a facut echipa cum trebuie,daca nu se potriveste selectionerul e incapatanat....propun pe giambi si ioanitoaia selectioneri...

Yellow Wolf (3 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 5:35

Si de ce ar trebui Daum sa invete romana cand vorbeste engleza cursiv??? Discutam despre o selectionata formata din jucatori care activeaza majoritatea in strainatate si se presupune ca rup si ei putin engleza, sau mai exista varianta "limba gimnastica" ....

FYRY (51 comentarii)  •  11 noiembrie 2016, 15:08

Domnule Geambasu,ce are *** cu prefectura? trumpeta era candidat...deci nu poate fi criticat pt viitorul mandat...si bu(r)lica e in functie,...in plin mandat...deci poate fii judecat,expulzat ,criticat,etx...cu respect! o zi buna !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează