Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

47 de ani cu Chris Squire

Am aflat întîmplător, căutam nu ştiu ce pe net. Chris Squire a murit după o luptă foarte scurtă şi inegală cu leucemia

Permalink to 47 de ani cu Chris Squire
luni, 3 august 2015, 6:29

Chris Squire. Am aflat întîmplător, căutam nu ştiu ce pe net. Ceva legat de muzică, o anumită muzică a unor anumiţi oameni. M-a durut cînd mi-au căzut ochii pe ştire, am zis că nu înţeleg, că engleza mea e precară şi din cauza asta. M-a durut, dar nu imediat, ca atunci cînd te loveşti şi simţi a doua zi că e ceva rău în tine. Chris Squire a murit după o luptă foarte scurtă şi inegală cu leucemia. Ascultasem mult Yes în ultima vreme, lucruri mai vechi şi foarte vechi, înregistrări mai noi. Concerte din alte timpuri, imagini pierdute şi recuperate de Youtube. O nostalgie premonitorie mă îndemnase să ascult Yes. A mia oară, a zecea mia oară. Şi asta de patru decenii. Fragile, Relayer, Going for the one, Tormato, Big Generator, Magnification. Iar el era mereu acolo, cu basul lui Rickenbacker 4001. La început un tînăr înalt şi subţire, cu părul lung. Îmbrăcat foarte colorat. Apoi un bărbat din ce în ce mai voinic, tot pletos. Un haiduc în variantă insulară. La urmă un bunic cu părul alb ca neaua, dar foarte prezent pe scenă. Un om viu.

Nu a fost vîlvă în jurul morţii lui. A ieşit din viaţă cu discreţie, deşi era un star rock. Dar era Chris Squire un star rock? Şi cine era, în fond, Chris Squire? O, da, basistul de la Yes, sper că nu e nevoie să explic ce înseamnă Yes. Şi cine mai era Chris Squire? Bineînţeles, vocea din spatele lui Jon Anderson. Marea voce Jon Anderson. Puţină lume ştie că vocea stelară a lui Jon căpăta forţă şi nuanţe în momentul în care Chris şi Stewe Howe, chitara solo a trupei, îl acompaniau. Îl însoţeau în călătoriile lui prin alte galaxii. Nu era acolo un simplu backing vocals, ci mult mai mult. Era corul care venea din experienţa de copil a lui Squire care cîntase în coruri bisericeşti. Era jocul vocilor nemaiîntîlnit la alte trupe.

La fel de puţină lume ştie că Squire a fost singurul component al poveștii Yes care nu a plecat nici o secundă dintre ai lui. A fost membru fondator împreună cu Anderson, în 1968. Istoria Yes şi istoria muzicii rock progresive consemnează această experienţă unică şi emoţionantă prin mesaj. Un om, Chris Squire, a cîntat, a muncit şi a compus timp de 47 de de ani doar pentru Yes. Nu a lipsit de pe nici un album Yes, de la nici un concert susţinut de Yes, indiferent de componenţa formaţiei de-a lungul anilor. Şi a fost acolo la Yes un du-te vino care poate că a asigurat şi supravieţuirea, şi revenirea la marea muzică după compromisurile din anii ’80. Squire a fost trunchiul experienţei muzicale Yes. Şi rădăcina, şi rodul acesteia.

Există o minunăţie de piesă în albumul Magnification în care Chris Squire face vocea. Se numeşte „Can you imagine”. Ascultaţi-o şi veţi înţelege. Totul.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=WV6fWbs9GmU]

Comentarii (35)Adaugă comentariu

Andrei Vap (1 comentarii)  •  3 august 2015, 19:18

Ultimul mare articol de pe blogSPORT.. este despre (tobele vă rog).. MUZICĂ. Aia-i! Dacă duci la copii o coajă de pâine câștigată prin 2-3 click-uri..

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  3 august 2015, 19:43

Andrei Vap
Nu era mai frumos sa fi tacut putin?

supporter (2 comentarii)  •  3 august 2015, 19:20

I am vazut la Stockholm prin anii ’80 dupa ani de „schimburi” de LP uri prin anii de liceu(din pacate, fara Rick Wakeman).

Finalmente, mi se implinise un vis….

RIP Chris

Felicitari pentru articol !!

biancorossi (56 comentarii)  •  3 august 2015, 19:27

Multumim pentru acest Remember, domnule Geambasu.

Days that we speak
I believe that you are right
Shouldn’t chase the demons and the phantoms of the night

Some treat as lovers
Some treat as slaves
This fusion of insight is all that we imagine

Speak to me clearly
You’re the magnet to my soul
I get so distracted to reason with it all
Like the faithful
I’m clinging to the edge of every world
Spinning in creation
So afraid to let my feelings really show

Teach me to teach me
How the keys unlock the door
As we open it we surrender, holding hands with many more

There’s a feeling that’s coming
There’s a feeling so real
To justify, to magnify, to realize that everything is love

Now, after all the love you have
You can always get it back
Knowing how you really see
Knowing it will come to you
Knowing that it can really be

Magnificate, magnification
Magnificate, magnification
First you’re smaller being alive
Growing taller learn to survive
Magnificate, magnification
Magnificate, magnification
First you’re smaller being alive
Growing taller learn to survive
…..
RIP, CHRIS…

Dinu (13 comentarii)  •  3 august 2015, 19:33

Chris Squire a scos si un album solo foarte bun in 1975, Fish Out of Water. Respect!

saruptunburlan (5 comentarii)  •  3 august 2015, 19:58

Am ascultat-o si n-am inteles. Nimic. […]sper ca nu e nevoie sa explic ce inseamna snobism muzical.

Alex68 (11 comentarii)  •  3 august 2015, 20:18

@sarupt…bla bla: chiar nu e cazul, incultura fie ea si muzicala iti justifica replica. In rest R.I.P Chris Squire…

Falcao (1 comentarii)  •  3 august 2015, 20:26

@saruptunburlan
Daca n-ai inteles nimic cum ai fi in stare sa explici ?!
MuzIca YES cere un anumit nivel de intelegere, fara suparare !

ion istrate (2 comentarii)  •  3 august 2015, 20:36

Domnule Geambasu,
Citesc cu bucurie articolele D-voastra si ale colegilor dar, recunosc, acesta m-a surprins si mi-a produs o vie emotie. Intimplator sau nu, si eu am reascultat cu placere dar si nostalgic Yes, iar Chris Squire este unul dintre instrumentistii mei de suflet. Ascultati numai sfirsitul de la Awakened (de pe albumul Going for the one) si o sa intelegeti ce inseamna „the touch of genius”.
Respect Chris Squire

Filbert (70 comentarii)  •  3 august 2015, 20:48

Compromisurile din anii ’80 sint adunate in 90125, albumul meu preferat, de altfel :), chiar daca Anderson-Wakeman-Howe-White-Squire vor ramine mereu in cel mai frumos colt al sufletului meu…

R.I.P Chris, you were and always be a magnificent human being…

Ereb (4 comentarii)  •  3 august 2015, 21:18

De ce nu faceti un blog(separat?) si despre muzica? Nu ca astfel de articole nu si-ar avea locul si aici. Dar, tinand cont de ceea ce stiu eu despre preferintele dvs muzicale, cred ca l-as aprecia destul de mult. Si cu siguranta nu as fi singurul. Bine… atata vreme cat nu ati insista cu Dream Theater:P
RIP Chris
Probabil cel mai bun articol din GSP din ultima vreme!

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  3 august 2015, 21:29

Ereb
Multumesc! Deocamdata e loc si aici foarte bine pentru astfel de articole. Ca dovada ca ati ajuns la el destul de repede. Am inteles mesajul, aveti o problema cu Dream Theater. Sau am eu una. Asta sa fie necazul nostru! Dar eu zic sa mai incercati cu DT, fara sa credeti ca am eu o fixatie.

Agamitza (32 comentarii)  •  3 august 2015, 21:24

Maestre, nu poti sa enumeri 6 albume The Yes si sa omiti tocmai The Yes Album.

Cristian Geambaşu (913 comentarii)  •  3 august 2015, 21:32

Agamitza
Le-as fi enumerat pe toate. Aproape. Da, fara intentie. Yes Album. Nu l-am uitat. Dar ca nu am inclus in enumerare favoritul meu, Close to the edge, ce sa mai zic?

mirceaosan (3 comentarii)  •  3 august 2015, 22:29

Felicitări .În sfîrşit un articol la care postacii lui Negoiţă nu au replică pentru că la muzică nu se pricep toţi golanii.

Brighty (1 comentarii)  •  3 august 2015, 22:43

Foarte frumos articolul, am tresarit cand l-am descoperit pe gsp.ro si m-a emotionat… Ma mir insa ca abia acum ati aflat despre disparitia marelui Chris… internetul a vuit, pe site-uri dedicate muzicii, pe retelele sociale, cand Squire a trecut in eternitate. Din punctul meu de vedere, ca fan YES, C.S. va ramane in legenda drept unul dintre cei mai buni basisti, daca nu cumva chiar cel mai bun!… Dureroasa disparitia lui!… R.I.P.

Paul Slayer Grigoriu (8 comentarii)  •  3 august 2015, 23:06

Frumos omagiu. Dumnezeu sa-l ierte! Da, armoniile vocale Yes sunt foarte reusite, desi, aici, pe primul loc si fara egal pana astazi (in muzica rock) raman cei de la Gentle Giant.

Daniel (5 comentarii)  •  3 august 2015, 23:15

Buna seara & multumiri pentru un articol pur si simplu…felicitari!
R.I.P. Chris…

Costel (6 comentarii)  •  3 august 2015, 23:50

La dispariția lui Rick Wright m-ai trezit din reverie spunând ca am pierdut șansa sa vad pink floyd ,azi știu ca n-an sa-i vad nici pe Yes,păcat!Ne mor idilii si odată cu ei si tineretea noastră.

Costel (6 comentarii)  •  3 august 2015, 23:55

Ați scris foarte frumos si la dispariția lui Rick Wright .Ne mor idolii maestre si ușor ,ușor si tineretea noastră .

Marius_Rapidus (7 comentarii)  •  4 august 2015, 0:18

Multumesc pentru acest articol, mi-a mers drept la suflet …

UN CONAISSEUR (1 comentarii)  •  4 august 2015, 0:20

Da!Din pacate s-a dus un mare muzician!YES fac parte din acele trupe care au definit un gen muzical,in cazul lor-muzica progresiva!Mie mi-a placut mult Squire si in WORLD TRADE,alaturi de Billy Sherwood!Backing vocal-ul asigurat de Squire la YES era fenomenal,plus soundul unic al bass-ului sau!Vocalistii nou in locul lui Anderson sunt niste caricaturi,din pacate,ultimele 2 albume de studio sunt flop-uri planetare!Muzical vorbind,YES nu imbatranesc frumos!!!Dumnezeu sa-l odihneasca!

Dragos (2 comentarii)  •  4 august 2015, 0:32

Din fericire am reusit sa i vad in 2012 la Viena.
PS: sa nu uitam albumul 90125 care a schimbat abordarea si a adus o noua viziune in rock.

Strula (11 comentarii)  •  4 august 2015, 2:20

am avut privilegiul sa – i vad pe YES la Bucuresti intr – un concert maret . acolo a avut Chris un bas cu trei grifuri , aparte . cuvintele sint sarace , Arta lor , nemuritoare … multumim pentru tot , Dumnezeu sa – l ierte !

bvd magheru (21 comentarii)  •  4 august 2015, 4:14

Da formatia YES una din formatiile rock care sau indreptat spre progresiff rock cu mici exceptii comerciale gen Owner of the lonely heart dastfel la fel ca si mai marii lor binecuonscuti sub numele de Pink Floyd care inaintea albulmului celebru au iesit pe piata cu comercialul „another brick in the wall part two” !! Asta e Cristi ca sa il citez pe un cunoscut user dinamovist ca si noi doi ” TOTI SUNTEM DATORI CU O MOARTE” . In rest vorba lui costel . ” Ne mor idolii” . Una peste alta muzica lor creata intr-un anumit context istoric va ramine nemuritoare . R.I.P Chris Squire !!

nirocino (1 comentarii)  •  4 august 2015, 7:10

Toata tineretea am cautat o formatie care sa insumeze intreaga muzica intr-un acord iar atunci cand am auzit YES prima data am realizat ca am gasit Graalul.
Symphonic Prog Rock dar e mai mult de atat.Libertate/bucurie/maiestrie/empatie/miracol/reverie/sublim/durere/fericire.And You And I …
Tot in acest an mi-am pierdut un alt idol, Edgar Froese, in fapt insusi Tangerine Dream…

the_gunner (43 comentarii)  •  4 august 2015, 8:31

Ce pacat ca-l socotiti pe Squire mare numai si numai in contextul YES . Cea mai de succes piesa a sa a fost ,totusi ,una scrisa si cintata cu un grup experimental numit …Squire .Piesa se numeste Stroke si are un riff foarte greu de reprodus in mijlocul refrenului . Moartea lui n-a fost o surpriza pt nimeni .Suferea de boala de multa vreme , iar terapiile nu-si mai faceau efectul . RIP !
@Costel ,da ,ai dreptate . Totusi , nu e chiar asa dureros cind datorita virstei ,s-au unei boli ucigatoare afli de disparitia lor decit atunci cind mor pe neasteptate in floarea virstei .Exemple sint Janis Joplin si Jimi Hendrix . Cea mai mare si inegalata female pop artist si unul dintre cei mai mari chitaristi solisti din toate timpurile .

nirocino (1 comentarii)  •  4 august 2015, 8:47

Dragoste și lumină … Chris !

Petre Gabriel (1 comentarii)  •  4 august 2015, 9:21

Domnule Geambasu, articolul dvs nu transmite nimic si e limpede ca sunteti in afara fenomenului YES.

MAMA (677 comentarii)  •  4 august 2015, 9:22

Roundabout YES

https://www.youtube.com/watch?v=kmZoQFYYx8U#t=29

ottonelu (25 comentarii)  •  4 august 2015, 9:24

Rock progresiv, adică pentru inteligenți și sofisticați… Ei bine, eu nu sunt inteligent, nu-mi plac sintetizatoarele, nu-mi plac complicațiunile în rock. Rămân un coate-goale primitiv, bucurându-ma de AC/DC-ul meu, na! LET THERE BE ROCK! 😀

ionescu (26 comentarii)  •  4 august 2015, 9:57

cam tot prin mai, cand s-a anuntat ca squire e bolnav, am aflat si ca john wetton are la randul lui mari probleme de sanatate.
pe chris squire desigur ca l-am vazut in 2000, la sala palatului. un urias cu pelerina fluturand, urias mai ales pe langa spiridusul anderson si emaciatul howe.

Costinho (1 comentarii)  •  4 august 2015, 12:16

Formidabil ceea ce s-a întîmplat azi! De dimineață m-am apucat să ascult Yes, de ce, nu știu… Și chiar mă bucuram de bass-ul lui Squire ca apoi să ajung la articolul acesta. Intuiție? Habar n-am….
Oricum, muzica rămîne și e o muzică de mare calitate. ( La fel și cea alor AC/DC …)

Obiectiv (63 comentarii)  •  4 august 2015, 16:57

Decat un material despre politica, cum tot publica Maria, de o mie de ori prefer un astfel de articol! M-as fi bucurat sa fi fost insirat de altceva decat de decesul unui gigant al muzicii rock! O.

the_gunner (43 comentarii)  •  5 august 2015, 5:06

Corectie,
grupul care cinta piesa lui Chris Squire „Stroke” se numeste Squier ,nu Squire .
@ottonelu,
vorbesti aici de „zei”. AC/DC este cel mai mare grup de rock ce a existat vreodata , iar Angus Young cel mai underrated solo chitarist .

Comentează