Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Timpul transferurilor, anotimpul tîrguielii

Steaua ar putea arăta ca o echipă adevărată dacă lucrurile ar fi făcute ca la fotbal, nu ca la mall, cînd încep reducerile

Permalink to Timpul transferurilor, anotimpul tîrguielii
vineri, 24 iulie 2015, 9:00

Meciul Stelei cu Trencin s-a încheiat de vreun sfert de oră. Stadionul gol s-a golit în absolut. Au dispărut pîlcurile de susţinători ai slovacilor, sofisticatele camere TV şi-au stins ledurile. În faţa arenei, o mînă de reporteri înconjoară o siluetă îmbrăcată într-un costum alb. La mijloc, sub lumina orbitoare a obiectivelor de filmat, îl vedem. Este un arhanghel? Fiindcă la un moment dat, cînd dă să se urce în maşină, începe să psalmodieze. Dar arhanghelii, fie ei şi costumaţi în alb, nu merg cu maşina şi în orice caz nu cu Maybach-ul. Şi nu îşi fac cumpărăturile în ultima clipă ca muritorii de rînd.

Aţi recunoscut personajul şi modul de acţiune. Încet, încet, lucrurile se aşază în matca lor, era să zic firească. Arhanghelul motorizat a pomenit de apocalipsa insolvenţei în cazul în care echipa lui ar fi ratat calificarea. Echipa lui, ne place sau nu asta e situaţia, se numeşte Steaua, este campioana la zi a României la fotbal şi a trăit zile mai bune decît aceea a partidei pierdute în faţa unei formaţii slovace nu chiar atît de modestă din punct de vedere fotbalistic pe cît ne plăcea să credem. Foarte pe scurt, Steaua s-a calificat, dar s-a făcut de rîs printr-un joc ridicol în apărare, aiuritor la construcţie şi inexistent la finalizare.

Epitetele colorează textul, nu oferă însă explicaţii. Iar totul are o explicaţie, chiar şi în fotbal. S-a simţit deficitul de experienţă al lui Rădoi? Da. Mai mult decît atît şi o stare de panică venită de departe în timp, de la coşmarul numit Middlesbrough. Însuşi tînărul antrenor a pomenit-o, nu este invenţie jurnalistică. A mai fost şi alcătuirea strîmbă a primului „11”. Papp pe dreapta, şi nu în centrul apărării lîngă Varela, a fost o fantezie care a costat. Intrarea lui Rîpă, forţată tocmai de accidentarea internaţionalului din Insulele Capului Verde, a rezolvat cumva problemele la nivelul acceptabilului. Fostul gălăţean nu este vreun Dani Alves, dar îşi face decent treaba. Cunoaşte fişa postului.

Putem glosa la nesfîrşit pe marginea valorii jucătorilor rămaşi sau aduşi la Steaua. Nu trebuie să fii însă doctor în fotbal pentru a înţelege că transferurile au fost făcute tîrziu. Prea tîrziu. Oameni cu adevărat pricepuţi în fotbal şi în plus ataşaţi de roş-albaştri au avertizat. Au îndemnat. Nu ştiu cum ar fi arătat Tade ca lance a lui Chipciu, Stanciu şi Adi Popa, probabil că nu l-am fi confundat cu Neymar, dar în orice caz nu l-am fi privit ca pe un pivot de baschet. Muniru, care miercuri seară s-a scos cu un şut formidabil, Tahar, Hamroun, Alcenat, chiar Tudorie, pot fi soluţii reale de creştere a jocului Stelei. Dar nu achiziţionaţi în iulie, eventual aşteptînd şi valurile de discount, acum, la ceas de fierbinţeală estivală, ci măcar cu nişte luni mai devreme. Eventual în pauza de iarnă, care este o pauză reală (unii pretind că prea lungă), cu stagii de pregătire adevărate, nu de plimbări de o săptămînă prin Alpii austrieci.

Aceasta s-ar putea numi strategie. Management, dacă prizăm termenii la modă. Iarna, car, adică transferuri gîndite, şi vara, sanie, adică reglaje fine. Steaua nu are echipă de grupele Champions League şi gîfîie să ajungă în grupele Europa League. Gîndiţi-vă că într-un an au fost pierduţi Gardoş, Szukala şi Latovlevici, trei sferturi din apărare. Iar acum Tamaş lasă regrete în urmă. Apropo de regrete, transferuri ratate şi ochi de scouteri. L-aţi văzut pe acest Wesley de la Trencin, autorul a două din cele 3 goluri ale adeversarilor Stelei? Wesley Moraes Ferreira da Silva, atacant de nici 19 ani şi 1,90 metri înălţime. A fost achiziţionat de slovaci în vara aceasta. Credeţi că a costat cît Raheem Sterling cumpărat de City de la Liverpool?

Comentarii (15)Adaugă comentariu

brazvan (47 comentarii)  •  24 iulie 2015, 9:52

papp a fost bun la națională (când a și dat golurile victoriei și nu numai) iar acum, când prinde o zi mai slabă, e de vină rădoi?!?

Emilian (91 comentarii)  •  24 iulie 2015, 10:07

Discutabila valoarea jucatorilor straini din lotul lui Trencin. In final, ei au pierdut calificarea in fata unei echipe a Stelei, care este este departe de o forma care sa o faca sa spere la UCL. Am vazut o gramada de jucatori straini si in campionatul Romaniei care la prima vedere pareau adevarati virtuozi, dar care nu au confirmat. Aducerea lor este in general o loterie, nu neaparat o stiinta.

Alexandru (9 comentarii)  •  24 iulie 2015, 10:39

Am mai vazut si la Radu Cosasu comentariul privind Wesley si motivul pentru care nu l-am achizitionat noi. Cred ca ati uitat ca noi ne-am inchis de tot taraba sud-americana dupa deciziile FRF: la nivel de jucatori neeuropeni, nu mai putem cumpara decat pe aceia care au jucat la nationala lor, adica jucatori din tari minuscule dpdv fotbalistic: Mozambic, Haiti, Thailanda. Ca e evident ca un fotbalist ce a jucat niste minute pentru Brazilia, Coasta de Fildes sau Mexic nu are ce cauta in Romania.

Ruiz (6 comentarii)  •  24 iulie 2015, 10:46

Daca pina acum Becali era enervant,arogant si atotstiutor, dupa iesirea din puscarie devine din ce in ce mai grotesc si pe alocuri comic.Omul pare total rupt de realitate, scenele cu el la microfon par ireale, rupte dintr-un film prost. Sunt curios cit timp il va mai baga in seama mass-media.E clar ca spune numai aiureli.
In ceea ce priveste jocul echipelor romanesti nu e mare lucru de spus.Transferuri de jucatori straini mediocri la echipele cele mai importante, la asta am ajuns. Nationala ajunsa pe locul 8 in lume ( un alt moment comic ) risca sa nu aiba ce jucatori sa bage in teren cu Ungaria si Grecia. Sa luam de exemplu cazul fundasului stinga. Cu Rat accidentat si in conflict cu Iordanescu si cu Sepsi care a fost jalon cu irlandezii, ar trebui sa avem o alternativa cit de cit. Cine sunt fundasii stinga din competitia interna ? Avem asa : Guilherme, Morais, Momcilovici,Camora,Balic,Fai, Rippert. Toate echipele de „frunte” au jucatori straini.De o valoare modesta. Au mai ramas Bucurica,Tiganasu,Vatajelu.Filip,Pirvulescu,Popescu,Acsinte,George Ganea. Sa aleaga cine poate.Cu exceptia a 2-3 dintre ei, nici nu stim exact cine sunt acesti fotbalisti. Becali dovedeste ca, pe liga faptul ca ca habar nu are de fotbal, nu se pricepe nici macar la afaceri. E doar un heirupist cum au fost multi in societatea romaneasca.Incet incet ajung acolo unde le e locul.Becali a facut-o de asltfel si e probabil ca va mai face o vizita in viitor. dar asta e o alta problema. In loc sa-i dai ametitului de Guilherme 10.000 euro/ luna ca sa indeplineasca rolul de jalon, mai bine iei un jucator tinar roman caruia poti sa-i dai jumatate din acesti bani si sa-l „vopsesti” ( ca sa folosesc expresia oribila lui Becali ) pentru a-l vinde apoi pentru profit. Cum face Partizan, apropo.
Iar celor care se pling intr-una ca nu sunt bani in fotbalul romanesc le aduc aminte ca in Romania sunt multi oameni care cistiga intr-un an mai putin decit primeste bietul Guilherme intr-o luna doar ca se imbrace in tricou, sort si ghete si sa admire de la firul ierbii cum trec adversarii pe linga el. Nu domnilor, in fotbalul romanesc sunt mult prea multi bani la ceea ce ofera ! in orice alta meserie esti platit cu multi bani atunci cind ai aratat ca ii meriti nu ca sa dovedesti ca ii meriti.

Cristian (8 comentarii)  •  24 iulie 2015, 10:47

@Emilian: Loterie se vede din campionatul nostru, unde amatorismul si impostura domnesc de sus pana jos, vezi FCSB. Nu e cazul in alte campionate din Europa, cel putin nu in la nivelul din Romania, fii sigur de asta.

lord belial (189 comentarii)  •  24 iulie 2015, 11:22

trencin era o echipa de desculti, sub legia, sub ludgoret.
steaua a jucat prost, nu ca au fost slovacii buni.
daca era reghe la carma si nu radoi, altul era jocul si rezultatul
est ubi gloria nunc babylonia?

Munteanul (8 comentarii)  •  24 iulie 2015, 13:22

Subscriu la Ruiz, mulți au salarii nemeritate…

Viorel (1 comentarii)  •  24 iulie 2015, 14:13

Toata lumea e mai nou specialista in fotbal! Toti cerem transferuri scumpe si salarii mari! Dar ma intreb oare nu acesta e motivul ptr care fotbalul romanesce in insolventa? In trecut toti aruncau cu milioane pe jucatori si salarii mari si unde au ajuns? In INSOLVENTA! Pana la urma urmei Steaua este singurul club care se autofinanteaza. Daca faci transferuri scumpe nimeni nu iti garanteaza calificarea, cel mai bun ex WEST HAM care a fost la un pas sa nu treaca de turul 2. E foarte usor sa criticam dar hai sa nu uitam ca realitatea e alta.
s

MONA (8 comentarii)  •  24 iulie 2015, 14:36

STEAUA ARE 3 BUBE 1 LOTU 2 FANII 3 valuarea

adi_stelistul (454 comentarii)  •  24 iulie 2015, 16:19

Nu stiu daca e normal sa ma bag in seama spunandu-va ca sunt de acord cu ce-ati scris, dar asta fac.

Florin (11 comentarii)  •  24 iulie 2015, 16:42

Mai dar de ce toti dati in Steaua si faceti tot felul de acuze. Acum Steaua e un club privat ca ne palce sau nu e a lui Becali. Echipa asta nu are nici un ajutor. Alte echipe sunt in insolventa si altele sunt ajutate din banii de la bugetele locale. Altor echipe ce nu au avut nici un fel de performanta li se da gratuit stadioane, lui se fac stadioane, stelei i se ia totul stadion, identitate etc. Mama voastra de ciudati.

TUDORICA (13 comentarii)  •  24 iulie 2015, 19:01

@Ruiz.Buna intrebare,cat timp?Atata cat va pompa bani in jurnalistii pentru care banii n-au miros.Nu va mai mirati domnule Ruiz,este de-al casei,el plateste encomioane si in presa scrisa si in televiziuni.Te ia greata cum toti se comporta ca niste slugi lingusitoare.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  24 iulie 2015, 21:02

…aveti dreptate …steaua s a facut de ras …

antimafia (21 comentarii)  •  24 iulie 2015, 21:37

„Daca nu bateam o bagam (echipa – n.a.) in insolventa”.Ceea ce ne demonstreaza determinarea patronului in vederea savarsirii de infractiuni. Fiindca „bagatul in insolventa” , cu intentie, asa dupa cum s-a exprimat patronul Sebistilor, este o fapta penala. Sigur ca au facut-o linistit si altii, vezi Pashkany, dar poate ca se va sesiza cineva privind aceste *** si faptele lor.

botosanean (1 comentarii)  •  25 iulie 2015, 8:26

f c botosani-pacat de cornel sfaiter,chiar si de iftimie,dar cu promovarile in conducerea clubului gen copilul nevinovat si nestiutor alex chirila bagat pe git la departamentul marketing si apoi uns mare director executiv ce vrei mai mult,dupa cum observam la meciurile echipei si la modul cum isi face treaba se vede de la o posta ca nu isi cunoaste nici atributiunile din fisa postului desi papa bani publici la greu,a ajuns clubul chiar sa fie amendat de f r f pt niste banale imprimeuri pe tricouri,cine sunt vinovati,spectatorii care platesc bilete la nivel de meci al echipei nationale sau se profita ca suntem unde se agata harta in cui si nu ne verifica nimeni,competenta dlor ,nu cunostiinta trebuie sa primeze in astfel de cazuri

Comentează