Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Duşmanul roşu

Zgura nu este deloc suprafaţa favorită a jucătoarei noastre. Iar oboseala Simonei devine tot mai vizibilă. Şi cronică?

Permalink to Duşmanul roşu
duminică, 3 mai 2015, 5:31

Nu urmează „V-am spus eu!”. Nu e cazul să dezgropăm tare naţionale şi comportamentale din cauza cărora ni s-ar frînge aripile cînd ne este lumea mai dragă. Dar aşa cum i-am celebrat victoriile şi cum i-am cîntat puterea de concentrare prin şenzenuri chinezeşti ori deşerturi americane, e cazul acum să ne explicăm o înfrîngere în primul tur la un turneu mare.

Madridul şi Roma premerg Openul francez, dînd temperatura jucătoarelor la contactul cu sezonul de zgură. Terre battue, pe limba gazdelor de la Roland Garros.

Au fost semne de slăbiciune de la Stuttgart. De slăbiciune fizică şi de oboseală mentală pe care le poţi citi doar într-o privire stinsă. Pe care tu, consumator de sport cu o anume vechime în cîmpul muncii, le simţi fără să fii psiholog de meserie.

Simona Halep cedase acolo după o luptă cîncenă semifinala cu daneza Wozniacki. Luptase, aşa cum ne promisese şi cum îşi promisese, pînă la capăt. De fapt, aproape pînă la capăt, fiindcă un ceva nu foarte uşor de observat o împiedicase să reziste în setul decisiv. Caroline alergase ca niciodată, Caroline reuşise un procentaj de la primul serviciu care l-ar fi făcut invidios şi pe un Raonici.

Dar prospeţimea Carolinei se hrănise parcă din energia Simonei, lucru observat inclusiv de Ion Ţiriac. Atît de antipaticul Ion Ţiriac, dar atît de priceputul Ion Ţiriac în ale tenisului.

Oboseala fizică a Simonei venise nu atît de la picioare, cît de la centrul de comandă. De la cap. Exact din locul în care altădată soseau comenzile de alertă pozitivă. Acum circuitele intraseră în modulul de avarie. De ce? Pentru că este firesc ca un om, oricît de ambiţios, să simtă nevoia de repaus.

Fiindcă la un moment dat organismul îşi cere drepturile. Se revoltă. O stare de revoltă a organismului este să refuze efortul. Indiferent cît îl antrenezi sau îl hrăneşti.

În multe privinţe, înfrîngerea în faţa franţuzoaicei Alize Cornet a semănat cu meciul contra lui Wozniacki. Cornet este o jucătoare tenace, care aleargă mult, bine şi cu folos şi care trimite totul înapoi, peste fileu.

Se vede din nou că diferenţa dintre numărul 2 în lume şi numărul 28, cît este Cornet, poate fi anulată printr-o evoluţie care, dincolo de efort brut, conţine şi un coeficient ridicat de inteligenţă. Nu săriţi! Nu am spus că Alize cu fustiţa ei creponată este mai inteligentă decît Simona. Dar a fost în meciul acesta.

Ca şi cu Wozniacki, Simona nu a ştiut nici acum să schimbe ceva. Să schimbe ritmul, să lărgească registrul loviturilor. Să îşi scoată adversara din matrice. Să fie mai calmă, să se concentreze şi altfel decît cu prosopul în cap. Să aibă întotdeauna o alternativă, un plan de rezervă. Ori poate că pur şi simplu zgura este suprafaţa pe care Simona devine mai vulnerabilă.

Schimburile prelungite o îndeamnă să forţeze, o obligă să ardă mai multe calorii, iar handicapul staturii devine vizibil.

De pe margine este mai simplu, evident. Dar de pe margine, atunci cînd te uiţi/suferi la/pentru tenis de cîţiva zeci de ani, începi să mai înţelegi ceva.

Sigur că nu atît de mult ca tinerii domni care ţin site-uri de specialitate şi care mă îndrumă la bicisnicul de fotbal, unde îmi recunosc cu generozitate rolul de academician al fazelor litigioase.

Totuşi, în calitatea mea de vechi practicant plezirist al acestui sport şi de greu încercat spectator şi telespectator, voi continua să scriu despre meciurile Simonei, ale Irinei, ale Alexandrei. De dincolo de fileu pot veni mingi pe care să scrie „dezbatere” sau „aut”. Le iau în seamă doar pe primele.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

vali (1 comentarii)  •  3 mai 2015, 17:51

Bun comentariul. Fiindca sunt roman si as vrea ca Simona sa mearga cat mai sus in fiecare turneu, imi pare rau ca pierdut in primul tur. Dar, nu vreau sa fiu rautacios si sa spun ca, de multe ori, nu joaca tenis la nivelul locului pe care-l ocupa. Si mai spun ceva, trebuie sa gaseasca pe cineva care s-o aduca cu picioarele pe pamant in unele meciuri cand, greseste mingi ca la incepatori. In rest, sa auzim de bine la urmatorul turneu.

ww11 (2 comentarii)  •  3 mai 2015, 18:01

salut ,
n-ai dreptate, cand vrei sa fii sus tragi ca patzaichin fara vasla si iei aur nu te vaiti… a ca vrei doar banii….ok si asta ca doar nu-i castiga altii ci tu joci pt ei..de cat joci de atata castigi…….ea simona are decat o singura problema …nu stie…sau ii e frica sa castige…in rest e chiar bunicica.
Mai pe romaneste e mare la apa mica.

iohannfus (1 comentarii)  •  3 mai 2015, 18:02

Sunt de acord doar cu un aspect, oboseala, de toate felurile, in rest frantuzoaica a fost fada, constant in a returna peste fileu dar fara sa puncteze decisiv, poate doar cu mici intermitente, mingile scurte de la fileu.
Mi-a displacut Corbet, tactic poate a jucat bine dar este fasda ca joc, lipsita de curaj.
Simona s-a cam batut singurica, sa zic asa, o zi fatidica pt ea, oboseala aia pe care ati sesizat-o si D-voastra, a fost vizibila mai ales in momentele de forcing, au fost 2 asemenea momente in setul doi, a fortat dar fara sa mai puna presiunea de care Ana Jankovici se plingea cind servea de meci la Indian Wells …
Sper ca sa isi revina pina la Roland Garros, sa se odihneasca psihic si sa isi regaseasca placerea de juca tenis.

istrate george (2 comentarii)  •  3 mai 2015, 18:06

Aveti perfecta dreptate. Joaca foarte bine, dar trebuie sa-si mai exerseze/largeasca registrul de lovituri(scurte, veniri surprinzatoare la fileu, voleuri, mingi cu efect/taiate, etc).Intra prea des in stilul/jocul jucatoarelor de forta si de alergatura. Cred ca o combinatie a fortei cu „a la Nastase” este perfect pt Simona, altfel se uzeaza prea repede numai cu jocul in forta. Este inteligenta si curajoasa. Poate fara sa jignesc e necesar si un antrenor care simte meciul si mai tehnic.

minu_nat (1 comentarii)  •  3 mai 2015, 18:14

…Văd că nimeni nu a subliniat ceva important!…In ambele ”intervenţii” din acest meci nu antrenorul a fost cel care a sfătuit-o ci consilierul!!!…Mi s-a părut incredibil!…Poate relaţia ei cu Ioniţă scîrţie,poate are de gînd să-l schimbe,poate….Acum se cam leagă DE CE la Stuttgart nu l-a solicitat în momente grele,dificile…Oricum,eu ca şi antrenor al ei nu m-aş simţi deloc confortabil după asta…Ca şi la Stuttgart în meciul cu Wozniacki,Simona a fost azi mai slabă dpdv. fizic decît Cornet.Poate fi accidentată,nu ştiu însă aşa se vede ”din afară”…Iarăşi,azi un nr. mare de greşeli neforţate! Pare mai slab pregătită pt. zgură în acest moment faţă de anul trecut şi cu probleme înterne şi interioare ce numai ea le cunoaşte!…

Bogdan (1 comentarii)  •  3 mai 2015, 18:16

Iată și punctul de pe „i”! Este adevărat, atunci când vine vorba de un român ajuns la un asemenea nivel a avea curajul de a spune lucrurilor pe nume este catalogat ca ”defetism” de către anumite grupuri de admiratori ai respectivului/respectivei. Nu știu dacă alte popoare au darul acesta de a se împărți la extreme atunci când unul de-al lor ajunge în top, dar la noi pare a fi o trăsătură care ne-a dus acolo unde suntem: de-a lungul istoriei ne luptăm pentru simboluri/culori omițând interesul comun. Dar asta e o altă poveste… În cazul Simonei, este cazul ca ea să continue să își păstreze spiritul de luptător, caracterul modest și respectuos, aceste atribute ale marilor campioni. În aceeași măsură trebuie să își evalueze echipa tehnică și să caute să își construiască programul de pregătire și programul turneelor pentru a nu mai fi nevoită să ajungă să sufere din punct de vedere fizic chiar din startul unor turnee. Felicitări pentru cum ați punctat situația și sunt curios să văd ce măsuri va lua Simona și echipa sa tehnică pentru Roma și RG.

Tarabostes (2 comentarii)  •  3 mai 2015, 18:22

Nu trebuie să nemirăm – doar și-a reintrat în ritm: după ce joacă în fazele superioare ale unui turneu, la următorul turneu pierde lamentabil. De fiecare dată se acuză oboseala. Probabil că da, însă la 27 de ani ce va mai face? Se va retrage definitiv din tenis din cauza oboselii ?
Are foarte multe greșeli neforțate, iar când intră în pasa neagră uită să mai servească în teren. Dacă ar servi cel puțin la fel de constant ca Dulgheru ar fi fost anul ăsta nr. 1 mondial fără probleme și să nu uităm că Dulgheru a câștiga trecent ultimul meci pe care l-a jucat cu Alize…

fl (1 comentarii)  •  3 mai 2015, 18:36

Eu am vazut aproape toate meciurile Simonei de anul acesta. Simona s-a batut singura in meciul asta. Frantuzoaica nici nu stiu daca mai trece de urmatorul tur, in maxim 2 ture este acasa, joaca foarte fad. A fost disciplinata. Simona a exagerat cu mingile lungi de multe ori, le-a dat in afara. Nu stiu daca asa a fost tactica, sa joace lung, dar intr-adevar alta data parca reusea sa ajusteze tactica din mers…

ing.CPV (20 comentarii)  •  3 mai 2015, 19:24

Asa cum am prevazut ! Va fi „ciuca batailor”.Imi pare rau.E
romanca noastra.Tocmai aici este „buba” :Conlucrarea cu
marele-MITITEL-jucator de tenis nu a fost si nu este buna de
loc.Pana acum era buna (si de abia astepta)sa joace pe zgura.
Ce-i trebuie atatia „sfatuitori”dupa coada ei? Si ii mai si pla-
teste ! S-a bagat si Tiriac,cand a vazut ca poate sa iasa bani.Ce
gogosi (la precedentul turneu).Ca s-a dus special sa o vada;Ba
incognito! Dar,n-a uitat sa-si plateasca prezenta,sa fie dat in
prim plan.Ce nu face banul?
Acum , i-a dat o palma acestui „specialist”Tiriac.Si la
turneul lui si in primul tur si pe zgura.Antipatic si afacerist=DA.
Restul =NIMIC=.Dati-i pace romancei.Ei ii trebuie un ANTRE-
NOR-JUCATOR.Atat.Parca imi pare rau ca am „cobit”.Repet:da-
ca nu-si schimba atitudinea de vedeta (romaneasca),nu va fi bi-
ne.O sa ajunga ca Harabor,care injura si copiii de mingi.
Domnul Geambasu si-a spus parerea domniei sale.Trebuie
sa o respectam.Este scriitor sportiv.Eu sunt aut.

Adrian (5 comentarii)  •  3 mai 2015, 21:05

Aceasta Bute a tenisului… In 12 luni nu o mai vedem in 20 wta

stellan (5 comentarii)  •  3 mai 2015, 21:20

Ai dreptate Cristi !! Totusi, imi permit o intrebare relativ la o afirmatie a ta citez:,,..sa schimbe ritmul, sa largeasca registrul loviturilor…etc.,, oare, pe zgura deocamdata, registrul cunostintelor sale ii permit sa faca asa ceva, stie sa puna stop atunci cand situatia o cere si o poate face??? Stie cand si, mai ales, cum sa efectueze lovituri, alternativ scurte cu lungi, in functie de adversar ?? Poate ca la aceste intrebari, ale unui necunoscator, ar trebui sa raspunda cel care stabileste tactica si, eventual, schimbarea acesteia daca lucrurile nu merg bine !! Cred ca antrenorul ar trebui sa revada nu numai meciul de azi, ci si pe cele trecute. Nimic nu este pierdut, este, loc si de mai bine!!! BAFTA !!

Danielson (1 comentarii)  •  3 mai 2015, 21:50

Sharapova, la 28 de ani, ar manca si zgura, ar juca in genunchi…numai sa termine invingatoare…Williams la fel, Wozniacki asemenea…la Halep n-ai sa vezi asa ceva…e vorba de ambitie, de mentalitate de invingator…pe ea o intereseaza doar banii castigati si punctele adunate!

Adrian (5 comentarii)  •  3 mai 2015, 21:58

Nu o mai mediatizati atata pe o jucatoare care eschivand Fed Cup pe motiv de oboseala, in ultima luna e tot mai obosita dupa doar 3, 4 meciuri

Adrian (5 comentarii)  •  3 mai 2015, 22:00

Tot mai jenant si penibil pierde Bute-2wta:))))))

Adrian (5 comentarii)  •  3 mai 2015, 22:03

Danielson are dreptate, eu mai adaug ca de cand are „om”:))) Halep e foarte obosita…..

Dani (81 comentarii)  •  3 mai 2015, 22:58

Normal, e obosita de la cite reclame a turnat si de la cita atentie i s-a acordat. Colac peste pupaza, acum vrea si Tiriac s-o mulga de bani (Steffi Graff stie!).Vedetismul strica intotdeauna.

brazvan (47 comentarii)  •  4 mai 2015, 0:31

să fie de vină fusul orar?!?

Dragon73 (1 comentarii)  •  4 mai 2015, 4:11

Foarte bun articolul ! Felicitari !

gilos (47 comentarii)  •  4 mai 2015, 9:20

D-le Geambasu,

„Antipaticul” este pentru d-voastra si altii cu aceiasi mentalitate. Sunt si oameni care nu va impartasesc viziunea si il respecta atat pe sportivul, cat si pe omul de afaceri care este Ion Tiriac .
Va rog sa nu generalizati si sa vorbiti in nume propriu.

Suporterii de vreme buna ai Simonei au sarit sa-si dea cu parerea si sa-i cante prohodul. Va asigur ca nu are nicio problema cu zgura.
Varful de forma trebuie atins la Roland Garros.

Robert (2 comentarii)  •  4 mai 2015, 10:08

Foate bun articolul si eu mi-as dori sa o vad pe Halep ca isi „hartuieste” adversarele, ca serveste bine, ca au grimase dese pe fata, ca au priviri pierdute inainte si pe parcursul meciurilor, insa realitatea este ca mai toate adversarele din top 30 dau senzatia ca simt ca au peste fileu „o paine de mancat in persoana Simonei”. Tare mi-ar placea sa ma insel…

adrian_hora (22 comentarii)  •  4 mai 2015, 10:34

se vede ca nu e obisnuita cu zgura inca desi are un turneu si ceva antrenamente. Pare ca si-a pierdut rabdarea sa joace puncte lungi. Ceea ce era punctul ei forte, defensiva tip „peretel” pare ca nu ii este de ajuns, vrea sa incheie punctele prin lovituri castigatoare nu prin mingi pierdute de adversar. De aici greselile nefortate foarte multe.

papanas (7 comentarii)  •  4 mai 2015, 10:37

Bun articol…ziarist cu menajamente …in rest,Halep joaca ce POATE,conjuncturalul loc pe care se afla nu-i da nici un fior…domnilor,asta e summum-ul,la acest moment…oboseala? 1 an in competitii majore si deja obosita?sau …doar atita poate? nu e wow ,cum spunea una din cistigatoarele de la Wimbledon,facuta praf de un patriotism fanfaronard si acela fara farmec…oglinda mai si deformeaza uneori…si inca ceva: la performanta sa-i ascultam predilect pe cei care au facut MAREA performanta…aerul „de sus”,rarefiat,prieste numai marilor campioni…iar noi,mai avem mult de asteptat…poate amintirile ……

Gorel Nestiutu (2 comentarii)  •  4 mai 2015, 10:38

Corect se scrie…,, de cateva zeci de ani…”….cu scuzele de rigoare,Gorel.

Mugur (1 comentarii)  •  4 mai 2015, 10:39

E posibil sa fi fost o abordare superficiala intentionata a turneului de la Madrid. Poate Simona considera ca e mai benefic sa-si economiseasca resursele pt Roland Garos.

Andrei (698 comentarii)  •  4 mai 2015, 11:04

Un articol ceva mai aproape de adevar.Ieri citeam ca frantuzoaica a dominat-o total pe Halep. M-am mirat.Cum sa domini categoric atunci cind adversara are 2 mingii de set?…Frantuzoaica eu cred ca a avut si noroc…A fost si buna…Mi s-a parut ca Halep incepe sa semene mult cu Stosur…Aproape numai mingii tarii,putine scurte ,putine mingii cu spin…si desigur nu i-a intrat mai deloc loviturile in lung de linie.Si mi se pare ca Simona a facut…muschi.Ca are masa musculara mai dezvoltata-spre ce este Stosur..Poate de aceia si frantuzoaica mi s-a parut ca a alergat mai mult si mai bine.

o tulbu (11 comentarii)  •  4 mai 2015, 11:49

Nu prea inteleg : ,,ma asteptam la un asemenea esec,, Avea Simona o premonitie in legatura cu rezultatul meciului ,sau a fost doar un raspuns de bun simt ? Cert e ca jocul Simonei devine din ce in ce mai plat si in contextul asta inmultirea nefireasca a greselilor nefortate (alaturi de un serviciu la limita amatorismului)o pot transforma intr-o jucatoare de pluton. La fotbal pentru un ,,cutremur,, de obicei se schimba antrenorul. Aici cred ca ar trebui schimbata si macar o parte din staff si neaparat adus si un bun psiholog. Si tinut seama ca obiceiurile si traditiile locale si de grup nu fac intotdeauna casa buna cu inalta performanta. Dar asta deja e o chestiune de optiune.

niki (2 comentarii)  •  4 mai 2015, 13:17

aş dori să completez ceva…
Simona, în 2015, după trei turnee câştigate, shenzen, dubai şi indian wels, încă odată FELICITĂRILE MELE ! trebuie să-şi dozeze efortul, care în opinia mea aici este problema, (să nu fiu răutăcios !) trebuie să-şi programeze turneele, în funcţie de STAREA PSIHICĂ, FIZICĂ, (sunt de acord cu un cititor de mai sus).
PS. nici Sharapova (fost loc 2), nu este mai departe, iar anul 2015, faţă de Simona nu a câştigat nici-un turneu !….
…aş dori să mai adaug că în comparaţie cu Simona, altcineva indiferent de sport, NU a mai câştigat măcar un turneu de tenis sau ceva asemănător !
Baftă SIMONA ! din partea mea câştigă ROLAND GARROSUL -UL !

missupop (2 comentarii)  •  4 mai 2015, 14:00

in general simona halep nu prea stie sa gestioneze situatiile din timpul jocului pierzand surprinzator chiar atunci cand oricine nu prognoza acest lucru. probabil ca geambasu nu a auzit declaratia simonei in care spunea ca zgura e suprafata ei favorita. referitor la aboseala acumulata se pune intrebarea de cat timp are nevoie simona ca sa-si revia. la ultimele turnee a avut timp destul ca sa se odihneasca. daca nu a reusit inseamna ca nu stie sa-si asigure o buna recuperare dupa meciuri. ca sa devii numarul unu mondial trebuie sa-ti gestionezi foerte bine jocul si la halep nu se vede lucrul asta. iarasi nu-i merge primul serviciu si deci pleaca din start cu un mare handicap. sa vedem daca si la urmatorul turneu va mai exista scuza cu oboseala gasita de jurnalisti. oricum cred ca merita toate felicitarile pentru ca efectiv si-a depasit conditia de jucator modest si e pe primele locuri in cklasament.

Mihai (6 comentarii)  •  4 mai 2015, 15:20

Toate astea se intampla datorita WTA…care prin regulamentul de punctare forteaza jucatoarele nepermis, stabileste clasamente pe niste criterii indoielnire care nu reflecta neaparat valoare efectiva a jucatoarelor.
Aproape la fel de vinovati sunt si ziaristii, „formatorii de opinie’, care pun o presiune psihica suplimentara pe Simona. In conditiile in care poti urca locuri in clasament fara a performa efectiv..doar pentru ca cel din fata ta nu a reusit sa atinga rezultatele din anul precedent la un turneu, se mai intampla ca palaria locului 2 sa devina prea mare si sa-ti pice pe ochi. De ce? Si pentru ca presa spune gandind simplist, probabil exact ca la facultatile actuale de facut ziaristi pe banda: „e locul 2 mondial…are a doua sansa la castigarea turneului…bla bla..balarii”, fara a tine cont ca e un loc 2 ocupat conjunctural. In loc sa se aplaude la Simona un meci pierdut in maniera de joc fantasatica din meciul cu Wozniacki si s-o aduca cu picioarele pe pamant dupa o victorie intr-un meci penibil precum cel cu Errani, presa spune ca e un progres faptul ca a ajuns sa castige cand joaca prost. Stiu si eu daca asta e progres…sau cumva e o palida amagire care nu poate duce decat la deziluzii mari in momentul in care te lovesti de realitate?

Tom (70 comentarii)  •  4 mai 2015, 15:28

Simona a greșit atât în meciul cu Wozniacki cât și în cel cu Cornet prin faptul ca nu a avut o alternativă. Acum, ca este locul 2-3 mondial, jocul ei este analizat în amănunt și trebuie sa diversifice deoarece devine previzibilă. Trebuie să aibe și un plan B, in funcție de cum se desfășoara meciul. In rest, domnule ing. CPV, așa este: sunteți out! Domnule Adrian, dumneavoastra în schimb, sunteți doar nesimțit!

Comentează