Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Nemţoaica Irina, americanca Simona

Este condamnată Irina Begu să stea în umbra Simonei Halep? Sau fiecare ne spune ceva diferit?

Se pare că undeva Sus, rugile ne-au fost auzite. Chit că nu ne-am pus mare bază în asta, o făceam mai mult ca să […]

marți, 20 ianuarie 2015, 10:04

Este condamnată Irina Begu să stea în umbra Simonei Halep? Sau fiecare ne spune ceva diferit?

Se pare că undeva Sus, rugile ne-au fost auzite. Chit că nu ne-am pus mare bază în asta, o făceam mai mult ca să ne aflăm în treabă. Ne-am tînguit ani la rînd că nu avem şi noi nemţii noştri. Nici nu era o dorinţă, era un fel de a ne ascunde în spatele unui model de disciplină şi eficienţă. Atunci cînd a apărut un etnic german care a anunţat că vrea să fie preşedintele României, mulţi au rîs de el. Au zis că este un lucru. Mai mulţi însă l-au votat. Aşa cum este el, liniar, nespectaculos, previzibil, inflexibil. Ne-şmecher. A fost semnalul că s-a schimbat ceva în noi, fără să o ştim.

Irina Begu a învins-o pe Angelique Kerber în primul tur la Melbourne. Irina Begu nu este nemţoaică, este cît se poate de româncă. Locul 39 în ierahia mondială. Kerber este nemţoaică. Şi locul 9 în clasamentul WTA şi favorita 9 la Australian Open. Dacă era invers, iar Begu era nemţoaica, am fi comentat în registrul consacrat al jelaniei-critice rezultatul meciului. Şi mai ales scorul. 6-4, 0-6, 6-1 pentru Irina. Am fi observat că numai o nemţoaică, aşa ca Begu, putea reveni psihic în partidă după acel zdrobitor şi usturător 0-6 din setul secund. Am fi comentat mînaţi de valul admiraţiei că diferenţa s-a produs în planul forţei mentale. Al seriozităţii, al puterii de a o lua de la capăt ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic. Nu ne-am fi ferit, în schimb, să remarcăm labilitatea româncei Kerber, victimă a unei pregătiri insuficiente ori a unei mentalităţi mioritice. Şi aşa mai departe, ştiţi textul.

Am aplaudat-o pe Irina Begu şi atunci cînd, la sfîrşitul sezonului trecut, intra în finala turneului de la Moscova, acolo unde era învinsă de Anastasia Pavliucenkova. Nu urmează acum clasicul „v-am spus eu!”, staţi liniştiţi. Dar m-am bucurat atunci. Ca şi acum. Ştiam că Irina este un om echilibrat, civilizat, modest. Reuşise un turneu foarte bun, cu victorii la Pironkova, Makarova şi Safarova. Irina se întorcea cu un rezultat semnificativ în tenisul mare după doi ani grei, în care lucrurile nu merseseră deloc bine pentru ea. Nu din cauză că nu se antrena sau nu voia să cîştige. Se întîmplă pur şi simplu ca uneori să ne învîrtim în cerc, prizonieri ai propriilor ambiţii. Ori debitori ai unor păcate pe care nu le-am comis niciodată.

Victoria Irinei Begu în faţa nemţoaicei Angelique Kerber este mai preţioasă în valoare absolută sportivă decît victoria Simonei Halep în dauna italiencei Karin Knapp. Dar emoţia, audienţa şi traficul pe net le face Simona. Dacă Irina are ceva nemţesc în ea, Simona este cumva modelul nostru american, de succes care nu aşteaptă decantarea experienţei, adunarea anilor. Ea, Simona, este miza naţională, noul nostru „asset” sportiv şi nu trebuie să operăm cu antiteza Halep-Begu pentru a demonstra că lumea e nedreaptă. Halep priveşte spre vîrful clasamentului feminin, Begu spre un mîine care să fie mai bun decît azi. La un moment dat, este posibil ca între ele să fie o concurenţă directă. Ar fi timpul în care nemţii din noi vor fi cîştigat definitiv bătălia.

Lucrurile trebuie luate ca atare şi, pînă la urmă, este şi o chestiune de opţiune. O admir pe Simona, dar am emoţii pentru Irina.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

comabi (18 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 11:56

Mda, superb joc al Irinei, insa, desi un rezultat mare, trebuie sa confirme si in acest turneu, asa cum victoria asupra lui Kerber este o confirmare a turneului bun facut la Moscova. Deja are incredere in ea si, daca trece de turul 2, are o sansa majora de a ajunge pana in optimi. Oricum, este placut sa vezi, din cand in cand, o echipa de handbal care nu renunta la calificare si da gol cu 7 secunde inainte de final, o tenismena cu ambitie nemteasca (sa nu uitam, totusi, ca ci Simona are foarte multe meciuri recuperate de la 0-1 la seturi) sau alte exemple pe care nu mi le amintesc din trecutul foarte apropiat. Se poate si la noi in mod cert, insa exceptiile acestea posibil sa confirme una dintre tarele poporului roman. Nu stiu daca nemtii au zicala „a se ineca precum tiganul la mal”, dar la noi de prea multe ori se aplica incat tinde sa devina o caracteristica :(.

fan-de-tenis (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 12:10

Ce nu sti tu specialstule…. Irina a trait si s-a antrenat mult timp in Germania!!! Matusa ei, fosta juctoare de tenis, Aura Wagner este stabilita in Germania si a ajutat-o mult pe Irina.

seba (157 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 17:32

felicitari, irinei! stiam ca joaca bine, dar nu credeam ca o bate pe kerber.

george (20 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 18:11

” CHAPEAU ” , Cristi !!

joipgj (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 19:33

rugi chestii – mai puneti mana pe maner !

magus1349 (3 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 19:39

@2 fan-de-tenis
Cu atat mai mult asta demonstreaza ca teoria ADN-ului de vesnic pierzator al romanului e falsa. Totul tine de educatie.

brotberuf (35 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 19:48

„Ori debitori ai unor păcate pe care nu le-am comis niciodată”. Frumos si adevarat.
Irina face 25 de ani, e la varsta „coacerii” sportive, iar daca va fi ferita de accidentari serioase, va avea o cariera decenta si, de ce nu, performante neasteptate ! Americanca Simona nu mai are nimic de demonstrat. O problema ramane Sorana, ce se intampla cu viata ei, ca e clar o problema existentiala, nu de talent. Mai poate fi recuperata ?

radu iorgulescu (2 comentarii)  •  20 ianuarie 2015, 20:02

deosebit de frumos articol, mare placere mi-a facut sa-l citesc, felicitari!

17 N T (677 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 10:16

Irina e dinamovista de mica ?

Poate Stanciu a stat in umbra unei Sarmalenten.
Doar intr-un sport de echipa poti sta in umbra cuiva, asa ca Halep si cei fermecati de ea nu au nici o vina.
Irina nu are decit sa bata si ea odata la fundul gol numarul 1 mondial si iese din umbra.
Calitati are, fizic are, mai lipsesc munca, sacrificiile, ambitia. Se vede ca prea imbina performanta cu placerea. Iar la Moscova, turneul de care tot amintesti, a cistigat semifinala impotriva colegii de echipa care s-a grabit putin in acel meci.

Succes Irina Begu !

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 10:26

Se pot scrie articole interesante si despre cei ce practica sporturi diferite de fotbal. Iar acestea sunt persoane cu mult mai onorabile decat cele din dreptunghiul de iarba
( cu dimensiuni de 80/100-40/60 m, ptr. fotbal , adica ! )
atat ptr. ca succesul lor depinde numai de ei insisi cat si ptr. ca mediatizarea performantelor lor e facuta mai discret, nu-n fiecare jurnal sportiv. Succes, Irina !

17 N T (677 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 12:07

am uitat ceva, revin desi sintem cu totii de acord cu :

1-din „umbra” se joaca mai usor. Simona in schimb e obligata sa bata tot ce e sub ea.

2-Succes Simona !

eduard (35 comentarii)  •  21 ianuarie 2015, 16:12

La meciurile Irinei ma uit cu placere:echilibru,decenta,putere de revenire in meci,eleganta in joc. Din pacate ,la Simona privesc ca la un muncitor bun si constiincios. Parca bate covoare ! Chestii de gust !

Nevermind (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2015, 15:37

@eduard esti sigur ca nu le-ai incurcat?!

Comentează