Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ce şi cît le datorăm?

Nu vom şti niciodată cum trebuie să ne purtăm cu marii noştri campioni. E adevărat că nici ei nu ştiu dacă au obligaţii faţă de noi.

Întrebări pe muzică de fanfară militară. Ce ar trebui să aducă ziua naţională sportului […]

marți, 2 decembrie 2014, 9:33

Nu vom şti niciodată cum trebuie să ne purtăm cu marii noştri campioni. E adevărat că nici ei nu ştiu dacă au obligaţii faţă de noi.

Întrebări pe muzică de fanfară militară. Ce ar trebui să aducă ziua naţională sportului românesc? Mai mulţi bani sau mai mult respect? Dar se poate una fără cealaltă? Trăiesc sportivii la alte cote emoţionale ziua de 1 decembrie? Şi de ce ar trebui să fie aşa, în fond nu sînt şi ei nişte români ca oricare alţii? De ce să le pretindem să fie mai cu moţ? Că nu sînt toţi ofiţeri superiori ca Ilie Năstase, care a apărut la festivitatea de la Piaţa Constituţiei costumat în uniformă de general. Am spus costumat şi nu echipat. Fostul mare campion al tenisului venise acolo ca la un bal mascat. Iar dacă statul român l-a premiat cu gradul de general pentru loburile lui liftate, de ce nu? În uniforma lui nou-nouţă nu era ceremonie, ci butaforie. Ca să nu zicem bufonerie. Generalul Năstase Ilie, să trăiţi! Şi nu orice fel de general. General al Armatei Române care asculta imnul naţional molfăind gumă de mestecat, asta da imagine demnă de reformarea instituţiei care apără fruntariile patriei.

Dar să-l lăsăm pe Ilie Năstase să se joace de-a comandantul de oşti, oricum a făcut mai mult pentru vipuşca şi pentru tresele acelea decît Gabi Oprea, generalul de la intendenţă specializat în număratul (d)efectelor militare. Să-l lăsăm pe Ilie Năstase să se copilărească şi să ne gîndim la Ivan Patzaichin. Sau la Andreea Răducan. Sau la Elisabeta Lipă, Nadia, Hagi, Popescu, Gabi Szabo, Cristina Neagu, Simona Halep. Ne-au bucurat, ne-au emoţionat, ne-au exaltat. Nume de mari sportivi români. Sportivi din generaţii diferite care reprezintă România. Fiindcă asta fac, vrînd-nevrînd. Egoist, publicul îi investeşte cu această încredere. Dar cît este în ceea ce întreprind ei reprezentare naţională şi cît interes personal? Fiindcă îi desemnăm ambasadori ai sportului românesc fără să-i întrebăm. Şi de cele mai multe ori chiar sînt ambasadori mai buni decît ambasadorii de profesie, care nu îşi lasă compatrioţii să voteze.

Ilie, Gică, Gabi, Andreea, Cristina, Simona. Tricolorul urcat pe cel mai înalt catarg, tribunele ridicate în picioare. Mîndria, lacrimile celor mai simţitori. Redobîndirea patriotismului prin performanţă sportivă. Recuperarea lui din mîinile traficanţilor de naţionalism şi o dată cu asta recîştigarea demnităţii. Renunţarea la pudoarea care ne împiedica să ne bucurăm deplin cînd unul de-ai nostri era mai bun decît unul de-ai lor.

Apoi, obosiţi, răniţi şi îmbătrîniţi, s-au oprit şi ei la un moment dat. Şi au aşteptat răsplata. Gratitudinea oficială. Premiile. Pensiile viagere. Scutirile, înlesnirile. Statul tătuc, statul care asistă. Atunci am început să uităm lacrimile, mîndria, tricolorul cocoţat sus pe catarg. Atunci am început să ne punem alte întrebări. Este asta o formă de nerecunoştinţă?

Comentarii (21)Adaugă comentariu

liviu (35 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 13:03

D-le Geambasu, aveti perfecta dreptate. Stau si ma intreb, daca Mircea Sandu a jucat cu succes la Sportul Studentesc nu trebuia facut Profesor universitar ? Iar Gino Iorgulescu si Paul Cazan conferentiari ?

max (10 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 13:15

Romania ar trebui reprezentata de politicieni, care sint alesi fix pentru asta. Sau de diplomati, pentru care reprezentarea tarii intra in fisa postului. Daca am constientiza asta, si am incepe sa alegem politicieni cu care sa nu ne fie rusine, n-ar mai fi nevoie sa defilam cu alde g-ral Ilie Nastase sau g-ral maior Tata Puiu. Romania a ajuns sa fie reprezentata de sportivi si de „fete frumoase” (un nume blind pentru parasute) pentru ca cei care ar trebui sa reprezinte tara nu o fac.

intruder (6 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 13:40

Ilie Nastase a fost, este si va fi un rebel fara cauza. Gheorghe Zamfir este un artist exceptional, insa te obliga sa inchizi televizorul, atunci cand acorda cate un interviu. La fel si Tudor Gheorghe. Este exclusiv problema dvs, daca plasati calitati fantasmagorice unor persoane publice, doar pe baza faptului ca au excelat intr-un anumit domeniu. Intregul articol poate fi sintetizat printr-o simpla zicere a lui nea’ Imi, mult mai profunda decat pare: nu-ti fa iluzii, ca sa n-ai deziluzii.

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 14:01

De-acord cu cele spuse de ,, intruder”. Recunostinta fata de oamenii care ne-au reprezentat cu excelenta intr-un anumit domeniu, intr-o perioada oarecare a istoriei nostre ( fie ea si sportiva ! ) trebuie sa se manifeste altfel decat prin a le acorda dreptul de-a purta o uniforma, intrucat s-a dovedit ca vom avea parte de-o deziluzie ( exemplul de fata-i elocvent ). Cine , insa, are caracter, isi da silinta sa fie la nivelul acelei recunoasteri, chiar fara uniforma !

andrei (1 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 14:14

Ilie Nastase a fost un mare sportiv dar comportamentul si caracterul lui lasa de dorit.Acum ceva ani a sustinut PDL-ul si pe Basescu cu Udrea apoi s-a mutat la PSD si Ponta. Doar putina minte de avea putea ramane e altfel in mintea noastra. Un fost mare fotbalist spunea nu poti sa pretinzi inteligenta de la Ilie Nastase. Iar Agassi in cartea autobiografica spune ca l-a cunoscut si intalnit de mai multe ori cand era junior si declara citez ,,Ilie Nastase, un roman mare si prost” . M-am saturat doar sa aud ce a facut ptr tara iar el sa arate un comportament si o viata infecta. Ptr copilul meu Ilie Nastase nu trebuie sa fie un exemplu de luat in seama. Un om la 70 de ani ce se comporta libidinos cu femeile tinere, osedat de parasute , nu este un exemplu.

@#1 (54 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 14:33

Tare asta, cu Nasu academician, Bucurescu si Serbanica lectori. Si turnatorul Camataru ar fi fost profesor, la fel ca si seful de catedra de la sticlism, Ilie Balaci.

maria (13 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 14:34

si uite asa am mai luat 5 franzele de la gura unor copii sarmani si le-am dat acestor doi bufoni unul de camp si altul de casa inca un spor la pensie.

mihail (22 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 14:52

#intruder
As dori sa stiu de ce imi vine sa inchid televizorul ( asa ai spus ” ITI ” nu ” IMI’, vine sa inchizi televizorul , nu , nu e gresit , acordul e cu „ITI” !!) cand vorbeste Tudor Gheorghe ,sau Zamfir ?!?!?

intruder (6 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 15:29

@mihail
Strict din punctul meu de vedere, Ghe. Zamfir prinde fluturi iar Tudor Gheorghe este propagandist politic fervent. Nu ma intereseaza deloc ce au cei doi de spus, putin imi pasa despre parerile lor despre orice. Ma multumesc doar sa le admir talentul si munca si sa ma delectez cu creatiile lor artistice. Punct.

miha (1 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 15:49

Ilie Nastase este un mascarici libidinos fara pic de creier. Pacat ca nici la varsta asta nu stie sa se comporte. Un bufon peniibil

Cristi (15 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 18:13

Problema fundamentala e ridicarea sportului la arma de propaganda in perioada socialista. Atunci, cu precadere in sporturi „estice”, au fost fabricati campioni care sa ia medalii olimpice cit mai multe, cu costuri cit mai mici. Multor copii saraci sportul le-a oferit atunci o sansa, ca prin rezultate sportive sa se emancipeze social, sa primeasca „peste rind” un apartament, o butelie, o masina si sa fie intretinuti sub forma unui serviciu la care mergeau doar pentru ridicarea salariului. Vremurile s-au schimbat, leafa socialista a disparut, gloria judeteana nu mai e nici ea ce era si vedem niste oameni derutati, convinsi inca de ideea ca patria le datoreaza recunostinta suprema pina la finalul vietii. Ceea ce nu vor sa accepte este ca poate la o proba de canotaj au concurat impotriva unor studenti care acum isi duc vieti civile si traiesc decent din meseriile lor, iar ei ramin aceiasi pescari din Delta luati in tinerete, ajunsi in toamna vietii fara nici o meserie sau pregatire, dar cu ifose de foste vedete, de fapt victime ale propagandei.

dembele (8 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 20:03

gretos personaj ilie nastase. gresala a inceput cand comunistii au inceput sa ofere grade militare sportivilor de la dinamo si steaua pt.blaturile facute pe terenul de joc. astfel a ajuns un bufon fara minte precum nastase sa aibe grade de general. chiar aseara spunea borfasul , ca el nu a facut tenis pt. tara ci pt. el. stiam asta toti , dar mai stim ca nesimtirile facute atat in timpul carierei sportive cat si dupa sant mai insemnate decat rezultatele sportive. acest om nu poate fi un exemplu pozitiv pt. nimeni, dimpotriva….

Danny B (21 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 20:23

Acest articol nu trebuia publicat pentru ” mandria tarii” de azi – tineri care in afara de manele , tatuaje , prafuri ,pipite si genul giggolo este la ordinea zilei plus faptul ca la angajare intr-o societate … vor sa aiba salariu cat un om care a muncit 30 de ani ! Nu trebuie sa aducem aminte de adevaratele valori ale sportului sau culturii romanesti … ca imediat li se aprinde beculetul de ” vedete ” – ce pana mea a facut x sau y … Fata de voi , ” vedetele” de azi ” mosnegii” de atunci , au facut ceva pentru tara si pentru noi – au adus un zambet sau o bucurie in viata noastra , voi ???

Intreb si eu (3 comentarii)  •  2 decembrie 2014, 21:21

Pe care cel mai inalt catarg a urcat Hagi tricolorul?

gery76 (78 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 5:29

-Daca preferintele electorale ale lui Ilie Nastase ,Radu Beligan,Tudor Gheorghe sau Gabi Szabo erau indreptate impotriva lui Ponta ,acum erau mari eroi ai neamului in opinia unor asa zisi intelectuali in frunte cu Andrei Plesu ,tutar al Elenei Ceausescu,numit in functii de demnitate publica de Iliescu,slugoi al lui Constantinescu,consilier al lui Base si acum mare moralist ca si Tismaneanu fiul unui mare bolsevic venit in Romania pe tancurile sovietice.

-Dar despre savantul Nicolae Paulescu,adevaratul inventator al penicinilei sau despre Eliade care chiar au fost de dreapta nu se scrie nimic,se scrie despre un fost cip-cirip ajuns presedinte ,chipurile de dreapta dar care a fost si membru p.c.r,cata ipocrizie!

ricco (52 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 5:30

Eu consider ca cei mai multi dintre noi STIM cum sa ne purtam si sa apreciem marii nostrii campioni… Asta numai in masura in care si ei, marii nostrii campioni, inteleg ca in ciuda trecutului lor glorios, NU pot beneficia pe viata de un „cart blanch”… Trebuie sa convinga in permanenta prin educatia, caracterul si atitudinea lor fata de noi, cei care am fost cu sufletul alaturi de ei in marile competitii si fara de care succesul lor NU ar fi fost posibil si NU ar fi putut fi ‘zeificati’…
Ex: Nastase, la timpul lui unul dintre cei mai mari tenismeni ai lumii, MARE talent dar TOTAL lipsit de educatie… A ramas acelas individ ‘nespalat’ din Ferentari… Si ni se cere „SA-L RESPECTAM”???… poate doar pentru felul in care lovea mingea de tenis, dar ca om, sa avem rezon…
Un alt exemplu… „regele” perlelor, Hagi, NU de talia unui Maradona, dar fara indoiala un MARE fotbalist… Acest individ a cerut sa li se faca statuie, lui si coechipierilor lui de la mondialul din ’94, unde au fost SURCLASATI cu 4 – 1 de o echipa a Elvetiei si unde au obtinut o calificare in Sferturi dupa ce au reusit sa elimine o echipa DECIMATA de accidentari si suspendari a Argentinei… Recunosc, M-AM BUCURAT ENORM, ca orice roman, pentru acea victorie dar daca ei cer statuie atunci o echipa ca cea a Cehiei sau Olandei, tari cu cel mult jumatate din populatia Romaniei, dar care au obtinut succese INCOMPARABIL MAI MARI decit Hagi si comp., ei ce sa mai ceara sa li se ridice???… poate un obelisc… Dar n-am auzit astfel de pretentii emise din partea lor… Deci e o CRASA LIPSA DE EDUCATIE din partea multor dintre ‘marii’ sportivi ai Romaniei, iar romanii sint receptivi NU NUMAI la succese dar si la modul in care te prezinti ca om!!!…

motanul incaltat (455 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 5:39

Eu prefer un general ca Ilie Nastase decit un general ca Puiu Iordanescu……Sau cumva meritele sunt asemanatoare?????

ricco (52 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 5:45

Apropos de Tudor Gheorghe… Un MARE artist dar a ramas UN TORTIONAR pentru care NU a fost nici o problema sa cinte ode ‘marelui conducator’ si nici la lansarea candidaturii acestei ‘flegme’ de om numit Ponta…
Sa-mi fie cu iertare, dar de cind e lumea marile talente au fost scrutinizate iar cind vezi o atita LIPSA DE PRINCIPII, asta nu poate stirni decit amaraciune si dezgust…
Din pacate, lumea e plina de astfel de anomalii… MARI TALENTE care au gratulat un caracter frivol… Amintiti-va de Wolfgang Amadeus Mozart… un mascarici al carui comportament frivol NU sugera nici pe departe geniul cu care era inzestrat ceeace l-a scandalizat pina la nebunie pe talentatul dar MULT MAI PUTIN NOROCOSUL Salieri…

17 Pasarici, doua mari si doua mici (677 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 9:45

Sa traiasca, se pare ca ii satisface. Daca lor le place uniformele, bine. Si eu am imbracat-o odata pe una in militian. Eu mai tin minte doar cum i se misca coada iesita din cascheta dar ea zicea ca i-a placut asa de mult de n-o sa uite niciodata. Era numai colonel.
Ilie ie si sadic, nu numai comic ori bufon cum zice invidiosii. Se imbraca in comandor si isi bate joc de amatitul de taran de linga el. Ii molfaia in ureche resturili de sunculita si armata Patriei defila in fata sa. La anu te vad in cizme da cauciuc cum inoti cu tractorul in noroi si produci grine pentru Patrie. Ultima defilare. Trebuia sa defileze si conationalii de pe mosie ta cu tat cu puradei si sa traga un tractor dupa ei. Asta e tata, asta e acum al tau. Are sus o mitraliera de pesticid sicu un tun de improscat balegar. Asta daca nu ajungi scriitor.

Alti domni, Lipa, Szabo, magazionerul ala pe care l-a dus Miron Cozma de mila in Anglia sa numere jucatorii Patriei ca blatistii G P si Hagi sa nu joace in 10 si sa-i gestioneze rufele din valiza, ceva cu Porea ori Oprea, ori activistul din Toplita care era aproape sa absolve un liceu silvic cu bac si sa devina popa, ceva cu … cine mai tine minte toti ciumpalacii, au si ei uniforme si le place, ii place si lu A Nastase si Pota, Negoita are o garderoba intreaga cu costume de generali, militieni, stuardese, pantofi cu tocuri si maturi si pamatufi de sters praful, au facut scolili alea de VIP facute de ANa-stase, ceva pompos cu aparare, securitate, administratie nationala a Patriei scumpe, ca scumpe au fost si pensiili pe care le tot cumuleaza din frageda batranete cu alte venituri de antrenori, antreprenori si conducatori de osti.

Asa ca cine are scoala merita !
De unde atita invidie ? Au si ei pasarica cu uniforma. Lu Dusa si Pota, decit sa se tot impedice in ginsi prea lungi si sa arate cu gecile de piloti comandori cu camase alba cu guleru desfacut ca Jogi Löw, ca nici asta n-are femei care sa stie sa faca nod da cravata, sa arate ca Stan si Bran cind se impidica prin Afganistan, mai bine s-ar costuma in stuardese ca avionu stie singur unde merge, nu e ca Patria care noroc ca face Basescu grine si prumb si sfecla si ridichi tata, tot ce-i place lu Elena, …

fdsa (1 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 11:17

alert(„a”);

mihail (22 comentarii)  •  3 decembrie 2014, 15:35

@rico
TORŢIONÁR, -Ă, torţionari, -e, adj., s.m. (Livr.) 1. Adj. De tortură. 2. S.m. Persoană care torturează; călău. [Pr.: -ţi-o-] – Din fr. tortionnaire.

TORŢIONÁR s. v. călău, gâde.

torţionár adj. m., pl. torţionári; f. sg. torţionáră, pl. torţionáre

TORŢIONÁR, -Ă adj. (Liv.) Care serveşte pentru tortură; chinuitor. // s.m. Persoană care aplică, execută tortura; călău, gâde. [Pron. -ţi-o-, var. torsionar, -ă adj. / < fr. tortionnaire, cf. lat. tortionarius < tortio – tortură].

TORŢIONÁR, -Ă I. adj. care serveşte pentru tortură; chinuitor. II. s. m. cel care aplică tortura; călău, gâde. (< fr. tortionnaire)
de unde si pana unde, Tudor Gheorghe tortionar ?
asta una , in al doilea rand , daca nu-l sustineau pe Ponta, mai erau propagandisti?
in al treilea rand , Cartarescu , Patapievici , Liiceanu , nu sunt propagandisti ?
in ultimul rand , extremistii nu vor sa inteleaga : unii au o optiune, altii au alta , e democratie !! daca am alta parere, sunt comunist , spalat pe creier , s.a. ?

Comentează