Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Simona, campioana suporterilor

Serena a fost consacrată cea mai bună jucătoare a lui 2014. Românca a primit masiv votul fanilor. Este un premiu mai important decît pare la prima vedere

Iarna bate la uşă mai repede decît o aşteptam. Oraşele se împodobesc de […]

sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 10:30

Serena a fost consacrată cea mai bună jucătoare a lui 2014. Românca a primit masiv votul fanilor. Este un premiu mai important decît pare la prima vedere

Iarna bate la uşă mai repede decît o aşteptam. Oraşele se împodobesc de Crăciun, deşi pînă la sărbătoarea naşterii Lui mai trece vreo lună. În fiecare vineri trăieşti cu impresia că este Black Friday. Lumea întreagă se grăbeşte să arunce la coş bătrînul an 2014, chit că au fost alţii cu mult mai răi. Obligat-forţat, sportul trebuie să rămînă în trenă. Ca un alergător care nu vrea să piardă plutonul. Aşa că sportul sfîrşitului de sezon produce mai puţine competiţii şi campioni, furnizînd în contrapartidă ierarhii.

Unul dintre aceste prime clasamente de final de an este acela al WTA, organizaţia mondială a tenisului feminin profesionist. Este uşor de ghicit de ce ne interesează. Prin Simona Halep am devenit cotă parte la împărţirea laurilor din tenis. Ne simţim părtaşi fără a avea un merit, lucru care se întîmplă dintotdeauna şi peste tot în lumea asta. Oamenii obişnuiţi, common people, cum zic englezii, au obiceiul să trăiască prin reprezentanţi. Să se identifice eroilor lor, indiferent din ce zonă vin ei. Film, literatură, politică, sport.

Simona Halep a ieşit cîştigătoare în topul suporterilor, în vreme ce WTA a desemnat-o pe Serena Williams drept cea mai bună jucătoare în 2014. Este mai preţioasă sau mai importantă distincţia americancei? Probabil că da, dar să încercăm o explicaţie şi pentru trofeul simbolic cucerit de româncă. Veţi spune că este un premiu simbolic, care măsoară mai degrabă nivelul de popularitate al unei vedete de dată recentă, decît o răsplată a valorii absolute a sportivei. Şi dacă veţi gîndi aşa, cred că aveţi şi dreptate. Şi nu numai că aveţi dreptate, dar tocmai simbolistica acestei clasări a Simonei este extrem de preţioasă. Ce spune, de fapt, mesajul suporterilor care au votat mult mai mulţi pentru Halep (48%), şi considerabil mai puţini pentru Maria Şarapova, Ana Ivanovici, Petra Kvitova sau Na Li? Că românca a depăşit ipostaza revelaţie (titlu obţinut de Belinda Bencici) ori pe aceea de tînără cu cel mai mare progres (Eugenie Bouchard). Simona Halep este o certitudine în lumea atît de eterogenă a fanilor, premiu cu o semnificaţie mult mai profundă decît cea sentimental-senzorială. Certificatul de certitudine în conştiinţa publicului valorează în acest moment aproape la fel de mult cu sacralizarea supremaţiei universale a Serenei, în sensul foarte estetic pe care îl are expresia franţuzească „A ete sacree”.

Într-un interviu care va apărea în curînd în Gazeta Sporturilor, Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii „Garantat 100%”, afirmă că Simona Halep „este o personalitate, nu un subiect sau un obiect al interesului public. O personalitate care îşi negociază devenirea personală, care trebuie mai întîi respectată, şi apoi iubită”. Sînt unele dintre cele mai frumoase cuvinte rostite despre o campioană din cele pe care le ştiu pînă acum. Şi cred că ţin loc foarte bine de încheiere a unui articol de sfîrşit de an scris în a doua jumătate a lunii noiembrie. Gata, începe să ningă!

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Bozo (21 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 12:50

Un articol frumos iar Simona Halep merita tot respectul si admiratia pentru ceea ce face in tenis si pentru imaginea Romaniei.

Totusi, cand ne simtim mandri ca a obtinut 48% in topul suporterilor trebuie sa fim si realisti si sa recunoastem ca mare parte dintre votanti sunt romani ce s-au mobilizat subiectiv pentru Simona. Au fost mesaje ce au circulat prin emailuri si mobilizarea romanilor a dost cu siguranta mult mai mare decat a suporterilor contracandidatelor.

ionnis (81 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 12:58

unde ninge ?

Silviu (39 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 13:33

Si eu o felicit pe Simona pentru ce a realizat ! Dar , nu ma incalzeste ca e prima in clasamentul suporterilor ! Sa fie prima in clasamentul ADEVARAT , nu in cel emotional !

Geolgau (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 13:59

Daca ar putea cineva sa evidentieze nationalitatea celor care voteaza astfel de poll-uri s-ar putea sa aveti mari surprize.
Romanii sunt, de departe, cea mai activa natie cand e vorba de sondaje internationale facute pe internet si in care sunt clasati si conationali.
Imi aduc aminte de Hagi (sondajul despre cel mai frumos gol la turneele finale ale CM) si, mai recent, Chiriches (in sondaje cu jucatorul etapei la Tottenham).
Asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece…

seba (157 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 14:10

ma bucur ca simona a castigat acest premiu si stiu ca n-a fost votata doar de romani. in ultima vreme am vazut multe comentarii de simpatie la adresa ei pe site-uri internationale. finala cu sharapova de la roland garros, meciurile cu serena de la turneul campioanelor, controversa meciului cu ana ivanovici au facut-o cunoscuta. si oamenii de peste tot vad in ea un model: cineva care ajunge printre cei mai buni din lume, desi nu are un fizic extraordinar intr-un sport in care asta conteaza foarte mult, pentru ca stie sa se folosesca de calitatile pe care le are, sa profite la maxim de ele.

abia astept sa citesc parerile lui catalin stefanescu 🙂

ps: inca imi pare rau ca a renuntat la colaborarea cu wim fisette si a ales un antrenor fara experienta la nivel inalt in wta. sper ca simona sa ma contrazica si sa aiba un an viitor la fel de bun ca acesta.

fanSimo (4 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 14:11

Adevaratul vot al fanilor va fi saptamana viitoare, cand se va decide jucatoarea favorita a fanilor. In ultimii 3 ani a castigat Radwanska, dar cred ca anul acesta Simona o va detrona.
Nu e nimic rau in faptul ca romanii se motiveaza, ar fi fost mai trist daca nu bagau in seama performantele ei.

vlad (96 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 14:20

Stii ce arata topul asta??? Cat de activi sunt romanii pe internet… nu prea avem rivali :). Au fost articole pe net care marcau votul asta…. Va dau un exemplu: Chiriches a fost omul meciului pe site-ul lui Tottenham in toate meciurile pe care le-a jucat anul trecut 🙂 Simona Halep a castigat si titlul de revelatia anului trecut tot prin votul popular…

ofsiof (1 comentarii)  •  22 noiembrie 2014, 16:22

Ce daca suporterii sunt romani,inseamna ca n-au valoare? Ce autosubestimare se aude din comentariile voastre.

rezidenta din buzau (3 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 9:52

Un premiu nemeritat.

Este adevarat Simona a avut un an bun, de exceptie pt. ea. Dar NU a castigat NIMIC.

Avem alte discipline sportive unde sportivii noatrii au castigat titluri mondiale, europene.

Pacat ca suporterii romani NU VAD REALITATEA.

17 Nastase Tiriac (677 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 13:45

Cine stie cum face Simona. Ar trebui facute studii. Ar trebui ca savantii, Cozmin Gusa asta, sa stea el acolo undeva linistit pe un jilt aurit, sa puna mina la timpla si sa inceapa el sa analizeze, incet, incet, ca el descopera precis si de ce unele gaini babice ori blonde sint preferate de Cocosi si altele nu. Simona cucereste. Nu e numai tenis, nu sint numai victoriile ei. Probabil va ajunge Guse asta la concluzia ca Simona se simte afara, in capitalism, datoare sa dea ceva inapoi Patriei, care i-a dat pe gratis gradinita, generala, liceu si a pregatit pe gratis primii ei antrenori la facultati costisitoare. Tot el va vorbi cu mina la timpla, incet, incet, cum ca la romanii astia din lumea capitalista si chiar din Patrie le lipsesc multe, au gauri mari, probabil va identifica stiintific trei la fiecare specimen, care trebuie umplute. La natiile care au gauri mari, care se vad in cultura lor, ca nu toti pun mina la timpa ca comunistii din filmele sovietice ca sa gandeasca, la natiile care o duc rau si trebuie sa merga de mai multe ori pe zi la Gaura din curte, o astfel de Simona e ca sfinta Maria. Deabia astept sa analizelze Guse asta impactul asupra societatii si ecomomiei a victoriei ei din semifinale, sa dezbata el cu Lucescu, care cosidera gresita victoria, ca acesta victorie care nu are nici o legatura cu Blatul Base-Pota. Dar ii rog sa-si lase timp si sa analizeze incet si pe indelete, ca de cind ne-a lasat Toma Caragiu si Brigada Diverse nu mai avem parte de analize care sa ne satisfaca.

Hai Simona. Pe ele, pe mama lor de comuniste !

Pe de alta parte Domnul Geambasu aduce in discutie tristetea sarbatorilor care urmeaza, alinata putin de diferte Gale, Premieri si Clasamente pe care deabia le ateptam. Din pacate almanahurile de azi nu mai sint ca cele din epoca de aur, cind retrogradarile lui Lucescu puteau fi usor transformate in victorii, golurile umplute de Raducioiu pe la diverse in goluri iar dintii de aur ai lui Anghelache si Camataru in ghete de aur. Asa ca astept cu nerabdare Gala Fanatik la locatia primita „cadou“ de Corleone, care in timp ce va mesteca resturile de rata dintre fildesi, ii va anunta din nou pe fratii minune Negoita, datornicii anului, drept investitori ai anului. De ce nu ? De ce nu, ca e sarbatore, ca Corleone si Grasul ala (?) nu mai au nevoie de aviz medical, la fel ca DD, Funar, Tariceanu, Severin … ca e Patria plina de „visatori“.
Fara Brigada Diverse vor fi iar sarbatori anoste, romanii de afara vor fi macinati de datoria pe care o au fata de Patrie iar cei din Patrie se vor incalzi cu clasamente si Gale. Macar almanahul ala de ieri era din hirtie fina asa ca nu era uitat si aruncat, era in curte pe un cui si de cite ori rupeai o pagina, mereu de la spate, caci pozele din primele pagini ale primilor sportivi si tovarasi ai Patriei ramineu ultimele dezlipite cu grije si deosebita satisfactie civica, atit ca trebuiau putin mototolite ca lucrul ce urma sa fie facut sa fie bine facut.

Almanahuri fericite !

Lila (31 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 14:45

1. Felicitari Simona si la multi ani, fericiti, pe podiumul WTA.
2. Felicitari romanilor pentru coeziune, pentru suportul acordat Simonei, deci se poate!
3. Astept unirea si coeziunea romanilor pentru propasirea Tarii, a patriei noastre, Romania! Sa inlaturam hotii, mafiotii si tradatorii de neam din conducerea Romaniei, sa ne ridicam nivelul de civilizatie pentru a fi la rangul celor mai apreciate natiuni ale lumii!

seba (157 comentarii)  •  23 noiembrie 2014, 19:17

@#9 rezidenta din buzau

tenisul este singurul sport important la nivel mondial in care romania are un reprezentant printre cei mai buni din lume.

fiecare sport are farmecul lui, spiritul lui si in fiecare este foarte multa munca sa ajungi in fata. totusi, cred ca e mai greu sa fii in top la fotbal sau tenis, spre exemplu, decat, sa zicem, la judo sau haltere. primele doua sporturi au impact mult mai mare la spectatori, atrag mai multi bani si, implicit, concurenta e mai mare.

aici este un clasament al sporturilor, facut in functie de mai multe criterii (audienta, castiguri, etc…):

http://biggestglobalsports.com/

sunt mai multe clasamente de acest gen pe net, dar ierarhiile sunt asemanatoare.

Lila (31 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 11:49

@ ptr. rezidenta din buzau: ai fii buna de studiat la anatomie, bineinteles pentru experimente! din pacate, nu ai NIMIC in cap si nu exista nici tratament in astfel de cazuri!

fanSimo (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2014, 22:03

Votul pentru „campioana suporterilor” este in desfasurare in acest moment pe site-ul WTA (wtatennis com). Dati un vot pentru Simona acolo. Poate face si GSP-ul un articol in legatura cu acest vot.

Adrian (6 comentarii)  •  29 noiembrie 2014, 13:30

Perfect de acord cu cei care au remarcat faptul ca Simona a castigat doar datorita faptului ca a fost votata masiv de romani… Se stie ca romanii sunt foarte activi pe internet, ca au un fel de admiratie fanatica si nelimitata pentru sportivii lor, tocmai pentru a compensa prin victoriile altora insatisfactiile si limitele vietii lor personale… Eu am vorbit cu prietenii mei din America, americani sadea nu romano-americani, nici nu auzisera de Simona, m-au complimentat, au zis ca e „great” ca avem o asemenea sportiva, dar aveau lucruri mai bune de facut cu viata lor decat sa urmareasca obsesiv ce fac sportivele din WTA turneu de turneu, meci de meci. Exista , desigur, un numar restrans de fani „hardcore” ai tenisului, oameni care merg la turnee si pentru frumusetea acestui sport dar si ca sa se relaxeze, sa petreaca un weekend placut admirand niste sportivi de performanta, dar nu pentru a striga, tipa cu venele umflate la tampla, sari in sus la fiecare minge, cum fac de obicei romanii in baruri cand e un meci al Simonei(sau orice alt eveniment sportiv care implica un roman). Ei nu au nici o frustrare nationalist-patriotica de invins,sunt mandri de tara in care traiesc pentru nivelul lor de trai si oportunitatile care le sunt oferite, ei au in general „joburi’ sau business-uri care le asigura un nivel de viata decent si in care trebuie sa fie creativi si competitivi, si nu doar „serviciu” sau un bar sau butic, cu un salariu sau venit la limita subzistentei, sau generatoare de datorii la stat si la banci, cum avem noi. Viata lor se desfasoara in case, cu garaj si gazon, cu weekend-uri in care se relaxeaza cu familia lor, pe croaziere si in destinatii turistice atragatoare, si nu intre un apartament de bloc si un serviciu pe care il urasc, sau intre un volan al unei masini de firma prin care sa alergi toata ziua intr-un trafic haotic si infernal ca la noi ca sa duci niste facturi(vezi Romania). Pentru ei miza este echipa de fotbal american, baseball, basket, echipa comunitatii din care fac parte, pe care o incurajeaza pozitiv, in care se investesc sute de milioane de dolari ca ei sa admire un sport la nivel inalt(tocmai de aceea nu cred ca auzim de hooligans la americani si de violenta sportiva). Pentru romani insa, care cheltuiesc 42 la suta din veniturile lor pe mancare si ce mai ramane pentru curent , intretinere si rate pentru gadgeturi, succesele sportive ale conationalilor lor sunt ca un fel de validare metapersonala a unei vieti care se desfasoara oarecum periferic si fara placeri. Asta nu diminueaza cu nimic meritele sportive extraordinare ale Simonei, dar sa ne aducem aminte ca sunt ale ei, nu ale noastre, si atata timp cat noi nu vom avea terenuri de tenis , piscine, sali de sport moderne, terenuri de baschet, piste de atletism performante, centre pentru copii care sa faca generatia mai tanara sa arate mai bine, mai tonica si mai fericita, succesele unei anumite persoane obtinute prin ambitie , munca si investitii personale, nu ar trebui sa ne bucure prea mult… Poate norvegienii nu au o Simona Halep, dar tinerii lor fac schi fond, inoata in bazine moderne,tinerii lor sunt inalti si frumosi ca brazii, sunt performanti in cele cateva sporturi nationale care ii intereseaza, si sunt un popor sanatos si fericit… Este absolut ciudat cand tu ai o burta cat un boiler, bei bere dupa bere si fumezi doua pachete intr-un bar, duci o viata complet nesanatoasa , sa te bucuri fanatic de succesele unei persoane al carei mod de viata nu are nimic in comun cu al tau…

Comentează