Simona, campioana suporterilor
Serena a fost consacrată cea mai bună jucătoare a lui 2014. Românca a primit masiv votul fanilor. Este un premiu mai important decît pare la prima vedere
Iarna bate la uşă mai repede decît o aşteptam. Oraşele se împodobesc de […]
Serena a fost consacrată cea mai bună jucătoare a lui 2014. Românca a primit masiv votul fanilor. Este un premiu mai important decît pare la prima vedere
Iarna bate la uşă mai repede decît o aşteptam. Oraşele se împodobesc de Crăciun, deşi pînă la sărbătoarea naşterii Lui mai trece vreo lună. În fiecare vineri trăieşti cu impresia că este Black Friday. Lumea întreagă se grăbeşte să arunce la coş bătrînul an 2014, chit că au fost alţii cu mult mai răi. Obligat-forţat, sportul trebuie să rămînă în trenă. Ca un alergător care nu vrea să piardă plutonul. Aşa că sportul sfîrşitului de sezon produce mai puţine competiţii şi campioni, furnizînd în contrapartidă ierarhii.
Unul dintre aceste prime clasamente de final de an este acela al WTA, organizaţia mondială a tenisului feminin profesionist. Este uşor de ghicit de ce ne interesează. Prin Simona Halep am devenit cotă parte la împărţirea laurilor din tenis. Ne simţim părtaşi fără a avea un merit, lucru care se întîmplă dintotdeauna şi peste tot în lumea asta. Oamenii obişnuiţi, common people, cum zic englezii, au obiceiul să trăiască prin reprezentanţi. Să se identifice eroilor lor, indiferent din ce zonă vin ei. Film, literatură, politică, sport.
Simona Halep a ieşit cîştigătoare în topul suporterilor, în vreme ce WTA a desemnat-o pe Serena Williams drept cea mai bună jucătoare în 2014. Este mai preţioasă sau mai importantă distincţia americancei? Probabil că da, dar să încercăm o explicaţie şi pentru trofeul simbolic cucerit de româncă. Veţi spune că este un premiu simbolic, care măsoară mai degrabă nivelul de popularitate al unei vedete de dată recentă, decît o răsplată a valorii absolute a sportivei. Şi dacă veţi gîndi aşa, cred că aveţi şi dreptate. Şi nu numai că aveţi dreptate, dar tocmai simbolistica acestei clasări a Simonei este extrem de preţioasă. Ce spune, de fapt, mesajul suporterilor care au votat mult mai mulţi pentru Halep (48%), şi considerabil mai puţini pentru Maria Şarapova, Ana Ivanovici, Petra Kvitova sau Na Li? Că românca a depăşit ipostaza revelaţie (titlu obţinut de Belinda Bencici) ori pe aceea de tînără cu cel mai mare progres (Eugenie Bouchard). Simona Halep este o certitudine în lumea atît de eterogenă a fanilor, premiu cu o semnificaţie mult mai profundă decît cea sentimental-senzorială. Certificatul de certitudine în conştiinţa publicului valorează în acest moment aproape la fel de mult cu sacralizarea supremaţiei universale a Serenei, în sensul foarte estetic pe care îl are expresia franţuzească „A ete sacree”.
Într-un interviu care va apărea în curînd în Gazeta Sporturilor, Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii „Garantat 100%”, afirmă că Simona Halep „este o personalitate, nu un subiect sau un obiect al interesului public. O personalitate care îşi negociază devenirea personală, care trebuie mai întîi respectată, şi apoi iubită”. Sînt unele dintre cele mai frumoase cuvinte rostite despre o campioană din cele pe care le ştiu pînă acum. Şi cred că ţin loc foarte bine de încheiere a unui articol de sfîrşit de an scris în a doua jumătate a lunii noiembrie. Gata, începe să ningă!