Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Antrenor şi antreprenor pentru Keşeru

Cum să îţi construieşti echipa după chipul unui golgeter de ultimă oră

Echipa care cîştigă nu se schimbă. Asta era odinioară, în epoca fotbalului romantic. Care nu era atît de romantic, doar că se juca mai rar. Astăzi, din destul […]

marți, 19 august 2014, 9:30

Cum să îţi construieşti echipa după chipul unui golgeter de ultimă oră

Echipa care cîştigă nu se schimbă. Asta era odinioară, în epoca fotbalului romantic. Care nu era atît de romantic, doar că se juca mai rar. Astăzi, din destul de multe motive – calendar încărcat, accidentări mai dese care decurg (şi) din numărul mare de meciuri – antrenorul s-a transformat şi în manager. Sau în antreprenor. Trebuie să ştie să-şi folosească resursele cît poate mai bine. Iar Claudiu Keşeru este o resursă importantă a Stelei. Dacă am fi economişti, am duce cinismul mai departe şi am spune că atacantul celor 6 goluri din meciul cu Pandurii este un mijloc de producţie devenit indispensabil.

Pentru cei care iubesc fotbalul, Claudiu Keşeru este autorul unei performanţe uluitoare, nu un „asset”. 6 goluri marcate într-o singură partidă oficială, chiar dacă asta nu s-a întîmplat în La Liga, ci în Liga 1, înseamnă un record demn de toate antologiile recordurilor. De la Almanahul Femeia pînă la Guinness Book. Cu toate astea, cu două zile înaintea partidei de pe Arena Naţională, Keşeru nu era foarte sigur de titularizare contra bulgarilor de la Ludogoreţ. Nu este o glumă, deşi are toate datele. Există o explicaţie pentru paradoxul Keşeru. El făcea parte din planul B al lui Costel Gâlcă, acela al „posibililor” care urmau să-i lase să se odihnească pe „probabili” în vederea partidei din play-off-ul Champions League. Alături de Toşca, Breeveld sau Ionuţ Neagu, Keşeru fusese introdus pe teren din primul minut pentru ca Tănase, Ad. Popa sau Chipciu să respire liniştiţi înaintea asaltului decisiv spre Europa bogată.

Ironia sorţii este că prin prestaţia excepţională (adjectivul nu are aici doar acoperire lingvistică), Keşeru l-a pus în dificultate pe Gâlcă, a cărui strategie era, se pare, să joace cu Sînmărtean şi Prepeliţă la închidere, iar cu Adi Popa, Stanciu şi Cristi Tănase în faţa acestora, Chipciu urmînd a-şi lua locul deja consacrat în atac. Toate bune şi frumoase pînă în momentul cînd un fotbalist în zi de graţie înscrie cît pentru un tur de campionat. Se alege praful atunci de toate strategiile.

Ei, să nu dramatizăm. Aşa dileme profesionale şi existenţiale să tot trăieşti! Costel Gâlcă nu trebuie văitat. Este un om cu idei fotbalistice şi o personalitate mai puternică decît bănuiam la instalare. Soldăţelul harnic al Stelei de pe vremuri este acum un comandant echilibrat care nu îşi iroseşte energia în false probleme. Problema există însă, chiar dacă accidentarea (ciudată, cu iz de transfer) de ultimă oră a lui Tănase limpezeşte lucrurile în mod neşteptat. Cum să îl laşi pe dinafară pe cel mai productiv jucător al tău, care poate fi acum şi marea sperietoare a bulgarilor? Numai şi numai pentru a urma o gîndire coerentă, dar neactualizată la realitatea imediată?

Ce putem anticipa aici ar fi faptul că eroul meciului Steaua-Pandurii nu va mai da încă 6 goluri şi cu Ludogoreţ. În fotbal se întîmplă multe, însă nu orice şi oricînd. Important, dincolo de sisteme fotbalistice, Keşeru a devenit o armă psihologică neaşteptată. Şi atît de necesară după lovitura încasată cu Hamza. Treaba cu adevărat delicată a lui Gâlcă este să pună echipa să lucreze în slujba noului golgeter fără să strice ce a construit pînă acum. E clipa în care antreprenorul devine din nou antrenor.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Blaustein (2 comentarii)  •  19 august 2014, 11:40

Dupa parerea mea, nu exista absolut nici un motiv pentru care Keseru sa fie rezerva indiferent de validitatea celorlalti jucatori. Orice alta decizie este aberanta. Prin cele 6 goluri cu Pandurii, Keseru nu a facut decat sa-si confirme forma buna si valoarea, nu era vreun anonim si a devenit cunoscut peste noapte ca sa ai dubii. Chpciu nu e bun la finalizare, ori echipa are nevoie de goluri pentru asi usura munca in retur, caz in care Keseru e cea mai buna arma.

justme (11 comentarii)  •  19 august 2014, 12:12

6 goluri cu pandurii, pandurii e satelitul stelei, nu trebuie sa mai confirme cineva. In ultimii ani s-au intensificat relatiile steaua-pandurii,deja antronorul stie dinainte cat va fi scorul, chiar a si declarat-o, daca va culcati pe o ureche si credeti ca Ludogoret e pandurii si o sa stea capra o sa va treziti cu multe goluri.

aham (62 comentarii)  •  19 august 2014, 12:57

se face prea mult caz de astea 6 goluri, chiar lasandu-le la o parte, keseru tot a facut treaba buna de cand a venit la steaua si merita mai multa incredere. a dat mereu gol cu dinamo ( nu ca dinamo ar fi cine stie ce) plus multe alte reusite in conditiile in care nu e titular constant.

caesar (3 comentarii)  •  19 august 2014, 13:47

Dar de COTEC de la POLI TIMISOARA (aia veche… desi era in Divizia B, invitata de real madrid la un amical,) a auzit cineva?

dorelus (2 comentarii)  •  19 august 2014, 14:27

Eu l-am urmarit pe Keseru de prin 2007 cind juca la Nantes si aproape pe unde s-a perindat a lasat loc de buna ziua,atat prin joc cit si prin comportament.Si eu sunt surprins ca se pune problema titularizari ,in ciuda celor 6 goluri,consider ca este un element pozitiv care nu inseala fotbalul de dragul banului…ceea ce pica cam greu plaiurilor mioritice.
Becali nu si-a tras un cutit in c…e cind a vazut ca un ungur a stabilit un record in ghencea?SAU UN GLONT IN CAP

dorelus (2 comentarii)  •  19 august 2014, 14:29

pardon pentru exprimarea „in ciuda celor patru goluri”rau folosita in context.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  19 august 2014, 17:21

„Echipa cistigatoare nu se schimba“, dar se mai zicea si
„nu e in fiecare zi duminica“.

Ramine de vazut daca Keserü a invatat intr-o zi cum sa se plaseze fata de fundasii centrali, cum sa se desprinda, cum sa nu nimereasca portarul, ori daca cei umiliti au fost groaznic de slabi. Sut bun are, are explozii de moment, aici nu-mi fac probleme. Dar restul trebuie serios imbunatatit daca vrea sa fie bun de Steaua. Cind nu se desprinde, ori nu primeste perfect mingea de la maestrul Sanmartean, e mai mereu al doilea la minge, nu e atent ori nu are viteza ori nu munceste suficient la antrenamente ca sa mai aiba puterea sa mai si combine, sa faca un un-doi, daca se intimpla sa ajunga si el odata primul la minge.

Galca stie cum e dupa ce ai facut un meci de senzatie, asta e principalul motiv al ezitarilor.
Eu nu l-as titulariza, as juca cu Iancu. Daca Iancu nu joaca bine, altfel intra apoi Keserü, fara presiune, fara amintiri. Daca Keserü joaca din primul minut si nu se intilneste, ca de obicei cu mingea, e jale. Nu cred ca Iancu e copt sa intre in situatie de criza. Singura posibilitate ar ramine sa-l muti pe Chipciu virf fals si sa intre Parvulescu, care insa va slabi banda stinga in aparare iar Lato n-ar mai avea voie sa particile la atac.

Daca observati, Reghe si-a pastrat mereu mutari si schimbari care sa aduca un plus ofensiv si de forta daca situatia o cerea. Pina si mutarea lui Chipciu fundas si introducerea unui mijlocas ori atacant a fost mereu un plus ofensiv, cu risc destul de mic. Nu-mi aduc aminte ca adversarii sa nu fi intrat in corzi, mai ales daca nu erau bine pregatiti fizic.

Alta ar fi situatia in Bulgaria. Daca Sanmartean ar putea juca fara probleme, as incepe cu Keserü, indiferent de rezultatul din tur. Acolo se presupune ca fundasii centrali vor sta mai sus, vor fi mai duri iar Keserü are experienta sa prinda cel putin doua atacuri in prima repriza si nu cred ca va rata.
Apoi poate eventual intra Iancu.

Dar doar cine este linga echipa poate simti ce trebuie facut. Nu e tactica. Poti simti unele lucruri, iar Galca, Rosu, Dica, au slava Domnului de unde.

PS stimate Geambasu, macar atit, hai sa recunoastem ca pina acum antrenorii au simtit neasteptat de bine. Chiar pe Keserü l-au folosit cu maxima eficienta. Dar ai dreptate, azi e o decizie grea. Daca ar fi banuit ca Keserü are de gand sa dea 6 goluri cu Petrosani, sint sigur ca ar fi preferat sa-l pastreze in tribuna.

dlq1 (25 comentarii)  •  19 august 2014, 19:52

Aici in acest meci se va dovedi adevarata valoare a lui Keseru ! Nu va mai da 6 goluri dar daca va da macar 2 va fi suficient cat sa confirme ca este intr-adevar ATACANT-ul de care are nevoie STEAUA ! Si Galca stie asta …

panda (50 comentarii)  •  19 august 2014, 22:01

Păi dacă tot a dat șase goluri să-l punem titular și la națională, nu?
Keșeru nu se pliază pe jocul Stelei.
Nici Reghe și nici Gâlcă nu l-au folosit până acum pe postul pe care dă randament maxim, acela de al doilea vârf.
N-aveau cum fiindcă ei joaca fără nici un atacant.
Se cred Guardiola și visează că-l au pe Messi în teren.

Darian (13 comentarii)  •  20 august 2014, 2:09

Bună seara! (către dimineaţă)

…Un alt articol lucid, la obiect, cu tact şi talent. Felicitări! Şi pentru acest text, şi pentru constanţă.

…Pe scurt: când un fotbalist „marcă” (apud Nea Emi!) şase goluri, el trebuie să joace în următorul meci chiar dacă, în toate cele nouăzeci de minute, nu face decât să ţină de şase fanionul de la colţ; el trebuie să joace în primul rând ca o răsplată a formei în care se află, pentru că forma se obţine muncind, iar la noi se munceşte rar.

…Ce idee a însămânţat în seara aceasta domnul Gâlcă? „Joacă bine, şi-ai să vezi tu cum nu mai joci!”. O idee care cade ca ghllotina în primul rând! pe gâturile rezervelor. Cu ce inimă şi suflu se mai antrenează ele, ştiind că îi poate lovi ghinionul de-a marca de vreo şapte ori, întocmai Croitoraşului cel Viteaz?

…Exerciţiu de imaginaţie, imagistică sau sadism: ce s-ar fi întâmplat dacă Chipciu nu înscris în minutul 87-88? (pentru că, să fim sobri şi bărbaţi!, Chipciu a făcut un meci lapte-praf: pase târzii, driblinguri excesive, nervi, cartonaş galben). Ce s-ar fi întâmplat? Ar fi avut Keserul dreptul să-i ceară socotelniţă? Sau ar fi rămas cu stângul ăla cu care a dat şase? Ar fi avut domnul Gâlcă bărbăţia să iasă şi să spună că Steaua e o pălărie prea mare pentru el? Sau ar fi continuat să spună că aceasta, pur şi simplu, nu se potriveşte costumului, costum care, atunci când Chipciu a marcat, tot ca o pălărie s-a încreţit – ca o pălărie de pescar prinzând ştiuca de aur cu ultimul cârlig.

Cu respect, vă urez o noapte-dimineaţă liniştită!

Darian (13 comentarii)  •  20 august 2014, 2:16

err: ştiind că îi poate lovi – ştiind că le poate lovi.

Ion Davison (2 comentarii)  •  20 august 2014, 4:27

Daca duce Steaua in CL,Costel Galca este o placuta surpriza.Echipa a avut trasee,ambitie si viteza.Iar golul a venit firesc.Era chiar pacat.
Nu sunt fan dar mi-a placut atitudinea jucatorilor si
ideile antrenorului.E un inceput.

Panaru (2 comentarii)  •  20 august 2014, 8:59

Sunt convins ca Galca stie ce face. Keseru va fi titular in atac tot meciul de la Sofia. Mai ales ca nu va juca Chipciu. Alte solutii nu are. Si am convingerea ca Keseru va marca un gol la Sofia. Bulgarii n-au artat mare lucru. Sud americanii lor sunt jucatori de mana a doua care nu fac diferenta. Steaua se va califica.

Rey (65 comentarii)  •  20 august 2014, 19:44

Domnule, de ce nu te lasi de comentat football? Este trist domnule sa-ti vada lumea aberatile, fie ele „free of cost”. Ce fel de jurnalist de football ar spune ca Gardos nu are joc de cap, daca nu unul total pe langa fenomen?

vasco (267 comentarii)  •  21 august 2014, 5:15

Dupa parerea mea Galca nu a gresit.Dupa cum s-a vazut ,chiar si in meciul cu Pandurii,Keseru se simte bine pe spatii largi,a marcat golurile pe contraatac.La Sofia va da un randament mai mare,sper sa si marcheze ,iar Steaua sa se califice.Sa nu uitam ca el e inca nou la echipa,inca nu s-a incadrat in schemele de joc.Nici Sanmartean,oricat de talentat si de bine intentionat este,inca nu e in timing ,in schemele de joc,s-a vazut si in jocul cu bulgarii.Trebuie inca rabdare,si cu Galca si cu noile scheme de joc.Ar mai trebui si niste dubluri pe posturi cu jucatori valorosi,actuala garnitura de baza va obosi in curand,va fi greu pe atatea planuri…

ciupi (376 comentarii)  •  21 august 2014, 5:47

ultimele doua randuri de text vor produce la steaua adevarate sedinte tactice. in afara lui sanmartean, nu stiu daca exista acolo vreun jucator care sa STIE dar si SA AIBA CHEF sa evolueze pentru un coechipier capabil s-o bage in atze atunci cand i-o asezi in fatza.

Comentează