Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Mama Dolores și presa

A venit rîndul mamei lui Cristiano Ronaldo să iasă la rampă. Bineînțeles că nu cu un gol galactic precum fiul, ci cu o apariție editorială.

Promit că voi citi pe nerăsuflate cartea doamnei Dolores Aveiro, despre care criticii literari cred […]

sâmbătă, 19 iulie 2014, 8:44

A venit rîndul mamei lui Cristiano Ronaldo să iasă la rampă. Bineînțeles că nu cu un gol galactic precum fiul, ci cu o apariție editorială.

Promit că voi citi pe nerăsuflate cartea doamnei Dolores Aveiro, despre care criticii literari cred pripit că este încă un sirop romanțios. Invidia unor tipi lipsiți de talent. Scrisă (totuși) de Paulo Sousa Costa și publicată pentru început doar în Portugalia, “Mama curajoasă”, spune pe înțelesul maselor largi, populare povestea vieții celei care i-a dat naștere lui Cristiano Ronaldo, fotbalist emblematic al începutului de secol 21. 

Printre lacrimile vărsate de coautoare la lansarea cărții s-a înțeles că punctul central al operei este episodul “Avortul”. Orfană, săracă, gravidă și cu încă trei copilași în bătătură, Dolores Aveiro mărturisește că se gîndise să renunțe la sarcină. Doctorul care o avea sub supraveghere s-a opus, așa că Dolores, în pofida terapiei cu bere neagră, a devenit mama Dolores pentru a patra oară. Fără să știe nici măcar Sepp Blatter, fotbalul mondial cîștiga o stea. Din China, unde se află pentru interese publicitare, Cristiano a trimis următorul mesaj: „Vezi, mamă, voiai să faci avort, iar eu sînt cel care întreține toată casa acum”. Bună! 

O lăsăm pentru moment pe Dolores Aveiro să semneze autografe și mergem în Franța. Dăm timpul înapoi două săptămîni și ajungem pe binecuvîntatul pămînt al Hexagonului, chiar în ziua sfertului de finală Franța- Germania. În ajun, partida fusese prefațată cu multe amintiri despre un alt Franța- Germania, dramatica și cu adevărat istorica semifinală a Cupei Mondiale din 1982. Pe ecran apăruseră și vorbiseră nostalgic Tresor, Tigana, Giresse, Battiston. Battiston, victima agresiunii lui Harald Schumacher, portarul de atunci al nemților. Cu trimiși speciali în Brazilia, printre care Luis Fernandez, canalul de știri BFMTV dedicase sumedenie de știri și reportaje evenimentului. Drepturile de difuzare ale meciurilor naționalei Cocoșului Galic erau totuși proprietatea faimosului TF1, care urma să și transmită pomenitul sfert de finală. Ca unul care se desfătase în ‘98 cu comentariile lui Patrick Poivre D’Arvor, Bernard Pivot sau Guy Roux, așteptam un regal al opiniilor înaintea partidei și după sfîrșitul acesteia. 

Ei aș, pune-ți așteptarea-n cui, francofonule! Transformat într-un canal comercial, axat pe emisiuni de divertisment, care seamănă izbitor cu bine cunoscutele formate ale emisiunilor de superaudiență ale celor mai importante canale românești, TF1 a difuzat pînă cu 10 minute înainte de începerea meciului un program în genul „Nevastă pentru fiul meu” plus “Happy hour”. Legătura cu stadionul a fost direct la imnuri, iar comentariul s-a plasat în trena sălcie a jocului băieților lui Deschamps. Apocalipsa a venit însă după ultimul fluier al arbitrului, care consfințea eliminarea Franței după o înfrîngere la limită, 1-0 pentru germani. Fusese un meci plicticos, iar francezii nu arătaseră urmă de revoltă fotbalistică timp de mai bine de 77 de minute, atîtea cîte rămăseseră după golul înscris în poarta lui Lloris de Hummels. Începînd cu veșnica prezentatoare Claire Chazal și mergînd pînă la reporterii frenetici din Brazilia sau din Place de la Concorde, cei care vorbeau la microfonul TF1 mulțumeau fotbaliștilor pentru formidabila performanță. Ton pozitiv, elogii, emoție. Glas tremurat. Dacă nu știai rezultatul, puteai pricepe că ei s-au calificat și că triumful în semifinale, apoi în finală, este iminent. Pe canalul TV al L’Equipe, aceeași șansonetă, în ziarul de a doua zi editoriale elogioase. Singurul loc în care vorbele frumos meșteșugite erau contrazise, caseta tehnică a cotidianului la care (încă) ne uităm ca la o icoană. Note cuprinse în intervalul închis 2-5. Precizare necesară: francezii practică sistemul de notare de la 1 la 10. 

Ne întoarcem spășiți la mama Dolores, căreia îi prevăd un succes literar comparabil cu acela al Mihaelei Rădulescu. Acesta este viitorul media. Îl vom numi generic „divertisment”, deși ar merge la fel de bine „tîmpisment”. Ofilirea spiritului critic al presei sportive (dar nu numai) franceze, care altădată făcea gloria acesteia, vine în prelungire. Și este un semn important despre destinația finală. Este locul în care se plînge din nimic și se rîde la fel. Este mai ales locul în care Opinia și Ideea sînt oaspeți nepoftiți. Știu că mulți se bucură că se întîmplă așa. Și dacă noi, cei puțini care credem că se poate și altfel, nu ne vom revolta, procedînd ca Deschamps și ai lui, ne merităm clickurile și libertățile, și kanaldeurile. Și selfiurile pentru Facebook.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

andrei33 (222 comentarii)  •  19 iulie 2014, 9:40

Salut Geambasu, nu stiu ce parere ai tu insa presa sta mult mai rau in Romania, presa sportiva cu precadere. Practic editia tiparita se stinge usor-usor iar editia online e mai degraba un tabloid care abunda in titluri jenante care musai contin cuvintele „bomba”, „senzational”, „socant” „fabulos” etc. Iti amintesti cand ai invatat superlativul la scoala? Se folosea rar si cand era cazul chiar aveai de ce sa ramai „socat”. Acum doar „ramai prost”. Asa ca nu-i mai plange pe francezi, uite-te aici la noi unde probabil esti platit din banii adunati dupa click-uri la scriituri furajere, agramate si flancate obligatoriu de articole cu si despre femei dezbracate, monstri esuati pe plaja, si OZN-uri toate extrase din surse sigure, traduse aproximativ.

george (1 comentarii)  •  19 iulie 2014, 10:02

@cristi geambasu
atentie mare, drepturile de difuzare in Franta le-a avut BeIn Sport, care au avut toata ziua numai emisiuni si dezbateri despre acest meci (de fapt pe toata durata mondialului au avut cam aceesi organizare a programelor). TF1 a difuzat doar meciurile Frantei si meciurile din fazele superioare ale competitiei. TF1, France 2 si France 3 au ales o alta strategie, turul Frantei, transmis acum pe 2 si 3, fiind mai important si se bucura de o vizibilitate pe masura importatei pe cre o are aici.

Obiectiv (63 comentarii)  •  19 iulie 2014, 10:53

Bine punctat. Totusi, cred ca francezii stau mai bine decat noi in multe privinte; orice s-ar zice, au un campionat echilibrat, au o „nationala” care participa la turnee finale, iar PSG genereaza sperante pentru performante bune si la nivel de cluburi (a trecut cam mult de la Liga Campionilor cucerita de OM)!

uapxela (38 comentarii)  •  19 iulie 2014, 11:10

total de acord!

Alter-Ego (16 comentarii)  •  19 iulie 2014, 12:00

De acord cu tot ceea ce ati scris, dar am convingerea ca asta nu va schimba nimic , din simplul motiv ca in astfel de probleme dicteaza INTOTDEAUNA majoritatea.

the_gunner (43 comentarii)  •  19 iulie 2014, 12:35

D-le gazetar ,marturisesc ca genul meu preferat este literatura non-fiction in general si memorii ,biografii,autobiografii in special .Intotdeauna gasesti acolo ceva demn de a-ti retine atentia . Din pacate ,acest gen de literatura a cazut si el sub influenta nociva a senzationalului promovat de TV . Tot mai mult apar asa numitele „my life story” scrise de cine vrei si ,mai ales, de cine nu vrei . Nu de mult a aparut o autobiografie a unui fotbalist de numai 22 de ani virsta . Autorul a uitat sa adauge la titlu – vol 1 . Ciudata virsta sa-ti scrii memoriile ! Daca ,totusi ,pina acum aceste „stories ” mai aveau de a face cit de cit cu realitatea genului , acum sintem inundati cu neaveniti ,sau rude ale acestora. Ce merit are aceasta Dolores in afara de a fi consimtit la o sesiune de sex care a avut drept urmare conceperea lui CR ? Absolut nici unul care sa-i dea dreptul sa-si faca publice „memoriile „.Fiecare mama ,care-i mama, isi ingrjeste copilul pina la o virsta ce ii permite sa „zboare”, sau sa stea pe picioarele lui in viata . Multe si dupa ! 99.999 % din ele nu fac caz asta si -si vad de viata lor mai departe .Sint genul de femei,tot respectul meu pt ele,care prefera sa ia viata asa cum este ,sa o infrunte si sa se lupte cu ea.
D-ta ai cumpara „cartea” respectivei,D-le gazetar ?

ionnis (81 comentarii)  •  19 iulie 2014, 12:57

superb

max (10 comentarii)  •  19 iulie 2014, 12:57

Serios? Va preocupa tabloidizarea si lipsa de discernamint a presei sportive din Franta? Da’ GSP-ul l-ati mai rasfoit in ultima vreme?

tactic-zone (116 comentarii)  •  19 iulie 2014, 13:22

totul, inclusiv presa, se indreapta catre o zona „superficiala, se poate si asa, de sa te obosesti ?” nimeni nu se mai intreaba ,nimeni nu mai rumega, toti cautam varianta scurta. de ce sa citesc, mai bine astept sa apara filmul ! adeptii teoriei conspiratiei ar spune ca exista un program bine pus la punct de indobitocire a maselor. cert este ca ne indreptam catre glorificarea superficialitatii, a succesului celor care nu isi pun intrebari, care nu au angoase. presa doar se adapteaza…

lute (30 comentarii)  •  19 iulie 2014, 13:32

frumos scris, dar despre presa sportiva romaneasca ce spui?

Alex (5 comentarii)  •  19 iulie 2014, 13:50

„Ofilirea spiritului critic al presei sportive”.
Un critic este de obicei cineva care are destul talent ca sa-si dea o parere, dar nu suficient de talentat pentru a face lucrul pe care il critica.

marcu (1 comentarii)  •  19 iulie 2014, 13:52

Articolul acesta e plin de ipocrizie ,cam de nivelul celei din campania „Noua ne pasa de fotbal”…
Pai ,domnule Geambasu ,faceti parte de ani buni din randurile calor care ne-ati distrus pasiunea si interesul ,nu va e un pic rusine sa deschideti discutia despre ce fac altii(mult mai putin nocivi decat voi)?…

Adrian (7 comentarii)  •  19 iulie 2014, 14:08

De unde sentimentul că dacă îţi dobândeşti notoritatea dintr-un domeniu non-literar, valoarea ta literară nu există? Mihaela Rădulescu a fost extrem de blamată pentru succesul de casă al cărţilor ei, ca şi cum asta ar fi o problemă, şi totuşi puţini dintre detractori i-au citit cărţile. Problema majorităţii dintre noi este de fapt că citim puţin şi criticăm repede.
Poate că mama lui Ronaldo are o poveste frumoasă de spus şi poate că o şi face cu stil. Până nu citim cartea e chiar de prost gust să o criticăm

splendini (52 comentarii)  •  19 iulie 2014, 15:42

-The Telegraph in Anglia are o sectiune de sport foarte buna. Inclusiv comentariile cititorilor sint pertinente si cu umor. In Spania Santiago Segurola si Alfredo Relano scriu foarte bine (Marca si As).
-Autobiografii generatoare de emotii si presa lacrimogena: presedintele actual al USA si-a publicat 2 (doua!!!) autobiografii INAINTE de a deveni presedinte. Pe siteul gsp Andrei Craciun promite ca va plinge toata viata ca Zlatan Ibr. a lipsit de la CM. Spiritul timpului.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  19 iulie 2014, 15:44

andrei 33
Nu stiu daca stam mai rau sau mai bine. Nu stam nici rau, nici bine. Ca-n Caragiale. Corecta observatia cu superlativele folosite nesabuit. Cit despre „scriiturile furajere” nu as generaliza, exista si multe lucruri de calitate. Problema este alta, atunci cind oamenii critica articolele se refera aproape exclusiv la continutul site-ului gsp.ro. Mi-ar placea sa discutam pe continutul ziarului, care are si editoriale, si interviuri, si anchete

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  19 iulie 2014, 15:46

Alex
Teoretic ai dreptate, dar ajungem in fundatura celebra: nu ai fost fotbalist, nu ai voie sa scrii despre fotbal, nu ai fost lunetist in fortele speciale, nu poti fi reporter de razboi

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  19 iulie 2014, 15:53

george

E buna precizarea, nu stiam de Beln Sport. Dar asta nu schimba deloc subiectul. Toata presa scrisa si toate canalele pe care le-am vizionat eu atunci (fiind in Franta pentru citeva zile) mi s-au parut extrem de „cuminti”. Asta ca sa folosesc un eufemism. Iar exemplul TF1 mi se pare emblematic, tocmai pentru ca este crucisatorul televiziunilor din Hexagon

andrei33 (222 comentarii)  •  19 iulie 2014, 16:15

@Cristian Geambasu
Editorialele sunt de calitate, ca esti sau nu de acord cu continutul lor. Macar se poate discuta subiectul. Problema e ca pretul editorialelor este masa mare de articole de umplutura, de tabloid – si nu unul de calitate. Uite chiar aseara am dat click pe un articol cu titlul „anunt bomba facut de Neubert” si nu era niciun anunt si nicio bomba. Asta scade prestigiul ziarului in ochii cititorului educat. Explica-i italianului de langa tabara de tigani romani ca tu esti roman cinstit si educat, daca intelegi aluzia. Nu am solutie la problema asta. E plina istoria de meserii disparute din cauza ca au fost depasite tehnologic. Sper sa nu ajunga si jurnalismul adevarat una din ele.

mihail (22 comentarii)  •  19 iulie 2014, 16:36

Este primul articol, de mult timp incoa’ , dupa care pot spune :” Da domne , asa da !” In momentul in care , si voi ziaristii , ca saturati de manelizarea mas media este un inceput !!

mihail (22 comentarii)  •  19 iulie 2014, 16:37

” va ” saturati , nu „ca ” saturati , scuze !

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  19 iulie 2014, 16:38

lute
Am o parere, dar, fiind cota parte in poveste, este cu siguranta subiectiva. Se poate si mai bine, asta-i sigur. Dar mi-a teama ca o sa tot mergem inapoi, cu toata opozitia celor care cred si pot sa faca aplicat meseria asta. Care uneori, in cazuri exceptionale, nu este doar o meserie. Curentul schimbarii in rau si in superficial vine si de dincolo de granite, de aceea am evocat exemplul prost al involutiei presei franceze. Dar poate ca ma grabesc eu, iar lucrurile stau altfel, sa dea Cel de Sus!

maistai (2 comentarii)  •  19 iulie 2014, 17:40

Si Geamasul ce facea, despre ce scria, daca nu exista mama Dolores ?

Cristian (60 comentarii)  •  19 iulie 2014, 22:32

Mie mi-a placut foarte mult Franta, chiar am stat cu ochii pe meci si Germania a fost cea care a creat plictisul. Franta a atacat foarte mult pe banda stanga, de-acolo au venit niste ocazii foarte mari, portarul Neur împotrivindu-se de fiecare data. Dupa parerea mea, omul meciului.
Deci Franta a jucat super! O spune un fan al Americii de Sud, nicidecum al echipelor europene 🙂

motanul incaltat (455 comentarii)  •  19 iulie 2014, 23:09

Se stie ca Mass-Media e doar o unealta a unor grupuri masonice ce conduc lumea…. Ceea ce se vrea e distragerea populatiei de la problemele cu adevarat importante. Si totodata dobitocirea populatiei ,ce nici nu-I dificil de realizat pina la urma…. Ai toate sansele sa nu mai faci parte din mass-media….Sa speram ca mai exista 1% din populatia care nu e interesata de emisiunile penibile si de prezentatorii lor gen Simona Gheorghe, Brancu, si toti pe care-I lumea cunoaste fff bine . Din pacate.Se pare ca ,cu cit este mai penibila o emisiune cu atit are audienta mai mare.

Obiectiv (63 comentarii)  •  20 iulie 2014, 7:42

@C.G.
Si ar mai fi niste argumente in favoarea francezilor:
– cand fotbalistii rateaza/gresesc, nu injura ca la usa cortului, cum se intampla la noi sau pe la englezi; de multe ori, rostesc doar cate o expresie precum…”c’est pas possible”, sau, cel mult, un cuvant format din 5 litere;
– ziaristii francezi nu sunt nevoiti sa scrie despre escapadele bahice sau…lautaresti (este un termen eufemistic, pentru ca, de fapt, este vorba despre un gen muzical care si dvs. va displace profund) repetitive ale unor jucatori de fotbal (multi nu pot fi numiti „fotbalisti”).
Si ar mai fi si altele, insa ma opresc aici, mai ales ca ma simt usor discriminat, din lipsa de feed-back!

gica contra (11 comentarii)  •  20 iulie 2014, 13:08

apropos de pressa, se joaca cupa ligii !
la gsp se stie ?! :)))
ca, nu se slopneshte nimic despre asta.
doar barfa despre ce se mai intampla pe la stana…

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  20 iulie 2014, 16:44

Obiectiv
Ca sa nu va mai simtiti discriminat (desi nu era cazul, citesc toate postarile), mi se pare ca infrumusetati putin lucrurile. Nu spun ei doar „c’est pas possible” sau „merde”, plus ca la muzica au si ei manelele lor. Sigur ca exista insa un grad de civilizatie superior in Franta, lucru care se rasfringe si asupra fotbalistilor. Subiectull articolului (daca avea asa ceva, sper ca da) era o anumita forma de alienare a presei la care ne-am uitat cu veneratie. Nu ca la noi ar fi bine, dimpotriva

Obiectiv (63 comentarii)  •  21 iulie 2014, 8:31

C.G.
Ma bucur ca mi-ati raspuns (la asta se referea feedback-ul asteptat), in sfarsit!
Doream sa spun doar ca ziaristii sportivi francezi nu prea au de ce sa se planga, cel putin prin comparatie cu noi!
Acolo unde totul este bine reglementat (inclusiv pe plan financiar), nu poti face o tragedie din faptul ca, in „sferturi”, te-au eliminat insisi viitorii campioni mondiali.
Sigur ca, deontologic vorbind si tinand cont de cele demonstrate in meciul cu Elvetia (eliminata greu de Argentina), tonul ar fi trebuit sa fie mai aspru, insa vor aparea si alte ocazii de a obtine noi trofee, dupa cele dobandite de generatiile lui Platini si Zidane!

florian (7 comentarii)  •  21 iulie 2014, 9:26

franta a jucat si joaca cel mai bun fotbal din lume, cu arabii si negrii lor..dar nu au noroc in viata..ei sunt campioni mondiali, olimpici si europeni, din principiu..la toate disciplinele sportive…

Comentează