Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Messi. Lionel, nu Leo

Vorbim mult despre rolul vedetei într-o lume din care a dispărut adevărata vedetă. Iar emoţiile au luat locul ideilor.

Lumea s-a pus de acord. Lumea care se uită la fotbal şi lumea care nu se uită la fotbal. Aceste două […]

luni, 14 iulie 2014, 3:41

Vorbim mult despre rolul vedetei într-o lume din care a dispărut adevărata vedetă. Iar emoţiile au luat locul ideilor.

Lumea s-a pus de acord. Lumea care se uită la fotbal şi lumea care nu se uită la fotbal. Aceste două lumi stabiliseră că Leo Messi putea demonstra că este peste Maradona în cazul în care cîştiga titlul mondial cu şi pentru Argentina. De unul singur sau sprijinit de echipă, nici nu mai conta. În ’86, tot împotriva Germaniei în finală, Maradona îi avusese alături la Valdano şi pe Burruchaga. Nu erau doar nişte locotenenţi disciplinaţi. În 2014, lîngă Messi erau Lavezzi şi Higuain. Puşi în valoare de un coechipier generos în genialitatea lui, nici ei nu sînt doar simpli cărători de mingi. Numai că Leo nu-i dorea pe ei, ci pe Kun Aguero, tovarăşul lui de cameră şi de jocuri video. Iar Alejandro Sabella, om înţelegător, i-a făcut voia.

Probabil că de aici ar trebui să înceapă o discuţie mai serioasă despre rolul antrenorului şi al fotbalistului. Despre relaţie dintre vedetă şi cel care antrenează vedeta. Dacă o antrenează sau dacă ia loc pe banca tehnică doar pentru a satisface capriciile fotbaliştilor mai cu moţ. Între Cesar Luis Menotti şi Carlos Bilardo, antrenorii Argentinei la Cupele Mondiale cucerite în ’78 şi ’86, şi Alejandro Sabella, tehnicianul finalistei din 2014, diferenţa este tocmai aceea dintre antrenor şi tehnician. Menotti şi Bilardo erau personaje cu idei a căror valabilitate nu moare dincolo de graniţa terenului de fotbal.

Poate că Sabella este un tactician redutabil. Rigoarea defensivei conduse de Demichelis, munca la sacrificiu a lui Mascherano şi a lui Biglia nu au semănat deloc cu dezordinea caraghioasă a brazilienilor „antrenaţi” de Felipao Scolari. Încă o dată. Poate că Sabella este un antrenor cumsecade. Dar nu este o personalitate. Ca Menotti, ca Bilardo. Ca Bielsa, ca să venim în zilele noastre. Să nu vi se pară ciudat că Sabella şi nu Bielsa a fost numit selecţionerul Argentinei. Sabella este un om cuminte, iar Bielsa un om cu minte. În zilele noastre se caută mai ales oameni cuminţi, nu cu minte. Aşa stînd lucrurile, trebuie observat că titlul Germaniei nu este numai triumful disciplinei grupului, ci şi rodul autorităţii omului de pe margine. Joachim Low nu este nici marioneta lui Schweinsteiger, nici a lui Kroos, nici a lui Klose. Dar nici el nu este o mare personalitate. Trăim vremuri în care sistemul înlocuieşte cu succes iniţiativa personală.

Leo Messi, desemnat pe criterii comerciale cel mai bun fotbalist al turneului final, a eşuat în întreprinderea lui. A impresionat neplăcut felul în care a făcut-o, cu o greu explicabilă indiferenţă. Sînt mici şanse ca peste încă 4 ani, cînd va avea 31 de ani, să reuşească să învingă în cel mai greu meci al carierei, cel împotriva lui Maradona. Povestea lui Leo nu se sfîrşeşte aici, fiindcă şi atunci cînd vomită el emoţionează planeta. Şi pentru că emoţiile au luat demult locul ideilor, lumile microbiste şi nemicrobiste vor suspina în continuare la următorul dribling al vedetei care şi-a încheiat reprezentaţia cu o flegmă şi un şut trei metri peste transversală.

Comentarii (44)Adaugă comentariu

Nea Vanea (54 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:00

Sa fim seriosi!
Argentina si Brazilia nu aveau ce cauta in primele 4 la acest CM! Ordinea fireasca este:
1. Germania
2. Olanda
3. Columbia
4. Belgia
Restul este blat(ter)…

danny (71 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:07

Nu stiu de ce toata lumea e obsedata de comparatia Messi-Maradona. Nu inteleg de ce Messi trebuie sa demonstreze sau sa castige ceva pentru a fi peste Maradona. Stilurile lor sunt diferite. Pentru ca Maradona a castigat o Cupa Mondiala, cea din 1986, e nevoie ca si altcineva sa faca acelasi lucru pentru a exista termen de comparatie? Si Kempes a castigat Mondialul din ’78. Sau Luque, sau Passarella, sau Ardilles, sau Bertoni. Toata lumea asteapta un nou Maradona. Nu va mai exista niciodata un fotbalist ca el. Nici ca Balaci, nici ca Dobrin. Vom astepta in zadar sa vedem un nou Hagi. Cat despre comparatia Valdano – Higuain, tin sa-ti spun, domnule Geambasu, ca mi se pare exagerata. Ce au in comun, poate faptul ca au jucat ambii la Real Madrid. Valdano era fotbalist, Higuain e un varf de atac si atat. Maradona a fost un geniu fotbalistic, Messi este un copil care nu si-a pierdut, inca bucuria de a juca fotbal intr-o lume fotbalistica sufocata de lucruri care nu au nimic in comun cu ideea de fotbal sau sport. Hai ca m-am luat cu Messi si am uitat sa-mi cumpar bilet la concertul Dream Theater!

Andrei (10 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:13

Domnule Geambasu,
Mie imi este clar de mult timp ca Messi nu este Maradona…nu are forta lui Diego de a conduce grupul de jucatori cu maniera unui campion. Cu toate calitatile sale tehnice indubitabile, Leo Messi devine pe zi ce trece mai mult un produs de marketing decat un mare fotbalist…dovada premiul de cel mai bun jucator al Cupei Mondiale, dat in compensatie pentru pierderea finalei, ca sa ramana si el cu ceva…parerea mea ca Robben, James Rodriguez si chiar Kroos meritau mai degraba trofeul.
Iar ultimul argument legat de cele spuse mai sus despre Messi rezida in modul jalnic in care a executat lovitura libera din ultimele secunde ale finalei…era lehamitea unui om neputincios si fara idei in acea faza.
Germania a meritat victoria fara nicio umbra de indoiala…..as vrea ca Romania sa aiba cativa jucatori macar cu jumatate din mentalul acestui Bastian Schweinsteiger, care pe mine unul m-a impresionat.
Toate bune

Ciury (7 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:23

Daca la GSP e unu’ care doar daca se semneaza pe un articol aduce 2 mil de vizualizari si tu esti redactor sef ai curaj sa nu ii satisfaci capriciile si sa nu mai semneze?

Lucrurile sunt mult mai complicate….a avea personalitate e una….a nu lua in calcul riscurile e alta 😉

Trejo (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:25

si-a încheiat reprezentaţia cu o flegmă şi un şut trei metri peste transversală.
De 2-3 ani tot asa joaca…piticul drogat vomitat ca de el ne-am saturat

Edy (7 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:45

Nu stiu de ce il tot compara lumea cu Maradona….Messi n-are nici o treaba u se pot compara. mesii e fotbalist bun si atat.
Maradona era un lider, era un jucator care a tras dupa el o national si o echipa de club. Messi nu poate face asa ceva pt ca nu are stofa, nu are cum , nu poate.

Io (15 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:45

eu apreciez fotbalul australian si cel al sua! au ceva pur si naiv in el! imi pare rau de englezi ca nu depasit grupa! ca sa nu mai pomenesc de mexicani!

Robben, un jucator foarte bun si un caracter urat! imi aduce aminte de Crisan, cu cazaturile lui!

Bastian Schweinsteiger, Mascherano, ce jucatori, cat suflet au pus in aceasta finala!

Edy (7 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:49

Nea Vanea:
As baga Mexicul pe locul 4….da in general ai dreptate…

zink 1978 (3 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:50

Sabella pare mai degraba un personaj de vodevil decat antrenor de fotbal. E orice dar nu antrenor , Lavezzi nu trebuia sa mai joace de cand l-a stropit pe ~ antrenorasul ~ pus /dorit de Messi. Pariu ca Gerardo Martino va canta in struna tot numarului 10?? Care pana la urma nu are nevoie de comparatie cu Maradona, pentru ca nu ai cum sa-i compari, alte timpuri, alt fotbal, alte spatii de joc in teren…
In rest Germania merita cu prisosinta Cupa Mondiala!

vlad (96 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:51

Mda, totusi nu se poate spune ca e un turneu prost pentru Messi… 4 goluri, inca vreo 2 pase de gol, medalie de argint, unii ar visa la asa ceva. Dar deh, avem pretentii uriase…. insa e adevarat ca probabil Messi l-a impus pe Aguero la pauza, desi Lavezzi fusese cel mai bun om in prima repriza.

adipe (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 16:52

Se forteaza prea mult comparatia in fotbalisti din generatii diferite. Pur si simplu aceste comparatii nu-si au locul, deoarece conditiile de joc nu sunt aceleasi.

Altfel era pregatirea fizica, presing-ul, viteza de joc, asezarile tactice in 1986 si altele sunt acum.

Personal inclin sa cred, ca Messi ar dribla la fel ca si celebra cursa de-a lui Maradona din meciul cu Anglia, daca ar fi aceeasi „lejeritate in marcaj: si aceeasi viteza scazuta de joc. Repet e doar o parere personala care nu poate fi validata.

La fel nu poate fi validat nici faptul ca Maradona este peste Messi si Puskas este peste Maradona sau vice-versa.

Sa nu uitam ca fiecare din noi considera „mai valoaroasa” generatia din „tineretea lui” – cea care l-a marcat. Fie ea Olanda din 74, Brazilia 82, Franta 98, Spania 2014 sau sa fie Brazilia 70?

petru (13 comentarii)  •  14 iulie 2014, 17:17

Oribil articolul dumneavoastra domnule Geambasu …Cat despre ,,vomitaturile,,lui MESSI , generate in mare parte de stress si efort , nu este cazul sa profitati ..Este suburban …Sunt dezamagit de stilul subversiv ,minimalist chiar vulgar , al acestui articol …Pacat , aveati alt nivel …Abandonati aceasta atitudine ….

Vanea (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 17:19

tot ce a zis danny iar Nea Vanea e pe langa rau de tot

Mihai Bulica (677 comentarii)  •  14 iulie 2014, 18:07

S-au aliniat Astrele

bine ai revenit. Rar am scapat un meci al Barcei. Pot spune ca Messi alerga, facea presing, era in ton cu echipa.
Ce s-a intimplat cu el ? Parca face parte din alt film, pare indiferent, nu alearga.

Totusi nici ieri n-a jucat chiar asa de rau. A fost la citiva centimetri de gol, a pasat bine, a fost mereu un pericol … daca apuca sa puna piciorul pe minge. Cam rar, e drept. Atunci, pentru citeva momente, sclipea. Dintre pasele gresite retin doar doua: una senzationala din prima catre prietenul care tocmai aluneca si una si mai si: Messi incoltit de trei in stinga careului, dar in pozitie de sut, trimite surprinzator mingea, lovita usor, paralel cu poarta. Cu siguranta n-a vazut mingea cel de care s-a lovit cu mult noroc. Daca mingea trecea si ajungea la prietenul care venea in viteza singur singurel in fata portii, era faza mondialului. E jucator mare. Pacat de el.
Cred ca trebuie doar trezit. Pare pe alta lume.

Evertonian (3 comentarii)  •  14 iulie 2014, 18:12

Citesc si aud comentarii de genul „pe vremea lu’ Maradona era marcajul mai larg,spatii mai mari…” Sunt, cred, comentarii ale unor oameni care nu au vazut fotbalul anilor ’80…sa nu uitam ca atunci cand juca MARELE Maradona,se juca cu aparari betonate cu libero,nu exista cartonas rosu pentru fault dur de la spate,se dadeau 2 puncte la victorie si 1 la egal,deci se juca foarte aglomerat in aparare. Intr-un joc de imaginatie,parerea mea este ca daca l-am transpune pe Messi in locul lui Diego la Napoli,erau echipa de locul 10-12.

tudor mosh (3 comentarii)  •  14 iulie 2014, 19:15

Singura sansa a Argentinei la acest Campionat era sa construiasca echipa in jurul lui Messi; lucru pe care l-au inteles si l-au facut. Ca si in ’86, cand au construit-o in jurul lui Maradona. Initial era vorba sa fie adus si Bilardo acum, ca atunci, nu stiu de ce au renuntat la el. Cred si eu ca Sabella a pierdut finala, atunci cand l-a scos pe Lavezzi, care juca „ceas”, ca sa-l bage pe Aguero, care a venit sa faca rost de un „rosu”, total neinteresat de joc (cand Messi i-a trimis o pasa care, logic, trebuia sa se transforme in gol, Aguero se gandea daca sa cada, pentru a obtine o lovitura libera, sau sa alerge dupa minge; pana la urma, a facut ca gaina din banc: a alunecat!). Nu cred ca Messi i-a cerut lui Sabella schimbarea lui Lavezzi; mai degraba ar fi cerut sa fie schimbat Higuain, care era complet demoralizat de ratare si de golul din offside.
L-am vazut pe Messi facand o analiza tactica a unui meci de CL, acum vreo doi ani, si am ramas stupefiat de claritatea si detasarea cu care putea sa vada meciul atat de pe gazon, cat si dinafara lui. O fi avand el fata aia de copil pierdut de parinti la balci, dar la fotbal chiar se pricepe, si nu numai de pe teren!
Si, pana la urma, se uita ca ieri Messi a creat cel putin cinci situatii de joc periculoase, cel putin cinci pase care puteau fi pase decisive, de gol… numai ca nimeni n-a venit la intalnire; sa fim seriosi, nici Maradona, nici Pelé nu puteau sa centreze si sa si dea cu capul in acelasi timp.

stiintza4ever (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 19:22

@Evertonian Messi e peste Maradona la multe capitole poate cu exceptia flerului. Maradona nici n-ar fi selectionat in zilele noastre pt ca n-ar face fata fizic la antrenamente. Da, spatiile sunt mult mai mici azi decat erau in anii 80, jucatorii au mai putin timp cu balonul la picior. Messi si cand nu iese la rampa cel putin e disciplinat tactic, nu l-am vazut vreodata sa greseasca vreo pasa in moment delicat. Maradona era genial dar nu puteai sa te bazezi pe el. Sunt videos pe youtube cu meciuri full sau partial, uitat-te la Maradona cand echipa lui nu e in posesie si vei vedea o atitudine care astazi este inadmisibila la un jucator profesionist. Cel mai bun exemplu: golul 3 al Braziliei in 82. Maradona era foarte indolent si in meciuri si la antrenamente, iar fizic nu era la nivelul celor de atunci ce sa mai vorbim de cei de azi, el ramanea proaspat tocmai pt ca ceilalti 10 alergau si pt el. In plus nu avea responsabilitati defensive deloc (si daca ar fi avut nu l-ar fi interesat) pe cand Messi meci de meci are o lista foarte lunga de detalii strict defensive. Maradona IMO era cu 3 clase peste toti jucatorii de atunci dar el in loc sa mareasca diferenta asta el o ardea cu droguri, fara antrenamente, era neprofesionist si de aia el ramanea totusi cu 1 clasa sau 2 peste toti indiferent de situatie. Antrenorii nu aveau curajul sa-l scoata din echipa.

qq (3 comentarii)  •  14 iulie 2014, 19:44

Senzational articolul. Putini il inteleg. E vb. de o tendinta aici…Vb. dvs,astazi omul cuminte trebuie pus in functie,omul cu minte,cu principii,nu…Argentina dat un gol in fazele eliminatorii in primele 90 de minute…2 in total. Oare cate baloane a pierdut Messi,oare cat a alergat si si-a ajutat echipa,oare cate faze a stricat? Astia de la Adidas care tocmai i-au dat titlul de cel mai bun jucator de la Cupa Mondiala au semnat un contract pe 950 DE MILIOANE DE EURO CU Manchester. Oare pe cati a deranjat faptu ca Messi avea pe tricou scris Adidas,contracte exclusiviste cu Adidas,si tot adidas i-a dat acest trofeu? Aici se analiza prestatia de la Cupa Mondiala. Jamez Rodriguez,jucand in nationala Columbiei a facut in 5 meciuri la CM mai mult decat Messi si Ronaldo la 6 editii de CM…
Foarte bine,daca lumea asta vrea,asa sa fie…
Tot ei insa se vor plange ca sunt interese in fotbal,tot ei care aplauda decizia celor de la Adidas…
Nike si Adidas au contracte de DE PUBLICITATE DE MILIARDE DE EURO,DA,ati auzit bine,MILIARDE DE EURO.
iar noi ce facem? Ne cumparam tricouri si soseste in functie de ce emblema este afisata pe tricoul lui x sau y…Asta e civilizatia mileniului trei…E si pana la urma,sa se marketizeze si fotbalul asta de tot si gata…sa se uite toate povestile si tot spiritul acela care a facut famimos acest sport…BANU SA FACA LEGEA,ATAT.
TRAIASCA CM DIN QATAR!! TRAIASCA FIFA! TRAIASCA FANII INDOCTRINATI SI FARA PERSONALITATE…Si mie imi plac multi jucatori de fotbal,insa totul are o limita…

Romanasu (3 comentarii)  •  14 iulie 2014, 20:00

Romanasu catre ceilalti romanasi:

Sa fim seriosi! N-aveti nicio treaba cu fenomenul! Sabella a facut din tantar armasar. E adevarat, l-a sictirit pe Messi cu stilul defensiv, insa totul catre un loc 2 nesperat. Tocmai de-aici si lehamitea lui Messi: a inteles ca daca nu va avea loc o schimbare radicala de optica la selectia albiceleste, nu are nicio sansa sa castige Campionatul Mondial peste 4 ani. Cu un joc defensiv poti ajunge departe, dar nu poti castiga un trofeu. Cu sau fara Messi, Maradona sau Pele…

totty2121 (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 20:54

Maradona este astăzi o veritabilă icoană pop, alături de Brando, Elvis, Marilyn sau Bob Marley. Cu două diferenţe: mai întâi Diego Armando este un popstar… în viaţă. Apoi, acest popstar este un jucător de fotbal. Totuşi, Maradona posedă aura starurilor hollywoodiene şi carisma celor mai mari rockeri. Căci parcursul său nu este acela al unui fotbalist obişnuit. Este acela al unui mic argentinian dotat cu picioare de aur, şi mâini de zeu, ales în anul 2000 „Jucătorul secolului”. Un artist supradotat, încântător, ridicat la rangul de artist rebel. Un om născut sărac, care, prin geniul său, munca sa şi caracterul său, se va urca pe vârfuri, va cunoaşte gloria şi bogăţia, apoi declinul şi decăderea, trece pe lângă moarte, înainte să cunoască o izbăvire emoţionantă şi încurajatoare.
Diego Armando Maradona, atlet revoltat, estet admirat, a trăit mai multe vieţi, iată una dintre ele. Este la Villa Fiorito, nume înflorit care desemnează de fapt un cartier mizer din provincia Buenos Aires, unde se naşte Diego Armando Maradona în 1960. Maradona, familie fără bani, are deja patru fiice. Băieţelul se dovedeşte încă de mic, foarte agil cu mingea. La vârsta de 11 ani se înscrie în echipa clubului Argentinos Juniors. El devine foarte repede o atracţie, mass media şi publicul descoperind cu încântare acest mic jongler capabil să ţină o veşnicie mingea cu piciorul.

totty2121 (2 comentarii)  •  14 iulie 2014, 21:02

Maradona este astăzi o veritabilă icoană pop, alături de Brando, Elvis, Marilyn sau Bob Marley. Cu două diferenţe: mai întâi Diego Armando este un popstar… în viaţă. Apoi, acest popstar este un jucător de fotbal. Totuşi, Maradona posedă aura starurilor hollywoodiene şi carisma celor mai mari rockeri. Căci parcursul său nu este acela al unui fotbalist obişnuit. Este acela al unui mic argentinian dotat cu picioare de aur, şi mâini de zeu, ales în anul 2000 „Jucătorul secolului”. Un artist supradotat, încântător, ridicat la rangul de artist rebel. Un om născut sărac, care, prin geniul său, munca sa şi caracterul său, se va urca pe vârfuri, va cunoaşte gloria şi bogăţia, apoi declinul şi decăderea, trece pe lângă moarte, înainte să cunoască o izbăvire emoţionantă şi încurajatoare.
Diego Armando Maradona, atlet revoltat, estet admirat, a trăit mai multe vieţi, iată una dintre ele. Este la Villa Fiorito, nume înflorit care desemnează de fapt un cartier mizer din provincia Buenos Aires, unde se naşte Diego Armando Maradona în 1960. Maradona, familie fără bani, are deja patru fiice. Băieţelul se dovedeşte încă de mic, foarte agil cu mingea. La vârsta de 11 ani se înscrie în echipa clubului Argentinos Juniors. El devine foarte repede o atracţie, mass media şi publicul descoperind cu încântare acest mic jongler capabil să ţină o veşnicie mingea cu piciorul.
Intervievat de o televiziune, el îşi dezvăluie planul: „Am două vise, să joc pentru cupa mondială şi… să o câştig, cu Argentina.”

Este un copil de doisprezece ani care vorbeşte. Încă trei ani şi devine un jucător profesionist.
Argentinos Juniors sunt atunci o echipă cunoscută mai ales pentru că luau tot timpul bătaie.
Datorită lui Maradona, care se impune ca liderul acestor jucători, echipa devine una dintre cele mai de temut din campionat. Trebuie să spunem că Diego înscrie gol după gol – 116 în 166 de meciuri! Reperat de selecţionerul naţional, el va face parte din echipa Argentinei. Are şaisprezece ani, acest Mozart al mingii, o vârstă formidabilă dar cu un handicap: el este înlăturat de la Cupa Mondială din 1978, pentru că era prea tânăr. Trebuie să se oprească asupra Cupei Mondiale a Speranţelor, şi în calitate de căpitan conduce la victorie echipa Argentina junior. Suntem în 1979, Diego Maradona este un sfânt, Mingea de Aur din Argentina. Ascensiunea sa este irezistibilă, şi intră definitiv în legenda fotbalului naţional în 1981, ducând cu el noul său club, miticul şi popularul Boca Juniors, la victoria campionatului, în faţa bogaţilor din River Plate. Diego este un erou.
Anul următor, el trece pe lângă prima sa Cupă Mondială: maltratat de către apărătorii tuturor ţărilor, el este dat afară, iar Argentina eliminată. Geniul său nu rămâne mai puţin sărbătorit la nivel internaţional pentru că este cumpărat cu un preţ de aur de către FC Barcelona. El continuă să facă furori în stadioane (38 goluri în 58 de meciuri), şi din ce în ce mai mult în cluburile de noapte. Părăseşte Spania la vârsta de 23 de ani, abandonându-şi eticheta de minune, schimbată pe cea de geniu îngheţat. El semnează cu SSC Napoli, un modest club italian unde suporterii îl primesc ca pe o legendă vie. Osmoza este aici perfectă, Maradona nu numai că joacă bine, felul în care atinge mingea rămâne uimitor, el aduce clubului, între anii 1984 şi 1991, multiple victorii şi premii (Campionatul Italiei în 1987 şi 1990, Cupa Italiei în 1987, Cupa UEFA în 1989 şi Supercupa Italiei în 1990), aici îşi dezvoltă şi conştiinţa sa socială, refuzând să se aşeze în rândul celor mai avuţi, celebrându-şi astfel originile sale sărace. Este şi mare petrecăreţ, făcând din ce în ce mai mari titlurile tabloide, în timp ce zvonurile presupuneau anumite legături cu Camorra.
Dacă trebuie să stabilim un moment important în cariera geniului, este cu siguranţă în 1986, când, la 25 de ani, Diego participă la Cupa mondială. Îşi realizează cel de-al doilea vis: să o câştige. Datorită inimitabilului său talent (nu s-a mai văzut niciodată vreun alt jucător driblând atât de impresionant), şi cu o lovitură remarcabilă: contra Angliei, Maradona marchează cu mâna, arbitrul vede foc în faţa ochilor, iar jucătorul se justifică spunând că el nu are nicio vină şi că este „mâna lui Dumnezeu”. Patru ani mai târziu, Argentinianul este la doi paşi de a recâştiga Cupa Mondială, dar este oprit în finală de către echipa Germaniei destul de dibace.

Ce am vrut sa spun cu acest fragment dintr un articol este faptul ca Maradona pe langa geniu,artist,zeu,etc,etc,era un adevarat lider ,un altruist ,care oferea fotbalui totul si colegilor lui mingi uitle sa marcheze.In jurul lui se asezau jucatorii in teren recunoscand geniul din el,jucatorul care putea schimba un meci,fotbalul insusi de la spectacol la arta.Asta era maradona,copilul rebel cu |”picioarele de aur si mainile de ziu”…

Romanasu (3 comentarii)  •  14 iulie 2014, 21:24

Completez, statisticile de la Campionatul Mondial:

http://www.whoscored.com/Regions/247/Tournaments/36/Seasons/3768/Stages/10274/PlayerStatistics/International-FIFA-World-Cup-2014

Messi, cele mai mari note, cele mai multe pase cheie si driblinguri reusite. Acum intelegeti?

Mihai de Mihai (24 comentarii)  •  14 iulie 2014, 22:05

Tare nesuferit este spiritul latin. Mai ales cel sud-american.

Inteleg sa fii suparat ca ai pierdut un meci, unul important, finala. Dar cum sa nu te bucuri ca esti medaliat cu argint, locul doi dintre atatea echipe ale lumii?

Ce fete acre, ce suparare afisata dezgustator pe micile ecrane! Cand le puneau medaliile de gat ziceai ca le pune jug ca la boi, sau ca ii duce la taiere. In frunte cu Messi.

Ce diferenta de clasa intre ei si olandezi, care zambeau fericiti si se felicitau intre ei si cu tot staff-ul echipei! Ei nu erau mai presus de locul trei pentru ca au educatia necesara de a aprecia un rezultat bun chiar daca nu este de aur.

Cornel (15 comentarii)  •  14 iulie 2014, 23:00

Actuala echipa a Argentinei nu este potrivita cu Messi, e o echipa crincena, de ambitie, care se blocheaza pe doua linii in defensiva si spera intr-un contraatac la plezneala. Oare Maradona s-ar fi simtit bine cu actuala echipa ? Nu prea cred. Messi, saracul, ar avea nevoie de altceva, de mai multa posesie, mai multe optiuni, sa nu aibe patru aparatori in circa, pe scurt – de Barca ! Argentina a obtinut maximul din ce putea spera si chiar mai mult decit atit. Ar trebui sa-i pupe mina lui Messi, ca i-a scos din zona mediocritatii turbate de orgolii nebunesti in care sint de fapt. Fotbalul mare de azi se joaca altfel si altundeva.

Libertador (1 comentarii)  •  14 iulie 2014, 23:51

Adevarul e ca in anii din urma Argentina a avut fotbalisti mai buni decit cei de azi si nu s-a catarat pina in preajma Cupei. Imaginati-va sa fi avut acum un Batistuta in atac, un Simeone la mijloc si un Sorin sau Heinze in linia de fund. Nu spun pe toti deodata. Ce vreau sa implic? Nivelul fotbalului, cel putin la nivel de individ, a scazut drastic in ultimii ani. Nu ca echipele ar fi mare scofala. Nu la acest campionat, in nici un caz. Messi e posibil sa-si revina, desi cred ca problema lui e una psihica, si nu fizica. Un copil care s-a trezit ca este pus sa-l inlocuiasca pe Atlas, cel ce tinea Pamintul pe umeri. Fotbalul e in declin vertiginos. Poate nu in primul rind din cauza cluburilor, cit a forurilor care imput capul arbitrajelor fara sa clipeasca. N-a fost meci fara o controversa majora. Incununarea din finala a fost cit se poate de adecvata.

ciupi (376 comentarii)  •  15 iulie 2014, 6:20

daca e sa discutam despre antrenori, ce parere aveti despre faptul ca de-abia in minutul 113 nemtii au gasit o gaura de soarece, pe unde schuerrle a strecurat cotofana spre goetze, care – in sfarsit – n-a avut om langa el vizavi de amanuntul ca golul inscris de campionii mondiali a fost o realizare a cuplului introdus in joc, primul in urma unei accidentari a titularului introdus dupa nu stiu ce inspiratie loewiana, iar al doilea „la ce-o iesi”?!

splendini (52 comentarii)  •  15 iulie 2014, 6:56

Putina gratie, va rugam: dati si dvs macar cu latul in cel cazut, nu cu spitzul, ca aduce a schadenfreude (bucuria pricinuita de necazul altuia). Flegme, vomitaturi si suturi peste poarta sau nu, piticul asta cocosat si-a castigat macar dreptul de a se pune problema daca a fost cel mai mare din toate timpurile. E clar ca n-a reusit sa demonstreze ca el e, dar tinind cont de ansamblul carierei a fost aproape.

Anonymous (94 comentarii)  •  15 iulie 2014, 7:22

Messi e mult peste Maradona. Nici nu incape discutie. Daca va uitati la statistici (goluri, assist-uri, driblinguri, faze periculoase, etc) Messi e de departe cel mai bun din lume si din toate timpurile. Restul sunt povesti de adormit copii, si subiective. Statisticile nu mint si vor prevala in timp chiar daca unii se incapataneaza sa le vada.

EMY (13 comentarii)  •  15 iulie 2014, 8:47

MESII A IESIT DIN SCENA DUPA ACEL 7 – 0 DINTRE BAYERN SI BARCELONA. DE ATUNCI ESTE TINUT SUS NUMAI PE CRITERII COMERCIALE. EL NU MAI JOACA FOTBAL DE DOI ANI. ALTII MUNCESC PENTRU EL. Q.e.d.

Evertonian (3 comentarii)  •  15 iulie 2014, 12:36

@ Stiinta4ever….cred ca esti in eroare in punctul tau de vedere…Messi s-a plimbat pe teren mai mult decat oricare alt jucator,si nu numai la Mondial,si la club…nu prea l-am vazut sa faca faza defensiva,la acest Mondial mai deloc iar la club nici atat. In fine parerea mea personala este ca o comparatie cu Maradona pur si simplu nu exista,Messi joaca in echipe cu jucatori imensi pe cand Maradona avea doar 10 coechipieri. Si mai este poate un lucru….Marketing-ul nu era unde este acum pe vremea lui Giego,iar Messi in mare parte este un produs de marketing,care se dovedeste,fara Inieste si Xavi langa el este un jucator doar bun,atat.

Maradona cel mai bun din istorie! Messi cel mai bun din perioada lui! (99 comentarii)  •  15 iulie 2014, 12:49

Cei mai multi dintre voi faceti comparatii si stabiliti ierarhii fara sa apelati la argumenete veritabil logico-rationale. MRADONA a fost, fara dubiu, un fotbalist mai talentat si, deci, mai valoros decat Messi. Dincolo de statistici, unul dintre elementele obiective si logice este acela ca Maradona a obtinut rezultate statistice si trofee cu echipe infinit mai mici decat cea (singura) la care inca evolueaza Messi. Astfel, in timp ce Messi a obtinut trfofeele si rezultatele statistice in cauza la, poate, cea mai mare echipa pe care a avut-o pamantul, echipa (Barca) care prin mecanismul incredibil care o compunea putea sa castige orice meci, chiar si fara Messi, Maradona a castigat trofee si a uimit o lume la echipe de mana a doua, care pana la venirea lui nu contau (de la Argentinos Juniors la Napoli). In concluzie, in timp ce Messi a obtinut toate rezultatele fotbalistice cu ajutorul unei echipe supreme, practic echipa i-a adus, prin insasi superioritatea sa fata de toate celeleate, rezultate (deci rezultatele lui Messi sunt dependente de echipa Barcei), Maradona a fost cel care a adus rezultatele pt echipele la care a jucat (deci, in cazul asta echipele erau dependente de „geniul” lui Mradona). Acest lucru se confirma indubitabil in momentul in care Barca isi pierde superioritatea fata de contracandidate (din campionat si din Europa). Din acest moment, Messi nu mai este cel mai mare. Practic, de cand Barca nu mai este „extraterestra” nici Messi nu mai este cel mai mare din lume. Explicatia este simpla (data anterior). La fel stau lucrurile si in cazul nationalei. Messi nu poate trage o echipa mai mica sau de nivelul celorlalte, precum nationala (deci nu superioara cum era Barca), pana in varf. In timp ce Maradona a adus titlul mondial Argentinei, care, este adevarat, era o echipa nitel mai buna, dar nu atat de buna incat sa fi castigat campionatul fara Maradona, Messi a reusit doar sa decida meciuri cu echipe slabe. In meciurile cu forte comparabile cu Argentina, Messi nu s-a evidentiat cu si prin nimic. A fost un veritabil anonim (ceea ce nu a fost Maradona niciodata in perioada sa de glorie). Tocmai prin asta ii era superior Mardona, anume prin faptul ca, in meciuri importante, cu echipe mari, el se evidentia, stralucea neincetat si, astfel, tragea echipa dupa el pana in varf. A demonstrat-o pt eternitate.

oli (1 comentarii)  •  15 iulie 2014, 13:31

Pele,Maradona,Ronaldo 9,Zidane, toti au luat balonul de aur,campionate,CL, dar toti au luat si mondialul. Messi mai are o sansa. Poate va avea parcursul lui Ronaldo din 98 care s-a razbunat in 2002. Pana atunci e un jucator exceptional dar nu cel mai bun din lume.

seba (157 comentarii)  •  15 iulie 2014, 14:31

Cristi, stim ca nu iti place Messi, ne-ai mai spus asta si cu alte ocazii. Comparatiile cu Maradona, Cruyff, Platini sau cu „marele” Pele isi au rostul doar ca subiect de converastie. Un raspuns corect intrebarea care e mai bun dintre ei nu exista. Messi, spre deosebire de Maradona si Pele nu a castigat si probabil nu va castiga Campionatul Mondial. De asemenea, foarte probabil nu va castiga vreun campionat puternic cu o echipa mica, cum a facut Maradona. Si nici nu va marca 1000 de goluri in meciuri oficiale. N-are cum, s-au schimbat vremurile.

Nu ma uitam la fotbal in anii ’80, eram prea mic, dar cred ca cine argumenteaza ca atunci era mai greu ca atacant sa marchezi, prin faptul ca fotbalul era mai tacticizat, ca se juca cu libero sau ca se acordau doar doua puncte la victorie si, prin urmare, mai multe echipe preferau sa se apere, nu are dreptate. Banuiesc ca antrenamentele si pregatirea meciurilor erau mult de tot in urma fata de cum sunt acum. Probabil erau cateva casete cu meciurile lui Maradona si vreun filmulet cu marele Pele, dar cu Messi sunt mii de meciuri pe care le-a vazut toata lumea, mii de statistici cu cat alearga, cum alearga, in ce zona a terenului alearga, cu cine prefera sa paseze, care-i sunt driblingurile preferate, din ce unghiuri suteaza mai des si altele de acest gen. Pe Messi il stie toata lumea pe de rost, in timp ce Pele juca impotriva unor adverasari care il vedeau in premiera, iar adversarii lui Maradona vazusera probabil cateva meciuri cu el, fara a-l cunoaste in amanunt. Misiune evident mai usoara pentru brazilian si pentru el pibe d’oro.

Cred, de asemenea, ca antrenamentele au devenit mult mai serioase in timp. Cu cat fotbalistii se antreneaza mai serios, cu atat scade importanta talentului. Cum toti fotbalistii de care am scris mai sus sunt printre cei mai talentati , din nou, celor din anii ’60 le-a fost mai usor sa si arate talentul decat celor din anii ’70, celor din anii ’70 mai usor decat celor din anii ’80, si asa mai departe.

Messi nu poate castiga meciuri de unul singur, cum faceau Maradona si Pele, nu doar din motivele scrise mai sus. Messi nu are fizicul celor doi, cum nu-l are nici pe cel al lui Cristiano. Dezavantaj pentru el. Dar are o calitate mai bine dezvoltata decat cei trei. Are calitatea de a se integra mai bine intr-o echipa, de a combina cu coechipierii. Nu i-am vazut pe Maradona si Pele, dar mi-e greu sa cred ca erau la nivelul lui Messi din acest punct de vedere. Si, cum stim, si ne place mereu ideea aceasta, fotabalul este un sport de echipa. De aceea ii apreciem asa de mult pe Iniesta sau pe Pirlo, nu pentru ca marcheaza sute de goluri ci pentru ca stralucesc atunci cand combina cu coechipierii lor. Asta a facut si face in continuare Messi. A dat stralucire Barcelonei, in opnia multora cea mai buna echipa din toate timpurile.

Referitor la campionatele mondiale, Maradona, spre deosebire de Messi, cand era la apogeul carierei, a avut sansa de a avea un antrenor bun la echipa nationala si, probabil, coechipieri mai valorosi. Messi, la mondialul din 2010, cand era la varful carierei, n-a avut nici antrenor (Maradona s-a ocupat personal de acet aspect 😀 ) si nici coechipieri. Acum, in 2014, cand Argentina a fost bine organizata, mai ales in aparare, n-a jucat Messi cum si-ar fi dorit, iar ‘al de Higuain si Palacio au irosit ocazii imense in finala. Daca unul dintre cei doi ar fi marcat din ocaziile unu la unu pe care le-au avut contra lui Neuer, articolul asta n-ar fi existat.

Messi, spre deosebire de inaintasii lui, are si o sansa. Aceea dea exista (ce chesti, mai sus am zis ca asta este dezavantaj!) multe filmulete cu el, cu driblingurile lui, cu golurile, cu pasele, cu combinatiile, cu sclipirile lui. Astea vor ramane intotdeauna.

Inchei cu o declaratie data de Vicente del Bosque in 2010, dupa incheierea campionatului mondial castigat de echipa sa, campionat mondial, in care, dupa standardele noastre de a-l aprecia pe Messi, argentinianul nu a jucat cine stie ce: „Nu sunt de acord cu decizia de a-i da titlul de cel mai bun jucător al Cupei Mondiale lui Diego Forlan. Asta nu înseamnă că jucătorul uruguayan nu a avut un turneu reuşit. Aş fi preferat ca acest trofeu să fie câştigat de un spaniol, dar eu l-aş fi desemnat fără dubii pe Messi. A creat zeci de ocazii în fiecare meci, este un fenomen, un jucător pe care toţii antrenorii l-ar vrea” gsp iulie 2010.

alex (7 comentarii)  •  15 iulie 2014, 15:52

Messi a fost facut mare de Barcelona.
Nu se compara Pele, Cruyff, sau Maradona cu el. Nici macar Ronaldinho.
Sa fim seriosi. Una e sa joci in campionat cu Osasuna si Levante, alta e sa joci cu Germania, sau Olanda.

ion (2 comentarii)  •  15 iulie 2014, 17:31

Pana la urma, in istorie, raman cei care au castigat Campionatul Mondial.

Messi e un jucator foarte mare, dar istoria o sa fie nedreapta cu el.

Acum era momentul sa stranga din dinti, daca voia sa ramana acolo. Si nu a reusit sa faca asta. Sau nu a avut chef, cine poate sa stie.

Si trebuia sa o faca: Argentina chiar avea echipa acum. Asta pentru cei care zic ca in 86 Maradona avea echipa mai valoroasa. Nu avea. Maradona a castigat singur meciurile cu Anglia si Belgia (4 goluri marcate din 4!!, toate din actiuni cvasi-individuale) si a ravasit Germania in finala, cu pase care au lasat atacantii singuri cu portarul. Si toate formatiile astea chiar erau bune (Anglia, Belgia si Germania). A avut o echipa medie pe care a luat-o de par si a tras-o pana in varf! Cautati pe net si o sa vedeti.

Asta e viata si asa se scrie istoria.

ion (2 comentarii)  •  15 iulie 2014, 17:34

Si inca ceva: unii zic ca istoria o sa ii faca dreptate lui Messi, pornind de la statistici, cupe si campionate castigate.

Din pacate, nu.

Vedeti care a fost diferenta de statut intre regretatul Di Stefano si Pele sau Maradona.

mario (19 comentarii)  •  15 iulie 2014, 18:20

Nu m ar mira ca zeflemistul de Messi sa se retraga in jur la 30 de ani, inainte de 30 chiar, la cata greata arata la propriu si la figurat. E un jucator foarte bun, dar arata de parca e saturat de lume, de fotbal. E un introvertit, si de asta nu merita sa aiba banderola de capitan la nationala si nici sa fie atat de mult tinut in puf la echipa de club. Barcelona va avea de pierdut cu el. Parca si unii jucatori refuza acum Barca din cauza lui. Mai are un pic si face si schimbarile in teren, daca nu deja o face.

Alter-Ego (16 comentarii)  •  15 iulie 2014, 18:45

Dupa ce am citit comentariul lung si pertinent al lui Seba ,imi permit sa aduc cateva amendamente. Driblingurile lui Messi ar fi fost usor de descifrat in orice epoca, pentru ca nu are decat doua ,poate trei miscari pe care le repeta robotic atunci cand e nevoit sa se descurce singur.Messi a adus trofee pt Barcelona, insa singurul care a oferit stralucire echipei in perioada moderna a fost, dupa parerea mea, Ronaldinho. Si , in final, putinele imagini cu jocul lui Pele ajunse pana in zilele noastre il plaseaza pe brazilian undeva sus, pe un loc unde Messi, cu sutele de meciuri disponibile spre vizionare, nu poate macar visa sa ajunga. Asta e diferenta intre vedeta si legenda.

Mx5 (198 comentarii)  •  15 iulie 2014, 21:32

Sa fim seriosi, daca Maradona ducea la succes echipe mici inseamna ca nu era solicitat de echipe mari!! Cum ar putea juca Messi intr-o echipa mica? Cine sa-l plateasca? Si inca ceva. In toate sporturile, pe masura trecerii anilor, e tot mai greu sa fii cel mai bun, e tot mai greu de castigat trofee. Asa ca nu prea se pot face comparatii intre jucatori care au evolut la distanta de zeci de ani.

calin (2 comentarii)  •  16 iulie 2014, 1:47

Cum ramane cu perioda in care Maradona s-a dopat…..
O „reputatie” care il precede…..
Oricut de talentat ar fi fost, a trisat (probabil mai sunt si altii care nu au fost descoperiti….)

splendini (52 comentarii)  •  16 iulie 2014, 1:51

Super analiza Seba, pt ca aduce ceva nou (monitorizarea adversarului). Adaug si eu ceva: cind comparam jucatori din perioade diferite e bine sa ne raportam la momente similare din cariera lor. Daca la Messi ne uitam la lovitura libera din final si la mersul pe teren (intrun meci in care pe ansamblu n-a jucat chiar rau) si la Maradona la finala CM din 86 cu cupa ridicata e injust. De ce nu Messi in meciuri din CL cu Arsenal, MU sau Bayern (acum vreo 4 ani) versus Maradona care n-a cistigat niciodata Cupa Campionilor(si nimeni nu considera asta o dovada ca-i lipseste ceva)? Sau Maradona de la CM din 94? Nu un final tocmai glorios, nu? Insa personalitatea celor 2 face toata diferenta. Poate e ceva innascut, fara nici un merit/vina faptul ca Maradona era un lider, un rebel (desi alunecarea pe panta drogurilor si asocierea cu dictatori comunisti nu dovedesc un caracter prea vertical) si Messi e sters, tern, fara nici un fel de carisma. Insa e si vina lui daca chiar e adevarat ca impune jucatori antrenorilor, nu degeaba randamentul cel mai bun l-a dat cu Guardiola, tip mai puternic.

nemicrobistul (3 comentarii)  •  16 iulie 2014, 7:00

bun comentariul, cu idee si talent.

alexutu (4 comentarii)  •  16 iulie 2014, 11:38

dupa umila mea parere discutia despre cine e mai bun, messi sau pele, maradona, etc, nu isi are rostul..epoci diferite din start indiferent din ce punct de vedere privim(pentru cei care nu au vazut meciuri din anii ’70 ’80, pe atunci fundasii nici nu visau/aveau voie sa depaseasca centrul terenului, era boemie fata de ce se intampla in zilele noastre..cam ca tenisul in pantaloni lungi si vesta)…in alta ordine de idei, oricat am aprecia un jucator sau altul, cred ca nu e normal ca tactica unei echipe nationale sa depinda de un SINGUR jucator-au recunoscut argentinienii(de la jucatori pana la antrenor ca tactica e: mingea la messi si pe urma d-zeu cu mila….simpatizez cu barcelona de multi ani(mai ales epoca cruyff) dar nu mai suport sa vad cum 10 ‘fraieri’ se agita pentru messi…parca fotbalul era un sport de echipa…si nu, nu sunt fan cristiano ronaldo, cum ar crede admiratorii lui messi, sunt fan al jocului colectiv si al rezultatului grupului, chiar daca in interiorul acestuia sunt si cateva perle….
toate bune si sa speram ca in viitorul apropiat scapam si de tiki taka de-a latul terenului 🙂

Dynamovist (22 comentarii)  •  17 iulie 2014, 2:22

Sper ca in 2018 sa dea tot de Schweinsteiger. Si rezultatul sa fie la fel ca in ultimile 3 intalniri.

Comentează