Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Calitatea finalei, demonstraţia Simonei

Se poate vorbi despre calitatea finalei dincolo de avalanşa emoţiilor? Se poate vorbi la modul neutru despre spectacolul de pe Philippe-Chatrier, cînd într-o parte a terenului este o jucătoare din ţara ta? Cu puţin efort, care îţi ascunde bătăile inimii […]

sâmbătă, 7 iunie 2014, 6:19

Se poate vorbi despre calitatea finalei dincolo de avalanşa emoţiilor? Se poate vorbi la modul neutru despre spectacolul de pe Philippe-Chatrier, cînd într-o parte a terenului este o jucătoare din ţara ta? Cu puţin efort, care îţi ascunde bătăile inimii şi transpiraţia mîinilor, da. Pentru că ar fi păcat să nu spunem ceva foarte important, care trece dincolo de rezultat. Finala fetelor de la Roland Garros 2014 a fost un meci intens. Şi da, să nu ne ferim de cuvinte, a fost un meci mare.

A fost o întîlnire cu o poveste memorabilă, asemenea celei dintre Capriati şi Clijsters din 2001, încheiată cu victoria americancei în set decisiv cu 12-10. Prima finală de ţinut minte după mai bine de 10 ani. Mai mult decît atît: Şarapova-Halep a fost un meci frumos. Dominat de Şarapova, în zi de graţie controlată. Sau antrenată. Se poate antrena starea de graţie? Probabil că da.

Simona şi-a cîştigat meciul ei, chiar pierzînd dureros în faţa Şarapovei. Şarapova a fost mai puternică. Şarapova este mai experimentată, Şarapova este mai rea, mai vicleană. Ei i se tolerează pentru că ea este glamour. Ţipă, îşi ţuguiază buzele. Trage de timp mai rău decît la fotbal. Dar Simona a cedat strîngînd din dinţi, nerefuzînd lupta.

Intrînd pe sub val, deşi ştia că valul o va înghiţi. Aşa îţi atragi respectul şi admiraţia oamenilor. A tuturor oamenilor, nu doar a compatrioţilor. Exclamaţiile publicului de pe „Centralul” de la Roland Garros sînt certificatul de bună atitudine pentru Simona. Publicul te pedepseşte şi tot el te premiază după legi simple. Să nu trişezi, să nu joci teatru. Să joci pentru tine, dar să joci şi pentru cei care te privesc. Acesta este mesajul adevăraţilor campioni. Simona este o campioană care a muncit să ajungă campioană.

Drumul unei campioane nu se încheie la prima finală de Mare Şlem pierdută. Urmează orele de muncă străine nouă.

Comentarii (38)Adaugă comentariu

dan (1 comentarii)  •  7 iunie 2014, 18:33

Simona a jucat bine sau rusoaica a jucat prost!?Am zis si sustin….rusoaica o bate oricand pe Simona si cu o mana la spate….sa fim seriosi…Surpriza este jocul incredibil de slab al rusoaicei…romanca nu are ce cauta la acest nivel…a fost si ramane ,citez,de ,,liga mica,,…asta e apogeul,varful ei…De acum urmeaza caderea,anonimatul….Rusoaica isi are locul ei in alta lume,a elitelor….de genul Williams…Romanca…ca toti sustinatorii ei romani viseaza…e frumos sa visezi,dar prin vis dracul isi bate joc de sufletul tau

cornelmihai1984 (1 comentarii)  •  7 iunie 2014, 18:43

Superb comentariu !!! Simona ne-a aratat astazi ca e o mare campioana ! Sa o intampinam cum se cuvine acasa. Drumul ei nu se opreste aici ! De abia a inceput !!!!

brotberuf (35 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:12

da, am urmarit finala impreuna cu niste pitecantropi, care au inceput sa o injure la fiecare minge pierduta. le-am explicat ca sunt niste primate (nu ca noi n-am fi) si ca nu au niciun merit – individual sau colectiv – in performantele simonei. ca natiune, ne vom vindeca doar in momentul in care nu ne vom identifica cu ilie nastase, nadia comaneci sau simona halep. cu hagi, da, avem voie, se presupune ca ar fi vorba de un sistem in cazul sporturilor colective. in rezumat: daca halepeno castiga un grand slam, este interzis sa ne laudam (ne facem de cacat, fiindca nu avem niciun merit), dar la fotbal avem tot dreptul din lume sa ne identificam cu mai multe persoane.

genu (54 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:21

Astazi am vazut cu totii cum se naste o campioana. Nu e niciun motiv de tristete. Nu tin minte sa fi vazut vreodata un sportiv roman dovedind un asemenea caracter. E ingredientul acela secret care nu se poate dobandi prin niciun efort omenesc.
Astazi i-a lipsit extrem de putin ca sa castige, n-a avut acea luciditate in abordarea momentelor extrasportive-la un asemanea nivel amanuntele acestea fac diferenta. A jucat cavalereste, onest pana la capat, neapeland la trucuri psihologice si n-a fragmentat niciodata jocul. S-a grabit de fiecare data sa intre in focul luptei cu mainile goale si cu inima. Fara acea isterie simulata, atat de la moda in tenis, care ascunde o ambitie lipsita de noblete. Si, mai ales, multa lasitate. Dar nu-i nimic, e numai lipsa de experienta. Maine va fi ziua ei. Iti multumim, Simona! Chapeau!

arh. Gheorghe Petrescu (214 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:27

A fost o finala de senzatie. BRAVO SIMONA, ESTI A ROMANILOR DE PRETUTINDENI SI TREBUIE SA MARTURISESC CA AI JUCAT CA O ADEVARATA FINALISTA, LA ROLAND GARROS. Nu ai castigat, dar tine minte ca acum lumea tenisului mondial e cu ochii pe TINE, adica, pe SIMONA HALEP, deoarece ai un nume special acum pe planeta pamant, in aceasta lume a sportului ALB, -TENISUL- Locul tau 3 (trei), abia acum lumea l-a verificat la Roland Garros. Faptul ca esti cunoscuta acum pe mapamont, ai o obligatie profesionista de a te antrena si mai mult, si cu siguranta va veni si ziua ta, sa castigi in curand unul din cele 4(patru) turnee ale tenisului mondial. FELICITARI SI CURAJ IN ASTA VIATA.

Alin (3 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:34

In setul decisiv, in game-ul 3 a avut avantas si, implicit, minge de break. ar fi urmat game-ul si, cu un moral mai bun, l-ar fi castigat si ar fi devenit 3-1. Nu cred ca mai pierdea meciul.
Bineinteles, acum sunt multe de comentat. Bravo ei pentru ascensiunea fulminanta din ultimu an si pentru emotiile puternice pe care a ajuns sa le creeze in randul nostru. Trebuie admirata si felicitata pentru modul combativ cu care a sustinut finala.
Numai bine.

Mircea (1 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:38

Rar apar astfel de modele sportive romanesi. Cred ca avem fiecare de invatat din atitudinea Simonei care m-a uimit inca de la inceputul anului prin lipsa complexelor si o dorinta innascuta de a si imbunatatii performanta de la meci la meci, chiar as spune de la punct la punct.

Felicitari pentru succesul ei incredibil si cred ca are nevoie totusi de putina liniste in acest moment. E victoria ei si a staff-ului sau pana la urma, nu a noastra 🙂

maistor kokir (76 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:41

eu nu cred ca sharapova e mai buna , poate doar servea ceva mai puternic ,si binenteles avantajul inaltimii , chiar ma uitam fileul ii ajunge la piept simonei, … in rest,la schimburi lungi de mingi romanca era peste, conditie fizica in mod sigur peste, s-a si vazut cum sharapova a tras de timp de cate ori a avut ocazia… pt mine e ciudat cat de usor a pierdut simona penultimul game, la 0 pe propiul serviciu , desi in rest a luptat tot timpul ,parca pe final s-a intamplat ceva …

Flipo (3 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:51

A pierdut dar a dovedit ca este o campioana.
A aratat celor care au contestat-o ca merita sa stea la masa celor mai buni.Si abia a inceput.
Romania v-a avea locuri asigurate in loja principala la tenis cel putin 4-5 ani de acum incolo.Bravo Simona,ne-ai dat bilete la trenul performantei.Mai trebuie construita si o linie buna,de viteza,sa nu mai asteptam 37 de ani ca acum.

Odds (4 comentarii)  •  7 iunie 2014, 19:53

Dupa acele 2 greseli nefortate consecutive ale Sharapovei am crezut ca Simona o sa castige, dar n-a fost sa fie…a avut o doza buna de noroc rusoaica, net-ul ala parca scria Made in Russia pe el. Am admirat mult atitudinea Simonei, inspaimantator de matura, numai daca ne uitam cum a suportat cu stoicism ‘maimutzareala’ de 2 bani a Sharapovei, ca sa nu mai zic de presiunea jocului in sine. Pentru atitudine in general, dar mai ales pentru fair-play, Simona merita din plin sa castige. Sper din tot sufletul sa mai prind un meci intre Simona si Sharapova, si sa vad cum ii rupe fashu rusoaicei.

nelu (8 comentarii)  •  7 iunie 2014, 20:09

Foarte frumos articol,ca de obicei.Un mare BRAVO pentru Simona,chiar daca a pierdut azi!Desigur ca o iubim cu totii.Sunt sigur ca va urma si o victorie de mare slem.

Hans (1 comentarii)  •  7 iunie 2014, 21:02

Excelent articolul, dar mai ales finalul cu „orele de muncă străine nouă”.
In tenis nu poti plagia.

Sorin (19 comentarii)  •  7 iunie 2014, 21:31

pot sa iti aduc aminte de un editorial de-al tau in care propuneai pentru nambăr oan pe Sloane Stephens? si cititorii gsp te trageau de maneca si iti spuneau sa te uiti in ograda noastra? … daca nu poti, spune, te intelegem, esti de-al nostru

Unu’ (71 comentarii)  •  7 iunie 2014, 21:35

Sharapova nu a fost mai buna azi, ci mai smechera,are experienta la turneele mari si s-a vazut asta. In momentele cheie ale jocului a apelat la mici trucuri pentru a reintra in joc.
Asta e, oricum ceea ce a realizat Simona e un rezultat urias.

radu_pnt (25 comentarii)  •  7 iunie 2014, 21:39

Merita toate laudele si respectul nostru in special acum la aceasta infrangere! Sper sa continue pe dumul acesta poleit cu munca si rezultate tot mai mari!! Felicitari Simona!!!

vlad (10 comentarii)  •  7 iunie 2014, 21:47

Superb meciul! Diferenta a fost facuta de plusul de experienta al rusoaicei. A tras de timp la nesfarsit, a fost un pic mai norocoasa cu mingile deviate din fileu.. A speculat mai bine momentele cheie..
Succes in continuare Simona! Esti pe un trend ascendent!

Mihai Marian (34 comentarii)  •  7 iunie 2014, 22:04

Odds–O sa l vezi.Pustoaica asta in doi ani o sa fie imbatabila.E ce a mai completa din WTA.Nu o spun eu,au spus o specialistii si chiar Mat Wilander la game,set,mats dupa meci la comentariu meciului.Eu o sa adaug inca ceva:sa isi imunatateasca serviciul,sa invete sa fie agresiva in sensul pozitiv si sa impinga ea jocul ,sa l dirijeze si mai ales sa elimine dorinta de a rezolva repede orice mingeMarii campioni isi pregatesc,premediteaza fiecare atac.Simona nu a facut asta si a facut greseli.Daca face asta,nu stiu cine o s o mai bata…Sarapova peste un an o ia de la Simona asa de tare de nici nu stie cine a lovit o!Azi s a nascut o stea in lumea tenisului mondial !!

coco (23 comentarii)  •  7 iunie 2014, 22:06

referitor comentariul pitecantropului dan….esti un prost de prima clasa..un tampit si un fraier…

io (15 comentarii)  •  7 iunie 2014, 22:13

sunt multe postari foarte frumoase! Simona Halep ne-a dat, indirect, tuturor, o lectie despre cum poti cuceri respectul strainatatii! citeam pe un forum afirmatia unuia, si nu era roman, ca poti sa castigi, dar sa nu fi castigator, omul condamand trucurile rusoaicei! e bine sa castigi, dar sa si ramai memorabila in mintea oamenilor, a celor marunti, necunoscuti, neimplicati, simpli, dar cu bun-simt! felicit autorul articolului pentru calitatea textului!

mai conteaza ? (2 comentarii)  •  7 iunie 2014, 22:38

am jucat ca niciodata,
am pierduyt ca intotdeauna .
Campion/ Campioana nu e NICIODATA locul 2 !

Sorin (19 comentarii)  •  7 iunie 2014, 23:23

@1dan … prin vis progresezi … daca tu ai doar cosmaruri e problema ta … si e grava

razvan (1 comentarii)  •  8 iunie 2014, 1:32

# 20 mai conteaza ? on 07.06.14 at 10:38 pm
am jucat ca niciodata,
am pierduyt ca intotdeauna .
Campion/ Campioana nu e NICIODATA locul 2 !

Esti un prost.

Ptc (1 comentarii)  •  8 iunie 2014, 2:23

Si in ciuda CTP-ului , sper ca Simona sa ajunga numarul 1 wta, pana la sfarsitul anului. Respect inteligenta ctp-ului, dar moralele lui sunt de mahalele neimplinite. Simona e mai mult ca ele, ca noi, ca tine CTP-ule.

Odds (4 comentarii)  •  8 iunie 2014, 5:59

Am postat prima data azi-noapte, chiar dupa meci, cand nu era nimic la sectia de comentarii, si nu stiu cum, dar din toate comentariile acestea ce le citesc acum, de bun simt si cu stima pentru performanta Simonei, ati ales sa puneti cap de coloana singurul comentariu ce vine sa ne explice cat de naivi suntem, un comentariu menit mai degraba sa invrajbeasca lumea pe aici. Inclin sa cred ca ati facut-o pentru rating, dar poate ma insel si a fost doar un exercitiu al sortii. Si nu zic ca n-ar putea sa fie si asa, dracu negru, si sa fim noi ‘astia’ mai sentimentali si lipsiti de realism, dar meciul in sine a fost frumos, si atitudinea Simonei a fost de mare clasa…la ce sa mai vii ca Gica Contra, var cu Gaia Matzu, si sa dai in cap oamenilor cu premonitii si pareri de la Balcesti!?

Odds (4 comentarii)  •  8 iunie 2014, 6:05

O mica clarificare, ca sa nu ma creada lumea nebun: nu ma aflu in Romania, pentru mine noaptea vine cu vreo 5-6 ore mai devreme, de aceea am zis ‘azi-noapte; pentru mine meciul s-a incheiat in jur de ora 1 a diminetii.

sorin (16 comentarii)  •  8 iunie 2014, 8:55

mi-a placut ce a spus Hans ! de acord ! Simona face 23 de ani in septembrie . In 2008 era campioana la Roland Garos la juniori. Eu zic ca e pe calea normala spre un titlu de mare slem si de ce nu locul I WTA ! ieri Sarapova a fost putin mai tare ! de altfel daca citesti rezultatul 6-4;6-7;6-4 vezi ca a fost la limita ! sigur ca explicatii pot fi si experienta in plus si cei 20 cm. inaltime in plus dar …repet Simona are 22 de ani iar Sarapova vreo 27 daca nu ma insel . Hai sa ma avem putintica rabdare !

PSD = PLOSNITELE ROSII (12 comentarii)  •  8 iunie 2014, 9:28

Domnule Geambasu,

Haideti sa spunem adevarul, un adevar VAZUT de milioane de spectatori si telespectatori.

Cu exceptia inceputului de meci, cand Simona a avut 2 – 0 in primul set, in rest meciul a fost la discretia Mariei, Halep alergand doar pt. a reveni, pt. a nu se face de rusine.

Primul set, a fost clar dominat de Sharapova, care a avut la un moment dat 5 – 2.

Setul 2 a fost cursa de urmarire a Simonei si, pana la urma, i-a iesit.

In setul decisiv avantajul a fost de fiecare data de partea rusoaicei, Simona facand acelasi lucru: alerga pt a ramane in meci.

Pana la urma, a cedat, asa cum era si firesc.

Inainte de meci Simona ne spunea ca i-a pregatit multe „surprize” Mariei, ca va fi agresiva (vorba traditionala de acum) etc.

Apa de ploaie…

Halep si-a facut jocul traditional de pe fundul terenului si a jucat in asteptarea greselii adversarului.

In fine… sa tragem o concluzie:

INVINGATORUL ia tot, iar INVINSUL o ia de la capat.

Trist dar adevarat.

17 Nastase Tiriac (677 comentarii)  •  8 iunie 2014, 10:47

Si-mo-na ! Dar cu dar se face milionul, dar:

Sa nu uite ca de fapt A PIERDUT si , mai rau, NICI LA GIOALE N-A DAT.
Prima minge la 4:4, cu moral in decisiv, cu acel milimetru de tusa pe ea, era o ocazie buna de FAULT, data ei de SUS. Un campion ar fi umplut mingea de tusa, i-ar fi facut-o cadou arbitrului, ar fi aplaudat precizia milimetrica, ar mai fi dat un punct, ar fi servit din mina, … , etc. Sa-l intrebam pe Nastase ce-ar fi facut el.
Respect, respect, dar LEBADOAIELE astea considera ca lor li se cuvine si norocul.

Daca tot respecti atita LEBADOAIELE astea albe si negre, rele, rele, de ce te mai bati cu ele ?

Didier Gernolosuchi (3 comentarii)  •  8 iunie 2014, 13:25

Simona fantastica. Cum lupta fata asta mai rar. La sfarsit mi-a parut rau ca s-a terminat, puteam sa o urmarim toata seara si nu ne mai saturam. Bravo Simona!

marian p11 (3 comentarii)  •  8 iunie 2014, 13:28

Sarapova joaca un tenis la nivelul caruia Halep spera sa ajunga cat mai repede.Ce m-a deranjat a fost lipsa de fair play a Simonei care,in discursul de dupa meci,nu a facut nicio referire la adversara ei .Dezamagitor.Sportul parca te invata si despre respectul fata de adversar.Simona mai are de invatat dela Sarapova cate ceva si nu numai in tenis.

durden (270 comentarii)  •  8 iunie 2014, 13:44

in primul rand felicitari simonei!in primul rand pt performanta si joc si in al doilea rand pt ca ne-a facut sa traim ceva extraordinar.am vazut jocul intr-un restaurant de cartier(nu sports bar ca acolo s-ar intelege) si asa atmosfera n-am mai vazut decat la meciurile romaniei(poate si ale stelei) si sa zicem ca si la oltchim.toata lumea tipa,aplauda si incuraja.emotiile astea trezite mi se par extraordinare!

ps:si da,ai dreptate cu trasul de timp.simteam ca pierd cate un an din viata la fiecare serva a sharapovei.cum sa fii jucator profesionist sa-ti ia atat sa dai o amarata de serva.e ca si cum ar bate messi un penalty si in drum spre minge se opreste sa se lege la siret, sa-si bage tricul in pantaloni, sa-si faca freza.nici macar nadal nu exagereaza in halul asta,la el sunt ticuri, chestii de subconstient.parsiva de rusoaica le facea intentionat.daca mourinho s-ar apuca de tenis ar fi fix sharapova!!!

seba (157 comentarii)  •  8 iunie 2014, 14:54

simona a pierdut un meci, dar a gastigat suporteri in toata lumea. multumim simonei pentru tenisul frumos oferit si pentru exemplu de mentalitate din care avem doar de invatat.

pamfletaru (10 comentarii)  •  8 iunie 2014, 15:26

SA NU EXAGERAM,a fost un MECI DE PING-PONG,noroc ca tipa rusoaica sa nu adorm ,fetele nu stiu ce e jocul la fileu
sarapova e o vulpe,nu trebuia sa castige turneul !
………………………………………………………..

eu nu am vazut-o pe simona jucand pana la finala de la french open,e o minune pentru sportul romanesc,felicitari!

dar sunt foarte surprins :

cred ca am vazut un meci de tenis de masa ,doi roboti
jucand ping-pong
sharapova e o vulpe,m-a enervat incat speram sa se accidenteze 🙂 si sa s e hauleasca sa se auda pana la kremlin

nu am vazut DELOC SPECTACOL,parca se trageau petarde dintr-un teren intr-altul,simona scotea petarda,i-o dadea pe tava sharapovei si aceasta o catapulta iar sa bubuie in terenul simonei
sharapova a facut ce a vrut cu simona,anticipam cum va da mingea,dar simona si antrenorul ei nu au gasit solutia,iar arbitrajul a fost de maidan

eu cred ca a fost un meci intre 2 MASINI de aruncat petarde ,FARA SHOW,pai asa juca marelenastase,in spatele terenului tot timpul ?..el nu juca ping-pong ,facea show,de-asta e iubit pana in zilele noastre

simona trebuie sa invete sa joace tenis de camp,sa joace si la fileu !!!..nu ma pricep la tenis,dar pot face comparatii si sa spunem adevarul despre meci,ca sa fie bine pentru simona,are nevoie si de mici critici.

SUCCES SIMONA,AM TINUT CU TINE ! ESTI THE BEST !(..nu sunt radu banciu 🙂 )

Mediere Bucuresti (10 comentarii)  •  8 iunie 2014, 17:29

Poate ca gresesc eu, dar sportul ar trebui sa ramana sport. Ne place sa il ridicam la tratament de politica, de afacere, de showbizz dar parca ala nu mai este sport !

Sorin (19 comentarii)  •  8 iunie 2014, 22:08

„Simona Halep a aterizat astăzi în jurul orei 19:15 în România şi a susţinut o conferinţă dă presă.” – minunat …

groparu (26 comentarii)  •  8 iunie 2014, 22:13

@ #33 Pamfletaru.Zici tu: „!!!..nu ma pricep la tenis,dar pot face comparatii… ” Si mai spui: „Simona trebuie sa invete sa joace tenis de camp,sa joace si la fileu !!!..”

Pai dragule, macar esti correct si spui ca nu te pricepi la tenis. Iti spun eu ce nu intelegi. Simona nu poate juca la fileu. Ar trebui sa aiba 1.85 m si viteza de sprinter ca sa aiba sanse la retururile adversarelor. La indicatorii fizici pe care ii are ar fi pasata cu usurinta si de nr 300 mondial. La actualele tendinte ale jocului de tenis nici Federer( un mare artist in jocul la fileu) nu mai face fata. Asta ca termen de comparative.

Altceva ii terbuie Simonei. Un prim seviciu impecabil si inca un pic de forta. Cu Sarapova calitatea serviciilor a fost deficitara atit la primul cit mai ales la al doilea care in peste 70% din cazuri a devnit punct pentru rusoiaca.
Daca isi va pune la punct serviciul, avind in vedere ca e capabila sa cistige multe puncte pe serviciul adversarelor , Simona poate deveni pe viitor detinatoare de trofeu de Grand Slam.

Pina atunci putem spune ca e lucru mare sa ajungi in finala unui Grand Slam si un lucru si mai mare , sa detii locul 3 mondial. Chiar daca nu a cistigat la Paris, daca va persevere pe Simona o asteapta trofeele.

simt enorm si vaz monstruos (5 comentarii)  •  9 iunie 2014, 0:30

@ Cristi Geambasu
Felicitari, un articol echilibrat si cu destul „miez” dar care nu bate campii aiurea. Din pacate in ultimele zile sunt multe contra-exemple cu texte care colcaie de ignoranta si/sau exagerari in incercarea de abordare a „cazului Halep” care a devenit acum un fel de tema nationala de discutii dupa ce ani de zile fusese ignorat.

@ pamfletaru
ai fost sincer, intr-adevar nu te pricepi la tenis dar trebuie sa fii sincer pana la capat: daca te declari nepriceput intr-un anumit domeniu nu te apuci sa critici pe cei care activeaza acolo pentru ca risti sa te faci de ras…
Si pentru ca ai fost sincer am sa incerc sa-ti explic de ce „fetele nu stiu ce e jocul la fileu”. De fapt sunt doua motive, unul mai vechi si altul mai nou.
#1. In primul rand fetele (cu rare exceptii) nu prea au stiut niciodata „sa vina la fileu” cu succes datorita unor limite fiziologice (talia medie mai scazuta si relexele mai slabe decat ale baietilor) care le-ar expune prea mult la contre cu passing shots sau cu loburi daca ar incearca sa puna in practica strategia care i-a facut candva mari pe tenismani ca Stefan Edberg sau Boris Becker.
#2. Pe de alta parte trebuie sa intelegem ca materialele folosite in acest sport (adica racheta, racordajul acesteia si mingea) au evoluat astfel incat a sporit forta loviturilor si viteza de joc. Modificarile astea s-au facut din dorinta de a spori spectaculozitatea jocului pastrandu-se totusi datele geometrice traditionale ale acestuia. Altfel s-ar fi putut schimba, de exemplu, dimensiunile terenului sau inaltimea fileului. Ele (modificarile aduse materialelor de joc) au la baza anumite studii si sute de ore de testari.

Cele aratate la #2 au avut inca o consecinta care probabil ca ti-a scapat, pamfletarule: mai nou nici baietii „nu prea stiu cum e jocul la fileu”.
Evident ca aici am exagerat un pic; de fapt orice jucator profesionist stie cum sa faca un vole-overhead, sau un vole-stop sau sa voleibaleze mingea din lateral (cu reverul sau cu drive) numai ca mai nimeni nu se mai incumeta acum sa aplice schema asta de joc, mai ales pe terenuri lente cum e cazul celor de la Roland Garros.
Jucatorii consacrati si care inca prefera jocul tip servici-vole aproape ca ii numeri pe degete: Llodra, Isner, Karlovic si intr-o oarecare masura Raonic s-ar incadra in categoria asta. Si mai sunt inca vreo 2-3 dar atat. In rest vezi numai „meciuri de ping-pong”, cum le zici tu, inclusiv in meciurile disputate intre primii doi jucatori ai lumii.
La fete situatia e mai „nasoala” ca sa zic asa; de la Kim Clijsters incoace nu prea am avut parte decat de base-liners care nu ajung la fileu decat cu totul si cu totul ocazional. Nici Sharapova la cei 1.88 ai ei si nici surorile Williams nu se apropie cu mare entuziasm de plasa de la mijlocul terenului pentru ca se expun prea mult.

E clar ca Simona are uneori probleme in gestionarea situatiilor in care ajunge langa fileu (vine acolo doar cand e obligata de cate o „scurta” a adversarei) dar asta se intampla de 3-4 ori pe meci si de obicei incearca sa rezolve fie cu contra-scurte puse pe diagonala fie cu minge impinsa drept, „down the line”, functie de pozitia adversarei.
Momentele cand e nevoita sa foloseasca voleul din pozitie avansata sunt chiar foarte rare (cateva intr-un turneu intreg) si atunci am vazut ca da destul de bine cu voleul drive sau cu voleul de rever pentru ca la over-head e intr-adevar deficitara.

Daca e sa vorbim totusi de imbunatatirile care trebuie aduse jocului
Simonei cred ca la „urgenta zero” trebuie pus serviciul al doilea desi am auzit-o spunand ca vrea sa-si mai lucreze lovitura de dreapta. In finala de la RG a avut un procent de reusita catastrofal la al doilea serviciu (undeva in jur de 30%) Sharapova facand de multe ori puncte direct din retur, cred ca au fost cel putin 6-7, mai ales catre finalul jocului cand s-a prins ca poate ataca violent serva a doua a Simonei.
De fapt cred si acum ca aici a fost cheia jocului; cu un serviciu doi decent sunt sigur ca Simona n-ar fi lasat atatea breakuri si ar fi castigat finala fara probleme.

birlic (46 comentarii)  •  9 iunie 2014, 7:50

de ce marii campioni educati, reusesc ca prin cuvinte putine sa spuna mult „bravo Maria ,respect Simona”eu as mai adauga pentru Simona noastra bravisimo,te asteptam cu emotie sa demonstrezi in continuare.

Comentează