Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

La Decima(rea) fotbalului

Finala de la Lisabona ne-a oferit şi o imagine despre cum vor arăta meciurile din Brazilia. O imagine îngrijorătoare.

Poate că „La Decima” cucerită de Real în faţa lui Atletico chiar contează mai mult decît Cupa Mondială. Aşa susţine Iker […]

luni, 26 mai 2014, 8:45

Finala de la Lisabona ne-a oferit şi o imagine despre cum vor arăta meciurile din Brazilia. O imagine îngrijorătoare.

Poate că „La Decima” cucerită de Real în faţa lui Atletico chiar contează mai mult decît Cupa Mondială. Aşa susţine Iker Casillas, personajul central al superbului editorial semnat de colegul şi prietenul nostru Radu Paraschivescu. Există o explicaţie simplă pentru acest fel de a vedea lucrurile. Echipa de club este cămaşa care se pliază pe muşchii lui Superman Cristiano, Mondialul este fracul care îl stînjeneşte o dată la patru ani. Dar aici nu vorbim doar despre Ronaldo sau despre Messi. Marele fotbalist, indiferent de numele lui, merge la turneul final pentru că aşa trebuie. În virtutea inerţiei numite pompos patriotism. Aici e bine să facem ochii mari, căci noţiunile pompoase ascund de regulă ceva înfricoşător. Cum ar fi lipsa de conţinut. Sau golirea unui concept bogat în sensuri la origine.

Aşa s-a petrecut în timp cu ideea de echipă naţională. Sonda a scos atît de mult ţiţei patriotic încît punga sentimentelor s-a cam golit. Într-o lume care se căzneşte să desfiinţeze graniţele, o organizaţie planetară tot mai coruptă pledează pentru turniruri între popoare care se lasă uneori cu lovituri de departajare. Deocamdată nimeni nu are curajul de a spune răspicat că povestea cu echipa naţională nu prea mai atrage. Ca să nu zicem că fotbalul în sine pare în criză de identitate. Dar va veni şi ziua cînd va cădea broboada ipocriziei înmuiată în culorile diversităţii promovate de herr Blatter. Iar atunci se va vedea şi mai clar că gelul din părul lui Cristiano se hrăneşte mai mult cu banii Realului decît cu aceia ai naţionalei protugheze.

Finala Champions League de la Lisabona a fost salvată de prelungirile timpului regulamentar şi de prelungirile propriu-zise. În rest, am văzut un meci a cărui platitudine a fost egalată doar de inevitabila festivitate de deschidere. Care, ca aproape orice festivitate de deschidere sau de închidere a unei mari competiţii sportive, este în esenţă un omagiu adus lui Kim Ir Sen, pentru că în mai toate „coregrafiile” regăseşti din abundenţă elementele de bază ale concepţiei nord-coreene despre spectacol.

Închei această divagaţie despre momentele ceremonioase din fotbal şi olimpism cu observaţia că meciul dintre Real şi Atletico s-a constituit într-o reuşită avanpremieră a Cupei Mondiale din Brazilia. Este sfîrşit de sezon în Europa, locul în care evoluează marile vedete pe care le vom regăsi şi pe terenurile de la Rio sau Sao Paulo. Care vedete sînt obosite, uzate şi blazate după sezoane competiţionale despre care nu mai ştii cînd încep şi cînd se termină. Angajaţi cu carte de muncă şi pe bani grei la cluburile bogate ale Occidentului, fotbaliştii importanţi ai planetei sînt chemaţi acum să presteze pe drepturi intelectuale în contul naţionalelor de obîrşie. Nu întîmplător l-am tot pomenit mai înainte pe Cristiano Ronaldo. Zbaterea portughezului, invizibil în momentele de criză ale Realului, dar încununată de un penalty făcut cadou de arbitru, mi se pare rău prevestitoare pentru ideea generală de vedetă determinantă la turneul din Brazilia. Golănia de final a lui Diego Simeone, ca şi decizia hilară de a-l folosi pe Diego Costa – al cărui muşchi s-a rupt exact ca o placentă -, intră în aceeaşi categorie a semnelor rele.

Va fi un Mondial al tacticii care pune pe piedestal forţa grupului. Va fi o încleşare, nu o desfătare. Aşa cum am stabilit, va fi şi o fastuoasă festivitate de deschidere. Samba!

Comentarii (35)Adaugă comentariu

je (12 comentarii)  •  26 mai 2014, 9:52

corect… slab meci am vazut! Pacat de berile alea puse la rece cu o zi inainte si de aperitivul preparat inainte de partida 🙂

SmileBam (30 comentarii)  •  26 mai 2014, 10:07

Si de ce Cristi nu mai au fotbalistii sentimentele pentru prropria lor tara la fel de impregnate in creier?De ce?Pai uite de ce:castiga milioane de euro,acei euroi le-au sters lor sentimentele.Si asta e tendinta generala in lume.Banii,sau lipsa lor,ne fac asentimentali si goi.Da,ee o oda anti bani.Si uiteee cum a reusit omul sa distruga si cel mai bun sport inventat de el…

stereo (3 comentarii)  •  26 mai 2014, 10:08

a fost o finala de vis,cum n-am mai vazut si tu marele specialist de dai in specracol cu acest articol.de fapt mate-rialele tale sunt emanate dintr-un cap care ale unui filosov care bate campii si da ochii peste cap lasandu-ne sa credem ca tu….meditezi adnc,profund,si cand colo ce pui pe hartie sunt niste cugetari gaunoase.

barbu (31 comentarii)  •  26 mai 2014, 10:39

deocamdată, brazilia pare măturată de manifestaţii de nemulţumire a populaţiei sărăcite pentru cât costă (se fură?) pregătirile pentru mondial. cu cât mergi înspre ţpri mai înapoiate şi mai sărace, cu atât costă mai mult factura (vei soci-ul de astă iarnă). ce-i drept, oficialii FIFA nu au acţiuni la toată afacerea… dar par suspect de îngăduitori. măi, să fie…?! atunci, arbitrii ce să ma zică?

Dr. O (1 comentarii)  •  26 mai 2014, 10:44

Daca tot am ajuns (sau vom ajunge) o lume fara frontiere si fara nationalitati, daca tot vorbim despre globalizare, ce ar fi ca la „Mondial” sa fie prezenta si o selectionata a jucatorilor ale caror „nationale” nu s-au calificat la turneul final? Ganditi-va cate nume grele ar fi prezente pe teren, ce impact ar avea asupra publicului spectator…Cati nu ar da bani grei sau s-ar uita la televizor pentru a vedea un astfel de spectacol? Asta, numai daca fotbalul se mai poate numi spectacol.

dan (12 comentarii)  •  26 mai 2014, 10:51

A fost penalty. Nu l a primit cadou

suporteru’ (27 comentarii)  •  26 mai 2014, 11:29

Oricum, acel penalty nu mai conta, dar faultul a fost evident .

soriniz (1 comentarii)  •  26 mai 2014, 11:31

Meciul a fost foarte bun, fara sa fie neaparat spectaculos. Si be, a fost penalty clar. Mai studiati reluarile.

andrei30 (222 comentarii)  •  26 mai 2014, 12:16

Geambasu, jucatorul lui Atletico l-a lovit evident peste piciorul cu care conducea mingea. Ce ti s-a parut cadou acolo, ca nu inteleg. Urmareste reluarile pana sa scrii ca te faci de ras si e pacat.

ADI_PCH_DINAMO (18 comentarii)  •  26 mai 2014, 12:25

nu sunt intru totul de acord…in primul rand ala a fost penalty la Ronaldo…in al doilea rand Ronaldo a tras dupa el echipa Portugaliei in calificari…daca nu isi dorea sa joace nu tragea in calificari iar Portugalia fara el nu s-ar fi calificat, ar fi mers Suedia lui Ibra;)…faptul ca nu vom avea un spectacol in Brazilia este cauzat de faptul ca jucatorii sunt FOARTE obositi…sa nu uitam ca Real a jucat sambata iar luni (adica astazi) sau prezentat deja la loturile nationale…deci nu au avut deloc liber..probabil ca li se vor da 2-3 zile maxim sa stea cu familia in rest se vor ocupa de Cupa Mondiala…e normal ca Ronaldo Marcelor Pepe Coentrao ETC ETC sa nu mai de-a randament…si ne vom trezi iar cu echipe gen Grecia a caror jucatori sunt mult mai odihniti ca nu au jucat pana departe in cupele europene cum ajung in finala si poate o si castiga…THIS IS FOOTBALL!!

halbitru (1 comentarii)  •  26 mai 2014, 12:27

cadou, nicivorba de penalty..ronaldo cadea, cand aparatorul ,,cel atletic”, a intins varful ghetei…dar oricum, nu conta..simeone a facut un lucru mare: a alcatuit o echipa foarte buna din jucatori obisnuiti….

xolv (21 comentarii)  •  26 mai 2014, 12:32

Macar pentru spectatori, CM merita mai mult decat orice campionat sau CHL.

Kendo (45 comentarii)  •  26 mai 2014, 12:38

Pai nu sunt Mondialele plictisitoare de vreo cateva editii incoace? Mai vezi si cate un meci spectaculos, dar rar. Aia mici se apara sa ciupeasca un punct, sa nu ia gol, aia mari se menajeaza pana ajung mai departe. Iar acolo, paradoxal, sunt prea obositi ca sa mai faca spectacol.

Sincer, prefer sa ma uit la Campionatul Africii, aia joaca din avant, fara idei tactice clare sau pe care le intepreteaza cum vor ei. Dar macar e distractiv.

andrei (3 comentarii)  •  26 mai 2014, 12:44

slabut articol! asezonat abundent cu subiectivism!

molahu omar (1 comentarii)  •  26 mai 2014, 12:48

Un articol nereusit,ca sa zic asa cu indulgenta ! Iker Casillas a spus asta in contextul in care La Decima a fost asteptata de madridistas de prea multa vreme. Ca de obicei ziaristii se reped sa traga concluzii. Nationalismul este prezent acum mai mult ca oricand,lagarul UE ingrijoreaza tot mai mult,invazia celor care ne fac tara de rusine in Europa si in lume a ingrozit tarile asa zis civilizate.Nu am auzit vreodata vreun jucator sa nu isi doreasca sa castige Cupa Mondiala sau Campionatul European cu tara sa.Daca nu ma insel chiar inainte de finala de la Lisabona, Cristiano Ronaldo spune intr-un interviu ca va incerca sa duca nationala Portugaliei cat mai sus la mondial. Ar fi bine sa cumpanim inainte de a scrie ceva.

alexu (22 comentarii)  •  26 mai 2014, 13:26

Din ce a scris Geambasu aici, voi ati retinut ca nu a fost penalty la Ronaldo. ATAT :))) Jur ca ar trebui sa se faca inscrieri sa poti comenta pe blogguri, in functie de cnp si studii absolvite.
Articolul este cat se poate de adevarat si de corect. CM de cativa ani incoace sunt adevarate chinuri pentru jucatori. Fotbalul nu mai e demult un simplu sport, e o industrie colosala. Si normal ca nu le convine jucatorilor deja consacrati sa-si rupa picioarele (la propriu) pentru nationala, riscand sa nu mai prinda echipa de club unde castiga milioane
Hai sa nu fim ipocriti, odata cu explozia incredibila a salariilor, eu chiar ii inteleg pe jucatori. Oamenii nu pot „musca” mana care ii hraneste, cariera e scurta, trebuie sa lupte pentru club, nu sa stea 6 luni accidentati.

Iar cine zice ca finala a fost superba, inseamna ca uita de meciul de anul trecut. A fost cea mai anosta finala din ultimii ani, cu jucatori lesinati de ambele parti. Noroc cu DiMaria, ca ala e de pe alta planeta la ce conditie fizica are, ca altfel se termina finala mai repede si intr-un fel, nemeritat

Playmaker (3 comentarii)  •  26 mai 2014, 13:59

@ Stereo Mai bine ai lasa tu forumurile, blogurile , internetul, jignirile fata de persoane de 10 ori mai inteligente decat tine ( in speta autorul articolului) si ai pune mana pe carte ca esti paralel cu limba romana.

Problema mondialului si a multor meciuri slabe care vor exista cu siguranta este dupa cum au spus si altii epuizarea fizica si mentala cu care ajung acolo toti fotbalistii de valoare pt ca in mare parte acestia joaca la cluburi mari din Europa si vin dupa campionate extrem de tari si competitii europene obositoare fizic si psihic. Cu totii putem vedea cum deja de vreo luna doua incoace o gramada de vedete se accidenteaza intr-una, ce sa mai asteptam de la ei la mondial cand deja au dat tot ce puteau, act de prezenta.

Cristi (7 comentarii)  •  26 mai 2014, 14:12

Penalty cat casa domnule Geambasu !!!

Blatula (2 comentarii)  •  26 mai 2014, 14:39

Prea repede sunt mondialele, puteau macar sa lase pana in iulie, doua saptamani in plus de odihna contau enorm.

asda (9 comentarii)  •  26 mai 2014, 15:07

Inteleg ca te ajuta in argumentatie sa arunci ocazionale referinte la gelul lui Ronaldo sau un penalty ‘gratuit’, insa de data asta e atat de evidenta lipsa substantei in articolul tau…

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  26 mai 2014, 15:13

alexu şi Playmeker au observat că articolul nu era despre penaltyul obţinut de Ronaldo, ci despre alungarea spectacolului şi întronarea disciplinei tactice in fotbal. Mai era şi despre viitorul ideii de echipă naţională.
Putea ieşi o discuţie interesantă pe temele astea. N-a ieşit din cauza unei faze „litigioase”.

Cristian (1 comentarii)  •  26 mai 2014, 15:49

Mondialul o sa fie pt unii, o pista de lansare catre cluburile cu bugete. Intradevar pt unele „vedete”, participarea e un „musai” si nu un „vreau”. Astept transferurile de dupa Mondial.

asda (9 comentarii)  •  26 mai 2014, 17:51

Nu poti da vina pe cei ce-ti comenteaza un articol legandu-se numai de anumite aspecte de vreme ce tu insuti ai ‘plantat’ acele referinte malitioase pentru mai mult senzationalism si picanterie.

In acelasi timp, nu poti selecta doar comentariile ce te ajuta in discurs si demers si ce aleg sa ignore referintele malitioase si insinuarile penibile.

Poate pe viitor o sa incerci sa atenuezi anumite nuante pentru a evita posibilele interpretari colaterale. Pana atunci, fie ca iti place sau nu, cititorii au sanctionat stilul asta de cvasi-cancan (‘gelul lui Ronaldo’) si au ales sa ignore substanta articolului tau.

E frumos cand ne jucam cu cuvintele, aruncam idei si lansam dezbateri, dar hai sa nu ne lamentam cand suntem taxati pentru acelasi lucru pe buna dreptate.

Toate cele bune!

alex (7 comentarii)  •  26 mai 2014, 18:06

Va fi un mondial frumos. Nimic nu se ompara cu spectacolul de la un CM. Veti vedea. Acolo se remarca marii jucatori. In turnee finale.

paul.o (19 comentarii)  •  26 mai 2014, 20:06

Domnule Giambasu,
am o parere contra si una pro ; sa incep cu cea contra :
a compara festivitatile de deschidere/inchidere de la J.O. sau CM cu spectacole din Coreea de Nord mi se pare o abordare in zeflemea legata de eforturile depuse de fiecare organizator spre a prezenta idea proprie despre istoria si idealurile natiei ; este simplu sa ne manifestam scarba pentru anii ’80 cand eram dusi cu forta pe stadioane- cu entuziasmul unor oameni care sunt convinsi ca realizeaza un spectacol ; ati vazut spectacolele realizate la Barcelona sau in 2012 la Londra ? Danny Boyle este considerat de catre toti specialistii unul din cei mai mari regizori in viata ( a luat si Oscarul printre altele).Spectacolul realizat de el este considerat si azi unul din cele mai mari festivaluri -ever.
Legat de idea de scadere a patriotismului la echipa nationala sunt total de acord : internationalizarea duce la pierderea patriotismului ; in orice tara ai trai, esti inconjurat de poporul respectiv, de media , nu te poti izola intr-o enclava . Daca ai si copii care merg la scoala si cresc in cultura tarii respective …Incepe o alienare lenta pe care au trait-o multi emigranti. Vrei sa vii la Steaua cu 300.000 euro, sa fii la tine acasa ? sau preferi sa ramai in vest pe 1 milion insa fara manele ?
e bine ca fiecare roman poate sa aleaga .

seba (157 comentarii)  •  26 mai 2014, 21:23

e normal ca fotbalistii sa joace mai bine la club decat la nationala, nu-i vorba doar de bani si de fite. la club joaca un sezon, la nationala din joi in pasti. bineinteles ca la nationala nu se leaga combinatiile si jocul ca la club. si, cum zici si tu, vin dupa un sezon greu, obositor, de uzura.

nu cred ca se astepta cineva sa fie un meci spectaculos. au jucat doua echipe apropiate valoric, care se cunosc foarte bine intr-un meci cu miza foarte mare. asta stiu mai bine colegii tai de la „mergeti pe mana noastra”, care scriu ponturi pentru pariuri. ne-au sfatuit sa pariem pe un egal. banuiesc ca s-au referit la 0-0 sau 1-1, nu la 3-3.

iar cristiano, parca tot nu s-a maturizat complet. cum sa fii ditamai fotbalistul, cel mai bun din lume, si sa cazi la cea mai mica atingere? daca era unul slab, care nu e in stare sa marcheze altfel, mai intelegeam.

nicolae (1 comentarii)  •  27 mai 2014, 7:33

Apa batuta in piua, stimabile!

dc (11 comentarii)  •  27 mai 2014, 8:33

nu am mai citit un articol corect despre ceva de ani de zile

nu conteaza (2 comentarii)  •  27 mai 2014, 10:11

E greu, cand ai tai termina pe 7 !
Si cetatenii din oras castiga titlul !

Octavian Stăncioiu (10 comentarii)  •  27 mai 2014, 12:24

Când, și dacă, naționalele vor dispărea, pentru mine fotbalul nu va mai exista.

Horia Sima (1 comentarii)  •  27 mai 2014, 15:57

Numai un roman ignorant putea sa scrie un articol atat de departe de realitate. A generaliza la nivel mondial lipsa de patriotism tipic romaneasca este pur si simplu naivitate … sa nu o numesc prostie. NHL a incercat sa blocheze jucatorii sa mearga la olimpiada….toti jucatorii au sarit ca arsi impotriva initiativei. NBA acelasi lucru. Ar trebui sa vezi un antrenament al nationalei Germaniei sau orice alta echipa nationala de top sa vezi cum toti muncesc sa obtina un loc in echipa….ai incercat sa fii special dar se vede ca nu ai practicat nici un sport de performanta si nu intelegi fenomenul.

Adi (56 comentarii)  •  27 mai 2014, 20:36

Competitiile intertari sunt doar alt gen de competitii. Fotbalistul e liber sa participe sau nu. Dar cine vrea sa castige notorietate si contracte mai bune, se duce si la echipa nationala, fiindca tocmai importanta competitiei ii permite sa isi creasca rapid cota daca joaca bine. Chiar si daca ar dispare toate granitele si Pamantul ar fi ca o singura tara, tot ar exista competitii intre selectionate interregionale.

Ush (13 comentarii)  •  27 mai 2014, 21:12

Meciurile inter tari (si implicit corolarele lor, Mondialul sau Continentalele) nu vor dispare datorita publicului si nu atitudinii jucatorilor. Chiar daca ati observat in mod corect ca un jucator ca Ronaldo C se simte in apele lui la club si nu la nationala, exista in public o sete de meciuri in care sunt implicate tarile lor, ancestrala probabil. Si de aceea ele nu vor dispare prea curand. Ati omis publicul din ecuatie (si implicit marketingul si economicul)

splendini (52 comentarii)  •  28 mai 2014, 5:02

In general finalele sint putin spectaculoase. Iar impresia ca Mondialul va fi tacticizat si inclestat poate fi data si de suprasaturatia de dupa cantitatile abundente de fotbal. Parca nu mai intra. Prea multe meciuri. Si de calitate sa fie, si emotia tot dispare inevitabil. Devine mai mult o obisnuinta: hai sa ne uitam ca e finala CL, sau ca e Campionatul Mondial. Mai bine iesi si faci tu o miutza cu baietii, macar castigi ceva.

vasco (267 comentarii)  •  28 mai 2014, 11:44

Articol foarte bun,la obiect(subiect),multi comentaci cu IQ minimal.
Sper totusi ca macar meciurile decisive din grupe si cele din fazel eliminatorii sa fie mai dinamice,mai „pe bune”.Desi parca mi-as dori ca sa cistige Argentina,cred ca totusi o va face Germania.Asta daca nu e stabilt deja altcumva….

Comentează