De ce Moggi?
Faimosul personaj al fotbalului italian ne-a făcut o vizită ale cărei semnificaţii merită aprofundate
Ştirea că mafiotul Luciano Moggi a venit în România să cineze în Herăstrău cu fotbaliotul Cristi Tănase a trecut aproape neobservată. Deşi personajele implicate în […]
Faimosul personaj al fotbalului italian ne-a făcut o vizită ale cărei semnificaţii merită aprofundate
Ştirea că mafiotul Luciano Moggi a venit în România să cineze în Herăstrău cu fotbaliotul Cristi Tănase a trecut aproape neobservată. Deşi personajele implicate în selectul meniu merită toată atenţia, iar o stenogramă a dialogului dintre celebrul impresar peninsular şi faimosul Dodel ar fi fost un document inestimabil pentru istoria fotbalului şi a literaturii. Pentru reîmprospătarea memoriei, Luciano Moggi este figura centrală şi pe deplin supravieţuitoare a celui mai mare scandal de corupţie din fotbalul italian. Calciopoli, 2006. Retrogradarea lui Juve, depunctarea drastică a Milanului şi a lui Lazio. Interceptări, mărturii tulburătoare despre felul în care Moggi, şeful lui Juve pe atunci, dirija Il Calcio. Zeci de mii de pagini puse în dosare acuzatoare. Curăţenie generală la nivelul arbitrilor. Şi o însănătoşire grabnică a pacientului. Italia, campioană mondială în 2006. Nu putea fi o simplă coincidenţă, cum au susţinut adversarii squadra azzurra.
De partea cealaltă a mesei, un om nevinovat. Cristi Tănase, dovada vie că în fotbal poţi păcăli o lume întreagă dacă ştii să faci un stop şi o preluare. Iată de ce întîlnirea dintre „Lucky Luciano” şi jucătorul Stelei este premisa unei farse de proporţii, lovitura ultimă pe care fotbalul românesc o mai poate da fotbalului italian. Transferul lui Dodel în Serie A ar însemna că bătrînul Moggi nu şi-a pierdut nici antrenamentul, nici influenţa. Sau este doar un exerciţiu de recompunere a vizibilităţii? Condamnat iniţial la 5 ani şi jumătate de închisoare, Moggi a reuşit la apel să îşi reducă pedeapsa la mai puţin de jumătate. Spre deosebire de amicii săi încarceraţi care pe la Poarta Albă, care pe la Jilava, don Luciano nu a executat nici o zi de temniţă. Lucru care poate oferi o imagine mai bună despre sistemul judecătoresc din România. Sau, conform versiunii condamnaţilor, încă un semn despre abuzurile aceluiaşi sistem. Totul depinde de ce parte a gratiilor de afli.
Spălat de cel mai bun detergent din univers – trecerea timpului – Moggi a transmis un mesaj prin scurta lui vizită în România. În primul rînd, de solidaritate către fraţii Becali, a căror afacere o controlează prin fiul Andrea şi Pietro Chiodi, cel care a rămas cu portofoliul jucătorilor impresariaţi de „fraţi”. Un semn de ataşament către toţi cei care au de suferit în relaţia cu organele „represive” ale Statului. Fisc, Parchet, Magistratură, Sistem Penitenciar. Mai ecumenic decît Papa Francisc, Moggi s-a aşezat la masă şi cu concurenţa. Cu soţia lui Laurenţiu Reghecampf, deţinătoarea trezoreriei steliste. Aşa stînd lucrurile, întîlnirea cu Adi Mutu a depăşit sfera afacerilor, fiind doar sentimentală. Au şters praful de pe amintiri.
Atunci cînd a fost condamnat, Luciano Moggi rostea celebra propoziţie: „La mia anima estata ucisa”. Ca orice mafiot veritabil, avea lacrimi în ochi şi un cont solid în bancă. Şi o familie model. După aproape 10 ani de suferinţe, Moggi pare mai sănătos ca niciodată. Cu poftă de mîncare şi sensibil la suferinţele semenilor din România. Buni familişti şi ei, cu conturi solide în bănci. Pe bănci stau proştii care strigă „Hai Steaua!” sau „Hai Dinamo!”.
UPDATE Mi s-a atras atentia intr-un comentariu de pe blog ca Luciano Moggi a participat de asemenea la meciul Dinamo-Sageata, unde a vizionat spectaculoasa intilnire alaturi de Constantin Anghelache. Fac cuvenita precizare, ca sa pricepem ca banii sint transpartinici. Iar tovarasii sint niste domni cind vor ei.