Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

La grande vomitezza

Măţel, Alibec şi Budescu sînt autorii unei producţii greţoase care circulă pe Youtube. În mintea lor, asta a fost o glumă

Românul s-a născut poet, iar mai nou, cineast. Fotbalistul român nu se putea abate tocmai el de la chemarea […]

marți, 18 martie 2014, 9:03

Măţel, Alibec şi Budescu sînt autorii unei producţii greţoase care circulă pe Youtube. În mintea lor, asta a fost o glumă

Românul s-a născut poet, iar mai nou, cineast. Fotbalistul român nu se putea abate tocmai el de la chemarea străbunilor. După Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu ori Călin Netzer, alte trei nume bat la porţile gloriei şi ale marilor festivaluri. Cannes, Berlin, Veneţia. La fel ca mai consacraţii lor colegi de breaslă, Constantin Budescu, Alexandru Măţel şi Denis Alibec (toţi fotbalişti ai Astrei) merg pe filonul realist-minimalist, atît de prizat în lumea criticilor celei de-a 7-a arte. Buget mic, interpretare modernă, adică fără exces de gesturi, prim-planuri alternate cu gros-planuri într-o alchimie savantă. Imagine căutat statică, sugerînd atmosfera apăsătoare, în ciuda aparenţelor, care trimit la o comedie de situaţie. Măţel (soţul înşelat) îl pălmuieşte (în glumă) pe Alibec (soţia adulterină). Apoi, îi trage un picior în fund (tot în glumă). Budescu comentează imaginile, înlăturînd bănuiala că asistăm la un film mut.

Foarte pe scurt, foarte scurtmetrajul realizat de Budescu, Măţel şi Alibec parodiază un clasic al filmuleţelor de pe You Tube, în care un tînăr îşi bate şi îşi înjură iubita, pe care o bănuieşte că l-a înşelat cu un băiat numit Andone. Nu este vorba despre antrenorul Ioan Andone, dar probabil că numele amantului a constituit declicul creator pentru cei trei fotbalişti. Care au înţeles imediat mesajul. Forţa poveştii. Ce dovadă mai mare de bărbăţie din partea unui tînăr decît să-şi ia la palme şi la pumni iubita? Iar mai apoi s-o facă şi albie de porci, eventual în faţa prietenilor constituiţi într-un tribunal ad-hoc al bunelor moravuri.

Vi se pare că povestim despre o generaţie care s-a despărţit definitiv de sfînta regulă a celor 7 ani de acasă? Greşiţi, stimaţi cinefili şi dragi cinefile purtătoare de vînătăi sub ochii migdalaţi! Cultura bătăii date nevestei este ancestrală, tradiţia violenţei familiale este o moştenire milenară. Ca stupăritul şi olăritul. Iată de ce opera de debut a lui Budescu, Măţel şi Alibec trebuie urmărită cu atenţie. Şi nu combătută prin cronici anacronice.

Mai interesant mi se pare că filmul nu a venit pe un teren viran. Înaintea jucătorilor Astrei au fost componenţii lotului de juniori Under 16 al României, care au turnat cap coadă, fără nici o dublă, o peliculă în care îşi băteau joc de o pasageră a avionului cu care călătoreau şi ei spre casă după un meci în care bineînţeles că se făcuseră de rîs.

Închei fără vreo concluzie, dar cu rugămintea de a nu rata filmul. Veţi înţelege mult şi despre felul în care joacă ei fotbal. Nu în ultimul rînd, trebuie adăugat că Astra îi trecuse deja pe cei trei creatori pe o listă neagră din cauza altor vitejii recente. Ceea ce poate fi o lipsă de sensibilitate artistică, dar şi dovada că timpul golanilor simpatici şi talentaţi e pe sfîrşite.

PS Constantin Budescu practică fără complexe şi arta oratoriei. Din păcate, atacantul se iroseşte în reţele GSM. Unde sună ziariştii de pe cartele prepay ca să le ureze cele bune într-un pur limbaj academic. Cu fotbalul e mai greu. Că nu poţi nici să-l ameninţi, nici să-l înjuri, măi Constantine!

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Rod1on (1 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:23

Excelent articol , felicitari , din pacate asemenea manifestari rar mai sunt privite ca derapaje , ele sunt deja normalitatea zilelor noastre , exemplul de urmat pentru tinerii care se apuca de fotbal si nu numai .
Apropo cine da intr-o fata nu poate fi numit barbat pentru ca ii lipseste o calitate fundamentala : DEMNITATEA .

utraian (32 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:26

Dupa meciul cu Petrolul, in care stim de ce nu a jucat, Budescu declara ca visul lui este „sa faca pasul sa joace si el afara”.
„N-am discutat inca cu patronul, el e ocupat sa vorbeasca despre mine in presa”..pac …un mic bobarnac si patronului
Cat ar rezista in strainatate cu asemenea atitudine?
Ce s-ar intampla daca ar avea evolutii sterse (treaba foarte probabila) si suporterii il vor apostrofa?
Ii va injura si pe ei?

Sau ce s-ar intampla daca ar face si ar posta astfel de „filmulete”?

Una peste alta , nu cred ca Budescu va prinde vreodata un transfer BUN afara. Echipele serioase verifica bine inainte de a transfera pe cineva.
Nici nu este un super-talent sa i se ierte orice…

Poate totusi se mai calmeaza si se pune pe treaba, altfel o sa prinda contract afara doar la echipe din Bulgaria sau Albania.

axel (48 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:32

Daca sunt perfect de acord cu tine, in acest moment te pot acuza de puritanism.

Vorbim de niste fotbalisti care se distreaza. Nu este o discutie despre conditia femeii in societeate, altfel ar trebui sa incepem din cu totul alta parte decat s-ar putea gandi multi (nu de la salarii, ci de la educatie).

Si reactia clubului e elocventa, vor fi dati afara cei ce erau dati afara oricum.

Traim intr-o tara ciudata, pe alocuri halucinanta, in care simtul masurii s-a pierdut de mult.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:33

O sa va ignor rugamintea, imi cer scuze. Pur si simplu nu ma intereseaza productia celor trei. Mi-o imaginez si mi-e destul. Ma tem ca realitatea sa nu fie inca mai detestabila.
Subiectul e mult mai amplu si n-are legatura cu sportul decat prin aceea ca eroii povestii sunt trei fotbalisti. N-are legatura nici cu un patriarhat vetust in care capul familiei impune o morala invechita cu pumnul, cum am fi tentati sa credem. Nu! Tine de o violenta noua, (re)descoperita odata cu accesul nelimitat la „modele” de violenta extrema. Este impunerea legii celui mai tare asupra celui mai slab. Legea junglei. In societatea patriarhala in care barbatul isi batea femeia el oricum mergea la munca si aducea bani in casa pentru cresterea copilului. Nu sar in apararea modelului, Doamne fereste, vreau sa subliniez diferenta. Ceea ce se intampla acum e cu totul altceva.

aldy (4 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:39

Am ramas siderat cand am vazut aseara acest filmulet.Nu stiam ca mancatul de sarmale „retardeaza„ gurmandul respectiv.Budescu merita premiul de prostul lunii.Daca asa au ajuns fotbalisti de liga 1 sa se distreze inseamna ca in curand se vor urina pe minge in vreun meci oficial motivand ca au facut o gluma.

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:42

Nici femeie nu-i sta bine lui Alibaba. Bine ca n-au batjocorit o fata si batut un politist, asa cum fac in mod obisnuit sportivii de la Steaua. Fara explicatiile jurnalistilor, „te-ai facut cu Andone“, nici nu se intelegea de ce a cazut Alibaba in dizgratie. Cam multe neologisme pentru 30 secunde de obiceiuri ala locului.

Din contra, consider filmul un material didactic pretios, chiar pentru Nea Burleanu. Se observa grija parinteasca a instalatorilor si barbugiilor pentru elevii lor. In timp ce ei sint la baut si taclale elevate cu pipite, ellevii lor se ingrasa ca porcii in cantonament prin holurile hotelurilor. Nu era mai bine sa-i lase la femei, doar asa ca pregatire fizica, caci savantii sovietici au ajuns la concluzia ca femeile intaresc inima.

Pe aceasta cale il rog pe Mutu sa mearga miine la diverse comisii si sa declare ce se intimla in unele cantonamente, incepind cu turneul elvetian, pina la sedintele tactice stimulatoare inaintea meciurilor. Desi dupa mecla nevinovata a lui Budescu, nu cred ca stie populatia Ungariei.

Steaua-1986-forever (24 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:46

Nu e nevoie sa vezi filmuletul cu budescu, e suficient sa ii vezi mutra de tractorist. Si apoi o sa intelegi de ce nu o sa fie niciodata fotbalist. Sigur, aceeasi situatie este si la „patronul” lui. De ce o sa ramana toata viata „miliardar de carton” dar cu apucaturi grobiene.

ardei (1 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:48

Cred ca va legati prea mult de lucruri neesentiale. Lucruri nelegate de fotbal. Daca voiai sa faci educatie cu Budescu trebuia sa incepi de cand era copil, nu acum. Filmuletul este pur treaba lor. A fost umflat de presa PRO STEAUA, mai ales intr-un moment in care mai exista o lupta pt titlu.
O zi buna

Paolodicanio (4 comentarii)  •  18 martie 2014, 10:53

La ce fata are Budescu, la ce sa te astepti ? Sunt o gramada de semi analfabeti in fotbal si voi le puneti si microfoanele in bot ! Pe Messi prefer sa il vad vorbind cu picioarele. Nu imi fac iluzii ca acelasi Messi, vorbind, ar spune ceva foarte inteligent. Dar la el apreciez calitatea de fotbalist. Taranii astia din divizia A sunt exact la aceeasi dimensiune cu presa sportiva din tara.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  18 martie 2014, 11:16

ardei
Filmuletul putea sa fie treaba lor daca nu era postat pe you tube. Si nici asa. Daca te tavalesti in noroi, ca purcelusul, la tine acasa, nu poti pretinde ca esti in regula si curat cind iesi in lume.
Iar asta cu presa pro Steaua care a inventat cazul mi se pare o aiureala demna de filmuletul celor trei crai de curtea noua.
O zi mai lucida!

aldy (4 comentarii)  •  18 martie 2014, 11:16

Foarte tare titlul comentariului dumneavoastra La grande Vomitezza .Pentru cine nu stie anul asta cel mai bun film strain la Oscar a fost fimul italian La Grande Belleza.
Dupa ce vezi o asemenea capodopera a artei cinematografice chiar ca iti vine sa vomiti cand vezi ce au putut sa faca 3 fotbalisti de top cum se cred ei

DanielB (25 comentarii)  •  18 martie 2014, 12:01

Media generala a caracterului fotbalistului roman post-decembrist (daca pot sa ma exprim asa) este aceea de „jagardel”. Atunci, ce sa ne mai miram de asemenea cazuri care se incadreaza in medie…

george (1 comentarii)  •  18 martie 2014, 12:19

Excelent articolul, domnule Geambasu, am ras bine de tot.

Danutz (10 comentarii)  •  18 martie 2014, 12:36

Cam asta se intampla cand puterea (si aici ma refer la bani si/sau tehnologie) ajunge in mana unor oameni pregatiti temeinic pe maidan, avand capricii de vedete si pretentii de idoli. Eu unu nu ii suspectez de inteligenta, atat timp cat au facut public aceasta distractie a lor. Probabil au crezut ca e un maxim al manifestarii lor pe plan cultural si au vrut sa o imparta cu mapamondul (si asta nu e un impresar!!). Educatia pe ritm de manea si cu matematica bazata pe economiile personale aduce in evidenta critici de arta care stapanesc tehnici neconventionale in exprimare.

Bubucul (52 comentarii)  •  18 martie 2014, 13:13

Imi place articolul. Din pacate astea chiar sunt lucruri esentiale. Pana la urma, dupa cum spune o vorba veche, nu-i de ras, ci-i de plans. Sa ajungi sa te veselesti din/cu asa ceva tradeaza probleme mult mai grave. Va fi mai interesant mai tarziu, cand specimenele vor iesi din viata sportiva si vor pretinde, in baza trecutului lor fotbalistic, sa fie iertati sau chiar gratiati. Asta ii valabil, parerea mea, indiferent de echipa pentru care a jucat respectivul. Daca au impresia ca talentul la fotbal ii scuteste de faptul de a avea bun simt si un caracter integru se insala amarnic.

ionnis (81 comentarii)  •  18 martie 2014, 13:20

mie imi place :)) Daca vrei sa pleci de la echipa si nu te lasa patronul torni un filmulet de genul. Asteptam o procuctie dinamovista cu rotariu si cioinac, iar matei regizor :))

notandone (1 comentarii)  •  18 martie 2014, 13:28

Iesi acas’!

ionnis (81 comentarii)  •  18 martie 2014, 13:29

domnu geambasu va rog sa postati si filmul original ca sa putem judeca mai bine parodia :))

https://www.youtube.com/watch?v=JIE_gGMyItc

lord belial (189 comentarii)  •  18 martie 2014, 14:51

unul din rarele articole de-ale lui geambasu care mi-au placut
am ris, a fost rau cu ei, dar o merita coclesii

xolv (21 comentarii)  •  18 martie 2014, 15:13

probabil adulterul e la loc de cinste in schimb

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  18 martie 2014, 15:31

# 18 ionnis

merci, nu cunosteam capodopera. Acum Adi Sarbu trebuie sa-l angajeze pe Domnul Budescu ca e tare.ro, dar si Niciolae trebuie sa demonsteze ca Alibaba s-a facut cu unul numit Andone. Caci Domnul Budescu a vrut doar sa sa arate ca nu cunoaste nici un alt motiv pentru care instalatorii l-au trecut pe Alibaba pe lista neagra. Comunist nu pare.

# 7 Steaua-1986-forever

dupa vizionarea capodoperei originale, cred ca Budescu a luat o mecla de Oscar, mai ceva ca originalul.
Dar cu tine as vorbi serios ca parca esti eu. E talente. Si Alibaba si Budescu. Poate si tinerii sub 16 din avion e talente. Au fost singuri in avion ? Ai vazut si tu antrenamente ale barbugiilor cu tras la poarta si suturi in cur. A vazut toata lumea. Acum avem material didactic. Barbugii cred ca un antrenament cu voie buna urmat de sedinta de educatie despre populatia Ungariei ajunge. Apoi lotul e lasat pe holurile hotelului. Nici 10% din timpul liber nu e organizat. Steleeea nici nu stie nimic, ca el pleaca la baut si la muiere. Stanciu si Iancu au avut noroc ca au fot primiti acasa. Altii se rateaza. Sint fotbalisti nu carturari. Trebuie sa avem grije macar de talente.

Cercetatorul Drimiter Teatronow de la Uni Moscova atragea atentia asupra vinei pe care o avem noi in astfel de cazuri. El a calculat ca vina noastra este de 68, 27 %!

Asa ca, date stiintifice, sa ne intrebam ce-am facut noi ca sa preintimpinam excluderea din lot a talentelor ?

vasco (267 comentarii)  •  18 martie 2014, 17:03

Ce sa zic!Mare dezbatere mare!Niste retardati pun mizerii pe you tube si intreaga natiune se inflameaza!Nici nu as fi stiut de ei daca nu-mi spuneati.Pe you tube caut cu totul altceva,de exemplu Porcupine tree,Cesaria Evora,Philippe Jarousky,Cecilia Bartolli,Led Zeppelin….s.a.m.d.La Budescu et.co. se uita admiratorii lui MM,ai lui Jiji si ai marelui Gica Popescu…de-alde Dorel ,Dodel…Mai sunt multe mizerii pe You tube,hai sa le analizam pe toate,eventual sa infiintam o cenzura .Sunt multe alte lucruri de facut,ziua e scurta.

Mihai de Mihai (24 comentarii)  •  18 martie 2014, 19:20

Cristian, cum i-ati crescut, asa ii aveti. Nu este numai vina familiei sau a scolii. Ei au fost crescuti si de presa.
Peste tot, inclusiv, sau mai ales la gsp, este plin de titluri gen:
„Ce buna e aia a lui cutare”, „A cazut si i s-a vazut tot”, „Si-a furat-o de la fostul”, „Cutare a aparut cu o bunaciune”. O abundenta de „stiri” in care femeia este tratata ca un bun de consum. Obiect sexual.
Stiu ca multe sunt link-uri catre alte site-uri, dar atunci cand pagina host e a voastra, deveniti partial vinovati pentru promovarea acestei imagini.
Sper ca esti de acord. Daca nu, e de rau…

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  19 martie 2014, 9:33

Romanul s a nascut prost din start …niciun alt popor nu ne sufera …

Andrei (222 comentarii)  •  19 martie 2014, 17:42

Geambasu ca de obicei posteaza numai comentariile care-i convin. Libertatea de opinie e clar deviza lui principala.

behehe (2 comentarii)  •  19 martie 2014, 20:27

@steaua 1986

ai perfecta dreptate amice. mai mare dragul sa te uiti la fetzele de intelectuali fini ale lui becali si meme, tipice pentru stelistii din toata tara. astia sunt, cu astia va mandriti.

vasco (267 comentarii)  •  20 martie 2014, 15:17

Cind Budescu si prietenii fac un filmulet te apuca „vomitezza”doar daca te uiti la filmuletul respectiv,dar parca in cazul lui Hagi si prietenii lui,n-ai incotro,vrei nu vrei il auzi spunind tot felul de timpenii in apararea acelor prieteni.Ati auzit-o pe ultima?”Cum sa faca revolutie?Noi am adus cele mai mari performante din istorie?”
Oamenii acestia,asazisa generatie de aur,s-au imbolnavit de tot,au impresia ca li se cuvine totul ,inclusiv clementa justitiei,orice ar face si orice nu sunt in stare sa faca…Li se cuvine sa primeasca hoteluri de la popor,sa fie selectioneri,sefi la FRF,la LPF,nu se mai poate fara Popescu ,Hagi,Chivu…iar cind i-i cauti un pic,sun slabi manageri,in afacerile proprii,sunt slabi antrenori,ba chiar sunt infractori,iar cind li se spun toate astea in fata.se supara pe natiune,pe Romania cea „nerecunoscatoare”..Toate acestea sunt posibile doar intr-un sistem social,politic si judiciar ca la noi;intr-o tara normala,cum ar fi Germania s-ar acoperi de ridicol cu asemenea declaratii si ar fi fost condamnati mai de demult si nu dupa atitea termene,aminari obtinute prin prietenii suspusi.Si circul nu se va termina,cei care,printro ciudatenie greu de inteles,au fost pina la urma condamnati,vor face in continuare circ si presiuni,dar oricum mai sunt multi corupti si puscariabili in libertate,asa ca…”la vomitezza”produsa de filmuletul fotbalistilor e apa de ploaie.

Comentează