Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Fetiţo, cum îţi permiţi?

Încă o finală, încă o victorie pentru Simona Halep. Şi aceleaşi priviri de regine rănite ale adversarelor înşirate pe traseu.

Victorie. Sau, pentru cei mai emotivi, victorieee! Simona Halep o bate pe Angelique Kerber în finala turneului de la Doha. […]

luni, 17 februarie 2014, 1:48

Încă o finală, încă o victorie pentru Simona Halep. Şi aceleaşi priviri de regine rănite ale adversarelor înşirate pe traseu.

Victorie. Sau, pentru cei mai emotivi, victorieee! Simona Halep o bate pe Angelique Kerber în finala turneului de la Doha. O bate, nu o învinge, după felul în care a arătat partida. Sau, tot pentru cei mai emotivi, Simona obţine o superbă victorie pentru sportul românesc. Care sport, instituţional vorbind, nu are nici un merit pentru acest succes. De la vlădică la opincă. De la Ilie Năstase, pînă la ultimul compatriot prezent în tribunele arenei cu steaguri şi trîmbiţe tricolore. Ba poate că ei au.

Se termină partida, Simona se bucură scurt, îşi face cruce şi aleargă spre fileu să îşi salute adversara. Angelique îi întinde mîna cu aerul că face o concesie unui subaltern. Un uşor rictus se desenează pe buzele trupeşei nemţoaice. Nimic nou. Acelaşi gest forţat îl văzusem cu o zi mai devreme la poloneza Radwanska. O strîngere scurtă de mînă, urmată de o privire acră, la fel ca gustul strepezit al înfrîngerii. La fel procedase Na Li, atunci cînd necunoscuta din România cîştigase meciul cu viitoarea campioană a Grand Slam-ului de la Melbourne. Simpatica şi inteligenta chinezoaică se metamorfoza brusc şi îşi privea şi ea cu aer superior învingătoarea. Ca de la stăpîn la slugă. Cum ţi-ai permis? Chiar nu îţi cunoşti lungul nasului, drăguţo?

Se pare că nu. Şi pînă cînd toate aceste domnişoare simandicoase nu vor pricepe că au în Halep o adversară pe măsură, românca va mai pleca în cursă cu un avantaj. În afara jocului consistent, agresiv şi exact. Puţine lucruri sînt mai periculoase în sport decît subestimarea adversarului. Decît plasarea lui pe o poziţie subalternă. Adevăr vechi de cînd lumea, dar neprizat în lumea exclusivistă a tenisului. Unde mai pui că aici vorbim despre femei, delicate şi afurisite în dozaje numai de ele ştiute.

Nu este departe ziua în care Simona Halep va fi tratată cu respectul cuvenit egalului în rang. Şi cu teama aferentă. Din acel moment va începe greul. Sau şi mai greul. Atunci cînd adversarele îi vor studia jocul. Punctele forte şi slăbiciunile. Cum ar fi serviciul al doilea, încă necopt. Deşi, în finala cu Kerber, Simona a reuşit un procentaj excelent chiar şi cu acest al doilea serviciu. Schimbînd locul în care trimitea mingea. Traiectoria şi electul.

Astea sînt lucruri care se deprind în ore nesfîrşite de antrenament, dar pe care trebuie să le şi simţi acolo, pe teren. Simona are această calitate. Procesează cu viteză problemele pe care le creează adversara. Se adaptează din mers planului tactic al celei de dincolo de fileu. Găseşte răspunsuri adecvate.

Totuşi, peste fluvii de superlative care o vor înconjura în perioada următoare, ceva nu se va schimba. Halep joacă un tenis solid, fizic, agresiv. Şi practică o modestie de cea mai bună calitate. Din clipa în care  a cîştigat şi ultima minge a meciului, se înţelege.

PS Printre postările indignate la editorialul „Sacrificiu în sanctuar”, cineva mi-a atras atenţia că Simona este stelistă şi că are strălucirea învingătorului în priviri specifică doar purtătorilor culorilor roş-albastre. Ţinînd cont şi de reacţiile succesive măreţei victorii a reghecampfiştilor împotriva Chiajnei nu ştiu dacă e cazul să zîmbim sau să ne încruntăm.

Comentarii (77)Adaugă comentariu

pakal (4 comentarii)  •  18 februarie 2014, 2:21

Tenisul, ca si alte sporturi, e o competitie, o lupta care pe care pt. bani si faima, practicata inainte de toate de oameni, ceea ce presupune orgolii, invidie, rautate printre altele. Nimic deosebit, doar natura umana goala. Adu-ti aminte de episodul Nadal din finala de la Melbourne de anul asta. Deci, despre ce vorbim? Sunt convins ca si Radwanska si Kerber ar fi strans-o de gat la propriu, imediat dupa meci, pe Simona. In concluzie, sa nu fim patetici si sa nu facem din jucatoarea noastra o zana alba si pura intrata fara stirea ei intr-un purgatoriu populat cu adversare care sigur vor sfarsi in iad.
Vorbind de rautate, uite-te la tine, de exemplu, cu aceste PS absolut neinspirat. Chiar nu-i vad rostul, in afara de a-ti satisface propria vanitate. Si nu tin cu Steaua.

Eu (4 comentarii)  •  18 februarie 2014, 6:42

Bun articol insa nu pot fi de acord cu partea legata de lipsa de merit a lui Nastase. Inteleg ce ai vrut sa spui (prin prisma declaratiilor recente putin malitioase ale lui Nastase la adresa Simonei) … INSA … Nastase are si va avea un merit enorm in formarea oricarui tenisman roman: multi au inceput sa practice tenisul vazandu-l pe Nastase sau si-au trimis copii la acest sport amintindu-si de performantele lui. In plus, orice tenisman roman ajuns acolo sus isi doreste sa atinga macar (daca nu sa si depaseasca) performantele lui Ilie. Ai fost un pic nedrept aici.

Bica Vasile (2 comentarii)  •  18 februarie 2014, 6:52

I-am vazut pe marii nostril tenismani jucamd ,am vazut si fetele noastre cu multi ani in urma….Acum o urmaresc cu mare drag si speranta de mai bine pe Simona dorindu=I din toata inima success la marile porti ce urmeaza SUCCES SIMONA !!!!!!!!!!!!!! am plans de bucurie la succesele TALE….

ciupi (376 comentarii)  •  18 februarie 2014, 7:24

raman la parerea ca asistam la reincarnarea „stefilicai”. cat despre celalalt aspect, al incruntarii de la strangerea de mana „de dupa”, exista femeie care sa iubeasca infrangerea? exista femeie care sa nu invidieze o alta femeie – chiar daca o face numai fiindca „cealalta” are buze mai groase?!

citizen cc (15 comentarii)  •  18 februarie 2014, 7:57

Asa se comporta nemtii de obicei , si cand iti dau cardul de la camera de hotel au un rictus de parca le pute ca esti acolo …Bine ca romanca noastra a castigat , sper sa ajunga nr 1 mondial si atunci adversarele o vor privi cu respect maxim …

Emy (10 comentarii)  •  18 februarie 2014, 8:34

Simona Halep este o stea in devenire, nu o stelista. Ati fi putut sa renuntati la comparatia cu rosu si albastru. In tara aceasta multa lume nu agreaza aceasta combinatie de culori. Nu-i creati Simonei atmosfera neconforma. Astept sa castige un Roland Garon ca Virginia Ruzici. Sa-i ajute Dumnezeu !

stiinta82 (4 comentarii)  •  18 februarie 2014, 8:37

Yo, miss Williams, are u ok up there? I wouldn’t be if I were you. ‘Cause I got a chick out there who’s gonna teach your black ass some TENNIS!

max (10 comentarii)  •  18 februarie 2014, 8:54

Mi se pare cam deplasat sa interpretezi gesturile adversarelor Simonei drept arogante, afurisite, simandicoase si alte epitete de genul asta. Nimeni nu se bucura cind pierde un meci important, e normal ca zimbetele sa fie usor fortate, dar sa te crezi Cal Lightman si sa ai pretentia ca stii tu mai bine ce aveau fetele de fapt in cap denota un pic de frustrare tipic romaneasca.

mrnb (5 comentarii)  •  18 februarie 2014, 10:11

dupa multa vreme un articol adevarat sub semnatura ta, cu precadere observatiile „de jurnalist de stil vechi” referitoare la reactia la infrangere a adversarelor mai bine cotate ale Simonei! Asadar felicitari de data asta si totodata FELICITARI domnului @John BARTON!
P.S. -sper ca macar acum sa postezi acest punct de vedere….na e de bine, nu ca in alte ocazii cand, criticat fiind (atentie, nu injurat!) ai avut grija sa nu apara nimic (din acest punct de vedere esti inca la ani lumina distanta fata de atitudinea avuta in situatii similare de colegii tai Vochin si Tolontan)

Barbuti Ioan (3 comentarii)  •  18 februarie 2014, 10:44

SIMONA trebuie pretuita asa cum este ,fara analogii deplasate pentru ca unii nu suporta simpatia ei personala vis-a -vis de STEAUA si HAGi pe care-l stimeaza findca asa simte EA ….(clar sau nu pt geAMbasii de sentimente incruntate ,pacat de editorial …adica frustrarea ta de om mic din final,,,,,,)

jack sparrow (9 comentarii)  •  18 februarie 2014, 10:53

Respect Simona ! rusine geambasule , cum iti permiti sa fi asa frustrat si sa poti pune pe hartie gandurile nepoliticoase despre o disputa frumoasa ?
ai probleme de interpretare a realitatii stimate domn , iar asocierea cu stoaia este jenanta , tine cu cine vrea dar nu trebuie tu sa interpretezi ia-te de mana cu mimi stoica

dani (31 comentarii)  •  18 februarie 2014, 11:07

Simona Halep este iubita de toti romanii. Si respectata de ceilalti. Adversarele nu se considera superioare, din moment ce pierd meciul cu Simona. De unde scoatem asa o aiureala? O felicita dupa un meci pierdut. La fel procedeaza Simona. Tenisul este un sport al tinerilor educati. Un sport al demnitatii, al respectului pt public, pt adversar. Arbitrii sint cinstiti, nu fura ca-n codru, precum in fotbalul condus de M. Sandu!

radu (73 comentarii)  •  18 februarie 2014, 11:21

Perfect de acord D-l Geambasu, evident ca Simona e inca o „nepoftita” in Top 10. Si e normal ca nici una dintre „membre” sa nu fie incantate de ascensiunea Simonei. Eu cred ca trebuia sa se bucure mai mult Simona, putin tupeu nu strica, mai ales in fata arogantei unui adversar care te considera dinainte batut. Dar are timp, sa-i tinem pumnii. In rest, nu tineti cont de afirmatii gen „frustrare tipic romaneasca”. Multi dintre noi sunt obisnuiti cu aroganta strainilor, o considera fireasca. Alea sunt complexe, constiente sau nu.

qpax (25 comentarii)  •  18 februarie 2014, 13:02

Felicitari Simonei si pentru performanta si pentru stelism … nu cred ca cele 2 chestii sunt paralele si intamplatoare. In Romania exista 2 gene pregnante, cea a succesului si cea a frustrarii.

Sunt convins ca citesti aiurea… si in acest caz … gesturile acelor jucatoare de top 10 … declaratile tuturor jucatoarelor invinse de Simona, au fost respectuoase si ea este un newcomer in top 10, unde va trebui sa se mentina, asta fiind de fapt partea cu greul … si va intampina aceleasi dificultati pe care le-au intampinat si celelalte jucatoare de top 10; chesta cu ‘sluga’ face parte din vocabularul vostru (limitat si colorat), alaturi de chestile cu ‘blat’, ‘oaie’ … acest tip de vocabular, in fata caruia orice incercare de modestie, este gratuita si … inoportuna.

A da … ca o ultima observatie … am vazut ca mai toti dinamovisti au tentatia sa foloseasca persoana 1 plural, cand isi exprima o opinie personala, pentru a da senzatia de reprezentativitate a haitei (cred, sper … sa nu fie altceva la mijloc de natura … psihica … ca asa cu haita ne descurcam noi).

redheat71 (1 comentarii)  •  18 februarie 2014, 13:43

imi pare tare rau ca nu am reusit sa vad finala. am vazut doar setul 2 din semifinala. am inteles ca in in setul 1 a revenit de la 5-2. oricum in setul 2 (pe care l-am vazut) a spulberat-o pe Radwanska. mi-as fi dorit ca si federer – al carui fan sunt – sa joace ca simona, adica sa incerce sa dea mingiile cat mai mult in colturi. SIMONA ESTE SENZATIONALA !!. BRAVO !!

gogu patriotu’ (10 comentarii)  •  18 februarie 2014, 16:17

ai o groaza de cititori (…in stele?) ,oare ii „traduci” ca si cum ar fani ai tai,a cea ce scrii?
sa-ti faci cruce pe pamant arab?asta da,curaj
sunt foarte multi romani in Doha,oare cati au fost la finala
ps l-a vazut cineva pe ala mic,mic de tot al lui Lucescu?

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  18 februarie 2014, 16:30

a. postarea mea a fost un elogiu la adresa jurnalistilor Geambasu si Vochin.

b. daca pina si eu, care nu apreciez mereu un „crucisator“ ca CTP, corect gramatical, ii citesc mai mereu articolele si mereu toate comentariile internautilor, am crezut ca si voi il cititi.

c. pot sa cred ca interpretarea falsa din PS a fost din viteza, ori ca mi-au, miauuu !, fost ghicite gandurile? Desi am repostat PS-ul cu pricina si nu l-a citit nimeni, au fost totusi multi care au inteles in „miez de stea“ un spirit de luptator pe care am recunoscut mereu ca l-au avut si Dinu, Pancu, …, la voi Decebal Radulescu pina si Mititelu, asa penal cum o fi.

d. fiind responsabil, vinovatul, pentru ce unii numesc slab in articol, acel PS, il inteleg foarte bine, va felicit partial pentru articol si raspund intrebarii: sa zimbim si sa o intrebam pe Simona.

Partial 1. din necunoastere: Simona n-a fost in zi de „serviciu“ in finala, pierdea fara lupta, handicapul nu va fi „punerea ei in sertar“, asa cum zic nemtii, ci mereu acelasi, mina scurta, statura. Tocmai de aceea este deja o mare campioana.

Partial 2. grav: ati vazut bine rautatea, am vazut la fel. Dar ce urmarea intrece orice limite:

# 46 Prutean Sergiu on 17.02.14 at 10:35 pm
„Evident ca s-a vazut superioritatea in ochii celor 2 naziste. Dar eu vreau sa le vad asa pana vor crapa ….“

Nici eu nu l-as fi „taiat“ pe Sergiu asta, nu astept nici sa-i dati cu racheta in cap, astept doar sa il puneti la punct.

PS Astept degeaba ? Asa cum am asteptat si ca Vochin sa-l puna la punct de Bogdan ? Barbu din Deva, nascut sef rosu pe data de ? decembrie, egal. Mai stiu doar ca e o Sticla respectabila, gramata, si am avut de gand sa-i urez la multe ligi, saracu, caci de cind se tot pregateste …, dar n-am avut timp nici de Black Sabbath, care se nimerise tocmai cu o zi inaintea meciului cu Chelsea.
Ca si PS-ul cu pricina, doar o mica intepatura, ca intre preteni. O meritati ?

Mediator Bucuresti (10 comentarii)  •  18 februarie 2014, 16:49

Rar, dar si cand avem cate un varf rupe tot in jur !

Adi Tupeu (7 comentarii)  •  18 februarie 2014, 18:37

Pfff! Alt articol tras de par! Sau, ca sa nu fiu atat de rautacois, inca o poveste de iarna tarzie…

Chipurile Na Li, Kerber si Radwanska au subestimat-o pe Simona Halep!
De unde si pana unde, moncher?
D-le Geambasu Cristian, daca n-ai aflat pana acum, trebuie sa retii un lucru: ca sa ajungi in top 10 WTA nu sunt suficiente nici talentul si nici munca pe branci; e nevoie si de o anumita doza de inteligenta. Atata cat sa excluda din start orice porniri de subestimare a adversarei! Chiar daca ar exista astfel de porniri la vreo jucatoare de top poti fi sigur ca stafful acesteia (in principal antrenorul care, de cele mai multe ori, are si rol de psiholog) ar avea grija sa le inabuse din fasa.
In tenisul profesionist de azi orice aspect al jocului e analizat pana in cel mai mic detaliu. E daca vrei un alt sport, care nu mai seamana cu „aruncatul unei mingi peste fileu” pe care-l facem, ocazional, noi, pe terenurile de langa fostul sediu al FRF.

Acestea fiind zise, Cristi, te rog fii bun si pe viitor nu mai inventa situatii doar de dragul de a bifa inca un articol, asa doar ca sa iasa la numar!

un oltean (130 comentarii)  •  19 februarie 2014, 0:32

@cris..36:

Mi-e aproape imposibil sa cred ca traiesti in Occident si tot ce ai observat este ca modestia e considerata o slabiciune acolo…sigur nu esti pe vreo insula pustie din Atlantic?!?!

un oltean (130 comentarii)  •  19 februarie 2014, 0:43

Dupa parerea mea, articolul de fata are o nota de patriotism pe care putini din pacate o inteleg, in special cei mai tineri, si nu se refera neaparat la cum s-a uitat Kerber…dupa ce ca rasare soarele atat de rar si pe strada noastra, nu vad de ce ar fi rau sa ne mandrim, sa fim un pic rautaciosi cu altii care ne desconsidera mereu,sa le radem in nas putin ca si noi putem fi acolo sus..nu??…iar Simona trebuia sa aiba mare grija, pentru ca e mult mai usor sa cazi de unde ai urcat extrem de greu…cred ca asta a vrut sa spuna Geambasu…in fine…

Cinezan Vladimir (50 comentarii)  •  19 februarie 2014, 6:36

Nedumerirea mea după această mini-partidă cu franţuzoaica este cine e răspunzător de prezenţa Simonei pe teren ?! A apărut cu dureri la umărul drept, cel solicitat la serviciu şi nu numai, cu împachetări la gleznă… Chiar nimeni dintre cei din jurul ei să nu fi ştiut că sportiva nu are ce căuta pe teren accidentată ?! A pierdut câteva zile dintr-o refacere normală şi s-a expus într-o situaţie jenantă, fapt care poate săpa la temelia moralului ei. Ce părere au managerul, care e o fostă mare jucătoare, antrenorul nou-venit, fizioterapeutul, care lucrează şi pentru Sorana ( bine că nu şi pentru celelalte…) şi ceilalţi care îi cunoşteau suferinţa, doar durerea de la umăr nu a apărut în ziua meciului ?! La noi nimeni nu răspunde în caz de eşec profesional, aşa că ar fi bine să se ocupe toţi de siguranţa sportivei, de la care aşteptăm minuni fără să-i asigurăm o îngrijire cât de cât decentă ! E cert că Simona a fost la un pas de o accidentare decisivă pentru traseul ei din această primăvară. Cine răspunde, chiar nu îşi asumă vina cei care câştigă destui bani frumoşi după ea ? Noi, cei care iubim tenisul, avem de pierdut… Răspunde careva la întrebare, sau o tratăm, ca de obicei, ca pe o întrebare retorică ? Măcar de-am avea retori…

birlic (46 comentarii)  •  19 februarie 2014, 8:45

daca acest sport se practica de Domni pe vremuri si continua si astazi , de ce comentariile nu pot fi pe masura ,cu regret va spun ca din acest punct de vedere sora dvs. mai mica ,considerata Pro sport gazdiueste ,nu stiu cum ,poate datorita administratului saitului ,comentarii pe masura sportului despre care-si dau cu parerea ,de ce nu poate fi si in aceasta publicatie . In legatura cu articolul ,D-le Geambasu ai sesizat perfect atitudinea celor doua stele din top ten . Dovada ,comparati atitudinea lui Federer fata de Ungur ,ca sa dau un exemplu romanesc dar nu numai si cei care l-au invins ia felicitat sincer urandu-le succes .

Emil (1 comentarii)  •  20 februarie 2014, 5:30

Radu, ma uit mult de tot la tenis. Nu e nimic neobisnuit sa ai o privire rece cind pierzi. Radwanka o are tot timpul. E cunoscuta ca Buster Keaton al WTA-ului. Nici ea, nici Kerber, nu aveau motive sa zimbeasca.

Iti propun un experiment. Du-te la un turneu de copii si vezi ce fete au cind isi string mina la sfirsit. 10 minute mai tirziu rid si glumesc impreuna. La fel e si la fete.

Cit despre Halep, jos palaria.

Numai bine,
Emil

ps. MM e un nesimtit. Sa nu iti para o secunda rau de ceea ce s-a intimplat recent.

varza (11 comentarii)  •  21 februarie 2014, 5:12

Un articol penibil. Ca sa numesti „aceste domnişoare simandicoase”, primele clasate in tenisul mondial iti trebuie o doza masiva de tupeu sau trebuie sa fii cofetar.

17 P T (677 comentarii)  •  21 februarie 2014, 22:35

dar iata pretene ce mai zicea crucisatorul:
„Nu mi-o pot închipui pe românca Simona Halep, mă doare mintea, premiată şi îmbrăţişată de un” ciumpacac. Ne inchipuim prea mult. Vedem cu ochii nostrii, ne identificam. Hai sa zicem ca un ciumpalac ar mai merge, dar sa te afisezi cu un Lae Cioiu …

qpax (25 comentarii)  •  21 februarie 2014, 22:51

Alo … a venit vreamea unui nou editorial … despre blatul Astra – Corona …!

Comentează