Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Piţurcă, un scriitor

Raportul de activitate prezentat de selecţioner este o operă literară în toată puterea cuvîntului

A văzut de curînd lumina imprimantei o lucrare aşteptată de mulţi români. Opera intitulată neutru „Analiza echipei naţionale pe perioada 01.07.2011-19.11.2013” (data ultimului joc din barajul […]

miercuri, 18 decembrie 2013, 12:52

Raportul de activitate prezentat de selecţioner este o operă literară în toată puterea cuvîntului

A văzut de curînd lumina imprimantei o lucrare aşteptată de mulţi români. Opera intitulată neutru „Analiza echipei naţionale pe perioada 01.07.2011-19.11.2013” (data ultimului joc din barajul cu Grecia) este de o importanţă fundamentală. Atît pentru soarta fotbalului românesc, cît şi pentru destinul limbii române. Autorul, Victor Piţurcă, a avut încercări anterioare, sublimate însă în nuvele sau povestiri de o pagină, o pagină şi jumătate sub titluri timide gen „Raport de activitate”.

Eliberat de complexele inerente ale debutului, selecţionerul-scriitor şi-a dat însă acum adevărata măsură a forţei verbului, adverbului şi proverbului într-un miniroman de 31 de pagini. Şi dacă o editură serioasă va pune mîna pe drepturile de autor, aflate vremelnic la FRF, va da lovitura. „Analiza” lui V. Piţurcă este un produs literar peste „Castelul, biblioteca, puşcăria. Trei vămi ale feminităţii exemplare”, cartea lui Dan C. Mihăilescu atît de prizată în mediile intelectuale româneşti. Prin forţa argumentelor, dar mai ales prin umorul devastator (şi involuntar), „Analiza'” lui Piţurcă bate poveştile uneori siropoase şi alcovoase cu doamne celebre din istoria României. Fiindcă la nea Piţi e vorba despre povestea unor bărbaţi care au străbătut Golgota necalificării la un baraj de Cupă Mondială.

Şi pentru că nimic nu pledează mai bine decît cuvintele/rîndurile autorului însuşi, iată în premieră cîteva citate revelatoare, extrase în special din partea finală a operei. Acolo unde tensiunea, intriga şi prospeţimea stilistică ating apogeul.

„Deşi toată lumea a considerat că adversarul pentru baraj este unul accesibil, rezultatele acestora din ultimii ani ne arătau o echipă a Greciei extrem de altruistă (s-a calificat la ultimul Campionat European şi la ultimul CM după meciuri de baraj”. Simţiţi cum jonglează autorul cu singularul şi cu pluralul, cum se ciocnesc şi se sărută ele ludic pe parcursul unei singure fraze? Şi ce sensuri emoţionale noi oferă scriitorul banalului altruism? Nu generozitate dezinteresată, ci sacrificiu, valoare, spirit de luptă.

„Lipsa lui Chiricheş a fost extrem de importantă datorită faptului că a trebuit să jucăm pe zonă centrală în apărare cu doi jucători de gabarit lenţi – Gardoş, Goian”. Folosită cu măiestrie în locul locuţiunii prepoziţionale «din cauza», prepoziţia «datorită» luminează textul şi măreşte contrastul între personajul pozitiv Chiricheş şi personajele negative Gardoş, Goian. Ce antiteză, ce forţă! Aproape ca în Baltagul. Dar ce zic eu „Baltagul”, „Un veac de singurătate”!

Am lăsat pentru final capodopera din capodoperă, fiindcă aşa este drept.

„Faptul că am fost privaţi de absenţele lui Tătăruşanu, Chiricheş şi Pintilii la Atena (…) ne-a costat calificarea”. Jos pălăria, maestre! Prin negarea negaţiei, Piţurcă ne spune ceva cutremurător. Tulburător. Devastator. Ei, Tătă, Chiri şi Pinti, au fost pe teren, dar nu i-am văzut. Nu am ştiut să-i vedem. Nu am avut ochi pentru ei. Înţelegeţi ce întorsătură de situaţie, printr-un singur artificiu lingvistic?

Celor nu puţini care contestă calitatea tehnico-tactică a materialului prezentat de Victor Piţurcă, acuzîndu-l de prolix – „Acest meci l-am dominat în totalitate, obţinînd o victorie muncită”, „Acest lucru îmi dovedea faptul că aveam în faţă o echipă experimentată”, „Jocul retur de la Bucureşti ne-a dat mari speranţe în a obţine o victorie la două goluri diferenţă” – le răspund publicînd citatele cu pricina pe riscul meu, fiindcă nu am avut consimţămîntul autorului. Arta bate tactica, domnilor! Cît despre zvonul că în spatele lucrării se află un colectiv de scriitori de substanţă, precum Apolzan şi Florin Marin, iar Victor Piţurcă nu a făcut decît să semneze, atrag atenţia că s-a întîmplat ceva similar şi cu Salvador Dali şi cu miile lui de tablouri de la miile de muzee prin care sînt expuse. Ruşine! Daţi în pomul cu roade! Sau da-ţi?

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Marc (27 comentarii)  •  19 decembrie 2013, 23:57

Eu l-as fi iertat pe Pitzurca si cred ca si Geambasu ar fi facut la fel, daca in raportul cu pricina ar fi raspuns cu subiect si predicat macar la urmatoarele intrebari:
1. De ce nu la- incercat pe Sanmartean macar in amicale?
2. Care a fost motivatia reala tehnico -tactica sau alta…, pentru care nu la- mai convocat pe Mutu?
3. In contextul in care nu aveam un fundas dreapta de valoare, a incercat sa-l ierte pe Sapunaru de dragul nationalei, punandu-i in vedere ca la urmatoarea abatere…
4. Care a fost gandirea Piturcaniana ce l-a lasat pe banca pe Maxim cand era in varf de forma?

Chiar si cand joci la Cacialma, ai o idee de ce o faci.
Sa ne-o fi spus si noua (ideea lui) si il iertam pentru gramatica.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  20 decembrie 2013, 11:51

nasterea pasiunii

Eu raspund (politicos) pe doua rinduri, dumneata imi scrii epistole. Nuvele. Disproportionat. Nu sint (sunt) pregatit pentru asa ceva. Si nu aveti nici simtul umorului, nici sarcasm, domnule, caci stiu foarte bine diferenta dintre ele. Si hai sa punem punct aici acestei pretinse dispute lingvistico-literare. Nu imi mai raspundeti, va rog din suflet!

redsef2005 (11 comentarii)  •  20 decembrie 2013, 12:16

Cum foarte bine a remarcat ieri cineva la Sport.ro, „Geambaşu a fost finuţ!” faţă de tâmpeniile scrise de Piţurcă în raport!!! Nu discutăm aici că selecţionerul nu are proprietatea cuvintelor (mai pe înţelesul tuturor, Piţi habar nu are ce înseamnă „altruist” sau „a fi privat”), ci de fracturile de logică din text: la pag. 18 din raport spune „ca o concluzie după acest joc (e vorba de 1 – 0 cu Turcia) cu un adversar extrem de valoros, ECHIPA ROMÂNIEI A DEMONSTRAT CĂ ARE RESURSE FOTBALISTICE CARE NE PERMIT SĂ NE LUPTĂM CU ADVERSARI DE ORICE CALIBRU” (sublinierea îmi aparţine), pentru ca peste nouă pagini să scrie negru pe alb „adevărul este că, în momentul în care întâlnim echipe de calibru […] calificarea devine o himeră”, iar concluzia finală e că „aria de selecţie este foarte mică”. Păi, măi dragă, vorba lui nea Ion, ori avem resurse, ori n-avem!!? Sau nu ştii nici ce sunt alea „resurse”???
Poate că resursele fotbalistice reale de care dispune România sunt mult mai mari şi mai valoroase decât îţi închipui, Victoraş tată, spre exemplu un Antal sau un Budescu, numai că probabil nu sunt atât de evidente ca un şase-şase la zaruri ori ca un contract de impresariat semnat de un jucător selecţionat insistent de tine cu fraţii Becali, aşa e!? Iar să ai un Maxim la dispoziţie, apt de joc 100%, şi tu să joci cu Tănase, asta deja nu mai ţine de nici un fel de considerente tactice, ci exclusiv de prostie în stare pură şi de încăpăţânare păguboasă dictată de o trufie fără limita bunului simţ…

Florin (4 comentarii)  •  20 decembrie 2013, 12:27

Subiectul articolului lui Cristian e de inteles in societatea romaneasca de astazi, si scopul de a fi pe placul majoritatii cititorilor se pare ca a fost atins, daca e sa judecam prin prisma comentariilor primite.

Inteleg ca esti foarte ocupat si nu-ti poti permite sa polemizezi cu toti cititorii Cristian, dar gasesc ca e pacat, totusi, ca nu ai gasit de cuviinta sa-i multumesti „mortii pasiunii” pentru comentariul foarte pertinent si civilizat pe marginea articolului tau. In orice caz, mie mi-a facut placere sa-l citesc si-i impartasesc in totalitate punctul de vedere.

Sper ca-ti vei insusi cate ceva din sugestiile sale.

matase (4 comentarii)  •  20 decembrie 2013, 18:23

Moartea pasiunii, pierzi timpul cu acest infatuat.

Mihu (198 comentarii)  •  20 decembrie 2013, 20:38

Nene Geambașu, antrenorul echipei naționale, oricare ar fi el, trebuie să se priceapă la fotbal, la tactici, la metode și tehnici moderne de antrenament, la selectare jucătorilor etc., nu la… gramatică. Desigur nu ar fi rău să o stăpânească și pe aceasta. Așa cum voi, ziariștii de sport trebuie să scrieți despre sport nu despre can-can-uri. Atacul nejustificat la adresa lui Pițurcă nu te onorează. Oricum, „moartea pasiunii” a pus lucrurile la punct. Dacă nu te simți ca… tamponat de o locomotivă e un semn rău!

pitt (2 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 1:39

in afara de steaua toate echipele din fruntea clasamentului sunt bazate pe straini ,straini care vin aici de nevoie ca nu sunt primiti sa joace in campionate puternice si civilizate ca n-au valoare ! cum steaua a fost un dezastru de forma era normal ca si nationala sa fie in cadere libera ,sa te cramponezi la nesfarsit de santmartean sau mutu e din rea vointa sau n-ai treaba cu fenomenul ,sanmartean care acum se plimba pe teren iar mutu care face orice in afara de fotbal n-au ce cauta intr-un lot de nationala acum ,sanmartean cand era in plina putere nu a confirmat pe afara ca sa faca acum cand in afara de opasa 2 pe meci e un om in plus ptr adversari ,n-avem momentan valori si asta se vede cu ochiul liber ,nu sunt de loc un fan piturca ba chiar n-am vazut un om cu orgoliu mai prostesc ,totusi ne-a calificat de 2 ori iar in conditiile actuale sa tot faci campanie impotriva lui aiurea cand n-avem nimic aduce a altceva , rautate pe fata !!!

Ottonelu (25 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 15:12

Cristiane, n-are FRF bani să-și angajeze un lingvist-corector, gen Alex Ștefănescu! Aci e baiu’! 😀

matase (4 comentarii)  •  21 decembrie 2013, 22:43

Daca Sapunaru are ceva de spus,
sa publice scrisoarea despre care vorbeste,
„scrisoare pe care federatia o ascunde”.
Atunci vor fi lucrurile „relativ” clare.

Calin (1 comentarii)  •  22 decembrie 2013, 11:33

Nu ai cum sa gresesti cand il ataci pe Piturca. Din orice unghi, orgoliul lui cere palme. Si la propriu, si la figurat.

Articolul e ok.

Meciul din comentarii insa e fabulos! Si s-a terminat cu un KO recunoscut, fara a se solicita revansa. Interesant.

vasco (267 comentarii)  •  23 decembrie 2013, 6:03

Piturca e un literat cu mai multe productii,amintiti-va de cunoscuta opera”Fals in declaratii pentru a-l salva pe prietenul Gigi”.
Dar stati linistiti,cu gramatica si cu calificarile se va rezolva in curind,cind va veni marele manager si om de mare cinste,Gica Popescu la conducerea frf si cumnatul sau,literatul si marele antrenor zis si „regele”,ca la menelisti,va fi selectioner.Va fi ceva cam ca la barajul de pomina cu Slovenia,cu ceeasi autori,doar ca pe termen ceva mai lung.Si mult mai daunator fotbalului romanesc.Amindoi se lauda ca au ei proiecte mari si pe termen lung.Pohta ce au pohtit,doar ei sunt „generatia de aur”,merita totul,chiar si un hotel in Poiana Brasov…Din pacate incet ,incet ne-au lecuit de fotbal.

vasco (267 comentarii)  •  23 decembrie 2013, 6:07

Stiu,se vor gasi unii care sa ma intrebe:-„Da’ce ai vrea sa ramina Piturca?”Le raspund dinainte:as fi vrut sa fie si la noi ca la nemti,englezi…sau macar ca la „balcanicii”sloveni.

Comentează