Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

DAP. Defectul de Adoraţie Pripită

În articolul care urmează se comite o greşeală îngrozitoare. Este lăudat un tînăr fotbalist, Alexandru Tîrnovan

Din fericire, Alexandru Tîrnovan nu a fost certat de antrenor atunci cînd s-a bucurat pentru golul înscris în poarta Oţelului. I se întîmplase lui […]

sâmbătă, 7 decembrie 2013, 1:36

În articolul care urmează se comite o greşeală îngrozitoare. Este lăudat un tînăr fotbalist, Alexandru Tîrnovan

Din fericire, Alexandru Tîrnovan nu a fost certat de antrenor atunci cînd s-a bucurat pentru golul înscris în poarta Oţelului. I se întîmplase lui Dorin Rotariu după ce dăduse gol Stelei. Lui Gigi Mulţescu i se păruse deşănţată bucuria foarte tînărului atacant. Cum adică să te bucuri la un gol marcat în poarta Stelei, mai ales că scorul era 2-0 pentru marea rivală? Cît poţi să fii de necopt, de superficial şi de pripit?

Despre pripeală este vorba. Cică noi, ziariştii, avem un mare defect. Printre multe alte mari defecte de nevindecat. Defectul de Adoraţie Pripită. DAP să-i zicem. Cum apare unul care ni se pare mai acătării, hop şi articolele elogioase. Comparaţiile periculoase. Deşi sîntem avertizaţi de oamenii de fotbal, maturi şi chibzuiţi, ca nişte bunici mai bazaţi ce se află, noi continuăm să ne entuziasmăm cînd vreun Rotariu, Stanciu sau Tîrnovan prind un meci bun. Un gol frumos ca desenul unui copil pe asfalt.

Unde mai pui că nu ţinem seama nici de avertimentele unei părţi importante a publicului: aceea care vrea întotdeauna altceva decît îi oferi. Mai exact aceea care vrea aplauze cînd critici şi este însetat de critici cînd aplauzi. Nu reuşiţi nimic altceva decît să le căutaţi în coarne, auzi dojanele. Îi faceţi mari, cînd ei nu sînt de fapt nişte puşti cu caşul la gură. Li se urcă la cap înainte să ajungă fotbalişti, îi stricaţi!

Vestea proastă este că vom persista în greşeală. Îi angajez şi pe colegii mei în această întreprindere riscantă. Vom continua să dăm dovadă de imaturitate profesională şi îi vom lăuda pe toţi aceşti tineri care spun altceva decît kapetanoşii, nikolicii şi tatuii care uzurpă locul copiilor noştri. Sună discriminatoriu? Xenofob? O fi sunînd, dar nu despre asta este vorba. Ştiu că pentru domnii din lojele farseormasonice ale fotbalului tinereţea este un păcat de neiertat, iar un jucător devine interesant cam pe la 24-25 de ani şi cu adevărat transferabil pe la 27-28. Dar noi vom continua să ne bucurăm cînd un Alexandru Tîrnovan vine şi califică pe Steaua în semifinalele Cupei României. Tîrnovan, un băiat de 18 ani de la Viitorul lui Hagi. Ne vom uita cu plăcere mereu înnoită la Stanciu, Iancu, Rotariu, Lazăr sau Roşu. Cînd vor juca prost vom observa, cînd vor lua urma lui Nikolici printre sticlele de vodkă nu ne vom face că plouă.

Numai că în naivitatea şi nepriceperea noastră, vom miza în continuare pe ei. Ca pe o şansă reală de împrospătare a fotbalului nostru. Prin noi înşine. Era deviza unui partid istoric care a modernizat România şi a pus-o pe harta Europei. Prin noi înşine mi-a spus şi Ionuţ Lupescu din faţa unei catedre de la Nyon. Prin noi înşine înseamnă printre altele că trebuie să ne luăm în serios, că e nevoie să ţinem la copiii noştri. Ştim că orice faptă bună nu rămîne nepedepsită, deci nu aşteptăm răsplată. Oricum, comisioanele la transfer le iau profesioniştii.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

sweeney (10 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:03

„prin noi înşine”, dictonul liberal-bratienist.

doar univ.craiova (15 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:05

Nici nu-i de mirare că geambașul de suflete și-a găsit să laude tocmai un stelist! Ar fi fost cu adevărat un șoc dacă și-ar fi îndreptat admirația spre un tânăr jucător de la alte echipe, sunt convins că există în țară destule talente emergente.
Oricum, la fel a procedat presa aservită 5telei și cu imensul, incomensurabilul, neprețuitul și extraordinarul talent ochiroșii, iar în final, logic, am spune, s-a dovedit un mare fâââââââââsssssss.
Asta pt că vouă chiar vă pasă de sport, cu o condiție – să fie aibă culorile roșu-albastru.

Carol_K (2 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:18

Steaua ar trebui sa-l joace meci de meci macar in repriza a doua.Aduce ca stil cu Huntelaar dar acela era titular la Ajax si nu rezerva vreunui dinozaur agreat de conducere.

belamy (10 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:26

e bine ca va „riscati” in aprecieri la adresa tinerelor talente..dar e rau ca luati ca referinta, un blat ordinar intre raducan si „copilul blond”. pana la pauza steaua nu a jucat absolut nimic,apoi metamorfoza completa….fundasul cu nr. 69 face implozie cand sare la cap si din aproape 2 m inaltime, ajunge ca adi popa. al doilea gol…tot nr 69 nu marcheaza adversarul si gooool.pozitia 69 este misto.

goghe (16 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:31

Romaneste tata! Baga mare!
N-am inteles nimic din fotbal, ne uitam ca naucii ani de zile la meciuri si tot nu intelegem nimic. In plus, mai urlam din gura de sarpe cind se trezeste cite un antrenor sau selectioner sa nu il bage in teren pe X care a dat gol etapa trecuta! Si da un copil gol si ne laudam ca „persistam” in greseala. Greseala de a vedea doar secvente. Un gol sau un dribling – si conform „teoreticianului” Dinu, esti fotbalist! Ah, ca ai stat 30 de minute pe teren si n-ai aratat nimic, cam si ca celalalt pusti minune Rotariu, nu conteaza! Ai dat un gol?! Gata! Titular la nationala!

Jiji (17 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:33

Este admirabil cum persista in a nu promova tinerii echipele noastre. Dinamo a fost mereu o excepție, acum Chiajna și Viitorul. Este inadmisibil sa joci cu Tatu, nikolici, Kape fără sa dai o șansa unora mici. Împrumutații prin b sau mai știu eu pe unde n-o vor avea niciodată mentalitate de învingători, din moment ce pornesc la drum deja învinși. Pur și simplu nu înțeleg de ce sunt orbi, toată Europa mizează pe tineri , noi nu.

zsigodya (1 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:38

Trebuie sa-ti atrag atentia ca pustiul INCA NU E ‘STELIST’ !
Si nu e nici ‘constantean’ !
Pentru totdeauna va ramane BISTRITEAN ! Pentru ca acolo la Bistrita s-a nascut si acolo s-a format. La Hagi a ajuns doar acum, fiindca a fost selectionat pentru ‘cAcademie’ fiindca ERA DEJA BUN PE TEREN. Isi aroga acum altii merite inexistente pentru formarea baiatului…
Cand aud pe spurcatii aia de comentatori de meci de la TV-uri cu etichetarile lor, imi creste tensiunea cu 5 unitati ! Daca unul de la ‘CFR’, de la Brasov sau de la ‘Pandurii’ joaca bine in meciul pe care-l comenteaza ei, imediat isi amintesc ca e „fostul stelist”, chiar daca au trecut 10 ani de cand a jucat ala ultima oara la stina… Daca acelasi jucator joaca prost, atunci redevine imediat ‘ceferist’, ‘ardelean’, ‘clujean’, ‘brasovean’, ‘gorjean’…
La stina, daca ajunge unul din Ardeal si joaca bine, imediat este ‘stelist’ si toata istoria lui, chiar si laptele ce l-a supt de la maa-sa, este tot legat de stina ciobanelului puscarias lasat acum liber fiindca a dat mita, asa cum a invatat el sa faca in toata viata lui !
Miticii sunt experti in invaluirea cu cuvinte goale si mincinoase, Cristiane ! Nu te stradui sa ajungi sa ti se aplice si tie aceeasi eticheta…

Zack (10 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 14:57

Oare Cristiano R cind marca nu se bucura la golurile lui? Toti cei de la MU sareau in sus, iar CR marca destule goluri, pina cind dupa citiva ani, antrenorul i-a spus clar ca: Trebuie sa devina vedeta echipei, ai calitati deosebite, apoi a inceput sa inscrie atitea goluri incit nu le mai putea numara nimeni. Echipele mari au vedete insa Vedetismul in Romania este unic si este realizat in afara stadionului, acolo trebuie sa arati ce sti sa faci, pentru ca prea multi smecheri sunt involvati in acest sport si nu au educatia necesara sa creze oameni de calitate. Este un defect degenerat din generatie in generatie care creaza mereu acesti zis fotbalisti si care poate au talent, insa au prea multa lipsa de caracter. Astazi nimeni nu doreste in echipele lor indisciplina, asa ca jucatori cu adevarat profesionisti, au grija de persoana lor. Cine sa-i invete aceste calitati pe tineri nostri jucatori? Smecheri care au trecut prin fotbal exact ca si ei? care au fost si ei la fel de buni? Regret, insa nu cred ca 2-5 articole strica caracterul unui om. UN OM RAMINE INTODEAUNA OM. Un nimeni intodeauna va arata cine defapt este. Pacat ca toti uitam: Educatia omului incepe din familie apoi continua in curtea scoli si pina murim trebuie sa avem grija de animalul care vrea sa stapineasca fiinta noastra. In final: Prea multi smecheri sunt idolizati in Romania, aici este necazul nostru ca natiune la toate nivelele societati si asa crestem de zeci de ani. Domnilor viata este f grea iar noi o facem sa fie impovarator de grea. Cea ce vom semana aceia vom culege. Imi cer scuze daca deranjez pe cineva insa acum ,,Sunt Un om suparat”. Pe mine nu ma deranjeaza ca cineva nu este Pele insa cind Nu ai Bun Simt si nu intelegi ca trebuie sa fi om, asta este prea mult.

Alexx (2 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 15:01

Carol ai dreptate , si eu cand l`am vazut am crezut ca e Jancker , dar m-am convins ca nu e el cand am observat ca are par . Hai sa fim seriosi , fotbalisti ca el au tot fost prin r0mania . Nu cred ca are ceva iesit din comun , Rotariu e cu 2 clase peste el .

Steaua1986forever (8 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 15:14

offf offf oofff, dinamovismul asta ne omoara. Pai tu compari golul lui rotariu care nu avea absolut nicio relevanta pentru meci (Steaua a dominat 99.99% din meci si a castigat meciul lejer) cu golul pustiului asta? Baiatul asta a intrat in postura de rezerva, a fost primul lui joc la echipa mare, si dupa aproximativ 8-10 minute dupa ce a fost introdus in teren A MARCAT. Cum poti sa faci o paralela intre „bucuria” lui Rotariu si a copilului asta? Rotariu a marcat la primul sau gol dat la primul joc in liga 1? Rotariu a fost certat atunci de Multuescu pentru ca echipa dinamo nu a jucat nimic in acel meci…

SAG (25 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 15:24

Tarnovan, Gradinaru, Mitrita s.a sunt jucatori talentati si depinde numai de caracterul lor daca vor ajunge la un grad inalt de performanta. Deocamdata ei sunt niste promisiuni

pietricica (8 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 15:35

geambasu risca si il lauda pe pustiu nu stiu care pentru ca joaca la steua altfel l-ar fi durut undeva.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 15:50

doar u craiova, pietricica

Daca aveati rabdare si treceati de titlu, ati fi observat ca era vorba si de alti fotbalisti. Nu doar despre unul de la Steaua.

ares (14 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 15:54

@doar univ.craiova

Nu-i de mirare ca trebuia sa apara si unul ca tine…lasa-ti balele prin alta parte.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 16:33

Lui Tirnovan i a pus pasa Federico …In fotbalul autohton este mancatorie …mare .

17 Pasarici Talentale (677 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 16:34

Toti jucatorii mari au inceput in echipa mare ca juniori. 99% din ei s-au batut cu Uriasii din copilarie. Asta merge doar cu lauda. Bine faci. Sa faci bine!

PS numai azi, un gind bun pt tine in panfofi. echipa aia a ta, ceva ci Di…, mereu imi scapa, a inceput sa faca bine, nu numai cu „rindunicile“. Nu ma asteptam ca Motanii aia batrini sa promoveze tineri si sa indeparteze golanii. Totusi, ca sa va mai treziti la realitate, hai Bostosanii !!!

reformistul (8 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 17:06

parca si vad urmatorul articol:”tarnoveanu atarna de contractul semnat cu steaua ca sa ia salariul nesimtit de 5000 de euro” sau „tarnoveanu a spart un supermarket in amsterdam”

ehcmone (3 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 17:18

eu lam vazut pe Tarnovan intrun meci al viitorului acu cateva luni, un meci in care nu a iesit in evidenta si a fost schimbat parca; dar ideea e ca nu trebuie sa faci nu stiu ce meci ca sa te remarci, e vorba de calitatea jucatorului (pt cine are ochi sa observe)

OceanSoul (1 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 18:25

@zsigodya,

aham, deci e „bistritean”! si? de ce n-a ramas la Bistrita, sa fie vedeta locala acolo, sa traiasca si sa moara in glia sfanta a Bistritei? l-a luat Hagi cu forta cumva? tu esti sigur ca intelegi rostul Academiei Hagi? prietene, esti plin de frustrare precum un maidanez de purici … am auzit si de „fostul ceferist” si de „fostul stelist” sau „fostul dinamovist”, habar n-am cat de des fiecare pentru ca am alte chestii mai bune de facut in viata decat sa tin statistici demente … intelegem ca nu-ti place Steaua si ca nu-ti place Becali, dar de aici si pana la bazaconiile pe care le debitezi e cale foarte lunga! si da … stim ca va place sa puneti etichete, doar ca veti reusi sa ne uimiti intr-adevar intr-o zi, atunci cand o sa ne convingeti ca mai stiti si altceva in afara de etichetari si autovictimizari nesfarsite … pana atunci, keep calm and drink palinka si daca iti displace atat de mult acest ziar „miticesc” te poti orienta la ceva local de-al tau, mai profund, mai omenos, mai fara cuvinte goale si mincinoase! iti doresc sa fii si tu fericit intr-o buna zi … 🙂

Adrian (5 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 19:09

Cand am vazut ca ai scris „avertimentele” am zis ca e o eroare de scriere din cauza tastaturii…insa nu acelasi lucru il pot spune despre „dojane” (corect e „dojeni”)…in plus, cred ca „daca taceai, filosof ramaneai”…m-am cam saturat de sfaturile voastre de doi lei…faceti si voi ceva!… renuntati la o parte din salariu, de exemplu, si investiti-o in tinerii fotbalisti…asa avem si noi ceva de castigat, nu numai sfaturi de-astea pe care le vad zilnic pe bloguri, dar fapte zero…PS: nu am apucat sa termin articolul de citit! Trageti voi concluzia!…o seara placuta si fara erori gramaticale stimati „jurnalisti”…

adrian (5 comentarii)  •  7 decembrie 2013, 21:55

tot nu ai corectat „dojane”cu „dojeni”…

Alex (5 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 2:09

Talente avem. Dar avem 2 probleme.

1. Nu stim sa ii crestem. Nu ii educam (aici ma refer la faptul ca ajung sa’si ia lumea in cap in loc sa ramana modesti si muncitori). In afara pustii promitatori la 17-18 ani sunt doxa de tactica, de ce trebuie sa faca pe teren si cum sa’si studieze si sa’si abordeze adversarul. Apoi, vine si partea fizica si tehnica. Cand te uitai la UCL varianta youth intre Steaua si Chelsea ziceai ca joaca unii de 15 ani cu unii de 20-21. Impecabil crescuti dpdv fizic, adecvat pt varsta lor, asta e impresia care ti’o lasa jucatorii echipelor importante de afara. Iar tehnic, atat la juniori cat si la seniori in Romania se lucreza putin si prost. Nimeni nu exerseaza centrari, pase lungi, suturi la poarta, driblinguri, etc, iar cand o fac, o fac prost!

2. Majoritatea antrenorilor nu le acorda incredere. Se prefera straini (sau chiar si romani) expirati, de 27+ ani, care isi demonstreaza zi de zi pe teren limitele si nu au loc de crestere, in locul unor copii care pot ajunge mari.
In afara exista mentalitatea ca un fotbalist creste tehnic, fizic si mental pana in jurul varstei de 24 de ani. De la 24-25 de ani in sus castiga experienta, intelege mai bine jocul, daca intelectul ii permite ajunge sa joace din ce in ce mai inteligent, dar dezvoltarea sa tehnica si fizica se opreste. Ori daca tu nu ii oferi unui jucator sanse de a juca la cel mai inalt nivel (pe cat posibil) intre 17 si 22-23 de ani, tocmai i’ai rapid 6 ani extrem de importanti, care nu vor mai putea fi recuperati niciodata!!
Ca fotbalul nostru sa renasca trebuie sa promovam astfel de copii si sa ajungem la 20-24 de ani sa’i vindem pe sume de 3-10 milioane in Anglia, Spania, Germania, Franta, Italia. Pana atunci o sa ne scaldam in mediocritate si in contra-performante atat la nationala cat si la echipele de club! O sa aducem fel de fel de straini expirati si o sa ne miram de ce nu facem mai mult de 2-3 puncte nici macar in Europa League. Sau poate o sa facem ca CFR, 10 puncte miraculoase dublate de o eliminare RUSINOASA in fata unui Inter demn de mila si o clasare la mijlocul clasamentului la finalul campionatului care sa ne demonstreze inca o data ca fatada acestor straini senzationali statea de fapt sprijinita doar pe 2 stalpi (doi care chiar merita/meritau sa joace la noi in campionat): Sougou si Felgueiras.

Cinezan Vladimir (50 comentarii)  •  8 decembrie 2013, 6:21

Avem încă un bun geambaş în intenţia de „a vinde” cu zurgălăi cu tot un tânăt trăpaş. Echipele adevărate, cele pe care le vedem la TV umplând Europa cu Fotbal, au mereu în prim plan tineri de 17 – 19 ani, iar pe decindea Dâmboviţei acest implant de suflu nou este considerat o minune. Bistriţeanul în speţă ar trebui pomenit în tandem cu antrenorul care l-a format, nu cu cel care l-a luat gata de a fi băgat în cuptorul Ligii I. Poate ar fi bine să fim şi geambaşi de antrenori „mici”, care auresc ( atât cât le permit condiţiile ) crampoanele celor mici. Nu, că prin Liga I ar fi fotbalişti „mari”… În rest, numai de bine, ştim că nu se cade să fim geambaşi şi de handbaliste, doar românaşii sunt la regim şi nu „înghit” altceva decât marele spectacol al fotbalului autohton de pe ca Năvodari, Chiajna sau Bot’şeni ! TVR, doarme, Digi sforăie, somn „dolce”, fraţilor. Totuşi, în Serbia se trage… La poartă…

Comentează