Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Vă amintiţi de Ben Johnson?

Canadianul a fost primul mare atlet dovedit dopat cu steroizi anabolizanţi. Astăzi, doar săracii îi mai folosesc

24 septembrie 1988. Ben Johnson fuge pe culoarul 5 al stadionului din Seul sub privirile a peste 80.000 de coreeni isterizaţi. Ben […]

joi, 26 septembrie 2013, 9:33

Canadianul a fost primul mare atlet dovedit dopat cu steroizi anabolizanţi. Astăzi, doar săracii îi mai folosesc

24 septembrie 1988. Ben Johnson fuge pe culoarul 5 al stadionului din Seul sub privirile a peste 80.000 de coreeni isterizaţi. Ben Johnson nu arată foarte estetic, nu este întruchiparea atletului sculptat de greci în Antichitate. Aleargă urît, dar compensează prin forţă brută. Prin ritm. Pachetul de muşchi născut în Jamaica şi naturalizat în Canada spulberă recordul mondial la 100 de metri, proba-regină a atletismului. Propriul record mondial. De la 9,83 la 9,79 secunde. Carl Lewis vine al doilea, Linford Christie al treilea. Sîntem în 1988, la Jocurile Olimpice găzduite de capitala Coreei capitaliste, prima ediţie fără embargo al Vestului sau la Estului, cum se întîmplase la ediţiile din 1980 şi 1984.

24 septembrie 2013. Ben Johnson fuge pe culoarul 5 al stadionului din Seul. Aleargă, zîmbeşte şi trece primul linia de finiş. Nu are contracandidat, lipsesc spectatorii. Nu este timp de record mondial, eroul nostru nici măcar nu poartă echipament de atletism. Are 52 de ani, dar nu şi-a pierdut tonusul fizic. Este îmbrăcat în blugi şi este încălţat cu nişte pantofi sport fără cuie. Normal. Nu asistăm la un concurs, este un fel de comemorare. Ben a acceptat să participe la o acţiune contra dopajului în sport intitulată „Alege culoarul corect”. Aproape că îţi vine să plîngi. Cu lacrimi de crocodil furajat cu stanozolol.

Nu s-au schimbat foarte multe în aceşti 25 de ani. Laboratoarele antidoping sînt tot în urma laboratoarelor care fabrică substanţele dopante. Nici Ben Johnson nu s-a schimbat foarte mult în acest sfert de secol care a trecut de la cursa vieţii lui. Cursa vieţii lui. Asta pînă cădea vestea. Ben Johnson era descalificat pentru doping cu un steroid anabolizant, stanozolol. Prima mare victimă a steroizilor. Nu din cauză că el îi folosea în premieră, nici vorbă. De-abia atunci, la Jocurile de la Seul, laboratoarele antidoping ajunseseră la nivelul tehnologic corespunzător pentru a putea pune în evidenţă steroizii. Despre care se ştia că erau în uz de la sfîrşitul anilor ’70. S-a aflat ulterior că însuşi Ben Johnson beneficia de aportul steroizilor încă din 1981, cu 7 ani înainte de Seul.

Lumea care credea în Feţi musculoşi a avut un şoc atunci. Campionul deposedat de titlu a început prin a nega acuzaţiile. Apoi s-a victimizat, s-a dezvinovăţit. Mulţi l-au considerat o victimă pe Ben Johnson. A sistemului, a maleficului Charlie Francis, antrenor şi manager. Şi îndrumător spiritual. Şi farmacist în timpul liber. Lumea care credea atunci în Feţi musculoşi şi Ilene Cosînzene Herculene nu s-a schimbat nici ea. S-au schimbat generaţii de sportivi şi generaţii de stimulente interzise. Se vorbeşte tot mai insistent, dar în şoaptă, despre dopajul genetic. Evident, cei care vorbesc despre lucrurile astea sînt consideraţi nebuni. Sau măcar obsedaţi de chestia asta cu dopingul.

Cifrele care urmează sînt pentru cei sănătoşi la cap. 6 dintre concurenţii finalei de la Seul au fost testaţi pozitiv sau au avut probleme legate de doping de-a lungul carierei. Printre ei, Carl Lewis, cel care prelua titlul de la Ben Johnson, şi Linford Christie, campionul olimpic de la Barcelona ’92. 9,58 secunde este actualul record al sutei, stabilit de Usain Bolt la Berlin, în 2009. Cu 21 de sutimi de secundă sub cel al lui Ben Johnson dopat.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

mihnea (18 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 9:56

FRUMOS ARTICOL, DOAR CA PARCA N-ARE FINAL

Gary (51 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 10:46

Mihnea;ai 101%dreptate!
Parca imi vine a spune:”ei si;cei cu asta”?
In rest o remarca de mult banalizata:atata timp cat vrem doar RECORDURI,nu doar PARTICIPARI,doppingul va inflori.
Noi „moralistii” suntem la fel de vinovati „de facto”,dar nu si „de jure”!

Gary (51 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 10:47

Sorry,evident;ce-i,nu cei.

Horia (3 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 11:21

N-ati inteles, finalul inca nu e scris, se va scrie in 10-20 de ani cand vom afla ce s-a intamplat. Noroc ca alde Messi, C. Ronaldo sau alti fotbalisti de 12-15 milioane salariu pe an nu sunt dopati. Ei doar sunt buni. Dopaj in fotbal nu exista.

Optimvs (21 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 12:05

De cacat finalul. Spun asta pentru ca in mod evident Ursain Bolt e un talent exceptional, cum vezi odata la cateva generatii. Si pe vremea lui Ben Johnson si acum se dopeaza absolut toti, diferenta e ca Ursain Bolt are si talentul si mintea sa castige mereu, pe parcursul unui interval de timp considerabil.
Asta daca nu e cineva atat de sonat sa creada ca o fi descoperit cineva mai stiu eu ce praf-minune si i l-a dat numai lui Bolt…

Adrian (7 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 12:29

Are final, doar ca e unul insinuant la adresa lui Usain Bolt. Ma intreb la ce foloseste. Sa ajungem sa suspectam orice mare atlet considerand ca probabil se dopeaza dar ca noi nu avem inca tehnologia s-o dovedim?

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 12:45

Adrian

Raspunsul la intrebarea ta este da. Da. Si este continut in totalitatea articolului. Care, asa cum bine ai sesizat, nu are doar aparent un final.
Optimvs
Ai dreptate, de rahat articolul. Ca viata

Optimvs (21 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 13:00

Alo, hai sa nu suntem la A3, am zis ca e de cacat finalul (in care te iei neurstificat de Bolt) nu articolul. Pana in punctul ala era un articol foarte OK, asa e, dopingul e mereu in fata testelor antidoping.

kELOO (29 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 13:04

Da, si Usain Bolt este Scufita Rosie! Nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i pute! Sa fim seriosi! Multi se dopeaza, putini sunt prinsi.

adi_stelistul (454 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 13:38

Imi amintesc perfect de Ben Johnson, cum sa nu. Urmaream (mai mult in ziare si la radio) tot ce se intampla in atletismul mondial. Tin minte cum primul care a doborat recordul din Mexic 1968 al lui Jim Hines a fost Calvin Smith pe care-l putusem vedea la Bucuresti la Universiada cu vreo 2 ani inaintea acelui rezultat luand argintul (ceea ce dovedeste ca Universiada aceea a fost totusi o competitie tare). Apoi a venit Ben Johnson cu recordul lui incredibil de 9.83 stabilit la Campionatul Mondial de la Roma. Dar a fost o minciuna. Poate si recordul lui Smith si probabil si cel al lui Hines. Mai stii?
Va mai amintiti din aceeasi perioada pe Florence Griffith Joyner? Care n-a fost descoperita si detine inca recordurile mondiale de sprint (si le va mai detine multa vreme inca, probabil). Sambata trecuta s-au implinit 15 ani de cand a murit. La 39 de ani neimpliniti. Sa fi platit oare cu viata acele performante? Dumnezeu stie.

X™ (87 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 13:40

Daaa’. Cum sa nu. Bolt nu e dopat. Nici treaba aia cu inlocuirea sangelui nu e dopaj. Iar cine crede ca in fotbal nu exista dopaj probabil ca pe 25 Decembrie sta cu nasul lipit de geam sa vada renii lui Mos Craciun.
Articolul este foarte corect. Din pacate.

Catalin_cj (31 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 14:18

Hallo lume toti se dopeaza!! Imi place ca cei mai mult cred ca toata lumea se dopeaza mai putin preferatul lor care e cel mai pur dintre pamantenii si dintre oameni. Mai era un articol mai demult cred ca tot de Geambasu scris in care era vorba de sportul alb. Alb pentru ca inca nu a fost prins inca niciunul patat. Adica Federer care arata ca un gentelman si pe teren si in afara sa fie dopat??? Imposibil. Nadal cel care fuge intr-un meci de 3 ori mai mult decat e necesar sa fie dopat? Incredibil. Djokovic, Murray si altii sa se dopeze? Zidane, Messy, Ronaldo? Nu au cum. Poate doar cu credinta in al de sus. Usain Bolt?

Adrian (7 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 14:20

In cazul acesta as mai avea te rog o intrebare. De ce ne intereseaza competitiile sportive? Eu cred ca ne place sportul si devenim pasionati de un atlet sau de altul pentru ca vedem oameni care realizeaza cu maiestrie ceea ce majoritatea dintre noi practicam ca hobby, din cand in cand, la un nivel mai mult sau mai putin acceptabil. Daca acceptam presupozitia ca la baza succesului in sport se afla o inselatorie (prezumtia de vinovatie) nu se mai pune problema maiestriei si atunci nu mai are rost sa ne uitam la sport in general.

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 14:43

Dupa ce am citit acest articol cred suta la suta ca jucatorii Stelei se dopeaza …

tudor (1 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 14:58

frumos articol.nu stiu de ce lumea se invarte in jurul degetului?trebuie spus adevarul (dureros sau nu) verde in fatza.Toata LUMEA se DOPEAZA….ACUM diferentza o face „mascatoarele” de substante interzise.ca un fost iubitor al atletismului AFIRM ca toti atleti se dopeaza.Este foarte greu,absolut foarte greu sa mai existe progres de la un moment dat in mod natural,este inpotriva firii umane.DECI in secolul 21 diferentza o face MASCATOARELE DE DOPAJ(acele substante folosite pentru a masca dopajul,a neutraliza urmele lui) succes

Gary (51 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 15:14

Daca tot suntem la atletism;poate cineva sa explice WR de la 100, 400 si 800m feminin,400m masculin,aruncarea greutatii masc?Sau recordurile „fenomenale”,ale chinezoaicelor lui Ma Jun Ren?Supa de „broasca testoasa”?Dar „bangul” inotatorilor din China?
Coincidenta:toate s-au petrecut dupa caderea zidului Berlinului,cu alte cuvinte:transfer de tehnologie din RDG in „impenetrabila” RPChineza!
Luare de pozitie CIO? Facem JO la Peking!!
Q.E.D.

andrei30 (5 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 16:16

Adica vrei sa sugerezi ca Bolt se dopeaza?
Vad ca esti intr-o cruciada personala impotriva tututror sportivilor, indiferent de numele sportului, care au performate fizice greu de explicat (de catre tine). Astfel, Serena Williams nu gafaie, Nadal nu transpira iar Bolt isi permite sa alerge mai repede decat Ben Johnson (care se dopa). Pai hai sa ne intoarcem la Jesse Owens ce zici, sau poate si el a fost dopat special sa isi bata joc de Hitler. Cred ca ar trebui sa fii mai cumpatat in felul in care iti croiesti articolele fiindca miroase a calomnie nu a parere obiectiva. Sa iti spun un secret. Si cel care iese pe ultimul loc in cursa tot substantele alea le haleste inainte, in definitiv tot talentul, datele de la natura, si mai ales munca si disciplina te duc sus. Nu pastilele. In cele mai multe cazuri cel putin. Cifrele sunt altele decat in 1988 la suta de m, in tenis, in km alergati la fotbal, dar nu asta e esentialul. Pricepi?

calin (3 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 16:42

Se spusese de Carl LEwis ca se dopeaza, dar din cate stiu, cat a fost in competitii nu s-a putut dovedi lucrul asta. Poate ma insel! Dar era diferenta mare intre musculatura lucrata sportiv in timp a lui Lewis si toporul B.Johnson, care atat de puternic ajunsese datorita steroizilor, incat oprea masina aia infernala care ii ajuta la spargerea vitezei (un fel de bulozer mai mic). Totusi Lewis era campion si la saritura , 100m , 200m si stafeta, un fel de polisportiv pe partea asta unde era cel mai bun (mai putin in ultimii ani in competitia cu steroizii lui B.Johnson). Nu stiu ce sa zic de Bolt, dar oricum e un fenomen. Spunea cineva ca nu i se pare ca e doping daca isi schimba sangele, la curse de anduranta (nu la viteze) datorita efortului imens sangele nu se mai oxigeneaza si corpul nu mai da randament, iar schimbandu-se sangele cu altul oxigenat, il face fresh, deci vb cuiva : ” e f doping”.

seba (157 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 18:22

da, cum spune si tudor, probabil mai toti sportivii folosesc acum substante care neutralizeaza prezenta in organism a substantelor dopante. prezenta lor, nu efectul 😉 citez din nicolae marasescu intr-un interviu luat de tine acum vreo doi ani. cand spun de aceste substante, primul in minte care imi vine este cris froom, care pedaleaza mai bine decat toti ciclistii care au fost prinsi dopati si, totusi, iese curat la toate testele.

nu cred ca bolt foloseste ce alti atleti de acum nu folosesc. are un fizic care il ajuta foarte mult, care face diferenta.

kkciosuldelahamangia (42 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 20:03

in sportul curat, fara dopaj, mai cred doar naivii. cind in jurul sportului sunt afaceri de miliarde de dolari, chiar credeti ca ,,cistigatorii” sunt mai dotati genetic, ca sa reiau o teza a uni anonim, sau sunt mai performante laboratoarele de stimulente ?
sportul e doar o afacere, restul can-can.

bazileon (82 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 21:41

Ca toata lumea se dopeaza pare a fi o axioma. Macar sa primeasca toti acelasi dope si sa castige cel mai bun!

Vlad Dracul (13 comentarii)  •  26 septembrie 2013, 22:14

Eu eram în clasa a VI-a pe-atunci, da-mi amintesc c-am văzut cursa pe bulgari sau pe sârbi (aşa era pe-atunci, sportul era transmis numai de ţările vecine şi prietene, Tovarăşul nostru avea alte preocupări. Preocupări securiste, de spionare a propriului popor mai concret – pentru cei care n-au prins perioada) şi-am rămas uimit de coborârea barierei sub 9.80 – era fenomenal aşa ceva la momentul respectiv.

Iar duelul său cu Carl Lewis era mai ceva ca eternul derby Steaua – Dinamo, un fel de Karpov – Kasparov (dacă-mi este permisă o astfel de pararelă).

Cât despre Bolt, eu mă gândesc la Lance Armstrong şi consider că bănuielile dlui Geambaşu sunt întemeiate.

De data asta.

madskills (57 comentarii)  •  27 septembrie 2013, 7:55

@Andrei30 se vede ca habar nu ai cu ce se mananca atletismul si sportul in general. Bolt tocmai prin faptul ca este atat de inalt pleaca cu un dezavantaj din start. Este exact ca la fotbalistii mici de inaltime care au infinit mai multa mobilitate decat cei inalti datorita centrului de greutate situat mai jos. Asta una la mana. Doi la mana, trebuie sa fi de-a dreptul naiv sa crezi ca Bolt e curat. Omul a spulberat pur si simplu recordul mondial incetinind pe ultimii metri. Aproape toata echipa Jamaicai a fost prinsa dopata numai el nu. Si mie imi plac povestile cu happy end, cand printul salveaza printesa si traiesc fericiti pana la adanci batraneti. DAR realitatea este cu totul asta. Exista doua categorii de sportivi de top: care se dopeaza si nu sunt prinsi (sau nu se vrea a fi prinsi) si cei care se dopeaza si sunt prinsi. Mai lipsea sa spui ca ciclismul este cel mai curat sport si tabloul era complet.

Marius (4 comentarii)  •  27 septembrie 2013, 13:11

@madskills

Uite aici ca vad ca te pricepi la altletism 🙂
http://www.rug.nl/news-and-events/people-perspectives/opinie/2011/opinie29_2011?lang=en

P.S Nu exclud ca nu e dopat, dar sa nu aberam acuma, ca inaltimea il dezajantajeaza.

Toti spinterii de top au fost gasiti dopati anul asta mai putin el, deci si ala de pe locul 2 se dopa si uite ca nu l-a depasit.

Daca am folosi un termen din logica, as spune ca dopajul o conditie necesara dar nu si suficienta pentru a castiga 🙂

Bitu (1 comentarii)  •  27 septembrie 2013, 14:10

Daca sunt atleti slabi degeaba se dopeaza.Unuia care nu stie sa scrie degeaba ii pui stiloul in mana.N-am inteles pana la urma scopul acestui articol.

andrei30 (5 comentarii)  •  27 septembrie 2013, 17:07

@madskills
Tu la ce postare raspunzi prietene ca sigur nu la a mea.
Esti in stare sa citesti un paragraf sau esti grabit tare sa faci pe desteptul ca toti forumistii imbecili care n-au nimic de spus dar se baga in seama?

Razvan (26 comentarii)  •  27 septembrie 2013, 17:54

9,58 … vedeti cat de mult au evoluat tehnicile de antrenament in 25 de ani 😀

magus1349 (21 comentarii)  •  27 septembrie 2013, 20:50

@ 5 Optimvs
Sa nu uiti inainte de culcare sa-ti cureti ghetutele , la noapte vine Mos Nicolaie !
Pentru astia mai cu capu’ pe umeri am o recomandare :
In cazul in care ati ratat uitati-va la interviul luat lui Michael Rassmusen cu ocazia Turului Sibiului .
http://www.digisport.ro/Sport/SPECIAL/VIDEO+EXCLUSIV+Rasmussen+ADN-ul+dopajului+interviu+eveniment+des

Emiru’ (12 comentarii)  •  16 octombrie 2013, 6:47

Da, Ben Johnson a fost o victima a sistemului si a platit pt asta. Insa ca tot ne place sa ne uitam la paiul din ochii altora, de Anisoara Cusmir nu mai zicem nimic? Tacem malc, pt ca e a noastra. Ce mai conteaza ca avea trasaturi masculine, doar ne-am ghidat dupa invatatura marelui Caragiale: „Zoe, fii barbata!”

Comentează