Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Scenariul lui Hagi

Cel mai mare fotbalist român anticipase nu doar victoria, ci şi desfăşurarea meciului

Hagi se uită spre teren, adîncit în gînduri. De fapt, este acolo, jos, în iarba impecabilă care aşteaptă să fie strivită de crampoane. Are mingea la picior, […]

duminică, 8 septembrie 2013, 10:41

Cel mai mare fotbalist român anticipase nu doar victoria, ci şi desfăşurarea meciului

Hagi se uită spre teren, adîncit în gînduri. De fapt, este acolo, jos, în iarba impecabilă care aşteaptă să fie strivită de crampoane. Are mingea la picior, priveşte spre poarta adversă, driblează scurt şi şutează spre vinclu. Sau dă o pasă spre Răducioiu. Ba nu, spre Ilie Dumitrescu. Simt că vrea să fie singur cu gîndurile lui şi îmi fac de lucru privind nişte maimuţe în tricouri negre care ne arată degetul mijlociu. Încep să cred că Teoria evoluţionistă a lui Darwin are un sîmbure de adevăr. Primatele de la peluza vecină ne aruncă priviri tulburi.

Sîntem în mini studioul Antenei 1 amenajat pe Stadionul Naţional pentru directul dinaintea meciului cu Ungaria. Din nou cu Hagi invitat. Zic „din nou” cu bucurie. Îmi aduc aminte şi de „acvariul” de pe stadionul din Constanţa, cînd, după acel 2-2 cu Franţa, Franck Ribery ne-a bătut în geam căutîndu-l insistent pe „Mister”. „Mister” era Hagi, iar actualul fotbalist numărul 1 din Europa alerga disperat după el ca să-i mulţumească. 14 etape, atît i-a fost antrenor Hagi lui Ribery la Galatasaray. După numai 14 etape petrecute, Ribery înţelesese că în cariera lui s-a petrecut ceva foarte important doar pentru că s-a întîlnit cu Hagi. Ce gest mai frumos de recunoştinţă vreţi faţă de un om căruia noi nu contenim să-i descoperim defecte?

Revin din reverie şi abordez invitatul cu o întrebare convenţională, aşa, de încălzire înaintea emisiunii. Ce simţi, Gică? Ce simţi acum, înainte de meci, îi batem? Îmi răspunde simplu. Fără emfaza analistului. Parcă şi un pic complice. Sîntem mai buni de la mijloc în sus, avem calitate superioară, zice el. Continuă. Trebuie să fim atenţi la fazele fixe, ei au gabarit. Nu trebuie să pierdem mingi decît departe de poarta noastră. Spune toate astea cu o naturaleţe dezarmantă. Ca un ceasornicar priceput care îţi mărturiseşte că între mecanismul unui Swatch şi al unui Longines nu este nici o diferenţă. Explicat de Hagi totul pare atît de uşor. Facem posesie, îi luăm tare de la început, le arătăm că noi sîntem şefii pe teren.

Intrăm în direct, încercăm să fim cît mai concişi. Lui îi iese cel mai bine. Afară stadionul fierbe. Începe meciul, iar scenariul lui Gică este pus în scenă cu o fidelitate dusă pînă la detalii. Bineînţeles că Piţurcă şi Hagi nu vorbiseră înainte. Bineînţeles că Pintilii şi compania nu urmăriseră emisiunea noastră. Atunci ce? S-a transformat Hagi în Mafalda? A devenit decarul de odinioară Oracolul din Delfi? Ei, hai! Hagi este pur şi simplu un om care se pricepe la fotbal, ale cărui gînduri s-au întîlnit cu ale selecţionerului şi ale jucătorilor. Gîndul cel bun, gîndurile cele bune. Într-o seară în care am arătat că putem juca fotbal atacînd. Bărbăteşte, nu la mica ciupeală. Acesta ar fi încă un cîştig, dincolo de 3 puncte în clasamentul grupei.

Este linişte pe stadion. După golul lui Tănase primatele în tricouri negre ne-au întors spatele. De-abia atunci le-am putut admira cefele tatuate.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

zurzu_zurzu (34 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 11:28

Hagi are o sansa imensa de la Dumnezeu sa ne arata ca e antrenor.Sa antreneze Viitorul Constanta 3-4 ani si sa arate ca stie si meseria asta.Daca se considera rege atunci sa moara ca un rege,adica pe campul de batalie!Regatul lui e Viitorul Constanta si acolo poate sa cladeasca ce si doreste, fara presiune,fara frica de mania patronului ,fara frica de nimeni.Unde gaseste un loc mai cald si ma promitator?Nicaieri!!!!

Buerebuistas (5 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 11:36

O reala placere sa citesc acest articol

ovidiu_3003 (644 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 11:42

Hagi este un mare antrenor…el stie ce vorbeste !!!

navigator (2 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 12:20

Eu il apreciez pe Hagi pentru ca din „tripleta” pe care o tot amintim ca ne face cinste peste hotare, Hagi-Nastase-Nadia, doar el face cu adevarat ceva pentru sport in Romania. Nadia vine aici din an in paste si da pe la fetele de la Deva ori inmaneaza trofeul la turneul de tenis din aprilie ori merge pe la vreo scoala sa promoveze margarina. Nastase e cu ochii dupa femei si se face de cacao pe la intalniri care ii celebreaza pe cei ce-au fost numarul 1 ATP numindu-l pe prezentatorul francez „broscar” si ingenunchind in fata lui Nadal & Co. Hagi si-a facut academie de fotbal si pierde bani multi sperand c-o sa vina si momentul sa castige. Si se vede ca principalul lucru de care e interesat nu e banul, ci vrea sa faca ceva pentru si din copiii de acolo. Citisem ca pentru a da jucatori la Steaua in vederea formarii unei echipe de tineret pentru Champions League a impus niste conditii: sa se antreneze pe iarba, nu pe sintetic (juniorii Stelei se antreneaza pe sintetic), sa li se dea antrenor de echipa mare/tineret, nu antrenor de juniori. Chiar daca nu va fi mare antrenor, si nu cred ca va fi, imi doresc ca proiectul lui sa mearga mai departe. Ar fi si pacat sa nu fie asa.
In schimb, Nastase ne tot minte de ani de zile ca vrea sa-si faca academie de tenis si cand lumea il intreaba de ce nu s-a facut pana acuma el raspunde ca nu i-a dat statul teren. Pai mersi!

Radu (7 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 13:13

Hagi e ptr mine cel mai mare jucator de fotbal,peste Maradona si Pele si altii,nici unul nu a ajuns sus prin prisma ambitiei sale cumulata cu temperamentul si devotamentul lui.El practic mananca fotbalul pe paine,el a lovit mingea de fotbal nu ca sa faca bani ci ca sa fie apreciat de oamenii care il privesc si sa le intre in inimile lor! El analizeaza detaliile din fotbal mai mult si decat Lucescu,de asta poate nu a ajuns un antrenor bun inca,eu inca cred in el ca va ajunge un antrenor mare,trebuie doar sa mai treaca cativa ani cand va fi mai putin temperamental cu jucatorii pe care ii va antrena si atunci va stii poate sa se faca mai bine inteles,poate ca unii se sperie de numele lui si nu se concentreaza la detaliile pe care Hagi le spune,iar el,Hagi,nu a avut jucatorii cu inteligenta care sa inteleaga ce trebuie sa transpuna pe teren din ceea ce el zice.Si inca ceva.Consider ca la cate proiecte avea in capusorul lui ( de publicitate,de infiintare a academiei,de participare la meciuri de caritate,etc.) meseria de antrenor a inceput-o cam devreme.Cum spuneam sa mai treaca cativa ani,nu multi,cand apele ,nu neaparat ca se vor mai linisti,dar se vor mai limpezi,si isi va relua meseria de antrenor,atunci va ajunge un antrenor mare! Ii urez bafta,rabdare si tot binele din lume!

belamy (10 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 13:19

citesc si ma minunez…..pupincuristi „benevol-obligatoriu” sau pentru „avantaje”…..? cred ca si el se minuneaza cat de bun a fost….cand venea la echipa nationala, de la turci, se certa cu toti(arbitri, coechipieri, adversari), sarea coarda, lua galbene si se auto-suspenda. cat despre „antrenorul” hagi…..doar o gluma sinistra.

seba (157 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 13:38

sper ca in meciul cu turcii, tricolorii de acum sa arate ca au invatat ceva atunci cand erau mici si se uitau la meciurile in care juca hagi. ca au prins ceva din ambitia lui, din personalitatea lui in teren, din rautatea pozitiva, din mandria de a juca pentru nationala.

Hai Romania!

widoqq (5 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 13:51

Pretene,cel mai mare fotbalist roman a murit de mult! Dumnezeu sa l odihneasca in pace pe Gicu Dobrin si tu nu mai scrie prostii.

jalemare (12 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 14:03

d-le Geambasu, de ce pentru dvs. Hagi a fost mai fotbalist decat Belodedici, dublu castigator al Cupei Campionilor Europeni?!
fiti obiectiv va rog, nu asta va cere meseria?!

Ghandalf (9 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 14:11

Parcă mai au vreo importanță primatele din pustă ? Au avut clipa lor de ”glorie” când au spart niște geamuri și au rupt niște scaune în centru. În rest… s-au întors în anonimatul rânced din care au fost zămisliți …
Austriecii s-au chinuit la greu să-i civilizeze și s-au lăsat păgubași când și-au dat seama că nu-s buni decât pentru carne de tun ei și de ”marfă” prin lupanare ele. Nici nu știu de ce te chinuiești, ADN-ul provenit din pusta Asiei e vizibil pe ceakârii aștia cu ifose de șmecheri dar care put a balegă de proști ce sunt.

pamfletaru (7 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 14:27

HAGI NU ARE SI NICI NU VA AVEA DOSAR PENAL,SA REVINA ANTRENOR LA NATIONALA !

-generatia de aur sa schimbe matusalemica conducere a fotbalului nostru,plina de dalmatieni si perimati-

hagi s-a dat cu aia micii (frumos,ei sunt viitorul),dar trebuie sa revina la nationala ,ori sa conduca fotbalul romanesc cu generatia de aur

pamfletaru (7 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 14:37

ROMANIA JOACA BRIO,
CU HAGI ANTRENOR LA RIO !

piturca lasat acasa,
la copil si la nevasta !

(scuze,vica,…n-am gasit alta rima!)

seba (157 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 15:07

referitor la primate, nu stiu la care va referiti. la cele din romania sau la cele din ungaria? eu am stat langa niste primate din romania, tot imbracate in negru, unele din galeria stelei, altele din galeria lui dinamo, care s-au batut si amenintat intre ele toata prima repriza. sper ca baietii aia sa nu mai aiba acces pe stadion.

conasu (21 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 16:00

Ptr. Radu : Esti o gluma de five a’clock ! Nu mai iti da cu parerea despre lucruri de care habar nu ai, ca te faci de ras ! Nimic din ce ai zis acolo nu sta in picioare !

valy (8 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 17:04

geambasule,mai lasal nu-l mai umfla atat pe hagi ca si bine ca nu a fost chiar cu il umflati voi presa!pai cind joci si tu ceva dupa 29 de ani…s-au daca avea asa viziuni,cum spui,ierea si el antrenor pe undeva!

madskills (57 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 18:08

De ani de zile apar „coincidente” cu premonitiile lui Gica. Un lucru e clar: omul se pricepe la fotbal si-l „devoreaza” dimineata, la pranz, seara si mare minune daca nu si in somn. Meteahna lui Gica este temperamentul, care l-a tradat de multe ori si pe teren si faptul ca le cere jucatorilor sa faca ce facea el pe teren. E ca si cand i-ai da unui om normal o masina de curse si ii spui sa o conduca cum facea Schumacher.
Numai un nebun ar pune la indoiala priceperea lui Gica la fotbal. Inca nu e prea tarziu si pentru antrenorul Hagi, inca mai cred in el.
Mare dreptate are si userul Radu care a comentat aici, din tripleta Hagi-Nastase-Nadia doar primul mai face ceva pentru sport. Defapt, Hagi e singurul care chiar face ceva pentru fotbalul din Romania.

bogdan (1 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 18:13

pt. belamy si jale mare;aveti probleme mari de gandire,eunu v-as lasa singuri pe strada…

victor L (285 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 18:41

„Cel mai mare fotbalist român”.
Care-i unitatea de masura?
Poti spune „cel mai bun fotbalist roman din perioada cea mai fasta (fie si de Aur) a fotbalului romanesc”.
In unele domenii sportive nu poti sa spui ca un sportiv contemporan cu tine este mai bun decit toti sportivii pe care nu i-ai vazut in viata ta. Si mai ales in fotbal, unde nu se cronometreaza, masoara, ci se apreciaza subiectiv pe versurile „nu laudindu-te pe tine/ lustruindu-se pe el”.

torque (28 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 19:33

Hai lasati-o mai moale cu viziunile. Daca stie asa multe si simte acum era antrenor de prima clasa prin strainatate sau la nationala. A fost si va ramane cel mai bun fotbalist al Romaniei da cu chestiile astea ca stia unde si cum…Hagi nu e inteligent nu e istet nu poate fi antrenor. Popescu daca se complica era bun. In schimb Popescu e mult peste toti din generatia de aur si nu s-a bagat in antrenorat ci a punctat mai sus.

Radu (7 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 21:30

Ptr. conasu….Tu nu mai iti da cu parerea la ceea ce crezi ca stii facandu-i pe altii aiurea.Eu ce am scris adineauri cred si nu am spus-o la primul impuls care mi-a venit.In viata mai trebuie sa si gandesti.Aaaa si inca ceva: eu nu am lasat comentariul ptr tine!

Ptr madskills….Multumesc frumos! Asta e ce cred eu,timpul e cel care imi va da dreptate sau nu.

laurentiu (23 comentarii)  •  8 septembrie 2013, 21:35

1. asta e marele castig, am avut curaj si detrminare sa atacam. am luptat pentru fiecare mingie, fara sa bagam autobuzul in poarta
2. erau niste maimute la fel de evoluate si in cealalta peluza, se bateau intre ele. pacat ca n-ai pomenit nimic de ele- dar te inteleg, suntem romani si nu dadea bine la imagine…

Dan (5 comentarii)  •  9 septembrie 2013, 6:38

Hagi este UNIC !
Il vom iubi mereu si-l asteptam sa preia destinul fotbalului romanesc impreuna cu generatia de aur.

me (13 comentarii)  •  9 septembrie 2013, 10:57

L-am ascultat pe HAGI vorbind despre organizarea Academiei sale de fotbal, multi nu inteleg si se leaga de gramatica lui insa dincolo de toate rautatile HAGI chiar se pricepe la fotbal mult mai bine decat 99% din oamenii de fotbal din tara asta. Ideile lui sunt limpezi, clare, fara echivoc. Nu dribleaza intrebarile, stie foarte bine jocul si are intuitia unui mare jucator care a vazut din teren meciuri la care azi jucatorii romani doar viseaza, gen finala de Cupe Europene sau derby-uri Real Madrid – Barcelona. Prea usor si repede i s-a pus stampila.

Alex (1 comentarii)  •  10 septembrie 2013, 0:02

Buna ziua,
Am vazut astazi un meci caritabil extrem de emotionant intre prietenii lui Stiliyan Petrov si Celtic stars. Am vazut tribune care aclamau un bulgar. Multi oameni au leucemie dar pentru el intreg stadionul a plans. Apoi am citit ce a facut in cariera lui si am fost impresionat de constanta lui! Am inteles limpede cum mii de oameni la mii de kilometri de casa lui il aclama! Trebuie spus ca si fanii lui Celtic si cei ai lui Aston au acelas respect pentru ce a facut el in cariera! Impresionant!
Gandul mi-a zburat la un Mutu sau Chivu si m-am gandit de ce ei nu au putut? Pe Mutu dupa experienta la Chelsea l-am incurajat, gandindu-ma ca e coplesitor sa ajungi la o varsta frageda in Londra dar par a apoi a mers din rau in mai rau, am sperat la Fiorentina, neconvingator insa. Din pacate cam toata generatia a fost ca el, astfel se face ca de 16 ani tot speram. Vine meciul cu Ungaria si remarc un Bourceanu, Chiriches, Marica si Pintilii! In sfarsit o echipa care a jucat cu sufletul! Cu parere de rau da daca atmosfera e mai buna fara Mutu asta e sa nu il mai cheme. Chivu cu tot respectul pentru accidentul lui, Doamne fereste, nu a concretizat nici o data. Un meci atat retin cel cu Anglia urmat de foarte multe discutii si conditii, vine nu vine la nationala si asa mai departe. Poate gresesc dar oful meu e ca nici pentru Mutu si nici pentru Chivu nu vor canta nici o data 2 stadioane din alte tari! Si asta in conditiile in care aveau talent. Sper ca asta sa nu fie vina unei trasaturi a romanului care da cu piciorul!
Meciul cu Ungaria imi da speranta! Chiriches, Pintilii sau Marica va rog mult sa intelegeti ca aveti talentul sa faceti o natiune mandra! Dar nu ajunge o floare! Fiti seriosi, munciti si indiferent de ce va fi acum cu Turcii aveti timp sa reusiti! Numai fiti seriosi si invatati ceva din cariera lui Stiliyan! HAI ROMANIA! Multa sanatate Stiliyan!

un oltean (130 comentarii)  •  10 septembrie 2013, 8:08

@Valy:

Ha ha ha…foarte tare comentariul tau, mi-a placut mult…tin-EO tot asa…:D…si iti dau dreptate, Hagi „ierea” antrenor demult, dar n-a avut noroc in viata…

Comentează