Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Restauratorul argentinian

Prima victorie a lui Gerardo Martino nu este împotriva lui Levante, ci contra unei forme de plictiseală

Antrenorul sfinţeşte locul. Sau măcar îl schimbă în aşa fel încît lucrarea lui începe să semene cu o minune fotbalistică. Cel mai frumos […]

marți, 20 august 2013, 8:16

Prima victorie a lui Gerardo Martino nu este împotriva lui Levante, ci contra unei forme de plictiseală

Antrenorul sfinţeşte locul. Sau măcar îl schimbă în aşa fel încît lucrarea lui începe să semene cu o minune fotbalistică. Cel mai frumos este atunci cînd omul cu pricina nu se crede un misionar. Un făcător de miracole. Atunci cînd respectivul rămîne la nivelul solului şi spune lucruri interesante. Ca argentinianul Gerardo Martino, noul antrenor al Barcelonei. Promovat mai ales sub porecla de „Tata” de domnişoarele care citesc cu nesaţ prompterul ştirilor sportive. Nefind atît de familiar ca dînsele cu urmaşul lui Guardiola şi al lui Tito Vilanova, voi continua să-l numesc Gerardo Martino, cu speranţa că nu-i voi ştirbi cu nimic personalitatea.

Prima etapă din Primera a început cu duelul la distanţă dintre Barca şi Real. Catalanii au strivit modesta Levante cu un 7-0 care nu scuteşte de comentarii, ci le cere, în vreme ce rivala din Madrid, sub comanda lui Carlo Ancelotti, a reuşit o victorie scremută în faţa lui Betis, 2-1. Diferenţa dintre galopul Barcelonei şi cursa cu obstacole a Realului a fost sesizată imediat. Au urmat analizele. Comparaţiile. Betis Sevilla a fost un oponent incomparabil mai puternic decît Levante a fost una dintre observaţii. Cealaltă, că Realul continuă să fie mai mult o adunare de vedete decît o echipă. Nu un grup legat prin exprimare şi scop comun, aşa cum arată Barcelona. A fost nevoie de inspiraţia lui Isco pentru ca madrilenii să răsufle uşuraţi. Prima impresie este că venirea lui Ancelotti nu a eliberat, ci a închis şi mai tare jocul lui Cristiano Ronaldo şi compania. Inclusiv titularizarea lui Diego Lopez în dauna lui Casillas dă senzaţia că Ancelotti nu este altceva decît continuatorul lui Jose Mourinho. Atît ca mesaj – autoritar-, cît şi ca joc. Auster, ca să nu zicem sărac şi meschin. Încă mai schematizat decît în mandatul portughezului. Iar transpiraţia abundentă care ieşea prin gulerul cămăşii fostului mare mijlocaş milanist spune că pe Bernabeu mai este serios de lucru.

Gerardo Martin l-a schimbat pe Messi în minutul 71 al meciului de pe Camp Nou. Fără ca Messi să fi fost accidentat. Curaj? Nu, doar rezultatul unei strategii de conservare a energiilor consimţite de starul argentinian. După meci, Martino nu a şocat asistenţa cu declaraţii incendiare. Dimpotrivă, a fost suficient de banal. A zis, printre altele, că jucătorii lui nu au făcut ceva nou, ceva care să nu fi ştiut să facă, iar rolul lui s-a limitat la a le fi împrospătat memoria. „Eu eram deja un mare fan al conceptelor acestei echipe. Unele poate au fost uitate sau nu au mai fost puse în aplicare. Eu le readuc în actualitate. Vreau să alternăm jocul elaborat cu cel direct, să avem mai multe variante”. Vedeţi ce frumoasă poate fi uneori banalitatea asta?

Este posibil ca desfăşurarea ulterioară a campionatului spaniol să contrazică toate teoriile astea. Poate că Realul lui Ancelotti va deveni o echipă strălucitoare, pe măsura banilor cheltuiţi nebuneşte, inclusiv din buzunarul contribuabilului spaniol. Pînă atunci, pînă la acea dată improbabilă din calendar, îmi permit luxul de a fi admiratorul personajelor gen Marcelo Bielsa, Manuel Pellegrini sau Gerardo Martin. Oameni care vin dintr-un univers mai viu şi mai colorat. Bărbaţi cu idei curajoase, originale. Chiar plecaţi de acasă după standardele noastre europene atît de obosite şi de conservatoare. Cu ei merge lumea înainte. Şi lumea fotbalului.

Aparent fără nici o legătură. Bogdan Stelea îi ia locul lui Emil Săndoi la naţionala de tineret. Aştept ziua în care o echipă antrenată de Stelea va semăna ca originalitate a stilului cu Athletic Bilbao variantă 2012. Mi-e teamă că am şi avem de aşteptat.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

dan (17 comentarii)  •  20 august 2013, 9:14

Asta cu Stelea a fost tare! Pare ca loveste direct in „marea” echipa de profesionisti a lui Gica Popescu 🙂 . Evident, ai dreptate!

Milton (31 comentarii)  •  20 august 2013, 9:20

Dap, peritnente observatii. Se pare, dupa cum singur marturise, ca Mrtino n-a inventat roata, dar a adus un suflu nou Barcelonei. Am vazut un presing ucigator, inceput chiar de Messi, foarte aproape de careul lui Levante. Asta mi-a placut cel mai mult, pofta de joc si agresivitatea pozitiva. Am vazut si meciul celor din Madrid. Da, Betis, cel putin dupa prima runda, nu poate fi comparata cu trupa din Valencia. Dar, pe langa jocul solid al andaluzilor, am remarcat o apatie, spun eu, neargumentata din partea madrilenilor. In afara lui Isco, jucator cu calitati incredibile, l-am mai remarcat, oarecum, pe Modric. In rest, destul de subtire jocul Real-ului, dar, repet, e doar prima etapa. E clar ca-n Primera lupta se va da, again, intre Real si Barca. Nu prea vad echipe care sa se implice cu sanse bune in lupta pentru titlu. Evident, vor fi si pasi gresiti, iar cine va face cei mai putini, va avea castig de cauza. Nu cred ca Primera se va decide in meciurile directe.
PS: Felicitari pentru analiza si pentru faptul ca ai eliminat acest apelativ sacaitor, „Tata”, din numele lui Martino!

No9 (9 comentarii)  •  20 august 2013, 10:07

Sagetile trmise catre Ancelotti si Real nu prea isi aveau rostul.

In primul 11 din meciul cu Betis s-au regasit, de la mijloc in sus, UN singur jucator cu profil defensiv, Khedira, si alti 5 ofensivi. Ca nu prea le-a iesit jocul, asta e cu totul altceva.

Ma indoiesc ca Ancelotti le-a cerut alor sai sa joace un fotbal ‘auster, sarac si meschin’. Pur si simplu nu le-a iesit jocul, asta in conditiile in care oponentul a fost extrem de agresiv, tehnic si rapid.

Ar fi mai intelept sa dam verdicte prin decembrie, ianuraie, iar concluziile sa le tragem la finalul campionatului.

Numai bine.

Cosmin (6 comentarii)  •  20 august 2013, 10:50

despre Barca nu am nimic de comentat, dar am ceva despre Stelea si numirea lui la nationala: ba frate, oamenii astia care ajung antrenori pe la nationale, nu ar trebui sa aiba ceva experienta la nivel de antrenorat? stelea din cate stiu a antrenat cateva etpae pe Astra, cu rezultate mai mult decat slabe. Cat despre tact si rabdare, Stelea e ca nuca si peretele.

Spre surprinderea mea Miriuta, pare ca face o treaba f buna la Ceahlaul – de ce nu poate fi si antrenor la juniori? Ma indoiesc ca „Pinalti” nu i-ar da voie…

un om (1 comentarii)  •  20 august 2013, 11:10

@ no9 – Eu nu iti inteleg logica. Antrenorul face echipa, in mare sunt aceeasi jucatori de anul trecut insa jocul de azi e dezastruos si tu spui senin „nu le-a iesit jocul”. Bine, si e cineva vinovat de chestia asta sau nu e nimeni vinovat? Daca nu le va iesi jocul inca o etapa sau 10, e o dif? E doar un accident, o intamplare, toti au vrut insa.. „nu a fost sa fie”, nu?

unArdelean (1 comentarii)  •  20 august 2013, 11:39

De ce e dezastruos jocul Realului? E aceeasi echipa care saptamana trecuta a zdrobit Chelsea. Betis a jucat extrem de agresiv si s-a inchis excelent, asa a fost sa fie. Eu zic ca e nevoie de Bale oricum.

gogu (1 comentarii)  •  20 august 2013, 11:51

orice comentariu dupa doar o etapa este fara rost.

puppinkeresku (9 comentarii)  •  20 august 2013, 12:54

La nivel de juniori , cred ca un antrenor care a mirosit ceva FUSSBAL in germania ar putea sa aduca ceva nou !
In rest numai de bine !?

Dan (1 comentarii)  •  20 august 2013, 13:05

Domnule Geambasu, articolul Dvs. reprezinta un scurt rezumat al presei sportive din Spania (Marca, As, Mundo Deportivo si Sport) din 18.08.2013, exceptand trimiterile la proaspata numire a lui Bogdan Stelea in functia de antrenor al nationalei de tineret.

O fi bine, o fi rau ca emiteti pareri deja exprimate si ca doar adaugati un mic retus de forma? In ritmul acesta veti ajunge sa scrieti precum Andrei Niculescu.

Eu unul nu mi-as dori acest lucru pentru ca sunteti inca unul dintre reprezentantii de seama ai presei noastre sportive. Va rog nu coborati nivelul si asa destul de scazut al acesteia inscriindu-va in randul jurnalistilor care se inspira permanent (pentru a nu folosi niste cuvinte foarte dure) din presa straina.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  20 august 2013, 13:39

Dan
In general, nu e bine sa te falesti cu ignoranta. Nu vreau sa o fac nici acum, doar ca nu stiu spaniola. In afara de citeva cuvinte pe care le stiu si copiii. E o limba minunata, dar nu o stiu. De aceea, nu am acces real la ziarele spaniole, nici la emisiunile lor. Asa ca imi pare tare rau ca articolul meu pare ca seamana cu un rezumat al presei spaniole, As, Marca, El Mundo, etc. O fi ori lipsa de originalitate, ori pur si simplu situatia in care niste ziaristi din tari diferite vad acelasi meci si simt cam aceleasi lucruri.
Mi-ar placea sa faceti efortul sa scoateti citeva citate din articolele care vi se par asemanatoare cu al meu. Daca nu e foarte dificil si nu va pierdeti timpul. Chiar sint foarte curios

Bocanci (25 comentarii)  •  20 august 2013, 14:24

Io nu inteleg de ce Real, echipa cu istorie de fotbal curat si ofensiv, isi ia antrenori fricosi. Mou sau Ancelotti nu sunt pentru Real, sunt mai potriviti prin Italia. Chelsea i-a dat afara pe amandoi cu ani in urma, pe motiv ca echipa nu juca fotbal. Mafiotu rus a uitat si persista in greseala. Chiar daca Mou are sanse sa castige campionatul in fata lu City , in Europa il bat Tata sau Pep de-l rup. United nu mai are cuvant de spus anul asta, au ramas doar doua din cele trei care se luptau la titlu anii trecuti.

gogu patriotu’ (10 comentarii)  •  20 august 2013, 16:19

Diferenta dintre doua echipe din acelasi campionat,se vede prin diferenta de puncte si in meciurile directe
Oare Barca a razbunat gramada de goluri primite de la Bayern?Real ?Ramane Real Madrid prin numarul de suporteri ,atunci cand nu se vor mai vedea suporterii cu siguranta se vor scufunda…

dorinc (2 comentarii)  •  20 august 2013, 16:49

„Poate că Realul lui Ancelotti va deveni o echipă strălucitoare, pe măsura banilor cheltuiţi nebuneşte, inclusiv din buzunarul contribuabilului spaniol”.Cati bani „investeste”Primaria din Barcelona anual in club ptr plata salariilor,in timp ce turistului i se cersesc bani ptr „terminarea” catedralei S.Fam?Spuneti adevarul!Realul „opulent” si Barcelona „saraca” sant de fapt f. asemanatoare,marea diferenta o constituie faptul k „grupul catalan+Messi” au rejectat orice alte mari vedete care au avut ghinionul sa semneze in perioada recenta.

ciupi (376 comentarii)  •  20 august 2013, 16:51

eu zic sa mai asteptam…

sorinaccio (1 comentarii)  •  20 august 2013, 18:24

inca din amicale s-a vazut un nou stil de joc pt. barca… mult mai pe poarta, mult mai direct, mult mai rapid, mult mai spectaculos… diferenta dintre barca si real e evidenta…va fi din nou anul barcelonei !!!

georgi (1 comentarii)  •  20 august 2013, 20:31

antrenorul de la U CLUJ a castigat titlul national de juniori U 17 si medalia de bronz la U 19…la vazut cineva c poate???las ca sant buni stelea si lita dumitru

Milton (31 comentarii)  •  21 august 2013, 7:07

@Dan,
fara cea mai mica intentie de a ma transforma in avocatul lui Geambasu, si fara pretentia de a fi un erudit in ale fotbalului, sa stii ca, daca te preocupa un pic fenomenul, mai ale Primera, sunt niste chestii evidente si de bun simt in articolul cu pricina. E adevarat ceea ce spui si tu, toata presa sportiva spaniola vorbeste cam de ceea ce vorbeste si Geambasu in acest articol, dar, stii cum se spune, hotul neprins e negustor cinstit.
@Cristi,
nici eu nu stiu spaniola, dar linia generala, ideea de baza, dintr-un articol din presa spaniola, referitor la fotbal, o pricep cat de cat. Nu detalii, dar pot intelege, de exemplu, faptul ca Martico a dus liniile foarte sus, punand o presiune uriasa pe cei de la Levante. Ceea ce spunea presa din Spania, si ceea ce spui si tu, am vazut si eu chiar din timpul desfasurarii celor doua meciuri. Deci, din punctul meu de vedere cred ca esti original in idei. 🙂
Toate cele bune!

asroma (3 comentarii)  •  21 august 2013, 11:17

Acum eliminati TATA din numele lui Martino…parca vad dupa alte cateva meciuri precum cel cu Levante cum o sa spuneti ca Barcelona joaca TIKI TATA:))

Samuel (1 comentarii)  •  21 august 2013, 12:19

Bun articol insa as avea o specificare.Barcelona poate va da de la 5 in sus in toate jocurile in care nu joaca cu Bayern sau Real sau chiar city anul asta.De cistigat ceva sa se multumeasca cu o liga apatica in care doar 2 formatii se lupta ptr titlul suprem.

Inca o data aceste 7-0 ii da impresia Barcei ca este cineva in fotbal insa se inseala testele vin in Champions League si cu Real intern acolo unde Barca a aratat rau in ultimul timp.

Personal nu am vazut niciodata o aparare care sa iasa la offside la fiecare minge pe sus cum au facut Levante la vreo 4 goluri..deci cum ziceam irelevant..iar Real intra mai greu in joc insa joaca mai bine pe urma.Oricum prima repriza a Realului a fost slaba asa este insa in a doua au cistigat meritat cu inca 4-5 ocazii mari.

Comentează