Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ziua în care fotbalul a fost peste scrimă

Am plecat de la caietele Anei şi am ajuns la golul de manual al lui Gicu.

Lumea se împarte în iubitori de scrimă şi microbişti. Este o împărţire strict personală şi absolut subiectivă, rezultată în urma unei zile de joi […]

sâmbătă, 10 august 2013, 10:02

Am plecat de la caietele Anei şi am ajuns la golul de manual al lui Gicu.

Lumea se împarte în iubitori de scrimă şi microbişti. Este o împărţire strict personală şi absolut subiectivă, rezultată în urma unei zile de joi foarte interesante. Joi, 8 august. Ziua de joi, 8 august, a început banal, cu un soare suveran pe cer. Ziua a continuat în aceeaşi notă tropicală. În timp ce majoritatea dintre noi se ascundeau de căldură şi se hidratau conform sfatului medicului, cîţiva sportivi care reprezentau România se pregăteau de concurs. Sau de meci, după caz. După-amiaza, intrau în competiţia pentru medaliile mondiale fetele de la spadă, în frunte cu Ana Maria Brînză, lider mondial al probei în clasamentul la zi. Seara, luptau pentru calificarea în play-off-ul Europa League Petrolul, Pandurii şi Astra. O miză mai mică în absolutul performanţei sportive, vitală însă pentru microbistul român hrănit, de regulă, cu fierea calificărilor pierdute.

Lumea care iubeşte scrima nu iubeşte fotbalul. Lumii care iubeşte fotbalul nu prea îi pasă de lumea care iubeşte alte sporturi. Este o diferenţă pe care bănuiesc că o sesizaţi.

Lumea care iubeşte scrima, ciclismul sau patinajul artistic este o lume mult mai mică decît lumea care iubeşte fotbalul. Nu asta contează însă. Lumea restrînsă care iubeşte scrima, ciclismul sau patinajul artistic are o părere destul de proastă despre cei care iubesc fotbalul şi pe cei care se îngrijesc de el. Spiritul elitist al inamicilor fotbalului se ciocneşte cu presupusul spirit de turmă al iubitorilor acestuia. De aceea, lumea care iubeşte scrima nu dădea doi bani pe şansele de calificare ale Petrolului şi ale Pandurilor, autoarele unor egaluri chinuite în partidele tur contra lui Vitesse şi Hapoel Tel Aviv. Dar aceeaşi lume restrînsă, capabilă doar ea să guste inefabilul altor sporturi decît bicisnicul fotbal, aştepta medaliile Anei şi ale colegelor ei. Aşteptarea era doar preambulul confirmării superiorităţii morale a unui sport de nişă în faţa mizeriei din fotbalul suprapopulat şi supraevaluat.

Ana Maria Brînză s-a oprit în sferturi de finală la Mondialele de la Budapesta. Colegele ei s-au pierdut pe traseu şi mai repede. A fost un eşec care a amintit de alt eşec răsunător, cel de la Londra, cînd tot aşa, nu aşteptam decît să ne cînte imnul, iar echipa de spadă a naufragiat pe lîngă podiumul de premiere. La ora la care scrimerele părăseau învinse sala de concurs, Astra, Pandurii şi Petrolul intrau pe teren. S-au calificat toate trei, Pandurii şi Petrolul după victorii neaşteptate în deplasările la Tel Aviv şi la Arnhem. Şi-au cîştigat locul în play-off-ul Europa League jucînd cu dăruire, cu inteligenţă şi cu un spirit de sacrificiu pe care unii dintre noi cred că îl pot întîlni doar în alte sporturi. Golul triumfului petrolist a fost înscris de Gicu Grozav în ultimele secunde ale prelungirilor, cu o execuţie care nu ar fi fost posibilă, poate, fără scăriţa ratată acum 10 zile. Din cîte ştiu, Gicu nu ţine un caiet în care să-şi facă radiografia evoluţiilor, meci de meci. Aşa cum procedează Ana Maria Brînză după fiecare asalt. În felul lui, Gicu şi-a făcut temele.

Lumea care iubeşte fotbalul s-a bucurat tare pentru Petrolul, Pandurii şi Astra şi a rămas surdă la eşecul fetelor de la scrimă. Ceva îmi spune că dacă spadasinele ar fi cîştigat, iar fotbaliatorii pierdeau, lumea celalaltă ar fi reacţionat în felul acela aristocratic destinat sărăntocilor. Tonic este faptul este că lumile acestea atît de antagoniste nu vor declanşa niciodată vreun război. În filmele americane, cele două lumi s-ar uni şi ar porni să cucerească Universul.

Comentarii (49)Adaugă comentariu

17 Nentori Tirana (677 comentarii)  •  10 august 2013, 10:29

Ana ar putea lua notite: cotul lui „Gicu” in figura adversarului a fost magistral. Si ce infiorator l-a privit la Ploiesti, magistral.

„cele două lumi s-ar uni şi ar porni să cucerească Universul.”

magus1349 (21 comentarii)  •  10 august 2013, 11:04

Gresit , gresit , gresit !
Sau poate sunt eu singurul care iubeste scrima , ciclismul si fotbalul in egala masura ?
Pentru mine sunt sporturi care se completeaza , ce nu gasesti la unul dintre ele gasesti altul si tot asa .

black_sea_wolf (3 comentarii)  •  10 august 2013, 11:11

din pacate, asta e marea problema a neamului astuia…am ajuns sa fim impartiti in lumi – lumea fotbalului si a scrimei, a aristocratilor si a saracilor, a petrolistilor si rapidistilor sau a oltenilor, a ardelenilor si oltenilor, a dinamovistilor si a celor ce au tinut cu 17 nentori tirana (scuze celui ce a postat, chiar nu vreau sa ma cert cu nimeni – eu sunt pacifist convins) in loc sa ne unim in idei – punctual aici , ideea sportului… Trebuie sa fim dezbinati ca altfel noi sigur am reusi sa cucerim mult mai mult decat falsul „Univers” al filmelor americane….

Bocanci (25 comentarii)  •  10 august 2013, 12:01

hehe mi-aduc aminte de Branza dusa pe brate de un barbat si ma ia rasul la fitzele ei de ‘doamna’, cu caiete, notitze si ‘eu nu ma voi intalni vreodata cu fotbalisti, ca sunt prosti’. O lepadatura cu talent, sa puna mana la munca sa ia medalii. Cu banii din scrima nu traiesti o viata, dar din fotbal da.

magus1349 (21 comentarii)  •  10 august 2013, 13:09

@# 4 Bocanci Daca aia e tot ce-ti amintesti e trist !
Cancan sa traiasca !
Cat despre partea cu fotbalistii prosti cam are dreptate , majoritatea sun asa , uita-te si tu la interviurile lor .
Nu ma mir ca ai amintit de bani , ma mir ca ai omis valoarea si dusmanii .

marius (1 comentarii)  •  10 august 2013, 13:15

nu mai generaliza cu faptul ca cei care iubesc fotbalul nu iubesc scrima si cei care iubesc scrima nu iubesc fotbalul si citez pe cineva de mai sus : „gresit, gresit, gresit!”

vlad (96 comentarii)  •  10 august 2013, 13:46

Cum ai separat tu suporterii in doua categorii :)) … poate fi adevarat legat de unii care sunt fani doar ai scrimei, insa microbistii romani de fapt sunt iubitori de sport si nu gandesc niciodata asa de exclusiv. Sigur ca fotbalul e sportul meu preferat, il si practic cel mai mult, dar am o lista lunga de alte sporturi la care ma uit cu placere. Scrima e printre ele, tenisul de exemplu diseara la semifinala lui Carstea, etc etc

gima (30 comentarii)  •  10 august 2013, 14:29

bravo Cristi! mi-a placut articolul tau.

Fan fotbal (6 comentarii)  •  10 august 2013, 15:00

Sferturi de campionat mondial vs victorii in tururi preliminare. Fotbalul a fost peste scrima doar pentru ca are mai multi fani si termenii de comparatie se schimba radical din aceasta cauza

m&m (19 comentarii)  •  10 august 2013, 15:01

Tronc!
Și ai vrut să spui că…?

Nu iubesc nici scrima nici fotbalul, dar:
1. Rezultatele de joi de la fotbal ne-au adus satisfacție pentru că au avut la bază elementele de care pomeneai: „nteligenţă şi cu un spirit de sacrificiu pe care unii dintre noi cred că îl pot întîlni doar în alte sporturi”
2. Medaliile din „alte sporturi” (observi cum voi – jurnaliștii – sunteți cei de la care pleacă aceste diferențe „de clasă”) s-au bazat exact pe aceleași elemente de la punctul 1.

Ce vezi în comun? Hmm… faptul că un sportiv (da, orice fel de sportiv, fie că e scrimer sau fotbalist) se poate dărui total și poate munci și te poate bucura pentru că își folosește talentul cu inteligență, indiferent că a câștigat sau a pierdut.

În rest, „bicisnicia” din fotbal și „ignoranța” față de alte sporturi au tot atât de-a face cu elitismul unora și spiritul de turmă al altora, cât au de-a face cu felul în care breasla jurnalistică știe să își facă treaba.

Sportiv sau jurnalist (completează cu orice meserie pe care ai început-o din pasiune), la sfârșitul zilei e vorba de calitățile alea, enumerate tot de tine.

m&m (19 comentarii)  •  10 august 2013, 15:04

@magus1349
Nu chiar, subtil (sunt sigur că așa a vrut), Bocanci a amintit și de valoare și de dușmani 🙂
Dar, cum spui tu, „cancan”

Acum, interesant e: ce mai zice Dragomir?

Branza Ana (2 comentarii)  •  10 august 2013, 16:48

Ziua in care cineva s-a gandit sa desparta sportul in lumi:)

Felicitari,dle Geambasu!Astept si ziua in care voi tine pumnii nationalei de fotbal in sferturile Campionatului Mondial(spun asta fara a fi ironica)!

Cat despre calificarea echipelor romanesti…FELICITARI si meciuri bune in continuare!

Pentru mine exista iubitori de sport si atat!!!

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  10 august 2013, 17:43

@Branza Ana

Esti ironica Ana, desi spui ca nu. Chiar esti ironica. Scuza-ma ca iti vorbesc la persoana a doua singular, dar cred ca putem sa renuntam sa ne domnim, fara ca asta sa insemne ca nu ne respectam.

Ziua in care nationala Romaniei de fotbal a fost in sferturi de finala la un campionat mondial a fost in ’94, in America. Si cu putina concentrare (tu stii foarte bine ce este asta) puteam fi semifinalisti. Vezi meciurile din America si nu vei mai fi ironica. Si sa stii ca totusi la fotbal se ajunge ceva mai greu in sferturile de finala ale marilor competitii. Pe bune si, mai ales, daca vrem sa fim nitelus sinceri.

Altfel, sint convins ca esti o fata foarte inteligenta, incit sa fi inteles ca impartirea mea era una absolut subiectiva, personala si cumva metaforica. O hiperbolizare, ca sa zic asa, procedeu literar care se invata inca din scoala primara. Cum am si precizat, de altfel, inca din startul articolului. Dar sint sigur ca ai priceput foarte bine ce am vrut sa spun.

In rest, ma bucur ca dupa ratarea de la Budapesta nu ti-ai pierdut tonusul si replica. Eu in locul tau ma gindesc ca as fi tacut o vreme. Dar eu nu pot fi in locul tau. Din pacate. Bafta in continuare! Foarte sincer. Si chiar fara ironie subliminala.

uapxela (38 comentarii)  •  10 august 2013, 17:58

cumva aveţi dreptate că poate Anei îi este ruşine că nu a trecut de sferturi la campionatele mondiale,asta pt că e obişnuită să ajungă mai sus,dar dumneavoastră nu vă e ruşine că nu aveţi victorii nici în turul 8 preliminar al presei europene…ca să nu zicem mondiale?

George Melinte (1 comentarii)  •  10 august 2013, 18:22

Un articol plin de ironie , este dreptul Anei de a raspunde in modul in care a facut-o , mai ales ca are dreptate. Dumneavoastra in schimb gresiti . Sunt multi oameni , printre care ma numar si eu , care joi au sustinut atat echipele de fotbal ce duceau lupte in Europa , cat si pe spadasinele noastre ce ducea batali pe plansa de la Budapesta. Sunt multi oameni care pe langa fotbal iubesc si alte sporturi , carora le pasa si de alte sporturi , nu doar de fotbal.

Adrian (1 comentarii)  •  10 august 2013, 18:37

Esti un ziarist bun, Cataline (cred ca putem sa renuntam sa ne domnim), dar de data aceasta nu ai dreptate. Suntem foarte slabi la fotbal, fie ca ne place sa recunoastem asta sau nu. Iar faptul ca fotbalul are mai mult suporteri decat alte sporturi nu poate fi un argument solid de superioritate, mai ales in Romania, tara unde manelele, divele siliconate si proaste, viata sexuala si scandalurile acestora si nu in ultimul rand, fotbalul de proasta calitate din liga lui mitica fac cele mai mari audiente … Trist, foarte trist …

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  10 august 2013, 18:44

Adrian

Catalin este un ziarist foarte bun, cred ca la el te-ai gindit, la Catalin Tolontan. Dar nu sint eu acela. Eu sint Cristian, Cristian Geambasu. Corect, e si un Catalin Geambasu, unul care cinta, dar nu sint eu acela.

Cam puneti toti fotbalul la colt si cumva pe nedrept, parerea mea dupa rezultatele de joi. Dar bag de seama ca e sport national si asta, sa injuri fotbalul si te uiti la el. Sau numai la el. Dovada stau audientele de la fotbal si cele de la scrima. Imi pare rau, dar cifrele vorbesc dincolo de parerile noastre subiective

un oltean (130 comentarii)  •  10 august 2013, 18:47

Eu unul il apreciez pe Geambasu, insa cred ca de data asta greseste…sigur ca e mai greu sa ajungi campion mondial la fotbal, dar nici la alte sporturi nu-i usor…si Slava Domnului, la alte sporturi am tot avut campioni mondiali, pe cand la fotbal, niciodata…eu cred ca problema e ca de la fotbalisti nici nu asteptam la o asemenea performanta, iar de la ceilalti avem asteptari mereu, iar cand nu reusesc, ii ironizam, ceea ce nu e corect…

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  10 august 2013, 18:52

un oltean

S-ar putea sa gresesc. S-ar putea! Dar s-ar putea ca printre noi sa fie foarte multi ipocriti, care una spun si alta fumeaza? Nu s-ar putea, sigur!

I George (3 comentarii)  •  10 august 2013, 18:54

Total aiurea si nepotrivit acest articol, nu-i inteleg restul si nu inteleg ce ai putea sa ai cu Ana care este un sportiva si o persoana extraordinara. Ca se ajunge mai usor in sferturi la scrima decat la fotbal, da asa e, dar hai domnule Geambasu sa o intrebam pe Ana cati bani castiga pe an, iar in acelasi timp sa ne uitam la 2-3 jucatori emblematici din Divizia A care se scalda in mediocritate de ani buni, dar care castiga cel putin 70 – 80 de euro pe an.
De altfel nu inteleg raspunsul total acid pe care l-ati formulat dupa ce Ana a replicat. Hiperbola nu se invata in scoala primara si nu cred ca este cazul sa cadem in penibil cu comparatii de genul asta … vesnicul cliseu al romanilor: „sportivii sunt prosti”! In mod cert nu sunt, deoarece intelegenta lor se traduce prin altceva, iar munca pe care o depun este enorma, dar astia suntem cu astia defilam.
P.S. Citesc acest blog de 2-3 ani de zile, imi place, o sa-l citresc in continuare, dar nu sunt de acord cu articolul si nici cu replica la raspuns.

Unu’ (71 comentarii)  •  10 august 2013, 18:54

Pentru noi, performanta in cupele europene la fotbal inseamna luna iulie si inceputul lunii august cand englezii, spaniolii, italienii, nemtii si francezii sunt in vacanta. Exceptie de la regula face Steaua, an de an celelalte se opresc in august sa nu-si aglomereze programul.

Totusi sfert de campionat mondial din cate stiu inseamna sa fii in primii 8 din lume in domeniul tau e ceva, chiar daca acek sport nu e atat de mediatizat.

Vedeti, d-nule Geambasu, ne place sa ne laudam cu scrima, gimnastica, canotajul si boxul doar atunci cand castigam, in rest mai aruncam un articol in care ne batem joc de munca acestor sportivi. Asta e, fotbalul e religie in Romania, sa iasa lumea in strada, sa-i plimbam pe jucatori pe brate ca am ajuns in play-off prin Europa league. Avand in vedere ca numarul romanilor pe la competitiile europene, mondiale sau olimpiade e din ce in ce mai mic ar trebui sa vedem acest lucru ca un succes, nu ca o povara.

Asta, oricum m-am pregatit de CM 2014 ca si Piturca: mi-am luat o plasma de 101 cm. Si acum sunt ironic.

maistor kokir (76 comentarii)  •  10 august 2013, 18:55

citind acest articol, am citit si ceva de catre scrima, un mod prin care multi iubitori de fotbal au aflat cate ceva despre scrima , … nu vad sensul cu impartitul lumilor, fotbalul e enorm in sport, iar scrima e un sport,olimpic, si cam atat ,de ce sa comparam 2 lucruri care n-au absolut nimic in comun … daca s-ar uita planeta la scrima la fel de mult ca la fotbal, un sfert de finala de mondial la scrima ar fi deja o mare realizare …

FisherKing (22 comentarii)  •  10 august 2013, 18:58

Imi place fotbalul si stiu putine lucruri despre scrima. Dar domnule Geambasu, cand o sa vedeti Pandurii, Petrolul sau Astra, cu atat mai mult Steaua, ca pleaca cu trenul sa desfasoare vreo mansa europeana, atunci sa vorbiti de abnegatie si spirit de sacrificiu. Eu as spune ca avand in vedere cuantumul resurselor si eforturilor alocate unui sport cum este scrima de catre „diriguitorii” sportului romanesc, ce au obtinut e o performanta reala. Uneori e frustrant sa te lupti si cu lipsa de interes a celor care ar trebui sa te sustina, pe langa adversarul desemnat de tragerea la sorti.
Daca Ana Maria Branza ar incasa macar o zecime din asa zisele drepturi de televiziune pe care le incaseaza Chiajna, de exemplu, ati avea dreptul la critici. Asa insa…
Va apreciez in general articolele, desi stiu ca tinem cu echipe diferite, pentru ca de obicei pretuiesc echilibrul de care dati dovada. Astazi insa, am senzatia ca ati cam dat cu nuca in perete.

alina (2 comentarii)  •  10 august 2013, 19:32

Stimate domunule Geambasu,
Fac partea dintr-o specie ciudata, poate, cea care apreciaza atat fotbalul cat si restul lumii..Si m-am uitat la fotbal ani de-a randul, sperand ca, intr-o zi senina, voi auzi cantandu-se imnul…Dar domnule Geambasu, in fiecare an vad cum plafonarea si mediocritatea societatii se transpune si in fotbal..Astfel, de ce ar trebui asteptati pe aeroport fotbalistii care au trecut de un tur preliminar o data la cativa ani..Astfel, daca ne credem importanti, de ce am fi atat de speriati de Legia Varsovia si de ce am invoca soarta sa ne scoata in cale un adversar mai slab cotat? pai da, ca in fotbal e ca in intreaga societate> stiu ca banul conteaza, ne invartim in jurul lui, dar mai stiu si ca fiind pasionat de sport, imi permit sa fiu dezgustat de orgolii marunte in care regulile se schimba in timpul jocului si in care nici nu visam sa ne jucam sansele langa cei mare…Daca privim atat, in fotbal nu contam si nu mai putem trai din amintiri…Recunosc, si eu m-am bucurat pentru echipele romanesti, asa cand ma bucur de fiecare data cand un roman de-al meu castiga..Oriunde in lume, in orice domeniu… Dar, se pare ca uitati ceva, esential, dincolo de bani: traim in lumea in care numai cel dintai conteaza…Daca ar fi sa conteze primul la bani, atunci fotbalistul in sport si reprezentantii justitiei in societate ar treebui sa conteze..dar, vedeti dumneavoastra, circuitul banului in natura nu tine cont nici de cel mia inteligent, nici de cel mai muncitor…
Si pentru ca m-am saturat de bucuria de dragul banului si de infinitele socoteli pe care si le fac mai-marii fotbalului dupa ce vor trece de un tur preliminar, imi permit sa imi intorc privirea si catre alte sporturi…Asa, ca un deliciu de vacanta, caci in restul timpului, doar fotbalul conteaza..Tot ca un deliciu de vacanta, ma uit si la scrima..si ciudat, aici ajungem cat mai sus…ca a fost bronz din sabia lui Dolniceanu, eu l-am resimtit ca aur..In ce sport mai luam medalii, unde se mai vorbeste despre noi…Acolo, sus, ma refer, printre primii din lume…Si ce daca nu e concurenta? ce conteaza…avem nevoie sa fim alaturii de romanii pentru care mai putem spera ca va canta imnul intr-o zi..asa, din mandrie, asa poate vor auzi si altii de noi…Ca, sigur , nu va ramane nicaieri faptul ca echipele romanesti au trecut de un tur preliminar ..sa fim seriosi:))
Astfel, ca roman, am dreptul sa ma bucur atunci cand in judo, scrima, gimnastica, unul `de-ai nostri` e acolo sus…Poate n-am auzit pana azi de el, poate de aici inainte va deveni vedeta… Pentru mine a contat lovitura de azi a lui Badea cand m-am bucurat ca, da, se mai pot face lucruri si din pasiune, din suflet…
Fara sa para ca tin partea non-fotbalului, cred ca ar trebui sa reconsideram atitudinea fata de sport..De ce ne amintim de alte sporturi doar la patru ani o data si atunci doar de cei cativa care ajung acolo sus?
Pentru ca in `minunile` fotbalului pot sa ma intorc tot anul, nu inteleg ce aveti impotriva acestor zile cand alte sporturi i-o iau inainte, deoarece nu pot crede ca intotceauna este adevarat ca`Important este sa participi`..Este ceva mai mult!

vlad (1 comentarii)  •  10 august 2013, 19:43

Penibil articol, cu sau fara hiperbola, in conditiile in care ataca niste sportive care au mai multe medalii decat intreg fotbalul romanesc. Viziunea asta in alb si negru, acest stil de a specula esecurile altora pentru a le servi „arogante” sunt specifice mintilor mici, indiferent ca e vorba de microbisti sau fani ai altor sporturi.

Shosel (1 comentarii)  •  10 august 2013, 19:49

Indraznesc sa scriu, cu multe retineri insa, am citit raspunsul pe care doamna Ana Branza l-a dat articolului pe care dumneavaostra l-ati scris si pe care l-am citit. „Aştept ziua în care voi ţine pumnii naţionalei în sferturile CM”, intr-adevar, aveti dreptate, nationala Romaniei a ajuns acolo, eram prea mic pt a stii si a constientiza ce inseamna acest lucru, PERFORMANTA, dar vb de lucruri care s-au intamplat acum cat timp? 19 ani? Doamana Branza cred ca vb de performantele recente, sau viitoare, nu cred ca vb de trecutul ‘glorios’ asa cum mai toata lumea vb pt ca nu mai avem performante recente in fotbal, si da, sunt de accord cu doamna Branza, nu exista 2 lumi, fotbalul si restul lumii si NU, nu sunt de acord ca in fotbal se ajunge mai greu in semifinale, indifferent de sport vb de aceleasi lucruri: daruire, multa munca fizica si psihica, antrenamente, talent, nervi,bani si probabil foarte multe alte lucruri care nu imi vin acum in minte sau nu sunt constient de ele dar toate adunate pana la urma rezulta PERFORMANTA. Performanta in sportul romanesc pana la urma. Ori performanta in fotbalul actual nu exista, ne bucuram ca am ajuns cu 4 echipe in playoff, felicitari lor, sa vedem cate o sa avem in grupe si sincer, as vrea sa avem 4. Erati ‘ironic’ domnule Geambasu cu toate ca vb de sarcasm aici si nu inteleg nimic din expresia ‘Eu in locul tau ma gindesc ca as fi tacut o vreme.’, sigur, am rupt din context, insa dupa ce ajungi in sferturile unei finale ai tot dreptul sa vorbesti, sa te aperi sau sa fii ironic la adresa fotbalului, vb aici de o sferturi nu de ‘speram sa ajungem in grupe’. Pana la urma vreau sa felicit sportul romanesc, felicitari pt cei care fac performanta si aduc cinste Romaniei indifferent de ramura sportiva. Mult success echiplor romanesti de fotbal si mult success sportivilor care chiar fac performanta. Success tuturor!

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  10 august 2013, 19:51

alina

Alina, da-mi voie sa iti spun asa, chiar daca tu mi te-ai adresat protocolar si foarte prudent cu „stimate”. Bine ca nu „mult stimate si iubite”. Glumesc. Si revin.

Alina, am citit mesajul tau si mi-a placut. Vei fi foarte surprinsa sa afli ca impartasim aceleasi valori Si pasiuni sportive. Deci nu sintem deloc in contradictie. Dupa cum nu sint in contradictie nici cu multi din cei care au postat mesaje civilizate. Articolul meu nu trebuia citit decit cu un pic de atentie, dar nu cu pixul in mina. Nu am spus si nu am insinuat nicaieri ca „celelalte sporturi” (trebuie sa le spunem cumva ca sa le detasam de fotbal, stiu, suna discriminatoriu) nu merita atentie si nu merita pasiune si iubire. Fie ca este discontinua, ca toata viata asta a noastra. Eu spuneam ca la adapostul acestei pasiuni pentru scrima si ciclism si alte discipline si-a facut loc o moda printre unii cititori/spectatori, aceea de a lua in balon fotbalul. De a-l prezenta ca pe o pasiunea prostilor. De aceea, nu ma impac de fel cu aceasta forma de elitism. Asta cred ca era ideea editorialului meu. Bazat, e drept si pe o antiteza cu scrima/fotbalul.

budu (2 comentarii)  •  10 august 2013, 19:55

si eu sunt un microbist inrait, dar totodata iubitor al sportului, astfel ca in momentul in care un roman participa la o anumita competitie indiferent de sport o sa tin cu el. desigur ca o sa ma enervez , o sa fiu dezamagit in caz de nereusita.joi seara m-am enervat la scrima ,dar m-am bucurat la fotbal.personal nu cred ca se pot compara cele doua sporturi din mai multe motive,eu o sa enumar doar doua: unul e sport de echipa celalalt e individual, banii si conditiile de la fotbal nu se compara cu cele de la scrima.initial am vrut sa fac si o compatie intre Ana Maria si Gicu Grozav insa nu are rost deoarece cred ca as fi gresit.in concluzie desi respect autorul articolului de mai sus, nu pot sa fiu de acord cu el si consider ca nu a fost inspirat cand a decis sa abordeze acest subiect.din pacate aratam pentru a nu stiu cata oara lipsa de fair-play pentru sportivii care reprezinta Romania.

exhaust (1 comentarii)  •  10 august 2013, 20:10

Imi place ca pe gsp la articolul referitor la comentariul Anei e blocat la comentarii, ca la orice articol cu sanse mari sa fie tinta criticilor la adresa tabloidului sportiv gsp. :))

Nicaieri n-a spus Ana ca impartirea nu e subiectiva si personala ca sa merite sa-i atragi atentia atat de accentuat despre asta. A apus doar „Ziua in care cineva s-a gandit sa desparta sportul in lumi”.

Sunt convins ca esti un baiat foarte inteligent, incat sa fi inteles asta.

seba (157 comentarii)  •  10 august 2013, 20:11

ca si alina, si eu fac parte din specia aceea ciudata careia ii place si fotbalul, si handbalul, si tenisul, si scrima, si atletismul, si etc… ce-i drept, cu un plus pentru fotbal.
cred ca in fotbal e mai greu sa faci performanta pentru ca e concurenta mult mai mare ca in alte sporturi. fotbal se joaca aproape in toata lumea. in scrima, canotaj, gimnastica, chiar si in handbal sunt putine tari care au traditie.

am citit cu drag acum o saptamana articolul despre baietii care au luat argint la olimpiada de la londra. poate e cea mai frumoasa medalie luata de romani la londra. e un sport foarte spectaculos si am ramas cu explazia aia de bucurie de la final. m-am bucurat un pic mai mult si pentru ca medalia a fost luata de baieti (si mentalitatea aceasta exista, de cele mai multe ori justificata, ca sportivele din romania sunt serioase si fac treaba, in timp ce baietii nu sunt cei mai seriosi. uita ca si baitii sunt seriosi!). mi-a placut mult ca ati scris despre ei. totusi, am remarcat ceva. ca sa ia medalie de argint au avut nevoie de doua victorii. sigur, nu stiu toate datele probmelei, au fost si calificari si acolo nu stiu care e sistemul. la un campionat mondial de fotbal ai nevoie de vreo cinci victorii ca sa ajungi in finala. in fata unor echipe cu traditie.

felicitari baietilor lui covaliu si succes in finala de la budapesta! abia astept sa-i vad.

sevilla (5 comentarii)  •  10 august 2013, 20:13

Domnule Geambasu,
Nu cred ca un esec sau o victorie a unui sportiv ii da sau nu dreptul la exprimarea propriilor opinii. Acest drept, dreptul la exprimare, nu il poate lua nimeni nimanui, niciodata.

SorinelDumitru (24 comentarii)  •  10 august 2013, 20:13

Domnule Geambasu, daca dumneavoastra comparati un Campionat Mondial cu niste tururi preliminare ale unei competitii secundare la nive de club, europene, si daca vi se pare ca sfertfinalist la CM inseamna putin, atunci probabil ca ar trebui sa va lasati de meseria pe care o practicati.

JwP (7 comentarii)  •  10 august 2013, 20:28

Cum se poate compara o performanta exceptionala, calificarea in sferturi la scrima, un sport despre care nu stie nici dracu’ nimic, pana nu apar JO sau CM ori, prin absurd, CE, cu niste preliminarii ordinare in Europa League ?
Ce mare performanta e aia sa ajungi in play-off? Sau o fi, de cand suntem tot mai decadenti, de cand o singura echipa mai aduna puncte, mai face putina performanta, din cand in cand, Steaua Anei.
In caz de nu ati aflat, domnu’ Geambasu, aceasta sportiva va reprezinta pe dumneavoastra, pe mine, si pe restul de 21 milioane si cati om mai fi, iar aceasta sportiva reuseste sa faca parte din elita unui sport, as putea spune cavaleresc, avand un buget infim pe langa marile echipe calificate, IN PREMIERA, in play-offul EL.
In sportul practicat de Ana, nu doar ca nu se investeste „nici pe-o masea” cat se intampla in fotbal, dar avem pretentia ca o asemenea sportiva sa ia AUR la toate competitiile in care participa, nu?
Cum poate EA, ANA MARIA BRINZA, sa ia AUR, la toate competitiile in care participa, cand noi, ca natiune, ne bucuram pentru toate nimicurile, pentru victoriile asupra unor anonimi, devenind la randul nostru niste anonimi mai mari?
Medalia de AUR, fazele superioare ale competitiilor inter-tari, nu ne REPREZINTA, ca natiune, suntem prea JOS, prea in MOCIRLA si nu meritam asemenea sportivi!
Ar trebui sa ramanem la miticii nostri si la victoriile impotriva anonimilor si sa lasam personajele mitice, ca ANA BRINZA, in lumea lor! O lume a invingatorilor

Marcel (15 comentarii)  •  10 august 2013, 20:28

Sunt microbist si ma bucur de calificarile acestea, mai ales ca vin dupa multi ani de seceta dar… nu inteleg cum puteti compara niste victorii in tururile preliminare ale cupelor europene la fotbal cu un campiomat mondial!!!
Prea mult entuziasm la multi junalisti, nu numai la dumneavoastra, si prea putin echilibru!
Echipele noastre de fotbal sunt modeste si au batut adversare de acelasi fel sau mai slabe in timp ce adversarii de la scrima au fost de calibru… NU EXISTA TERMEN DE COMPARATIE!

Tudor (1 comentarii)  •  10 august 2013, 20:31

…de pe canapea a fost intotdeauna usor sa critici. Sau si mai rau, sa judeci.

Mihai (2 comentarii)  •  10 august 2013, 20:40

Buna seara Domnule Geambasu,

Sunt iubitor de fotbal si de sport de cand ma stiu, dar tare as vrea sa ajung ziua s-o vad pe Ana Maria Branza ca dupa un meci de scrima ( castigat sau pierdut ) intra in primul club bea alcool pana nu se mai poate tine pe picioare , vomita in plina strada si a doua zi i se spune ca e cea mai buna , s-o vad ca sparge usi de bloc si doarme pe pres in scara blocului etc…. Vreti sa mai continui ?Exemple de acest fel in fotbal gasim in fiecare zi la echipe de club si nationala si baietii acestia sunt tinuti pe palme si pe bani pe care nu-i merita nici fel. Asa ca Ana Maria Branza are dreptul sa vorbeasca oricand , chiar daca din nefericire a pierdut un SFERT DE FINALA DE CAMPIONAT MONDIAL !!!!

georgica (1 comentarii)  •  10 august 2013, 20:44

Este greu sa fi un sportiv valoros tot timpul(fara echipa in spatele tau..antrenor,ziaristi,suporteri…).Valoarea unui sportiv trage o echipa dupa el ,nu echipa trage jucatorul..Daca se intimpla invers atunci echipa este ideala.Vezi Craiova Maxima,Milan ani 80,Steaua 86..putin,foarte putin.Ramane doar Nadia Comaneci,Ilie Nastase,Reala Madrid cu Alfredo Stéfano Di Stéfan,Pele Maradona,Eusebio…..singuri si de multe ori neintelesi.

alina (2 comentarii)  •  10 august 2013, 22:03

Sa revin si eu…Cred ca si in societate, tot ca in sport ne-ar trebui mentalitatea de invingatori…Ca natie, suntem invatati cu putin…”Se putea si mai rau” zice romanul in orice situatie, asa cum in sport noi castigam argintul, nu pierdem aurul, cum in fotbal sarbatorim o calificare, indiferent de nivel…Dar poate ca e o mica/mare diferenta intre un campionat mondial si `Liga lu mitica`…Cred ca ceea ce ar trebui sa inteleaga majoritatea romanilor e ca nu conteaza numarul de persoane care fac parte dintr-un domeniu, ci modul in care se obtine performata..iar, in ceea ce ma priveste, din orgoliu ma bucur atunci cand castiga un roman, cand este printre cei mai buni. Nu le inteleg mentalitatea sportivilor (indiferent de sport), in primul rand, de a se bucura atunci cand pierd…Infrangerea, indiferent de adversar e tot infrangere si sa te bucuri ca putea fi mai rau e o dovada ca niciodata nu vom evolua nici in sport (indiferent care ar fi) si nici ca societate…

Alexandra (1 comentarii)  •  10 august 2013, 22:22

Eu fac parte din acea lume care iubeste toate sporturile si nu inteleg de ce faceti o asemenea comparatie… Cand echipele actuale de fotbal o sa ajunga la o asemea performanta ca Ana Maria Branza ? Sincer parerea mea este ca niciodata desi stiu ca voi fi criticata. Ana ne-a reprezentat tara la numeroase competitii internationale si nu cred ca ne-a facut de ras. A fost numarul unu mondial , ceea ce inseamna ca a castigat multe Cupe Mondiale nu cred ca trebuie sa o criticati pentru simplul fapt ca este un om obisnuit care are si zile mai putin bune. Eu respect toate sporturile pentru ca ne reprezinta tara si le multumesc atunci cand imi aduc fericirea sa vad steagul pe cea mai inalta treapta si cantand imnul national .

un oltean (130 comentarii)  •  11 august 2013, 1:07

De acord Cristi, sunt multi ipocriti, dar gandeste-te si la cei care nu sunt…
Dupa parerea mea(si am inteles exact, sper eu, ce ai vrut sa zici cu acest articol), este o tema sensibila, care ar fi fost mai bine sa nu fie abordata…societatea romaneasca se zbate in mediocritate de foarte mult timp, pe asta o stim cu totii, iar cand varfurile mai au si esecuri, cred ca cel mai bine ar fi sa tacem noi…

mihai (16 comentarii)  •  11 august 2013, 10:04

Nu cred ca din punct de vedere sportiv, prin prisma rezultatelor, scrima poate fi comparata cu fotbalul. Ganditi-va un pik la cel mai bun fotbalist roman din toate timpurile: Gica Hagi. Gica Hagi la nivel european si mondial a reusit un sfert de finala cu Romania in 1994, o finala de Champions League cu Steaua, o Cupa Uefa si o Supercupa a Europei cu Galata. Sunt performante remarcabile dar nu se pot compara, repet la nivel de performante strict sportive, cu cele ale Anei Maria Branza care are o medalie olimpica de argint obtinuta in 2008, 2 medalii de aur la Campionatele Mondiale obtinute cu echipa, 2 medalii de bronz la Campionatele Mondiale la individual, 6 medalii(4 de aur si 2 de argint) la Campionatele Europene cu echipa si 3 medalii(un aur, un argint si un bronz) la individual. Strict sportiv, Ana Maria Branza a obtinut rezultate mult mai bune decat cel mai bun fotbalist al nostru din toate timpurile. Desigur, fotbalul nu e scrima iar comparatia mea este fortata, dar mult mai fortata mi se pare punerea in acelasi plan a Anei Maria Branza cu Gicu, iar afirmatia dumneavoastra ca a venit ziua in care fotbalul a fost peste scrima mi se pare cel putin bizara, mai ales ca vine de la un jurnalist sportiv.

ale (1 comentarii)  •  11 august 2013, 16:18

Cu nuca in perete ati dat-o cu articolul asta iar raspunsul „Eu in locul tau ma gindesc ca as fi tacut o vreme.” total deplasat dupa efortul facut de Ana are tot dreptul sa va raspunda „ironic”.Dle Geambasu cred ca ar cam fii timpul sa luati o pauza sa plecati in concediu sau sa nu mai scrieti o vreme! E mai bine …

m&m (19 comentarii)  •  11 august 2013, 18:45

:cough: :cough: Medalie!

Aveți ocazia să vă urmați sfatul dat ieri Anei, în încheierea răspunsului pe care atât de prompt i l-ați dat unei sportive aflate în mijlocul competiției. N-ar strica ceva liniște, pentru o vreme.

Observați dle ziarist – sper să nu credeți că am fost ironic – lipsa oricărei referințe la alte sporturi? Putem fi fericiți pentru orice realizare.

pampleaca (1 comentarii)  •  11 august 2013, 18:49

Cred ca ar trebui un alt titlu. „Ziua in care Geambasu s-a mai facut o data de ras”. Poti sa cenzurezi mesajul, dar o sa-l vezi si o sa te doara.

Dorin (54 comentarii)  •  11 august 2013, 19:01

Vai Ana, doar bronz pe echipe? La CM? Sa taci! Las’ sa vorbeasca alde Cristea si Bourceanu dupa Derby de Romania desera …

oldlion (2 comentarii)  •  11 august 2013, 19:41

D-le Geambasu, trebuie sa-ti marturisesc ceva, cu toate ca mi-e teama ca nu o sa ma intelegi. Eu iubesc si ma interesez de fotbal dar si de alte sporturi: ciclism, patinaj artistic si chiar scrima. Si nu cred ca sunt singurul in tara asta, care in afara de fotbal se mai intereseaza si de alte sporturi. Sigur pentru un redactor al unui ziar care scrie in proportie de 90% doar de fotbal, asta este greu de inteles. In fine, nu vreau s-o lungesc, doar sa-ti deschid putin ochii: daca „lumea restrinsa care iubeste scrima, ciclismul sau patinajul artistic” are parere proasta despre cei din lumea fotbalului, se datoreaza in mare masura unor oameni ca TINE.

bog8IC (1 comentarii)  •  11 august 2013, 21:55

Eu in locul dumneavoastra ma gandesc ca mi-as fi luat o mica vacanta… (undeva prin Braga, Haifa sau Swansea ca tot sustineti asa puternic fotbalul romanesc) – http://www.gsp.ro/sporturi/altele/foto-romania-a-luat-bronzul-la-spada-feminin-la-cm-de-la-budapesta-405739.html

SorinelDumitru (24 comentarii)  •  11 august 2013, 22:37

Eu cred ca si azi si ieri fotbalul a batut scrima, ce mare performanta locul 2 si 3 pe echipe la un campionat mondial. Hai, daca luam aurul erau pe picior de egalitate, nu-i asa domnule Geambasu, sunt convins ca urmatorul articol al dumneavoastra va fi despre Dinamo-Steaua, nu ceva prin care sa va cereti scuze fata de Ana Maria Branza, care intre noi fie vorba, mai are de munca pana sa ajunga la nivelul lui Bourceanu de exemplu.

Iulian (1 comentarii)  •  12 august 2013, 0:56

Speram ca sunteti o persoana care stie sa recunoasca atunci cand greseste. Macar intr-un mesaj privat; chiar nu ma asteptam sa ascundeti gunoiul sub covor, adica sa nu-mi postati mesajul.Dar nu mai mira nimic…Auzi, „majoritatea se ascundeau”

Comentează