Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Călătoria lui Pep

Aventura lui Guardiola la Bayern a început sub semnul muncii făcute cu pasiune. La noi, asta este o marfă care se vinde prost.

Mare suporter al unui stil sănătos de viaţă, Pep Guardiola pune preţ pe o alimentaţie adaptată cerinţelor […]

miercuri, 24 iulie 2013, 8:23

Aventura lui Guardiola la Bayern a început sub semnul muncii făcute cu pasiune. La noi, asta este o marfă care se vinde prost.

Mare suporter al unui stil sănătos de viaţă, Pep Guardiola pune preţ pe o alimentaţie adaptată cerinţelor înaltei performanţe. Dat fiind că noul antrenor al campioanei Europei activează la Munchen, în capitala Bavariei, asta ar putea fi o problemă. Cine a trecut prin restaurantele şi berăriile muncheneze cred că ştie despre ce vorbesc. Acolo, prin Marienplatz sau pe Leopoldstrasse, weisswurstii (cîrnaţii albi), ciolanele afumate, varza călită şi weissbier-ul (berea albă nefiltrată, produsă sub licenţa istorică a călugărilor franciscani) îţi fac cu ochiul din toate colţurile. Iar ochii frauleinelor care te servesc zîmbind larg sînt foarte albaştri.

7,26 minute. Acesta este timpul pe care îl petrece în medie Guardiola pe bancă la un meci al echipei sale. Probabil că de aici ar trebui reluată discuţia după scurta incursiune în gastronomia bavareză. De aici, de la cele 82 de minute şi 34 de secunde pe care Pep le consumă pe marginea terenului. Ştiu, nu este singurul. Mi s-a atras atenţia că dacă ar fi cronometrat, Dan Petrescu l-ar bate pe catalan. Ideea este că omul desemnat să facă altceva din Bayern, într-un moment în care părea că la Bayern nu mai este nimic de făcut şi de demonstrat, aparţine categoriei antrenorilor activi. A oamenilor cu idei, pe care vor să le transmită jucătorilor la antrenament, la meciuri şi în clipele de relaxare.

Nemijlocit, prin forţa exemplului personal. Asta vine în contradicţie cu ceea ce credeam noi că ar însemna evoluţia meseriei de antrenor în fotbal. De la cetăţeanul agitat de pe marginea terenului, echipat într-un trening ponosit, la personajul contemplativ, îmbrăcat într-un costum elegant. De la tipul cu aspect rustic, care strigă la fotbalişti, la domnul scrobit , parcimonios în gesturi. În esenţă, Guardiola asumă tipul de antrenor care vorbeşte pe limba fotbaliştilor. Cazul nostru, germană, chit că la Bayern nu sînt numai nemţi. Înainte de a-şi învăţa jucătorii să folosească pasele scurte şi să creadă religios în puterea posesiei, Guardiola a învăţat temeinic limba germană. Cuvîntul rămîne principalul vehicul de comunicare, exemplul personal, al doilea. Pep participă efectiv la şedinţele de pregătire, bagă tacklinguri şi îşi dă şuturi în fund cu coechipierii care îi sînt totuşi elevi. După sesiunea de glume, îi aşază cu mîna piciorul lui Neuer, ca să-i arate cum e mai bine să blocheze mingea.

Poate fi aici şi o manie a detaliilor. Foarte posibil. Numai că dincolo de argumentul „am jucat fotbal la nivel înalt, deci sînt unul de-al vostru”, Pep pune la bătaie şi bagajul tehnicianului preocupat de latura teoretică a meseriei. „Nici o pasă fără sens” este mesajul celui care a plecat de la Barcelona mai ales din cauză că îşi pierduse plăcerea de a inventa lucruri noi. Există o coerenţă în proiectul lui Pep care te obligă să crezi că Bayernul de anul acesta va fi o echipă mai interesantă decît Bayernul din sezonul trecut. Poate nu mai bună, nu avem de unde să ştim, dar cu siguranţă altfel. Mi-ar plăcea ca mai tinerii şi mai vîrstnicii noştri antrenori să urmărească atent această călătorie prin fotbal a lui Guardiola. Eventual şi cu pasiune. Este ca o carte bună. Te emoţionează şi rămîi şi cu ceva în cap.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

victor L (285 comentarii)  •  24 iulie 2013, 9:50

Asa, laudindu-l pe Guardiola, simti ca te inalti si tu putin macar?
„Aventura lui Guardiola la Bayern a început sub semnul muncii făcute cu pasiune. La noi, asta este o marfă care se vinde prost.”
Ar fi fost bine daca nu faceati o comparatie intre „el” si nu stiu cine este „noi”. Ci ati fi descris, ca un ziarist, modelul lui Pep. Nu ati fi facut pe procurorul. Din moment ce te incluzi intre „noi”.
Sau vorbeste punctual de clubul X , Y.

gicu (1 comentarii)  •  24 iulie 2013, 9:53

Felicitari pentru materialele de pe blog.Lasati-i pe ai nostri cu Guta si scrie-ti despre cei care practica cu adevarat acest sport.

de_pe_tarnave (10 comentarii)  •  24 iulie 2013, 10:05

Totusi o bila neagra pentru Pep: magariile la adresa lui Villanova!!

alex (57 comentarii)  •  24 iulie 2013, 10:12

Frumos articol Cristi dar hai sa fim seriosi, a plecat de la Barca pentru ca nu se intelegea de nicio culoare cu noua conducere. S-a vazut ca sezonul urmator echipa a jucat din inertie si a facut record de puncte, deci potential inca era.
Oricum, Guardiola de aia este un antrenor revolutionar. Pentru ca este un maniac al detaliilor. Putea sa ceara un translator dar el s-a chinuit sa invete germana intr-un an de zile, o limba deloc usoara. L-a certat pe Robben pentru ca nu s-a retras la o faza aparent banala si i-a pus cu mana lui piciorul lui Neuer. In meciul cu Santos a jucat fara un varf si i-a surprins total pe adversari. Si exemplele pot continua. Pep este un adevarat vizionar, cateodata chiar am impresia ca nu trofeele conteaza pentru el, cat conteaza sa-si lase amprenta asupra fotbalului. Multi l-au criticat ca a renuntat prea usor la Mario Gomez (inclusiv eu) sau ca la adus pe Alcantara desi la mijloc Bayern are jucatori fantastici. Daca ii iese pasenta si cu mutarile astea, atunci putem sa vorbim (deja) de o adevarata legenda.

ernesto (7 comentarii)  •  24 iulie 2013, 10:20

in perioada barcelona nu am fost un fan al lui pep si nu voi fi nici la bayern, dar momentul primei conferinte depresa cand a vorbit in 5 limbi diferite si atentia lui pentru detalii trebuie predat juniorilor si antrenorilor din romania ca un exemplu ca fotbalul la nivel inalt nu inseamna aroganta ieftina si manele ci munca , cultura si inteligenta.

Florin STANESCU (4 comentarii)  •  24 iulie 2013, 10:43

Cred ca aceste „detalii” fac uneori diferenta la un meci intre doua echipe aparent egale.

emysoft (1 comentarii)  •  24 iulie 2013, 10:52

Cu jucatorii pe care il are la Bayern, Guardiola va domina Europa in urmatoarea perioada.
Felicitari pentru articol!
Sa auzim numai de bine.

Emil Cioran (1 comentarii)  •  24 iulie 2013, 11:02

Mai usor cu germana vorbita de Guardiola. A spus 3-5 fraze extrem de simple si simpliste. Pana la a spune despre el ca vorbeste germana e cale lunga. La fel cu engleza, are un accent execrabil, desi o stapaneste mai bine. Dar sa nu facem statui…

gigi (1 comentarii)  •  24 iulie 2013, 11:40

Guardiola s-a adresat unui ziarist sportiv ! In Romania nu exista asa ceva ! Poate un Andrei Vochin … De alde Decebal (asta face numele de ras !) sau Stucan la CAPATOS cu ei !!!

Alex (2) (3 comentarii)  •  24 iulie 2013, 11:42

@alex: daca te intrebi de ce nu s’a inteles cu vechea conducere – se vede de la distanta ca rosell este un conducator extrem de slab! de 2 ani n’au fundasi centrali si inca n’au transferat nimic. lumea lor s’a oprit la thiago silva si n’au fost in stare sa il ia. mai mult, filosofia cu jucatori crescuti in curtea clubului a devenit mai nou o obsesie, si inca una care o sa’i coste trofee. asta pentru ca ai generatii si generatii. unii sunt mai buni, altii mai putin buni. in momentul in care incepi sa te bazezi pe jucatori precum bartra in aparare sau cand joci cu abidal sau adriano fundas central, ai o MARE problema de lot. daca la aceasta conducere dezastruoasa adaugi messi-centrismul pe care echipa l’a capatat fara voia lui pep si suficienta (de inteles) la care au ajuns jucatorii dupa 2 UCL castigate si multi dintre ei dupa un campionat european si unul mondial – declinul barcei era un fenomen usor de prevestit. iar cand un antrenor vede ca acest lucru se intampla fara voia lui si indeferent de ceea ce el ar face, atunci e momentul sa plece. nu se numeste tradare, se numeste inteligenta!

Robert (5 comentarii)  •  24 iulie 2013, 13:28

Corect si la obiect ca de cele mai multe ori! Dar am o nedumerire:de ce ii lasati pe pseudo jurnalistii care posteaza pe aici sa scrie tot felul de prostii, presupuneri si enormitati. Ne-am saturat de toate aceste personaje promovate cu sarg pe aici!
Nu simtiti asa o stanjeneala sa publicati articole pe aceeasi pagina cu tot felul de rahaturi? dvs. si cei cativa colegi ce intr-adevar se pot numi jurnalisti.

cris (2 comentarii)  •  24 iulie 2013, 14:12

Hello, apropo de ce se scrie mai sus cu magariile despre Villanova. Cred ca este o neintelegere.

Pep a spus ca e suparat pe Rossel ca a incercat sa il santajeze emotional sa revina la echipa. Iar Tito a spus ca el si-a dorit sa vina la NY si sa il sustina. Nu stiu exact ce s-a intamplat, dar una spune Pep, despre altceva vorbeste Tito.

Sunt convins ca cei doi se vor impaca.

alex (57 comentarii)  •  24 iulie 2013, 15:16

@Alex (2) Rosell e conducator? E orice, numai conducator de club nu :)) Declinul Barcei de la el pleaca nu de la suficienta jucatorilor. In momentul in care tu ai nevoie disperata de cel putin 2 fundasi centrali de valoare si nu iei nici macar unu in doi ani, atunci nimic nu mai e de zis. Sunt semne ca la urmatoarele alegeri e mancat si revine Laporta, care are sprijinul tuturor. Ce nu imi place daca revine Laporta este nationalismul ala dus la extrem. Dar dpdv sportiv o sa fie un castig.

xcvbf (3 comentarii)  •  24 iulie 2013, 17:56

un antrenor NOROCOS care a preluat cele mai bune echipe din lume la ora actuala
1.barcelona
castigase CL cu un an inainte cu frank raichard
are 70-80% din lotul campioanei mondiale si europene
cand ii ai in lot pe- ronaldinho,ETO’O,messi,xavi ,iniesta,busquets,pique,puyol abidal ,d alves este imposibil sa nu castigi tot este cum ai avea un ferrari….o echipa de nota 10
antrenezi la uu din cele mai mari cluburi
antrenezi unul din cele mai bogate cluburi
ai o scoala de fotbal de nota 10 care produce an de an superjucatori
2.bayern munchen
preiei o echipa care a castigat tot CL,CAMPIONATU,CUPA GERMANIEI
a mai adus inca 3 super jucatori thiago alcantara,goetze si kir….
A preluat 2 echipe care erau setate pe pilot automat si care oricene venea castiga.

Paul (1 comentarii)  •  24 iulie 2013, 20:51

Eu sincer nu il plac pe Pep. Nu imi place stilul tiki-taka adica un fotbal plictisitor in care incearca sa tina de minge cat mai mult si sa intre cu ea in poarta. A plecat de la Barca dupa parerea mea pentru ca a observat ineficienta acestui tip de joc, iar daca era un antrenor mare mergea la o echipa fara rezultate notabile dar unde totusi dispunea de un buget mare si o construia pentru victorie. A ales un club care a jucat 3 finale CL in 4 ani , o echipa sudata, cu jucatori care se cunosc bine intre ei. Bayern va mai juca dupa parerea mea 1 an acceptabil, iar dupa se va vedea cum Pep a distrus echipa si din pacate echipa mea de suflet va deveni o alta epava asa cum este Barcelona.

Bocanci (4 comentarii)  •  24 iulie 2013, 22:34

Cam devreme cu comentariile despre Pep, el inca n-a antrenat vreo echipa din care sa nu faca parte Messi. Ca o sa castige Bundesliga la pas, probabil. Dar se va bate in Europa cu Barca si Real (care sper sa-si revina dupa dezastrul lasat de Mou).

motanul incaltat (455 comentarii)  •  25 iulie 2013, 5:49

Pe ce punem pariu ca la urmatorul meci al Nationalei , Piturca va veni tot in trening??? Ii mai lipsesc niste pantofi „de firma” cu ciucurei (poate chiar de la turci-ca tot o sa jucam cu ei) si sigur ar intra pe prima pagina a vreunei reviste de moda….

marius (3 comentarii)  •  25 iulie 2013, 14:10

Dupa parerea mea, Guardiola are o misiune ingrata la Bayern.Daca va reusi, se va zice ca a luat iar o echipa gata construita si n-a trebuit sa faca mare lucru ca sa duca mai departe ce a mostenit. Iar daca nu, se va face iar misto de el… Dar, din ce am vazut aseara in amicalul cu Barca, cred ca se va descurca…

Dany (1 comentarii)  •  25 iulie 2013, 17:27

Ce pot sa spun e ca Pep a facut un bine la bayern, ia facut pe jucatori sa paseze corect, nu aiurea, si nu e chiar ca a tiki taka, am vazut de multe ori ca robery si roben intrau ei singuri in atac si de multe ori sutau, iar lahm, la mutat in mijloc( care are aport la gol din cate vad) , barca are nevoie de o prospetime , jucatori noi, stil nou de joc, sau macar sa fie mai bun ( nu ca acuma , ca acum barca paseaza mai mult aiurea, mai mult a stat in jumatatea proprie… )

splendini (52 comentarii)  •  26 iulie 2013, 5:28

Ca in orice alt domeniu, oamenii dedicati, muncitori, dispusi sa inoveze fac sa se miste lucrurile. Guardiola e unul din acesti oameni.

micescu (3 comentarii)  •  29 august 2013, 17:12

Sunt curios care e opinia dvs. acum, dupa 4 meciuri in Bundesliga absolut neconvingatoare, pierderea primului trofeu (din 6 propuse, nu atat de Pep sau club, cat de presa si fani), Supercupa Germaniei, luand 4 de la Borussia „in the process”, si mai ales etaland un joc de Barcelona de mana a doua, un joc de-a latul fara nicio valenta ofensiva, cu niste experimente absolut de neinteles (exilarea lui Javi Martinez, folosirea lui Lahm drept mijlocas de banda, coordonator si chiar inchizator unic!, folosirea lui Mandzukic ca mijlocas central, incercari nefericite ale unor sisteme de joc total nepotrivite pentru Bayern, inclusiv ceva ce aducea a 2-1-7-0). Probabil ca Jupp schimba canalul la meciurile Bayernului…

Poate citim ceva despre asta dupa Supercupa cu Chelsea de maine.

Comentează