Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Spanoulis, un grec care nu a intrat în criză

Londra, duminică, 12 mai. Finala Euroligii masculine la baschet. Real Madrid contra deţinătoarei trofeului, Olympiacos Pireu. În semifinale, grecii trecuseră de ruşii de la ŢSKA, iar spaniolii de, hai să le zicem, compatrioţii din Barcelona. Superba sală O2 plină, predomină […]

luni, 13 mai 2013, 5:30

Londra, duminică, 12 mai. Finala Euroligii masculine la baschet. Real Madrid contra deţinătoarei trofeului, Olympiacos Pireu. În semifinale, grecii trecuseră de ruşii de la ŢSKA, iar spaniolii de, hai să le zicem, compatrioţii din Barcelona. Superba sală O2 plină, predomină culorile alb-roşu, adică susţinătorii lui Olympiacos. Analiştii economici se miră că o ţară afectată atît de tare de criză poate trimite atîţia turişti-suporteri în capitala Regatului Unit. Analiştii economici ştiu destul de puţine despre cauzele crizei şi ştiu şi mai puţine despre dragostea pentru baschet a grecilor, comparabilă cu aceea pentru fotbal.

Ca o prelungire a analizelor colegilor lor de pe partea economică, analiştii sportivi decretează că Real are prima şansă. Iar startul meciului le dă dreptate. După primul sfert este 27-10 pentru Real, care zburdă pe parchetul superbei arene londoneze. Sergio Rodriguez, Rudy Fernandez, Felipe Reyes şi Markus Slaughter fac legea în faţa unui Olympiacos neintrat în meci. Aşezaţi mai bine în teren de Giorgios Bartzokas, Pero Antici, Printezis şi Papanikolau încep să echilibreze disputa începînd cu sfertul al doilea, pe care îl termină la doar 4 puncte în spatele madrilenilor. Nu ştiu ce fel de sfetnic o fi pauza pentru alţii şi cum îşi mai muştruluiesc unii elevii în vestiar, cert este că pentru antrenorul Bartzokas o bună parte a timpului dintre reprize a fost petrecută la microfonul unei televiziuni, cu un interviu. Bartzokas dînd interviuri în pauză. Prima imagine-simbol a unei finale care a avut şi dramatism, şi calitate, şi suspans. Şi spectaculoase slam-dunk-uri rebotezate mai nou alley-oop.

Repriza secundă a fost una de autor. La revenirea de la cabine a început recitalul lui Vasilis Spanoulis. Conducătorul de joc al lui Olympiacos a reuşit să înscrie de trei ori consecutiv coşuri de trei puncte, moment care a marcat revenirea definitivă a lui Olympiacos şi căderea Realului. Spanoulis nu s-a oprit şi a mai dat încă două coşuri de trei puncte, plus încă 5 pase decisive, totul cu o uşurinţă dezarmantă şi paralizantă pentru adversari, care trecuseră de la apărarea în zonă la aceea om la om. Ca şi Nikos Galis cu vreo 26 de ani mai înainte, s-a dovedit că nici Vasilis Spanoulis nu putea fi oprit prin marcaj om la om.

Recitalul lui Spanoulis a fost al doilea mesaj fundamental al finalei Euroligii de baschet. Înaintea oricărui sistem sînt oamenii care decid. Personalităţile. Oamenii cu sînge rece, care îşi asumă riscul. Curajoşii, nu inconştienţii. Ei duc lucrurile mai departe şi fac posibilă frumuseţea sportului, indiferent cum se numeşte şi unde se marchează punctele.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Mihai (1 comentarii)  •  13 mai 2013, 17:54

Frumos meci…l-am urmarit si eu aseara cu sufletul la gura:d

Gabriel Bratu (30 comentarii)  •  13 mai 2013, 17:56

Orice editorial fara fotbal este ca aerul proaspat, parca nu te saturi de el.
Bravo!

Marcel Anton (19 comentarii)  •  13 mai 2013, 18:15

„Înaintea oricărui sistem sînt oamenii care decid. Personalităţile. Oamenii cu sînge rece, care îşi asumă riscul. Curajoşii, nu inconştienţii. Ei duc lucrurile mai departe (…)” . Da , ei sunt adevaratele modele de urmat , ambasadorii sportului .
Cei pentru care se fac statuile .

danms (13 comentarii)  •  13 mai 2013, 18:18

Geambașule, când îmi placi, îmi placi ! Frumos meci, super comentariu (parcă prea scurt …) !

Donicu Victor (1 comentarii)  •  13 mai 2013, 19:02

I- am scris prezentatorului saptamina eurobaschet
ca daca ea Olympiakos Pireu euroliga eu ma duc
si imi iau o bere

misu (1 comentarii)  •  13 mai 2013, 19:54

Bravo, domnule giambasu inca o dovada ca exista viata si fara footbal

zeusdinolimp (4 comentarii)  •  13 mai 2013, 20:12

Adevarat.

axente (1 comentarii)  •  13 mai 2013, 20:22

O singura chestie….slam-dunk-ul si alley-oop-ul sunt, totusi, doua lucruri distincte! in niciun caz n-a fost rebotezat slam-ul!

raduc023 (1 comentarii)  •  13 mai 2013, 21:23

super comentariul. intra-adevar, orice comentariu despre un alt sport, este de nenumarate ori mai frumos

l;azaros K. (1 comentarii)  •  13 mai 2013, 22:05

V, SPANOULIS un tessalian de fier. larissa a dat multe talente atat in fotbal cat si in baschet. nu conteaza ce zic altii despre Grecia , eu atat pot sa spun my friends ‘HELLAS’ NEVER DIE.Suflet sa ai si restul nu mai conteaza.

unul (1 comentarii)  •  13 mai 2013, 22:37

aoleu, spanoulis 0 puncte in prima repriza si 20 in a doua. fabulos! si suporterii fanatici.
hai rapidu’!

bingo (5 comentarii)  •  14 mai 2013, 0:31

foarte frumoasa initiativa de a scrie despre acest meci si sunt socat ca in presa din romania apare numele lui spanoulis, un jucator urias pentru baschetul european si nu numai.

insa din pacate, la fel cum e cazul cugetarilor despre tenis, e un articol plin de greseli. oly a reusit in finala de anul trecut cea mai spectaculoasa rasturnare de situatie din baschetul european, poate chiar mondial (avand in vedere diferenta de valoare care era intre echipe si miza meciului). slam-dunkurile au fost botezate alley-oop „mai nou” doar pentru cineva care nu s-a uitat la acest sport in ultimii 20 de ani. la baschet toti antrenorii dau interviu in pauza. spanoulis e conducator de joc exact cum kobe bryant e conducator de joc.

ce sa zic, poate imi place sa fiu gica-contra. cred totusi ca ar trebui sa va limitati la a scrie despre fotbal. asta ati ales, asta stiti sa faceti, faceti asta. va chinuiti degeaba. un articol din 10 nu inseamna nimic si oricum cei care suntem interesati de altceva nu intram aici decat sa vedem scorurile etapei din divizia a, daca avem vreo echipa favorita.

nicadorii,decenvirii… (11 comentarii)  •  14 mai 2013, 0:39

poate ar trebuie sa scrii mai des si de alte sporturi, am impresia ca te pricepi mai bine decat la fotbal(fara suparare),acolo ii lauzi mereu pe nea jiji,butelie,utecila si compania…..ca veni vorba de baschet si de marele Nikos Galis pe care l vedeam copil fiind pe bulgari jucand niste meciuri extraordinare impotriva altor mari jucatori ca regretatul Drazen Petrovici(dupa mine cel mai mare jucator european) si Arvidas Sabonis,colosul litualian…..eeeeeee,alte vremuri,alti jucatori,alte echipe,cine mai tine minte Aris Salonic sau Jugoplastica Split?

IntelMar (1 comentarii)  •  14 mai 2013, 9:42

Incepind cu sfertul 2, arbitrii au inceput sa toace marunt-marunt echipa din Madrid:cos de 3 puncte necordat la Carroll, fault de 2 greci la MIROTIC cind acesta scapase deasupra cosului. „cravata” fara a se acorda fault la FERNANDEZ etc,etc… asa ca a fost umn meci decis de altii

gabone (4 comentarii)  •  14 mai 2013, 11:25

Daca si Nicola Mirotic si Sergio Llull erau mai prezenti in meci, daca nu erau acele greseli de arbitraj poate alta era soarta meciului, unul frumos, dovada si scorul mare. Intr-adevar aruncarile de 3 puncte ale lui Spanoulis, dar nu numai ale lui, au ucis Madridul. „La novena”(baschet) si „La decima”(fotbal) mai asteapta, dar vor veni!
„Multumiri” catalanilor care in avionul de intoarcere au strigat „Olimpiakos!”

james (2 comentarii)  •  14 mai 2013, 15:15

Analiştii economici ştiu destul de puţine despre cauzele crizei şi ştiu şi mai puţine despre dragostea pentru baschet a grecilor, comparabilă cu aceea pentru fotbal.

Cum sa spui asa ceva? Comparabila cu aceea pentru fotbal? Baschetul in Grecia e religie, fotbalul e al doilea sport de echipa de departe..au castigat un campionat european, e adevarat., dar inca am ramas la convingerea ca a fost „o greseala”, un dar al zeitei Fortuna…la nivel de club, grecii sunt praf la fotbal, cand vine vorba de trofee…pe cand la baschet..ce sa zic…sunt campioni multiplii ai Europei…

Dan (113 comentarii)  •  14 mai 2013, 21:24

Cateva consideratii :
1. Un articol despre baschet , mai mult despre meciul nr.1 din Europa , aduna sub 20 de comentarii . Bravo noua , cititorilor .
2. Reversul este ca au postat oameni civilizati , iata ca se poate si fara sa-ti faci in toate felurile partenerii de opinii .
3. Din pacate , cu toata consideratia , gafa cu alley-oop-ul este de liga a doua .
4. A fost odata o echipa nationala , cu Tenter , Niculescu , Ermurache care se batea parte in parte cu Galis si gasca lui . Fuse si se duse .

Gica Paunescu (30 comentarii)  •  15 mai 2013, 9:32

Numele postate in cuprinsul interventiei tale mi-amintesc
anii adolescentei mele. Banuiesc varsta ca fiindu-ti peste 50, cu 1-6 ani, ma-insel ori asa este ? La noi jucau atunci
Costel Cernat la Steaua, Diaconescu la Dinamo ( printre altii ! ), antrenori fiind Nedef si Diaconescu senior, la fiecare dintre echipele mentionate.

LEFTER POPESCU (20 comentarii)  •  15 mai 2013, 14:49

D-le Cristian Geambasu va scriu in diperare de cauza pentru ca si Mircea Sandu sa „auda” apelul meu……………..D-le Sandu , de ce v-ati grabit cu “licentierea” Rapidului si a U Cluj , cand pe cele care urmeaza sa promoveze din B inca nu le stiti pentru a vedea daca au documentele in regula pt a primi licenta ? De ce atunci cand acestea vor fi analizate (finalul meciurilor din liga a II-a ) nu se discuta si cazurile Rapid si U Cluj ? De ce aceasta graba ( CU 4-5 ETAPE INAINTE DE TERMINAREA CAMPIONATULUI ) cand se stia ca pe 17.05 si 22.05 2013 ambele echipe urmeaza sa primeasca Hotararea definitiva de la Judecatori ? De ce ? De ce D-le Mircea Sandu , ati incalcat regulamentul intrecerii sportive distrugand finalul campionatului ? Pentru ce si pentru cine ati facut aceasta ilegalitate ? Era firesc ca la finalul intrecerilor (atat in liga I cat si in Liga a II-a ) sa judecati dosarele si sa luati deciziile in cunostiinata de cauza ,avand si deciziile judecatoresti ale celor doua cluburi . Nu cumva doriti cu tot dinadinsul ca echipa Rapid sa ajunga in Liga a II-a precum au tinut-o ani intregi comunistii ,cei ce au tinut si inca le tin in brate pe Steaua (Secera -CSCA-TSKA) si Dinamo (Ciocanu’)? Daca vreti sa ne aratati ca sunteti de buna credinta ,puneti-va cenusa in cap, recunoscand ca ati gresit, iar atunci cand judecati in comisii dosarele echipelor ce vor promova din B , rejudecati si dosarele echipelor Rapid , U Cluj si care or mai fi din liga I.

Luke (13 comentarii)  •  15 mai 2013, 20:30

In sfarsit …un articol despre baschet! N-am auzit nimic pe gsp despre Final Four in timpul desfasurarii! Un regal – 2 meciuri intr-o zi! Si ce meci a facut Spanoulis!
Imi si aduc aminte un 3 puncte de la distanta – nimeni nu se astepta sa arunce de acolo!
Oly a jucat super fain. Ma asteptam mai mult de la Rodriguez. Daca prindea o zi ca in jocurile de pana in finala, alta era treaba.
Oricum a fost o incantare de privit si o incantare sa vad articole despre baschet.
Nu inteleg de ce nu apar mai multe. Fiindca este practicat (amator) de foarte multi oameni care gasesc placere in acest joc

Comentează