Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Strategia de la Cupa Davis

Ştim să pierdem, am dezvoltat o artă în materie. Ion Ţiriac ne arată însă drumul spre lumină. Atît doar că lumina costă.

Am început să mă uit la tenis într-o vreme cînd tiebreak, hawkeye sau challenge erau doar cuvinte din […]

marți, 9 aprilie 2013, 8:56

Ştim să pierdem, am dezvoltat o artă în materie. Ion Ţiriac ne arată însă drumul spre lumină. Atît doar că lumina costă.

Am început să mă uit la tenis într-o vreme cînd tiebreak, hawkeye sau challenge erau doar cuvinte din dicţionarul limbii engleze. Iar o rachetă din fibră de carbon părea semn tainic transmis de civilizaţii extraterestre. Ca practicant plezirist cu o anumită vechime, îndrăznesc să spun că am şi dorinţa de a înţelege în ce fel s-a schimbat sportul acesta extraordinar care împarte lumea în cei de dincoace şi cei de dincolo de fileu. Aşa că vă rog să nu mă trimiteţi la cratiţă, adică la fotbal! Nu astăzi. Nu pînă în setul decisiv al argumentaţiei.

Înfrîngerea din partida de Cupa Davis cu Olanda s-a legat cumva de lansarea la apă a turneului bucureştean BRD Năstase Ţiriac Tropy. Vineri, sîmbătă şi duminică tenisul românesc a suferit o înfrîngere grea în faţa batavilor. 0-5 după trei zile în care Victor Hănescu, Adrian Ungur şi Marius Copil au reuşit să cîştige 4 seturi din totalul celor 17 jucate. Cu clasamentul în faţă, lucrurile stau în felul următor. Hănescu şi Ungur, locurile 58 şi 124 în ierarhia ATP, au fost învinşi de locurile 52 şi 71, adică Robin Haase şi Igor Sijsling. Asta la simplu. În meciul de sîmbătă, victoria olandezilor contra tandemului Hănescu-Copil a fost uşurată de absenţa lui Horia Tecău, nerefăcut după o accidentare mai veche, şi de prezenţa în teren a lui Jean-Julien Rojer, specialist al jocului de dublu. Contabiliceşte, ei erau ceva mai buni decît noi şi au exploatat acest plus. O echipă de valoare medie a triumfat în dauna uneia mediocre.

Sportul nu este însă o activitate de natură contabilă. Frumuseţea sportului constă tocmai în lupta împotriva meschinei evidenţe matematice. Între noi şi olandezi nu era o prăpastie valorică, ci un zid de neputinţă clădit pe resemnare instituţională. Atunci cînd George Cosac, noul preşedinte al federaţiei, vine la microfonul TVR şi te anunţă că strategia fusese făcută pe înfrîngerea lui Ungur la Haase, care Haase nu-i nici măcar Haas, ca să nu mai spun Federer sau Djokovici, şi cînd după întîlnirea Hănescu-Sijsling, pierdută de jucătorul nostru (împotriva „strategiei” tînărului domn preşedinte), şi îl mai auzi pe căpitanul nejucător Andrei Pavel că se declară mîndru de elevii lui, ei bine, după toate evenimentele şi declaraţiile acestea te poţi enerva foarte tare. Cu atît mai mult cu cît, graţie postului public specializat în osanale şi tămîieri publicitare, afli că organizarea întîlnirii este ireproşabilă datorită omului de afaceri Relu Munteanu. Totul e ireproşabil, potolul de la protocol, domniţele din tribune, totul, mai puţin tenisul.

Posibila evadare din mediocritate a tenisului românesc este enunţată cu subiect şi predicat luni dimineaţă de Ion Ţiriac, la conferinţa de presă premergătoare „BRD Năstase Ţiriac Trophy”. Celebrul om de afaceri ne-a explicat ca un bunic sfătos ce ar trebui făcut. Deşi nu ne-a împiedicat şi nu l-a împiedicat nimeni timp de 23 de ani. Academii de tenis în marile oraşe ale României, copii daţi la tenis de la 5-6 ani, nu mai tîrziu. Noi metode de antrenament, puse în acord cu „modificarea dimensiunilor terenului de tenis”, impresie provocată de stilul agresiv al jucătorilor de azi şi de creşterea considerabilă a înălţimii „animalului”, figură de stil curajoasă a lui Ţiriac pentru a desemna creşterea de gabarit a campionilor contemporani. „Nu mai este ca pe vremea lui Năstase, care în tinereţe avea cam 1 metru şi optzeci, iar acum mai are doar unu şi şaizeci”, îşi susţine ideea Ţiriac. Răspunsul lui Năstase la observaţia fostului partener de dublu a fost halucinant şi cu previzibilele conotaţii sexuale. „Da, dar poate că am crescut în altă parte!”.

Cu această glumă de şantier a fostului lider ATP conferinţa de presă a viitoarei ediţii a BRD Năstase Ţiriac Trophy s-a încheiat. Elegant, Titi Hărădău a invitat jurnaliştii la o cafea. Ghicitoarele au lipsit de la întîlnire, dar mai bine!

Comentarii (42)Adaugă comentariu

laurentiu (23 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 9:41

🙂 Glumele astea de santier au facut farmecul lui Nastase. Cand era mai tanar probabil ca i se potriveau mai bine, acum….

suporteru’ (6 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 9:47

Domnule Geambasu, felicitari pentru articol ! Jucatorii si conducerea tehnica a echipei au ratat ocazia de a demonstra ca atitudinea lor de anul trecut a fost justificata . Din pacate pentru ei, au avut dreptate cei care s-au aflat la conducerea federatiei in acea perioada .
O noua echipa pentru Cupa Davis se formeaza tot cu Hanescu si Ungur ?! Care este strategia lui Andrei Pavel ?

teo (4 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 10:14

din pacate, vad ca in foarte multe sporturi ne pregatim strategia pentru o infrangere… Ca practicant de 30 de ani al tenisului, spun ca pregatirea psihologica cantareste enorm in acest sport, mult mai mult ca in cele de echipa…, iar daca noi pregatim meciul ca o infrangere…e clar ca infrangere va fi. Din pacate Tiriac, are dreptate, la tenis trebuie bani, foarte multi bani, pregatirea unui copil, te poate costa ca parinte peste 10000 euro pe an.

pop cosmin (20 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 10:22

AROGANTA LUI PAVEL E COPIA IN SCARA MINIATURALA A LUI PITURCA,TALENTELE NATIVE MOR PRIN TE MIRI CE VAGAUNI[DE CELE MAI MULTE ORI DE FOAME]IAR OAMENII CU BANI INTRA IN SPORT CA SA FACA BANI PRIN ACTIVITATI DE SAMSARI SI NU PT. PERFORMANTA A LA LONG.PRAPASTIA PSIHOLOGICA VA CRESTE DE LA AN LA AN.

Andrei (6 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 10:34

Doar eu am uitat cum Hănescu refuza, acum nici 3 luni, echipa de Cupa Davis pentru că nu îi intrau suficienţi bani în cont? Acelaşi „Hăne” care în septembrie 2011 se dădea lovit dintr-un motiv similar?

david (1 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 10:41

acum e doar un batran libidinos.

Gabriel (2 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 10:54

Observ din rindurile de mai sus ca imediat ce a venit Cosac la Federatie si Pavel la lotul de Cupa Davis, valoarea tenisului romanesc trebuia sa explodeze exponential ! Chiar daca doare trebuie sa recunoastem ca fondul de jucatori romani de pe ATP Tour este acelasi , iar ca valoare…ma rog asa cum s-a vazut, iar conditiile de pregatire in tara sint identice cu nivelul de trai din Romania. Cine reuseste sa scoata capul in tenisul romanesc sau se pregateste afara, sau are parinti care sa-l duca la „n” turnee , sa-i plateasca drumul, masa, cazarea si eventual taxele de concurs, sau, de ce nu sa-i cumpere un WildCard la turneele Future ca sa incepi sa aduni puncte. Iar tot efortul asta financiar mai trebuie cumulat si cu o pregatire ireprosabila si putin noroc ( sa nu te accidentezi, sa prinzi un culoar bun la tragerea la sorti etc, etc ). Cind o sa poata Federatia sa suporte toate astea atunci ar trebui sa incepem sa avem asteptari si sa cerem una alta de la jucatori. Pina atunci…ar fi bine sa le spunem multumesc ca raspund la convocari si ca incearca sa faca ceva pentru tara asta care le ofera atit de mult 🙂

Arkan (1 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 10:56

Legat de comentariul nr.5 – al lui Andrei: nu sunt fan Hanescu. Nu am fost si nici nu voi fi. Din pacate comentariul tau este partinitor. Da, Hanescu a cerut o suma de bani de la federatia romana de tenis. Din punctul meu de vedere este justificat. De ce? Hai ca iti spun tot eu. Tot intr-o confruntare de cupa Davis Hanescu s-a accidentat. A lipsit de la turnee care i-ar fi putut umple conturile. Si-a platit singur costurile de recuperare. Nu a primit de la federatie nimica. Inteleg patriotismul. Dar voi sunteti niste falsi patrioti. Cati dintre voi ajutati fostele glorii ale Romaniai? Multi dintre idolii „de ieri” se zbat in mediocritate. De ce? Pentru ca au preferat sa va reprezinte pe voi in dauna interesului personal. Sper ca intelegi ce vreau sa spun !
Numai bine !

hki (3 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 11:07

mda…din pacate cam asta e mentalitatea(la Romani) si psihologia face parte din ea,la noi in mareamajoritate a sportului/competitiilor se pleaca din start cu negativul!DECE!?Oameni incumpetenti in conducerea multor competitii sportive,oameni care stau in scaunul birourilor doar pentru bani!Trebuie o schimbare radicala,investitii si f munca,de nu, cand vom invinge sportivi din Andora,Albania,Luxemburg si alte tari la acest nivel,vom fi mandri!DAR mai interesant este,intereseaza pe cineva,pune in practica!?Ca de buzunarul si vorbele lor fara valoare,stim f bine!

Victor (6 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 11:10

Bun articol. Ar mai fi de adaugat neconvocarea lui Mergea (specialist al jocului de dublu) cu care am fi avut o sansa mai mare si poate chiar neutilizarea lui Copil in locul lui Ungur.

doar un fan (44 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 11:26

ne place sa aruncam cu noroi in Nastase.Bineinteles, caracterul lui este discutabil, un om cam needucat, dar este singurul jucator roman care va ramane in istoria tenisului si peste 100 de ani.Merita putin respectLista de mai jos este sugestiva.
Player | Weeks At No. 1
Roger Federer | 287
Pete Sampras | 286
Ivan Lendl | 270
Jimmy Connors | 268
John McEnroe | 170
Bjorn Borg | 109
Rafael Nadal | 102
Andre Agassi | 101
Lleyton Hewitt | 80
Stefan Edberg | 72
Jim Courier | 58
Novak Djokovic | 53
Gustavo Kuerten | 43
Ilie Nastase | 40
Mats Wilander | 20
Andy Roddick | 13
Boris Becker | 12
Marat Safin | 9
Juan Carlos Ferrero | 8
John Newcombe | 8
Yevgeny Kafelnikov | 6
Thomas Muster | 6
Marcelo Rios | 6
Carlos Moya | 2
Patrick Rafter | 1
Acum sa revenim la problema cupei davis.Ce ati vrea sa spuna Pavel?Sa iasa si sa-si critice jucatorii? Este normal sa fie mandru de atitidinea lor deoarece(si daca cunoasteti tenis asa cum pretindeti) ati stie ca pe un hard indoor olandezii sunt evident peste un Ungur care are mai putine victorii pe hard decat varsta din buletin sau un Hanescu care nu a excelat vreodata pe aceasta suprafata.Si totusi Victor a reusit sa revina de la 2-0, moment in care nimeni nu mai credea il el pierzand in urma unei feste pe care i-a jucat-o soarta(prima minge de break furctificata de olandezdin decisiv a fost doar rodul norocului, de acolo Victor a picat), iar Adi Ungur a facut un meci fantastic pentru nivelul sau in fata unui „amator” olandez care totusi nu se poate lauda decat cu vreo 2-3 titluri Atp si niste meciuri la Wimbledon, Australian open, UsOpen in care i-a facut sa arate riricol pe niste jucatori ca Nadal, Roddick, Murray, chiar daca pierdute.Primele 2 din cauza unor accidentari suferite in cadrul meciourilor, al 3-lea cu Murray datorita caderii psihice dupa setul 4(dar ce meci a fost ala).
Greseala care s-a facut la aceasta intalnire de CD nu apartine decat federatiei, care a vrut sa-si bata joc de jucatori schimband locatia de la Cluj la Brasov, si dovedindu-se incapabila sa ne puna zgura asa cum era stabilit initial la Cluj.Hai sa nu facem dezastru national din aceasta infrangere.
Hai sa ne uitam cum au ajuns tari precum Rusia, ce dezastru se intampla acolo, desi au jucatori mult mai buni ca noi.
Si in ultimul rand as vrea sa-i raspund lui @Andrei:
Mai baiatule, Hanescu este indreptatit sa ceara bani mai multi decat ceilalti la victorie.Iti place sau nu este „vedeta” echipei(daca intrebi orice jucator din atp despre un tenisman roman prezent in circuit o sa-ti spuna de Hane in primul rand, nu Tecau sau altii).
Nu toti sunt mari patrioti si sunt dispusi sa vina gratis la Cupa Davis.Ca tot vorbim de patriotism, Federer e cel mai rasunator exemplu.Omul nu da 2 bani pe tara sa, 70% din cazuri a zis pas fara vreun motiv intemeiat.
PS:imi cer scuze daca mesajul este prea lung.

dorin valeriu (2 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 11:27

S-a facut atata tapaj impotriva Ruxandei Dragomir, ni s-a promis „lapte si miere”la instalarea cuplului Cosac- Pavel. Si ce fasss a iesit ! Tiriac, escrocul asta batran si Nastase, inconstientul vesel au „facut_o”! Am pierdut mai rau ca in Olanda, asta-i nivelul/capacitatea de mobilizare a tenismenilor nostri.
Din Arizona, Pavel o sa inderepte toate relele.
Un mare jucator, recunosc, dar cui au folosit toate „miscarile”astea ? Statea Pavel in banii aia ? Si i-au mai pedepsit si pe clujeni !
Pentru cel interesat de banii lui Hanescu : tenismenii nu sunt asigurati ? Dupa rationamentul tau, nu s-ar mai putea face nici o „nationala”, indiferent de sport !

ruiz (6 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 11:36

Ca tenisul romanesc masculin e la pamint e discutabil.Atita timp cit ai 1 jucator pe locul 58 ,alti 2 jucatori in primii 130 din lume la simplu si unul pe locul 7 la dublu, situatia nu e proasta.Doar normala.Problema este mentalitatea acestor jucatori si determinarea lor de a-si depasi conditia.Sa-l luam ca exemplu pe Hanescu.Previzibil,labil,liniar.L-am vazut in ultimii ani in tot felul de turnee.N-a reusit nici macar o data sa sparga tiparul.Sa intoarca spectaculos, sa duca ceva pina la capat.Singura data cind a facut ceva demn de reamintit a fost la Wimbledon cind a injurat un spectator.Meciul cu Sijling a facut si el parte din program.Senzatia de deja-vu o aveam insa cu totii, chiar daca a intors de la 0-2, asteptam doar momentul in care va capota.La 2-2 in decisiv s-a prabusit total si ce a deranjat a fost lipsa totala de dorinta de a lupta.Tocmai cind aplaudacul de la TVR ne spunea ca si-a angajat un psihoterapeut si ca e foarte tare la nivel mental.Inutil sa-l trimitem pe Hanescu sa vada cum un jucator sirb aflat pe locul 634 in lume la dublu i-a batut pe fratii Bryan….Hanescu e un tip onest care-si cistiga existenta din tenis.Si o face decent in plan personal.Pentru Romania insa este o cauza pierduta.Nu va aduce niciodata acel plus de mentalitate necesar pentru a nu pierde cu 0-5 un meci in care se intilnesc 2 echipe echilibrate ca valoare

edyy (3 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 11:44

Vorbim despre Hanescu, cel care a reusit incredibilul salt de dincolo de locul 100 la locul 52-53 jucand doar in turnee challenger?!?Asta da performanta! Cel care nu de mult pierdea la un anonim de dincolo de locul 600… Doar cu sfert de finala intr-un Grand Slam(si ala obtinut acum o eternitate…) nu avem despre ce vorbi. Cat despre ceilalati…

Ramon (72 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 12:17

hai sa incep cu niste intrebari: de la Nasty incoace, la masculin, ce jucator roman a castigat un turneu important ? Intrebarea e valabila si inainte de Nasty. Tin minte un meci cu Olanda, in 1973, in care am castigat, greu, cu 3-2, scor rasturnat in ultima zi, cu Nasty in echipa. Numai ca atunci juca Nasty. Din pacate varfurile pe care tara noastra le-a dat sunt inferioare, numeric, cele date de vestul Europei. Cate Cupe Davis s-au dus in vestul Europei (Franta, Spania, Suedia) ? Stim cate nu au venit la noi (3). Si atunci, daca 100 de ani s-a ridicat un singur tenisman (si, hai sa zic, o singura generatie de aur in fotbal), mai are rost sa ne pangem ca o luam pe coaje ? Si asta mai ales in ziua de azi, cand degringolada accederii in UE se face simtita ? Pentru a avea fotbal sau tenis, avem nevoie de o puzderie de echipe (jucatori) din care sa rezulte fie 15 (la fotbal), fie 2-3 (tenis). Ori economia noastra nu-si mai permite sa sustina tenis in fiecare oras mare, sau fotbal in orice oras al tarii (vezia 3-a desfiintare in 15 ani la fotbal in Sibiu, abandonul fotbalului la Craiova, Hunedoara, Petrosani, Bacau). Neavand o baza de selectie, rezulatele scad si ele, desi niciodata (aproape) nu am fost la acelasi nivel ca Olanda, Germania sau Franta. Bilanturile din ultimii 40 ani demonstreaza asta. De altfel, puteti vedea vanzarile tot mai mici ale presei, adica ce dvs ati schimbat dupa 1990.

vasilache (5 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 13:09

tenisul e un joc in care rar poti pacali evidenta. cupa davis are specificul ei, are ceva iz de joc de echipa. dar, pana la urma, ramaane valoarea individuala, iar acolo ni s-a aratat ca jucatorii nostrii sunt mai putin valorosi decat ai lor. valorile puteau fi relativ egalizate jucand pe zgura, dar noul presedinte si echipa sa a mutat jocul din cluj (unde oamenii de afaceri locali venisera cu inittiativa de a suporta costurile realizarii terenului de zgura in sala polivalenta) la brasov, pe hard. management 🙂

LUCIFER (18 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 13:12

Scria unul ca,cica stam bine la tenis,avem ceva jucatori in primii 100 ! Tare de tot~ A sta bine la tenis sau a participa,cum o face romania,e diferenta mare~ Noi doar participam la turnee fiindca inca ne mai permite punctajul,desi hanescu and co…ies afara din turul 1 de ani de zile~ Acuma s-a mai trezit si Tiriac sa vorbesca ce-ar trebui facut~ Pai vorba lui Naum,cine te-a oprit sa faci? Din gura,ca si Cornel Dinu,toti ne pricepem! Si sa ne fie cu iertare Mr Tiriac,acest trurneu de la Bucuresti este un turneu pentru mediocri! Adica cine se pricepe putin la tenis,stie bine ca cei care vin la Bucuresti sant doar cei care nu au castigat nimic in viata lor~ Doar bani~Corect? Nici americanii nu stau bine,cu toate academiile lor,dar macar pompeaza bani ca sa scoata ceva~ Noi de unde vrem performante daca cei care conduc sportul sant niste jegosi ! In romania,incepand de la cei care conduc bisericile ,cei care conduc romania…au un singur vis,sa-si faca buzunarele pline si sa faca pipi peste oameni~ Apoi ne miram ca in Romania nu merge nimic`

fanulumocanu (20 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 13:21

Foarte bun textul. E clar ca vina este a celor care conduc si care au o mentalitate de om care nu vrea sa supere pe nimeni si sa-si pastreze locul caldut din federatie. Au trimis-o la plimbare pe Dragomir, nu ca sa faca ei ceva mai multa performanta si dezvoltare durabila ci doar sa poata roade si ei un pic la ciolan.

ps. Dar la handbal , cand pleaca toata trupa din fruntea federatiei, cand mai lasa Gatu pe altcineva?Ai jucatoare de top si nici macar nu te califici la turnee finale iar la masculin avem o echipa nationala de zambet. Iar domnu Gatu nu se simte vinovat cu nimic.

Fr3cky (4 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 13:28

ne-au umilit batavii si la fotbal si la tenis,sincer nu m-ai este nimic de spus.

marian (13 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 14:21

pentru: doar un fan.

Mai nea’ las-o jos ca macane, nu te mai forta cu trecutul in tenisul romanesc ca esti patetic. Esti mai tanar!!!! ca atunci poate te inteleg ca esti la inceput de drum, dar altfel?
Uite asta mai lipsea, aparatori pentru Hanescu si ai lui Tiriac.

bingo (2 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 14:31

singurele randuri pertinente din toata pagina asta sunt cele scrise de „doar un fan”. omul a expus impecabil situatia. in rest, numai baliverne.

unul zice ca la brd open vin doar anonimi care n-au castigat niciodata nimic, altul spune ca dupa nastase niciun roman n-a mai castigat un turneu important, altii plang dupa ruxandra dragomir sau dupa marele mergea, ori fac paralele intre pavel si piturca. Un ignorant spune ca Hanescu s-a dat lovit la cupa davis, neavand habar ca omul asta a stat un an pe tusa accidentandu-se pentru romania. sa-mi fie cu iertare, dar am citit niste lucruri scrise in mod evident de oameni care nu au nicio treaba cu acest sport, dandu-si si ei cu parerea ca sa nu taca.

in legatura cu articolul, am apreciat introducerea si am acordat o sansa autorului, insa degeaba. cand spui ca echipa de dublu compusa dintr-un finalist al Australian Open 2013 si un castigator al ultimului masters de la Miami e medie, ceva nu-i in regula.

mai departe, niste comparatii hazlii intre clasarea ATP a jucatorilor, comparatii care nu au nicio treaba cu realitatea. Noi am jucat cu doi zguristi impotriva a doi specialisti pe hard indoor. Sijsling, asa cum e el 72 ATP, i-a batut in ultima luna pe Tsonga, Baghdatis, Melzer si a fost la 2 mingi de victorie cu Haas.

Subscriu la ideea ca federatia a facut praf meciul, asta e adevarat. Totusi, am si eu o intrebare? Cand Ruxandra Dragomir a anulat turneele futures pe care Tiriac le tinea PE BANII LUI, doar asa ca sa le anuleze, iar apoi si-a batut joc de jucatorii din cupa Davis, ducandu-ne in grupa a 50`a valorica, de ce nu ati fost asa inversunat. Mai exact, de ce nu a scris nici dracu` despre asta? O fi cosac cum o fi, insa daca dragomir mai ramanea un mandat, nu am mai fi avut tenis deloc in cativa ani.

Ramon (72 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 15:00

si mai este o ”mica” diferenta intre Romania si Olanda: duceti-va la gara din Amsterdam si veti vedea mii de biciclete, nu sunt ultimul racnet, dimpotriva, dar isi asteapta clientii, altfel nu ar ocupa acel loc. Duceti-va la noi, la ASE, veti vedea vreo 10 biciclete noi si legate. Cam asta e diferenta intre spiritul sportiv la ei si la noi. Vom intelege candva ca fara sa vrem fiecare din nou sa facem sport, sa nu urcam in masina ci pe bicicleta, sa nu ne facem ca muncim 6 ore din 8 nu putem fi la fel ca cei care fac asta ? Nimeni nu trebuie sa ne oblige sa facem 3 ore pe saptamana la scoala, nici sa construim sali de sport pe coclauri. Trebuie sa vrem sa jucam si s-o facem bine. Apoi banuti pentru campioni se vor gasi. Nasty nu a iesit din tara pana n-a fost cel mai bun si i-a mai trebuit vreo 4 ani sa ajunga nr.2 mondial, apoi nr.1, dar a fost un talent de la 18 ani. Din pacate singurul in 90 de ani de tennis romanesc. Restul doar in vise au mai urcat de locul 10 mondial.

marian popovici (4 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 15:57

Faptul ca Nastase a fost un bun jucator de tenis nu ne obliga sa-l exoneram de comportamentul de golan. Cand a castigat turneul bucurestean Florian Meyer, la festivitatea de premiere, cu toate persoanele oficiale si finalistii de fata, Nastase nu s-a sfiit sa-i dea un sut in dos lui Tiriac pentru ca acesta a facut o gluma ( se pare ca este o uzanta intre cei doi) despre varsta lui.
Il vezi pe Federer sau Nadal ( Sampras, Agassi, etc.) procedand la fel?
In opinia mea, chestiunea cu patriotismul este jenanta si desueta. O vehiculeaza doar indivizi care nu au inteles ca acest concept este generator doar de tensiuni, resentimente si in final razboaie. Pentru ce? Ca sa demonstreze ca este mai presus decat altul, din alta tara? Unii or fi avand motive poate. La noi, nu este cazul. Aprope nimic nu ne recomanda pentru asta.
Spui, intr-o maniere peiorativa, ca Federer nu da doi bani pe tara sa. Te-ai gandit ca poate nu vrea sa joace in piesa asta stupida cu ”patriostismul”? Cred ca patriotii adevarati sunt cei care se jertfesc benevol pentru tara lor si cei care contribuie la progresul tarii lor. Dar sunt extremi de putini. In rest e doar gargara!
Crezi ca Nastase, Hagi si Comaneci au fost patrioti? Eu ma indoiesc. Ce au facut ei efectiv si serios pentru tara lor? A donat vreunul vreo suma de bani? A construit vreunul o scoala, un spital, un azil de batrani, etc. din banii proprii? Faptul ca au devenit cunoscuti prin rezultatele sportive nu este sinonim cu patriotismul. A, ca stiu strainii ca sunt din Romania, este un lucru bun dar este doar imagine. Nimic mai mult! Daca intrebi un german, sa zicem, ( puteam alege orice alta nationalitate) care nu este prea pasionat de sport, despre cateva lucruri pe care le poate asocia cu Romania, crezi ca stie? Te intreb si pe tine acelasi lucru. Sunt convins ca gasesti imediat trei patru care sunt specifice germanilor( ma refer la ceva produs de ei nu la personalitati, mancaruri, bauturi si altele de genul acesta).Ma rog, discutia e mult mai ampla decat spatiul alocat. Asa ca, fiti destepti si realisti, ca tara geme de patrioti!

doar un fan (44 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 16:04

mariane, ai mentalitate de ROMAN!
Ia mai da-l in mama lui pe Hanescu si asa e un nimeni care iese doar in turul 1 la turnee, nu?
Hai sa-l jignim si sa-l aruncam la gunoi.Prost este Victor ca mai vine sa joace pentru tara asta.Pai cine il respecta?Toate nimicurile il jignesc si ii minimalizeaza cariera ca deh, asa sunt romanii, critici.
Si ce? Trecutul trebuie aruncat la gunoi?Baiatule, trecutul ramane, Romania are un reprezentant intr-o lista selecta a tenisului(cea mai importanta), oamenii care au facut asta trebuie respectati, desi nu ne place de ei

doar un fan (44 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 16:06

si inca un lucru.Tiriac a ajutat tenisul romanesc mai mult decat a facut-o federatia.Putea mai mult?Da, dar macar a incercat cate ceva

dan (21 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 16:30

@doar un fan_Foarte buna analiza..
Si Cristi orice zice Nastase se trece cu vederea si pe bune nu esti tu persoana care sa-l critice..iar Tiriac are dreptate 100% MULTE CENTRE DE COPII CLUBURI CARE SA ADUCA SPONSORI …din pacate la noi se cumpara meciuri pt copilul tau cum face Presedintele de la Banca Transilvania de la adus pe baiat la 15 ani 7-8 la juniori si are si 20 de pc ATP..cu catecva mii de euro cumperi fiecare meci in turnee prin Rusia sau alte tari ex- sovietice..

toni (16 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 16:53

Sincer D-le Cristi, Ruxandra Dragomir avea dreptate: Romania a pierdut cu 5-0 pentru ca s-a intors Pavel sa mai ia si el ceva cascaval ca nu iau destui. De asta avem numai performante !

vasilache (5 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 17:26

@bingo
corect, in perioada Ruxandrei Dragomir tenisul masculin a fost dezavantajat clar, manata fiind de niste ambitii personale copilaresti/prostesti. Pb e ca lucrurile nu se indreapta si se platesc polite aiurea-n tramvai. Echipa romaniei trebuie sa-si vada interesul – poate s-a facut o analiza in urma careia s-a ajuns la concluzia ca oricum n-aveam vreo sansa in fata olandezilor. In ceea ce-l priveste pe Tiriac, face ce doreste cu banii lui, la batut din gura sunt destui buni. Nastase inafara ca incearca sa puna mana pe terenuri in interes personal de ani buni de zile, nu prea a mai ajutat cun nimic tenisul romanesc (decat prin prezenta).

Vasco (267 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 17:38

@Marian Popovici,
Fara dorinta de a polemiza ,trebuie totusi sa-ti spun ca le cam amesteci.Te iei de Nastase si spui ca e un golan si ca n-ar fi fost un asa de mare jucator.Ar trebui toti acei care ar vrea ca noi sa mai avem rezultate mari in tenis sa ne aducem aminte ce a fost pina la Ilie Nastase.Nimic!A aparut din nimic(nu-mi aduceti aminte de Gogu Viziru si de Tache Caralulis,erau singurele exceptii…),a fost singurul ,a fost genial si din pacate nu a mai avut inca unul macar pe jumatate ca el pentru a cistiga „salatiera”.Tiriac a fost muncitor,dar doar atit.Dupa efervescenta creata de Nastase ,ca si in cazul Nadiei,au fost foarte multi copii pe care parintii si-i doreau campioni,s-a creat emulatie,dar…aici intervine vesnicul spirit „romanesc” in a face ceva si anume pilele.Faptul ca tenisul se juca pe äfara”si mai ales in Vest a facut ca „viza”de iesire sa capete doar copiii protipendadei de partid si de stat cu pile la cei ce dadeau vize ,secu.Asa se face ca tenisul a devenit un cerc inchis adevaratelor valori,asa aparind familia Segarceanu,vesnic reprezentanta Romaniei pe la turnee.Cu aceleasi rezultate ca si Victor Hanescu,cu diferenta ca atunci se facea pe banii „patriei”.
Ajungind la „patriotism”,spui ca nici Nastase nici Tiriac,nici Hagi sau Nadia nu au facut nimic pentru tara,spitale,scoli,azile,deci nu ar fi patrioti,apoi vii si ne spui ca „Federer nu vrea sa joace in piesa asta stupida cu „patriotismul”,hotaraste-te,in care caz e judecata ta si in care doar expui niste vorbe goale?Poate in amindoua,poate in niciunul…
Parerea mea e ca nu am avut nici pina la Nastase nici dupa un tenis cu adevarat administrat si organizat,sunt doar niste baieti cu bani care fac si ei ce pot si de la care degeaba asteptam minuni prin Cupa Davis.Mai nou sunt si niste fete,din ce in ce mai multe,dar tot asa ,doar individual,fara mare organizare,deci degeaba asteptam ceva si de aici.
Tiriac e ca de obicei ,cum spune si d-l Geambasu,doar un bunic sfatos,fara nici o implicare,doar asa din „putul gindirii”.Nu l-a impiedicat nimeni timp de 23 de ani,nu o sa-l impiedice niciodata,dar tot niciodata nu va face nimic.Pentru ca nu-i aduce nimic.”Vinatoarea”(a se citi masacrul)de mistreti e altceva,aduce relatii de afaceri,deci bani.N-am asteptat si nici nu astept de la oameni ca Tiriac niciodata nimic,ei nu pun botul chestia”stupida”cu patriotismul.

marian popovici (4 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 18:22

Eu nu am jignit pe nimeni si nici nu am instigat la asa ceva. Nu stiu cum de ai inteles asta. Si nici ca trecutul trebuie uitat.
Din punctul meu de vedere, Hanescu trebuie sa joace pentru Romania platit fiind pentru asta. ”Patriotismul” este o falsa si desueta motivatie.
”Mentalitate de roman” ca sa te citez, dovedesti chiar tu, avand o atitudine servila, benevol, fata de unii care, intr-adevar sunt faimosi, dar atat. Doar pentru motivul asta eu nu voi respecta pe nimeni,vreodata. Sau pe vreun ministru sau politician doar pentru ca are acea functie. Pot fi politicos cu acesta dar in niciun caz nu ii voi dovedi respect.Respectul tine de calitatea omului in covarsitoare proportie si nu neaparat de realizarile lui. Tu ai respect pentru Becali? Desi se da cel mai habotnic crestin din sud-estul Europei, nu a inteles o iota din invatamintele lui Iisus. Comportamentul lui o dovedeste. Dar cu toate astea are multe realizari. Nu?
Daca tu doresti sa-l respecti pe Ilie Nastase pentru apucaturile lui de golan chiar si la 66 de ani cat are, e dreptul tau. Traim intr-o tara libera.Chestiune de optica si gusturi.

Toate bune!

moshu (6 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 18:38

vad ca Hane are multi „fani” pentru decizia lui de-a nu participa la toate meciurile de Cupa Davis !spun unii ca e normal sa ceara bani(dar cati???/ca din cate stiu eu a cerut mai mult de dublul sumei pentru ceilalti componenti) !spune cineva ca Federer de ex a spus pas la 70% din convocari! am cautat si eu nedumerit pe site-ul cupei davis si ia sa vezi palmaresul lui:
Player
Win/Loss
Roger FEDERER 43-15 total 58 meciuri din 1999 ,in deci aprox 12-13 ani !!
deci sa fi spus pas la 70% din covocari??? la statistica suntem no1 !!specialisti pana la capat.

Bocanci (54 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 18:47

Sa-ti duci copilul de la 5 ani la tenis e ridicol. Numai niste parinti fara minte-n cap ar face asa ceva unui copil de gradinita. Plus ca Ilie are 1.84m, nu 1.80. Tiriac e senil.

doar un fan (44 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 20:15

@ moshu
Poate am exagerat procentul, dar ceea ce am scris este adevarat.Roger a refuzat de multe ori convocarea pe motiv ca il durea in cot, mai ales cand Elvetia era picata din grupa mondiala.Acelasi Federer, datorita caruia acum cativa ani buni s-a schimbat si antrenorul la cererea sa expresa pe motiv ca nu i s-au satisfacut cateva mofturi legate de meciurile pe care le avea de jucat
Dar Federer isi permite/a pentru ca este o legenda.Hanescu nu a cerut luna de pe cer, ci doar o rasplata in concordanta cu ceea ce reprezinta el pentru tenisul din tara asta.

doar un fan (44 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 20:29

@marian popovici
De cand patriotismul unui sportiv se identifica cu construirea de spitale, azile si donat bani?
Uite un exemplu de tenisman roman care mi-a dovedit ca este patriot.Andrei Pavel castiga in 2001 turneul de Masters Series de la Montreal, iar dupa victorie s-a dus la un spectator din tribuna si i-a luat steagul Romaniei.Putea sa refuze, dar nu.In acel moment mi-a dovedit ca a reprezenta tara asta inseamna ceva pentru el

campionu (5 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 20:48

Nu eşti realist domnule, nu-ţi dai seama că puteam să pierdem mai rău decât cu 0-5. Dacă de pildă mai jucam un meci şi pierdeam cu 0-6? Deci suntem mândri de o aşa înfrângere, capul sus. Vorba aceea am luat zero puncte, ce-i de colo?

Coco (2 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 22:06

Cateva comentarii :
-care sunt performantele lui Victor Hanescu in Cupa Davis ? Un mare 0
-de ce „Relu Munteanu, cel care a organizat in conditii excelente intalnirea” asa cum ne spun lingaii de la TVR(pentru o friptura si un sprit) nu a instalat impreuna cu FRT o suprafata de zgura ? Asta in conditiile in care acelasi Hanescu a facut otita de la viteza mingiilor care treceau pe langa el ?
-are vreo legatura readucerea lui Andrei(tot respectul pentru el ca jucator) ca si capitan nejucator cu un meci de cupa Davis in care l-a preferat pe Cosac ca partener la dublu , meci incheiat cu un esec ?
-cat o sa mai contam pe Ungur , jucator care exceptand o victorie la Nalbandian nu are niciun rezultat in palmares(exceptand turneele futures si challenger)

Cristian (3 comentarii)  •  9 aprilie 2013, 23:09

Tipic romanesc…Cu D-na Dragomir presedinte si cu Porumb antrenor echipa a facut meciuri bune si era pe val ! Dar au venit iar „fomistii revansarzi”, au facut rahatul praf si se si mandresc…Mi-e scarba…Ne meritam soarta…

AdrianN_ (1 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 3:46

Nu sunt mare cunoscator (urmaresc doar meciuri cu adevarat tari intre jucatori de top, si alea relativ rar, iar de jucat joc din an in Paste) dar nici macar mie nu mi-a venit sa cred cand am vazut ca jucam cu Olanda pe hard.
Cat de idioti si/sau boschetari sa fim sa jucam pe o suprafata pe care aia ne sunt clar superiori, in vreme ce pe zgura ii mancam de vii?

Oare cum justifica Federatia o gafa de genul asta?

marian popovici (4 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 12:24

M-am referit tot timpul la patriotism ca notiune generala. Nu stiu ce este ”patriotism sportiv”. Faptul ca un sportiv reprezinta tara natala nu inseamna automat ca este si patriot.
In opinia mea, constructia de spitale, scoli, finantarea cecetarii, etc. reprezinta dovezi de patriotism nu doar pentru sportivii bogati ci pentru toti cei bogati.
Cat despre Pavel…este atat de patriot incat traieste de ani buni in Germania si SUA!

marian popovici (4 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 12:44

Domnule Vasco,

Eu m-am luat de nimeni. Mi-am exprimat opinia . Decent si nonagresiv. Nu l-am facut eu pe Nastase golan. El este un golan prin comportament si atitudine. Intamplator, a fost o perioada, cand l-am cunoscut personal. E genul de ins care face glumite ca la poarta IMGB-ului. Nu i-am contestat valoare ca jucator.
Exemplul cu spitalele, scolile, etc. l-am dat pentru a exprima ce inseamna pentru mine notiunea de patriotism,nefiind valabila doar pentr sportivi ci pentru toti cetateni bogati din orice tara.
Raman la parerea ca cei amintiti nu au facut nimic, in mod deliberat si serios, pentru tara. Au muncit pentru ei. Si asta e firesc. Dar de aici si pana la a-i transforma in patriotii neamului doar pentru faptul ca au reprezentat Romania in competitiile unde au activat, e cale lunga. Nu era normal sa-si reprezinte tara natala?
Imi pare rau ca nu ma fac bine inteles dar acest lucru nu este posibil scriind cateva randuri despre un subiect vast.
Cat despre Tiriac, sunt de acord cu dumneata.

Toate bune!

Ramon (72 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 12:53

@ marian popovici : patriotismul este o obsesie a comunismului, poate chiar inainte de a ne zapaci el creerele. Este, undeva, o motivatie: tara x ti-a dat invatatura, mancare, casa, trebuie sa dai si tu ceva pentru ea. Sigur ca atunci cand joci nu trebuie sa visezi la tara ta, dar daca este o motivatie in plus, nu strica. Ceea ce si pe mine ma enerveaza ca vin unii care nu au facut nimic bun in viata si incep sa tipe despre patriotism, datorie, mostenire. Nici proslavirea asta a fostelor glorii nu este mare scofala. A fost, oare, Einstein, fericit ca acum o lume il apreciaza ? Poti fi convis sa muncesti pentru putin si asta nu a incercat doar comunismul ci si biserica, dar este mult mai corect ca sa fii platit pe masura rezultatelor si sa nu cersesti recunostinta peste 20 de ani. Iar plata o stii dinainte, esti liber sa o accepti sau sa renunti la ea si la performanta.

Toma (18 comentarii)  •  11 aprilie 2013, 7:58

Tenisul în România, este sport individual, costisitor, pe cheltuiala exclusivă a părinților. În alte țări cu sport dezvoltat, performanța se construiește în cluburi puternice, cu selecție riguroasă și cu susținere financiară serioasă, cu foarte multe circuite de întrecere. Cum să ai acces în circuite și să urci în topuri când la noi FRT promit sprijin puținelor cluburi doar la alegeri? Nu cred că Țiriac nu-și reproșează că nu are și el un club adevărat de tenis în România gen Bolettieri. Așa că, cel puțin la fete stăm bine în România…

Comentează