Andy, fiul lui Ivan
Murray îi datorează enorm lui Lendl. Într-un fel, a devenit alt om. Campion, adică
Murray-Federer a fost un meci foarte bun. Dar nu a fost un meci istoric. În fond, ce mai este istoric în zilele noastre? Şi poate e […]
Murray îi datorează enorm lui Lendl. Într-un fel, a devenit alt om. Campion, adică
Murray-Federer a fost un meci foarte bun. Dar nu a fost un meci istoric. În fond, ce mai este istoric în zilele noastre? Şi poate e mai bine aşa. Începem să ne dezvăţăm de superlative, de teluric, de spaţii cosmice. Deprindem din nou plăcerea firescului, a lucrului bine făcut. Meşteşugul la graniţa artei. Victoria lui Andy Murray în semifinala de Australian Open a încununat munca de 4 ore şi mai bine a scoţianului. O partidă intensă, pe alocuri fermecătoare, cu realizări tehnice deosebite, dar şi greşeli copilăreşti – în cel mai intim sens al cuvîntului. Un plan tactic ireproşabil urmat de britanic cu supunerea unui elev cuminte, dar surprinzător de matur. Tensiune, reveniri, nervi, concentrare. Bucurie reţinută de partea lui Andy. Dincolo de fileu, tristeţea suveranului obosit. Resemnare în faţa tinereţii sătule să tot aibă răbdare. Roger. Dictatorul excelenţei.
Cînd a plîns pe Central Court după finala de anul trecut a Wimbledon-ului, lucrurile păreau definitive. Învins atunci de Federer tot după o partidă de 5 seturi, Murray era condamnat. Să fie băiatul care ia bătaie în finală. În orice finală de Mare Şlem în care ajunge. Să fie adolescentul predestinat a nu se maturiza îndeajuns pentru a sparge bariera pusă în faţă de magii Roger, Rafa şi Nole. Vulnerabil emoţional, lipsit de nerv şi de nervi adevăraţi. Între timp, în viaţa lui Murray a apărut Ivan Lendl. Era acolo de cîţiva ani frumoasa Kim Sears, numai că lîngă drăguţa de ea a apărut un nene serios, uşor albit, puţin ridat, un un tip care nu zîmbeşte decît foarte rar şi nu ridică pumnul ameninţător în semn de victorie. Un domn al tenisului care pînă nu demult s-a ţinut departe de tenis.
Lendl nu l-a învăţat tenis pe Andy Murray, deşi ar fi avut mai multe argumente profesionale decît, să zicem, alte personaje la modă printre antrenori. Patrick Mouratoglu, Bob Brett, Marian Vajda sau Thomas Hogstedt. Lendl nu l-a învăţat tenis pe Murray, l-a învăţat să-şi joace mai bine tenisul pe care îl ştia deja. Insistenţa cu mingi înalte şi liftate pe backhand-ul lui Federer a fost parte a unei strategii asumate, nu o inspiraţie de moment a scoţianului. Tot Lendl a mai reuşit ceva. L-a echilibrat pe Murray. Dintr-un flegmatic reflexiv a croit un ambiţios, un luptător. I-a dat încredere şi i-a împrumutat ceva din duritatea care cu ani în urmă îl făcea pe el însuşi cîştigător de 8 ori la Grand Slam-uri. Într-un fel, Andy şi-a descoperit în Lendl un al doilea tată. Ori pur şi simplu pe primul, că tot nu o ştim decît pe doamna Murray. Teacher Judy Murray. Teacher, leave your kid alone!
Finala Murray-Djokovici poate anunţa cu adevărat începutul perioadei post-Federer-Nadal. A mai fost una acum doi ani, tot la Melbourne, cu Andy necopt însă. Acum e altceva. Sîrbul respiră forţă prin toţi porii. Încredere, siguranţă. După finala de la US Open, Andy s-a eliberat din coşmar. Va fi un meci interesant, cu doi oameni liberi. Poate va fi un meci mare. De ce nu, unul istoric?