Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Ghemul durerii, dansul plăcerii

Urmează Jocurile. Dar, pe bune, cîţi le aşteaptă cu disperare?

Trufia britanică în acţiune. „De fapt, fiecare sport a fost fie inventat, fie organizat de noi, britanicii”, spune primarul Londrei, domnul Johnson. Pe care îl mai cheamă şi Boris, nu […]

luni, 23 iulie 2012, 9:41

Urmează Jocurile. Dar, pe bune, cîţi le aşteaptă cu disperare?

Trufia britanică în acţiune. „De fapt, fiecare sport a fost fie inventat, fie organizat de noi, britanicii”, spune primarul Londrei, domnul Johnson. Pe care îl mai cheamă şi Boris, nu foarte british, dar ce mai contează! În linii mari, englezii au dreptate, iar mobilizarea de forţe pentru buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice arată încă o dată că bla, bla, sportul nu mai este demult doar o formă de agrement ori de întreţinere a sănătăţii fizice şi mentale, ci un fenomen social, bla, bla din nou, ştiţi textele care mobilizau masele la televizor şi în presă acum 20-30 de ani, de ni se făcea pielea de găină şi ni se umpleau ochii de lacrimi cînd ai noştri, adică noi, ajungeau (ajungeam) din nou şi din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cu drapelul cocoţat sus, sus de tot. Noi cu inimile excedate de mîndrie, ei cu medaliile şi cu titlurile de Eroi ai Muncii Socialiste nu contează ce clasă.

Gimnastica feminină este singurul sport  românesc despre care se pomeneşte în presa internaţională. Acesta este un fapt, dincolo de lovituri de stat reale sau imaginare, referendumuri boicotate şi plagiate repetate. Mariana Bitang, ale cărei drepturi de autor la autoritatea gimnasticii româneşti nu sînt contestate de nimeni, a spus că preferă să se vorbească despre noi după concurs. Frumos! Mariana Bitang şi Octavian Belu s-au îmbarcat în zborul pentru Londra îmbrăcaţi trendy, dar foarte realişti, atitudine transmisă şi domnişoarelor, şi fetiţelor pe care le antrenează din nou. O atitudine sănătoasă.

Acest „din nou” legat de cuplul Belu-Bitang poate fi cheia aşteptărilor noastre. Gimnastica românească feminină a fost o putere de prim rang. Dacă a şi rămas una, vom vedea imediat după startul Jocurilor acestora, care se expandează de la ediţie la ediţie, pînă cînd cele cinci cercuri olimpice se vor dovedi neîncăpătoare şi cumva expirate. Octavian Belu a fost reţinut la aeroport şi nu a promis nimic. Mărturie a muncii din spatele unor promisiuni rostite cu jumătate de gură stă acel ghem al suferinţei arătat în prima pagină a Gazetei de Cătălina Ponor. Un ghem cît o minge de fotbal, umplut cu feşele elastice care au protejat picioarele şi mîinile gimnastelor la antrenamente. Ghemul a rămas acasă, la Izvorani şi, o dată cu el, durerea sugrumată de feşe. Aici ar trebui să ne punem la încercare lirismul şi să scriem că peste Canalul Mînecii a plecat speranţa. Dedicaţi prozei, nu neapărat prozaici, propun o variantă mai apropiată de realitate: am rămas acasă cu ghemul cît o minge de fotbal şi cu fotbalul din Liga I. Deci avem Jocurile noastre.

Altfel, ştiţi ce urmează. Ne vom uita cu toţii, fierţi, la meciuri şi la „Tezaur folcloric”, apoi, preţ de două-trei zile, vom suspina pentru recolta de medalii de la domnişoarele şi fetiţele pregătite de Belu şi Bitang. Urmarea se ştie şi s-a clasicizat: vom fi certaţi că ne aducem aminte de ele doar din an în Paşte.

Dar voi?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Enola Gay (32 comentarii)  •  23 iulie 2012, 12:10

Noi, ce? Eu ma uit si la alte sporturi. Ba chiar ma uit din ce in ce mai rar la fotbal (meciurile din campionatul intern vizionate de mine in ultimii 3 ani cred ca pot fi adunate pe degetele de la o mana). Voi? Ati scris pe undeva de – un exemplu – Norbert Trandafir, un baiat care va inota pentru Romania la Olimpiada? De nationala de polo? Sunt convins ca mai sunt si altii ca mine, nu neaparat satui de fotbal, ci mai mult satui de fotbalul de la noi si de becalizarea voastra scuzata aberant prin „asta se cere”. Acel „dar voi” e usor jignitor si penibil venind din partea unui ziarist GSP.

hai sa fim seriosi (3 comentarii)  •  23 iulie 2012, 12:16

ai schimbat numai sa te simti bine ma nea chirila ?

Gábor Áron (1 comentarii)  •  23 iulie 2012, 12:38

Igen faszikám, parca tu erai fraierul revoltat de Imnul Secuisec, nu? Enola Gay a zis bine: hajrá Norbi!

Lucas (1 comentarii)  •  23 iulie 2012, 13:10

Toata lumea de pe „Glob”, asteapta cu nerabdare Olimpiada pt ca este un eveniment ce nu se compara cu nimic altceva si la care din pacate Romania nu prea va conta din nici un punct de vedere, iar presei de la noi ii este mult mai comod sa marseze pe stirile clasice arhicunoscute despre fotbal si neicanimenii ce-l conduc, care fac rating oricum; de ce sa se chinue pt a promova sporturi ca Natatia sau Atletismul care la nivel mondial sunt cele mai imporatante sporturi olimpice ca numar de concurenti, probe sportive si numar de spectatori apropo bazinul de la Londra are 17.500 de locuri este trist la ce nivel suntem noi in primul rand din punct de vedere al mentalitatii si al educatiei!

doar o parere (1 comentarii)  •  23 iulie 2012, 13:41

Dar voi? voi cei de la GSP, nici macar n-ati putut sa dati lista corecta pentru delegatia olimpica a Romaniei la Londra. Un exemplu la haltere: Razvan Martin si nu Razvan Marcu. Putin respect… mai ales pentru cei care ne reprezinta.

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  23 iulie 2012, 13:59

Ah, deci sa inteleg ca noi suntem vinovati ca presa sportiva devine pe zi ce trece anafabeta si tabloida? Deci noi suntem de vina, nu incompetenta, lipsa de profesionalism si goana dupa bani au transformat presa sportiva in mocirla care este azi. Nu v-ar fi un pic de rusine pentru acel Dar voi?
M-am saturat de scuza universala ca Asa se cere. Daca va cerem sa va luati la bataie prin studio cred ca ati face si asta pentru ca asa cere publicul.
Se numeste intr-un fel injosirea pentru un banut in plus dar nu o spun ca e vulgar.
Pe noi ne intereseaza mult mai mult decat pe voi SPORTUL, cei care se lauda ca le pasa prea mult de sport.
Norocul nostru, al celor mai tineri e ca exista Internetul si mai aflam si noi cine a castigat Turul Frantei, cine mai e campion pe la Roland Garros, ca de la voi greu de aflat asa ceva. Sunteti ocupati cu gagicile lui Nila sau cu aberatiile lui Becali.
Inca odata, nu v-ar fi rusine sa ne jigniti in halul asta, sa ne coborati la acelasi nivel cu voi?
Tare sunt curios daca trece acest comentariu, daca va fi cenzurat, daca mai traim in comunism cand adevarul crunt durea si era ascuns sub pres.

Enola Gay (32 comentarii)  •  23 iulie 2012, 16:51

@Gabor Aron – cu scuzele de rigoare, eu n-am spus asa ceva. :)) Daca as fi spus ceva de genul asta, as fi spus „Haide, Norbi!”… Iar cu imnul secuiesc e o alta mancare de peste si am impresia ca nu am fi de acord. 😉

nea Caisa (4 comentarii)  •  23 iulie 2012, 19:15

din pacate, are dreptate. presa sportiva e asa cum e si pt ca publicul e asa cum e. e un cerc vicios.

Noi, ce? (1 comentarii)  •  23 iulie 2012, 21:34

Noi, ce, Domnu’ Geambasu? Nu toti suntem ca Dvs si colegii de redactie, in majoritate analfabeti. Nu toti siluim limba romana, contribuind la deteriorarea ei cu expresii de tipul: „nu suna british”. Deci, noi ce, domnule Geambasu?

hai sa fim seriosi (3 comentarii)  •  23 iulie 2012, 22:58

pe bune acum, nimeni nu comenteaza despre digi1 sa nu vedem noi ce se intampla in teren ?

un oltean (130 comentarii)  •  24 iulie 2012, 11:53

http://www.youtube.com/watch?v=R7MTVKkWYMU&feature=related

cum ti se pare albumul asta?? parca suna mai bine…

nkn (3 comentarii)  •  24 iulie 2012, 15:06

Eu le astept de o luna. Dupa mintea voastra, Belu trebuia sa spuna ca vom castiga toate medaliile de Aur si vom lua si bonus. El n-a promis niciodata nimic si nu promisiunile fac campionii. Probabil dvs. si colegii dvs. comentati doar sa va aflati in seama, pun pariu ca n-ati fost sa vedeti gimnastele la Sala Polivalenta sa vedeti ce pot intr-un Patrulater cu alte echipe bune ale lumii.

merace (11 comentarii)  •  24 iulie 2012, 17:39

Ma intreb de ce ar astepta cineva Jocurile Olimpice cu disperare?! Sa fie vorba de ziaristi care abia asteapta sa vada Londra si astfel sa scape de mocirla presei sportive romanesti?! 😀 Daca e asa, mai bine ar spune-o pe fata!

dan (113 comentarii)  •  25 iulie 2012, 8:26

Ce-ar fi sa le uram succes sportivilor romani participanti la JO ? Atat , fara alte contre si despicari de fir? Pentru ei aceste zile sunt extraordinar de tensionate, s-au pregatit ani de zile pentru cateva minute sau ore de concurs. Succes ! Sa va intoarceti cu capul sus.

Comentează