Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Tinerii Boloni şi Bielsa

Sîntem îndemnaţi să nu mai privim la vîrsta din buletinul jucătorilor. De ce la antrenori ar fi altfel?

Arată bine pentru un bărbat de 59 de ani. Care tocmai a împlinit 59 de ani. În dimineaţa următoare zilei de naştere, […]

marți, 13 martie 2012, 10:07

Sîntem îndemnaţi să nu mai privim la vîrsta din buletinul jucătorilor. De ce la antrenori ar fi altfel?

Arată bine pentru un bărbat de 59 de ani. Care tocmai a împlinit 59 de ani. În dimineaţa următoare zilei de naştere, Loţi Boloni s-a trezit devreme, şi-a călcat cămăşile şi a mai scris ceva la cartea autobiografică. Parcă îl vezi cu fierul de călcat în mînă şi cu titlul primului capitol în minte. „Loţi, pui de fotbalist. Începuturi”. Sau varianta franceză. „Laszlo, l’enfant prodige. Le debut”. Colegii mei l-au sunat după înfrîngerea de pe teren propriu a lui PAOK Salonic în faţa lui Asteras. PAOK, echipa de care se ocupă din vară antrenorul român de formaţie franceză şi etnie maghiară (posibil să nu fie asta ordinea corectă). Colegii mei îl sună periodic, nu doar atunci cînd pierde chiar de ziua lui. Sau altfel spus cînd are o aniversare problematică.

La 59 de ani, Loţi Boloni nu este un om ajuns la vîrsta amintirilor. Lucrează intens, cu pasiune. Am mai spus-o, rămîne un tip prezentabil, unul care are grijă de el, de felul în care arată. E drept, imaginile din scurtele expediţii pe meleagurile natale mureşene ni-l prezintă cu cîteva kilograme adăugate în jurul taliei. Părul i-a mai albit, iar ochelarii de vedere au devenit accesoriu indispensabil. Dar, amănunt esenţial, Boloni rămîne în circuit, antrenează una dintre echipele importante ale Greciei şi speră ca în play-off să îşi cîştige dreptul de a juca în viitoarea ediţie a Champions League. Împreună cu Mircea Lucescu aparţine clubului ultraexclusivist al antrenorilor români care au căutare pe o piaţă vizibilă şi care conduc echipe cu vizibilitate în competiţiile europene.

Loţi Boloni este cu doar trei ani mai în vîrstă decît argentinianul Marcelo Bielsa. La 56 de ani, Bielsa este unul dintre cei mai la modă tehnicieni din fotbalul mondial. Sintagma „La modă” nu explică însă decît în mică măsură ce înseamnă pentru fotbal un om ca Bielsa. Filozofia ofensivă ridicată de argentinian la rang de religie, curajul de a construi şi de a oferi spectacol, ideile lui revoluţionare îi contrazic flagrant vîrsta din buletin. Prin Athletic Bilbao, fotbalul se primeneşte, iar Bielsa este autorul acestei minuni care se bazează pe forţa schimbării. A schimbării în bine.

Aici mi se pare că, undeva pe drum, s-a rătăcit Loţi Boloni. Fiindcă din punctul de vedere al pregătirii teoretice, românul-maghiar-francez nu cred că îi este inferior lui Bielsa. Îi separă ceea ce oamenii obişnuiţi numesc, din lipsă de inspiraţie, „nebunie”, dar care nu este altceva decît puterea de a vrea cu orice preţ să joci „atractiv, ofensiv, fără speculaţii”. Citat din Bielsa. Dincolo de fotbal, asta înseamnă să vrei şi să poţi fii un om diferit, un creator. Nu un demiurg, ci doar o persoană mereu nemulţumită de sine. Loţi Boloni este un Marcelo Bielsa care îşi face timp să-şi calce cămăşile. Absurd tablou, nu?

Comentarii (16)Adaugă comentariu

ovidiu-3003 (644 comentarii)  •  13 martie 2012, 11:24

Frumos articol plin de miez …tousi nu m am lamurit ce natie este Boloni …cetatean francez nascut in Romamia …sau cetatean maghiar nascut in Romania ?

arabu (5 comentarii)  •  13 martie 2012, 11:54

Este maghiar de cetatenie romana.

Aurel (1 comentarii)  •  13 martie 2012, 12:32

Memoriile si le scrie in maghiara, vorbeste fluent franceza si e cunoscator de limba romana, cam asta este ordinea.

Dragoş-Andrei (1 comentarii)  •  13 martie 2012, 13:02

Totusi, nu cred ca poti face asemanari intre Bielsa si Boloni!

circotel (267 comentarii)  •  13 martie 2012, 13:17

La asa articol asa comentarii!

jepcanu (18 comentarii)  •  13 martie 2012, 13:19

@ovidiu-3003, ce nu ai inteles tata? Boloni este maghiar. Punct. Ca are cetatenie romana nu il face roman. Sau tu daca culegi capsuni in Spania si primesti cetatenia spaniola, o sa fii spaniol?? Sau daca copilul tau sa naste in Spania va fi spaniol?? Ce gandire au unii, Doamne…

ovidiu-3003 (644 comentarii)  •  13 martie 2012, 13:51

Da jep multumesc mult m ai luminat …dar stii in ce sens m ai luminat …in sensul ca esti tolomac .
Daca cineva emigreaza in alta tara si devine cetatean al acelei tari poate sa se considere cetatean al acelei tari si sa renunte la cetatenia din tara de origine …sau chiar daca nu renunta spune la toti ca e cetatean al patrei de adoptie asa cum face Boloni .

fanebibanu (1 comentarii)  •  13 martie 2012, 14:03

Haideti sa vedem si ce fotbalisti a lansat Boloni. Si imi aduc aminte ca acum vreo 10 ani spunea ca Czech va fi cel mai bun portar al lumii, lucru aproape sase intample daca nu ar fi fost accidentarea aceea. Si la nationala a avut mare indrazneala. Sa nu ne luam numai dupa impresia artistica si dupa un sezon reusit al unui antrenor.

salaaurel (3 comentarii)  •  13 martie 2012, 15:58

Sunt doi antrenori,care lasa faptele sa vorbeasca,nu cer bani multi dar dau roade bune.

Radu (1 comentarii)  •  13 martie 2012, 20:36

oameni buni, ce legatura are ” maghiar, roman or francez”?
Articolul este despre un antrenor, in SPORT. Vorbim doar de sport si valoare a antrenorului Boloni.
Ne mandrim cu performantele lui si tot gasim nod in papura…
Sau poate era mai interesant de discutat despre antrenorul Sorin Cartu ( jos palaria ca jucator) si altii , care sunt 100% romani si vorbesc doar limba romana.
Din punctul meu de vedere asa zisul”Maghiar Boloni”, vorbeste o limba romana mult mai elevata decat 70% din antrenorii si conducatorii din Romania.

Respect tuturor celor care inca mai apreciaza VALOAREA…

toth istvan tibor (1 comentarii)  •  14 martie 2012, 1:31

despre Boloni o singura propozitie a dat lumii fotbalistice pe cristiano ronaldo si nani dar ce a dat mircea sandu ca mare fotbalist sau om de fotbal ……cu tot patriotismul pe care l intruchipeaza….????????????

dorin (54 comentarii)  •  14 martie 2012, 8:48

Totusi, Boloni cu Rennes a administrat 4 boabe lui Marseille sau lui Lyon in momentele in care Lyon era campioana de la sfarsitul turului…
Problema a ca peste tot pe unde a fost dupa plecarea din Bretagna i s-au cerut rezultate mult peste nivelul lotului si a trebuit sa mai joace si ca Luce in Turcia (la 1-0).
El i-a lansat pe Cech, Karlstrom, Frei, Maoulida, Escudé, Gourcouff, Mvuemba, Briand, Pouplin, Mbia, Sepsi, Ronaldo nu mai vorbim…

csongi (18 comentarii)  •  14 martie 2012, 8:48

Bölöni este de etnie maghiara si de cetatenie romana. Dar chiar conteaza etnia si nationalitatea?

bico (20 comentarii)  •  14 martie 2012, 17:41

boloni este ultimul antrenor ce a luat campionatul cu sporting lisabona …..

Freddy RE (7 comentarii)  •  14 martie 2012, 23:26

!!!!
„Memoriile si le scrie in maghiara, vorbeste fluent franceza si e cunoscator de limba romana, cam asta este ordinea.”
PERFECTION !
Nu se putea exprima mai direct de atat.

stoler (3 comentarii)  •  20 martie 2012, 9:12

Domnule Geambasu incearca o mica nebunie :
Trimite CV-ul dv la France football ….

Comentează