Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Curcubeul Soranei

A cîştigat în faţa Samanthei Stosur şi a cerut să fie lăsată să se bucure. E prea mult?

De felul lor, ziariştii au tot felul de curiozităţi vecine cu indiscreţia ori cu bîrfa. Ziariştii care scriu/vorbesc despre tenis nu fac […]

miercuri, 18 ianuarie 2012, 9:43

A cîştigat în faţa Samanthei Stosur şi a cerut să fie lăsată să se bucure. E prea mult?

De felul lor, ziariştii au tot felul de curiozităţi vecine cu indiscreţia ori cu bîrfa. Ziariştii care scriu/vorbesc despre tenis nu fac excepţie. Din aceste curiozităţi, care uneori par dovezi de stupiditate şi, hai s-o spunem!, de crasă ne-sim-ţi-re, ies de cele mai multe ori lucruri interesante. Aşa s-a întîmplat şi din dialogul Soranei Cîrstea cu jurnaliştii prezenţi la Melbourne.

Am început totuşi cu epilogul. Sorana tocmai cîştigase meciul împotriva Samanthei Stosur, a 6-a jucătoare a lumii şi ultima cîştigătoare la US Open. Un 7-6 (2), 6-3 care vorbeşte despre echilibru, concentrare şi forţă de joc. Victoria româncei a fost marea surpriză a zilei a doua de la Openul Australian şi, ca orice surpriză, nu era anunţată de nimic. Sau de aproape nimic, fiindcă, după un cenuşiu 2011, care venea după un mediocru 2010, Sorana ajunsese săptămîna trecută pînă în sferturi la Hobart. Relaxată după o victorie mai mare decît un sezon întreg de frustrări în faţa unei atlete cu serviciu şi nume de băiat (Sam), compatrioata noastră a mers la conferinţa de presă.

Unde a răspuns întrebărilor cu o disponibilitate pe care sportivii noştri o descoperă negreşit în faţa ziariştilor străini. Debutul e furtunos. „Nu te-a deranjat părul în timpul meciului?” (Aici, de regulă, intervievatul dă să plece, deranjat de tîmpenia întrebării). Dar reporterul simte şi adaugă aproape instantaneu: „Ai un păr lung, superb”. (Sportiva se înmoaie, dialogul continuă). În afara unor inerente banalităţi („Nu aveam nimic de pierdut, am fost încordată spre sfîrşitul meciului, rămîn cu picioarele pe pămînt”), Sorana spune şi o mulţime de lucruri interesante. Despre public. „Nu am simţit că ar fi împotriva mea, ba chiar, de la un anumit punct încolo, nu ştiu cum, l-am folosit în favoarea mea”. Despre neimplicarea lui Năstase şi Ţiriac. „Nu m-a ajutat nimeni în afara părinţilor mei. Cu Ion Ţiriac şi cu Ilie Năstase m-am întîlnit de cîteva ori la turnee de Grand Slam, dar atît”. Despre colegele de generaţie. „Jucăm diferit, fiecare cu stilul şi cu ritmul ei. Sîntem ca un curcubeu. Nu, nu avem o şcoală. Tenisul este un sport individual şi trebuie să lupţi pentru tine”.

Sorana a adăugat că deocamdată vrea să se bucure de această victorie. A lăsat să înţelegem că nu doreşte să o împartă cu nimeni, în afara celor apropiaţi. Şi are perfectă dreptate. Tenisul te obligă să lupţi pentru tine, în singurătate. Tenisul te învaţă să fii egoist. Sper ca Sorana să-şi cultive egolatria şi să joace mereu cum a făcut-o cu Samantha Stosur. Continuu să cred că din curcubeul acela, cu tot felul de culori tari, ea este cea mai talentată.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

gs(p) (11 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 10:00

Posibil sa ai dreptate, ea sa fie cea mai talentata fata a generatiei ei. Legat de meciul cu Sam, fara indoiala o Izbanda frumoasa a Soranei, as adauga si ca Stosur nu a fost nici pe departe la potentialul ei obisnuit, nu zic maxim. A gresit enorm, usor, adevarat ca si Sorana si-a luat sansele cu indarjire. Stosur vine dupa un inceput foarte slab de sezon, a pierdut in turul 2 si in primul tur la turneele din acest an inaintea AO.
In opinia mea, o victorie frumoasa a Soranei, de moral, insa trebuie confirmata de evolutii solide chiar aici la AO, as zice.
Mie mai imi place si Irina Begu, ma astept la ascensiune din partea ei.

UK (7 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 10:02

a avut dreptate când spunea ca este o minune ca atâtea fete sa fie în top 100; noi nu avem mai nimic când vine vorba de condiții, terenuri etc. Bun articol!

mr (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 10:35

Bravo dar nu o subapreciati pe Monica ; e foarte bine ca sunt mai multe cred ca se motiveaza intre ele.
Si Alexandra si-a vandut scump pielea in fata Verei Zvonareva.
Si nu uitati de dublul Monica – Irina care promite.
Sunt nedumerit de ce doar la fete se poate !

Dani (81 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 11:06

„…în faţa unei atlete cu serviciu şi nume de băiat (Sam)”
Aiurea, „Sam” este prescurtarea de la Samantha la fel de bine cum este si petru Samuel. Intra in categoria „…curiozităţi, care uneori par dovezi de stupiditate…”, nu-i asa?

koll (8 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 11:08

Stai sa vezi când o face Ilie Nastase „academie”. Musai in centru. Acolo unde metru patrat este 4000E.Atunci sa vezi campioni!!

Dani (81 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 11:13

Am citit interviul, iar intrebarea „la ce banca tin parintii sai banii, cumva la Tiriac?” ar fi „crasă ne-sim-ţi-re” daca nu ar fi reclama mascata…Asa ca este normal sa doreasca sa se bucure singura, nu atit singura cit fara aceasta presa sportiva nesimtita, iar asta inseamna mai degraba bun simt decit egoism. Cind presa va intelege diferenta dintre aceste doua notiuni, va inceta sa mai fie nesimtita.

mircea nicola (11 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 11:23

Putoarea a reusit o surpriza de proportii, este adevarat. Dar tot asa de adevarat este faptul ca, la primul meci care urmeaza, va capota lamentabil, asa cum a mai facut-o de nenumarate ori.

cornel boeru (40 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 11:23

Or sa apara si libidinosii aia cand rezultatele vor fi mai spectaculoase sa se laude „ce scoala romaneasca..!!!!” de tenis avem !!! Nu au facut nimic ce nu le aducea profit lor ! Au avut o valoare ca sportivi dar acum ….. moralitate zero !

misu (15 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 11:35

Tenisul nu te invata sa fi egoist, te invata sa fi realist. Sunt prea multi cei care n-au nici o treaba, si cind apare un rezultat se baga si ei in seama. Bine face Sorana ca le da cu flit!

IPSILANTE (13 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 11:54

Magnific! Superba victoria Soranei! Pacat ca se repeta o data la doi ani… Sigur, e fata draguta si, la virsta ei, tentatiile sint multe. Nu voi intelege niciodata fluctuatiile ei in joc: de la FORMIDANIL la JENANT, iar intre ele, foarte mult MODEST. Toti stim ca in tenis, CONSTANTA in joc, este esentiala pentru a putea face si cariera. Din pacate, aproape mereu, dupa un astfel de succes, a urmat o „chifla”! Ce va fi acum? Sint nerabdator sa aflu, daca va fi altfel… Bafta Sorana!

tactic zone (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 13:40

doua lucruri am observat la ea:
1. si-a imbunatatit foarte mult serviciul, punctul ei slab in trecut.
2. a slabit kilograme bune si a castigat astfel la capitolul mobilitate.

disneyland (15 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 13:42

Si maine o bate Ursula Radwanska si o sa vorbim de un nou sezon ratat… Sorana Cirstea nu pare sa mai poata creste, si e pacat, pentru ca acum cativa ani o batea pe Wozniaki la orice ora. Doar ca una a evoluat, mai ales din punct de vedere mental, iar cealalta a stagnat. Pare sa se multumeasca cu putin, cu o viata de atlet profesionist mediocru, care vedea lumea, e bagat in seama pe la evenimente mondene pentru ca arata binisor si gata… Un fel de Baghdatis ori Gulbis al tenisului feminin.

ralffy_mr (25 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 14:07

incercati si numarati..de cate ori a mentionat. e foarte greu in romania, suntem singure, nu ne ajuta nimeni etc… sunt nemultumit ca unii oameni sunt chiar nesimtiti si au tot felul de nemultumiri. In primul rand tenisul este un sport foarte scump si cand ajungi pe cont propriu undeva…nu merita sa te judece nimeni „de ce nu ai facut mai mult” .. practic…indiferent de asteptarile noastre nu ar trebui sa fie nici un comentariu negativ la adresa fetelor…nicicand.. doar aprecieri nenumarate, pentru ca nu avem nici un merit si nici o contributie la performantele lor… si e o performanta sa te afli in top100 mondial. NU SUNT MULTI ROMANI CARE se afla intr-o astfel de pozitie IN ORICE DOMENIU VRETI!!!!

FisherKing (22 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 15:27

@mircea nicola: „Putoarea” face un pic de performanta intr-un sport care se bazeaza in proportie de 90% pe caracterul individului, pe sacrificii si munca sustinuta. As fi curios, exista vreun domeniu in care dumneata ai facut macar vreun milimetru de performanta, sau ai macar un micron nenorocit de competenta care sa-ti dea dreptul sa pui etichete? Sunt convins ca e o senzatie placuta sa poti improsca epitete in timp ce intorci feliile de ceafa pe gratar si ragai prelung doza de bere data pe gat. Iti convine eticheta asta?

Style (4 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 17:46

Pe langa meritul Soranei mai exista si marea presiunie a Samanthei. A clacat…caci toti iubitori de tenis din Australia aveau ditai sperantele in legatura cu ea. La un alt turneu, probabil ca Sorana nu mergea mai departe.

Plus ca Sam s-a lovit cam de acelasi blocaj mental ca la Na Li sau Kvitova (dupa ce-au luat grand slamurile)

gigi (2 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 18:09

pentru ala de la #14 e o mica problema la mijloc…datele problemei referitoare la aceasta sorana carstea marea frumusete a tenisului care de 2 ani in fiecare saptamana provoaca acelasi titlu de stire doar cu titlul turneului schimbat si anume „sorana carstea eliminata din primul tur de nu stiu cine la nu stiu ce turneu”…care nici macar frumoasa nu e saraca, fie vorba intre noi…cel putin nu stiu daca se compara cu raluca olaru la capitolul asta…in fine…baiatul pe care tu il clasifici un nimic care mananca cefe si bea beri la pet este foarte probabil sa fie asa cum zici tu…DAR…daca e unu care are un oarecare succes in viata si castiga de vreo 5 ori mai mult decat tine si mai stiu eu ce alte etaloane mai gasesti tu pentru a masura dreptul la opinie si dreptul de a cataloga o persoana….pentru ca diferenta intre el si aceasta fufa care a castigat un meci si deja da interviuri este ca noi toti stim cine e si ce poate…iar acel PROBABIL mancator de cefe este ca el poate sa fie si altceva decat eticheta pe care i-ai pus-o si care ti-ar conveni sa i se potriveasca…dar repet..daca baiatul respectiv sau chiar eu poftim am facut mai mult in viata decat tine si familia ta la un loc? NU zic ca asta este cazul bine-nteles..dar DACA? ce ai fi dispus sa faci? asadar dragul meu..fetita asta s-a multumit cu mediocritatea de care vorbea cineva mai devreme cu o oarecare notorietate si cateva zeci sau poate sute de mii de euro si niste coperte de revista…pai daca ar fi fost toti romani ca asta am mai fi avut nadali si federeri? asta e problema aici…ca natia asta este din ce in ce mai de rahat si cauta castig usor si se multumeste prea repede…nu ca unu sau altu bea beri si mananca cefe..

ciupi (376 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 19:10

eheheei, daca tenisul s-ar multumi numai cu talentul…

FisherKing (22 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 21:00

@gigi: nu as fi dispus sa fac nimic, chiar daca „ala” castiga de vreo doua sute de ori cat mine si familia mea la un loc, pentru simplul motiv ca eu nu evaluez oamenii in functie de castigurile lor. Daca as gandi asa, Becali sau Borcea ar fi niste somitati demne de toata stima. In plus, eu nu l-am etichetat, ci am incercat sa-i dau o tema de gandire, aratandu-i ca e foarte usor sa-ti dai cu presupusul, jignind fara discernamant.
In alta ordine de idei, aprecierile estetice la adresa sportivei in cauza sunt strict problema ta. In rest, poate ca intr-adevar nu trece de tururile incipiente la diverse turnee, dar avand in vedere prapastia in care salasluieste tenisul romanesc as spune ca chiar si prezenta la acele turnee e o performanta. Iar daca tu crezi ca la Australian Open poate participa si bunica, eu iti spun ca nu poti ajunge acolo fara sa fi atins in mod constant un anume prag de performanta. Iata deci ca nu toti stim foarte bine cine e si ce poate fata asta, asa cum plastic te exprimi. Dar repet, e usor sa dai verdicte de la tastatura.
Nu in ultimul rand, daca tu crezi ca succesul in viata e definit de parametrii pe care i-ai expus mai devreme, inseamna ca deja am scris prea mult si ca am facut-o fara speranta ca vei si intelege ceva.
O seara buna!

durden (270 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 21:31

nu stiu ce sa zic…aveam la un moment dat mari sperante la ea,cand am vazut cateva meciuri consecutive de-ale ei acum cativa ani.dar de atunci nu a avut deloc constanta si a iesit in evidenta mai mult prin rezultate surpriza(sau reviste glossy daca vreau sa fiu rautacios :P).adica,sa nu se inteleaga gresit.eu ma bucur pt ea si imi doresc sa aiba rezultate si mai bune pe viitor,dar am invatat sa nu ma mai imbat cu apa rece dupa cate un rezultat bun solitar…

Bobby (2 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 22:40

Tind sa fiu de acord cu gigi. O victorie in primul tur dupa atata amar de vreme si deja duduia da interviuri despre Nastase si Tiriac. Are si fisher partiala dreptate despre tenisul romanesc insa tind sa cred ca daca ai talent si caracter si esti serios (plus sansa) nu mai conteaza tenisul romanesc si asa mai departe. Sorana Carstea este mai mult sau mai putin exemplul tipic al sportivului roman: ridica putin capul din rahat si un banut mic sau o recunoastere la tv sau pe un site il face sa creada ca a ajuns departe, exemple mult mai clare fiind in domeniul fotbalului dar totusi incomparabil mai stupide. Revenind la Nastase si Tiriac, cred ca nu are rost sa intru in detalii si in comparatii cu aceasta fetita despre care vorbim aici. Dupa mine sunt doua explicatii: natia si oamenii care fac parte din generatia actuala (ultima in cea mai mare masura).

cris (22 comentarii)  •  19 ianuarie 2012, 11:51

uite ca profetii de doi lei au dat-o iar in bara si Sorana a trecut si de poloneza, destul de lejer, dupa un inceput cu probleme.

Comentează