Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

„Terminaţi cu tîmpeniile!”

Nicolae Mărăşescu, cel mai mare antrenor din atletismul românesc, sare în apărarea lui Ilie Stan

Început de weekend. Unii pleacă la munte, cu schiurile prinse aerodinamic deasupra habitaclului. Alţii se pregătesc de miting, locul unde se amestecă susţinătorii lui Raed […]

duminică, 15 ianuarie 2012, 9:50

Nicolae Mărăşescu, cel mai mare antrenor din atletismul românesc, sare în apărarea lui Ilie Stan

Început de weekend. Unii pleacă la munte, cu schiurile prinse aerodinamic deasupra habitaclului. Alţii se pregătesc de miting, locul unde se amestecă susţinătorii lui Raed Arafat cu aceia ai lui Dinamo şi ai Stelei. Iese urît. Mitingurile din 2012 nu mai seamănă cu mitingurile din primăvara lui ’90. Dar nu toată lumea merge la schi şi la miting.

Telefon de la Nicolae Mărăşescu. Nu mai explic cine e Nicolae Mărăşescu. Daţi un search pe Google!
– Cristi, ai 30 de secunde libere?
– Oricîte, ce s-a întîmplat, domnule Mărăşescu?
– M-am întîlnit zilele trecute cu Ilie Stan, venise împreună cu jucătorii pentru vizita medicală. L-am întrebat cum mai merge treaba.
– Şi?
– Era supărat băiatul. „Rîde lumea de mine că plec în stagiu de pregătire montană cu echipa. Ziceţi şi dumneavoastră!?”
– Şi dumneavoastră ce i-aţi spus?
– Să stea liniştit, că el are dreptate. Că e o tîmpenie să spui că pregătirea la altitudine dăunează şi că e demodată.
– Şi nu e? Aţi văzut cum strîmbă din nas preparatorii fizici din şcoala italiană şi adepţii lor cînd aud de alergatul pe pantele înzăpezite.
– E cea mai mare prostie pe care am auzit-o, nu înţelegi? Marile performanţe sportive au la bază antrenamentele la altitudine. Înainte să cucerească medalii şi să bată recorduri, toţi marii noştri atleţi mergeau la munte. Natalia Andrei, Fiţa Lovin, Ilie Floroiu, Doina Melinte. Loturile naţionale, nu doar de atletism, efectuau stagii montane.
– Bine, dar fotbalul nu e atletism!
– Marii alergători kenyeni se pregătesc pe platourile înalte de lîngă Nairobi. Apoi vin în Europa şi rad tot. Înainte de ’89, nemţii din RDG îşi trimiteau loturile naţionale să se pregătească la munte în Bulgaria, ei nu aveau unde la ei acasă. Nici pasărea cerului nu ştia ce se întîmpla acolo.
– Înţeleg, dar insist. Fotbalul nu e atletism.
– Nu contează, se aplică aceleaşi principii. Efortul în condiţiile aerului rarefiat de la munte pregăteşte organismul pentru competiţie ca nimic altceva. Sigur că trebuie să dozezi ştiinţific antrenamentele, să ştii să treci de la aerob la anaerob.
– Daţi-mi totuşi un exemplu-două de mari echipe de fotbal care s-au bazat pe pregătirea la altitudine înaintea unei mari competiţii.
– Italia, înainte de Mondialul din 2006, pe care l-a cîştigat, a fost la Sestriere, la peste 2000 de metri. Francezii procedează la fel cu naţionala lor.
– La Tignes, neîntrerupt din 1997 încoace, chiar azi a apărut pe gsp.ro un articol pe tema asta.
– Vezi? Aşa că lăsaţi-l în pace pe Ilie Stan! Nu tot ce e vechi e învechit.
– Îl lăsăm. Şi mulţumesc. A fost o bucurie să vă aud, ca întotdeauna!

Sfîrşit de weekend. Maşinile cu schiuri pe ele se întorc de la munte, mitingurile continuă. La Poiana Braşov, un antrenor aleargă prin zăpadă alături de fotbalişti. Respiră repede şi continuă să creadă că munca e la modă în toate anotimpurile şi în toate timpurile.

Comentarii (33)Adaugă comentariu

ioan (20 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 22:46

Eu ca suporter al Stelei am incredere 100 la 100 in antrenorul nostru . Ilie Stan stie cum se face performanta sunt convins , pentru ca el insusi a facut acest lucru . Steaua va arata mult mai bine .

bossake (3 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 22:51

Cristi, se uita foarte usor un lucru. Otelul Galati ULTIMA campioana a tarii a facut stagiu de pregatire la munte. Si la fel si anul asta. la fel si gaz metan medias, o alta echipa care isi depaseste clar limitele, efectueaza an de an pregatire la munte.
Un singur lucru mai trebuie mentionat. Victoria Branesti a facut anul trecut pregatire montana (tot cu I. Stan). In retur nu prea s-a vazut nimic, ba chiar au jucat mult mai slab ca in tur. Insa aici ne poate lamuri mai bine colegul Alin Buzarin, care stie mai bine care a fost treaba si cat s-a simtit in retur pregatirea montana.

Adi Adam (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 22:56

Domnule Geambasu dar stelistii sunt la peste 2000 m altitudine?
Eu stiu ca acolo e zapada, dar stelistii se antreneaza la sub 2000 si atunci ce-au casgiat?

vlad (11 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 22:56

Problema e ca si italienii si francezii se duc la munte in timpul verii. Asta fac si multe echipe de rugby… ajuta la pregatire…. insa nu se face in frig, la -10 grade, in nameti care nu te ajuta cu nnimic. Alergatul pe zapada nu te intareste ca cel pe nisip…. sa fim seriosi!! Desi te ajuta altitudinea, sunt convins ca prin metode moderne, se pot obtine aceleasi rezultate…. ca doar nu e tot restul lumii idioata

Broscuţa Oac (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 23:28

Mitingurile din 2012 nu seamănă cu cele din 90. Atunci ardeau mai multe maşini. Şi Iliescu era dictator, nu glumă.

guga (3 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 23:29

una e antrenamentul la altitudine si alta e sa alergi prin zapada si sa faci tendinita. cit despre marasescu el e modern si cu cunostintele la zi. de pe vremea lui ilie floroiu si doina melinte!

ss (32 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 23:31

Vedem in retur ce se intampla…pana atunci avem incredere in deciziile lui Ilie Stan!!!

manty (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 23:54

Are absolut perfecta dreptate,cum poti fi asa de penibil sa spui ca pregatirea montana poate face rau,dupa 10 zile de pregatire acolo,cand vor incepe jocul cu mingea deja se va vedea,daca iti incarci bateriile din pct de vedere fizic,nu vei mai gafai incepand de prin min 60,sunt convins jocul echipei se va schimba in bine fizic si tehnic..

adim (13 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 23:55

Hai sa vedem cum se va comporta echipa in retur. Cat vor alerga baietii pe meci, ce accidentari vor aparea, etc. Inceputul de retur si sfarsitul de tur se desfasoara in conditii de iarna, deci alta clima, alta pregatire, sau nu..?

liviuemil (7 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 23:56

Ilie, fa ce trebuie sa faci si lasa-i pe altii sa vorbeasca.Vorba aia: gura bate cu*rul!!!!!!!

bitza (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2012, 23:59

Un exemplu doar, cei de la fcm Brasov daca nu au bani de deplasare in „tarile calde” sa nu se mai antreneze fiindca e zapada in poiana?!

Andrei Cristian (20 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 0:14

Eu nu inteleg de unde fixul asta cu ‘antrenamentul la munte este invechit pentru ca specialistul X zice asta’. Daca Barcelona ar face cantonamentele la masuta, jucand tabinet, asta inseamna ca toti trebuie sa faca la fel? Sau ca aia este o metoda gresita pentru ei? Fiecare cum isi are strategia lui – in functie de jucatori, in functie de stilul de joc, in functie de campionat etc.

Si am sa te rog, domnule Geambasu, sa iti reconsideri punctul de vedere. Fotbal ESTE atletism, pentru ca a fi fotbalist inseamna a fi un atlet. Fotbalul este un sport fizic, asa ca am pretentia ca un fotbalist sa aiba fizic, sa poata alerga, sa poata sari, sa aiba anduranta, sa fie rezistent la accidentari etc. Fotbalul nu este sah ca sa nu conteze fizicul (si putinele exceptii care exista fac doar sa confirme regula). Eu sunt satul de sintagma „romanii sunt mai tehnici, pe cand adversarii sunt mai puternici fizic” – pentru ca 1) tehnici nu suntem neam (vezi blogul domnului Vochin cu stastisticile), 2) aia puternici dpdv fizic spala pe jos cu noi „muncitoreste” (vezi meciurile cu Andorra si Faeroe, cand amatorii ne aratau ce-i aia forma fizica).

mihrp (18 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 0:15

DL. GEAMBASU, scrieti despre Nicolae Marasescu CA E CEL MAI MARE ANTRENOR DE ATLETISM DIN ROMANIA…………… DE UNDE ATI SCOS-O PE ASTA? va rog pe viitor sa scrieti un articol despre atletismul romanesc si despre oamenii din spatele acestuia, sa va documentati si atunci sa scrieti corespunzator …. DAR PROBABIL CA NU AVETI INTERES IN ACEST SENS, DOAR NU E CIRC SA VA ADUCA AUDIENTA !!!! pacat

flo_ax (11 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 0:29

Invechit sau nu, demodat sau nu, punctele nu se acorda pentru stagiile de pregatire. PUNCT. Fiecare antrenor isi asuma deciziile. Daca vrea sa faca pregatirea in jacuzzi, el raspunde pentru rezultatele echipei! PUNCT din nou! Un argument ar fi ca meciurile nu se joaca in conditii montane in zapada, dar nimeni nu are pretentia ca e pregatire tactica, ci fizica. O sa vedem ce-o sa fie.

dan (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 0:38

Uita se ne precizeze d-nul Marasescu nr de antrenori din fosta DDR ce au mers la mititica pt „metodele prea stiintifice” de antrenament, al caror corespondent in sportul romanesc e chiar d-nul Marasescu. Pregatirea in conditii hipobare tb sa depaseasca 2000m altitudine, poiana are1100. Ca sa citez din una din marile eleve ale d-lui Marasecu: „la cat am bagat, cand voi muri nici viermii nu or sa ma manace”

Dani (81 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 2:24

Am facut rugby in tinerete…doua cantonamente pe iarna, Ocna Sibiului si Tusnad. Alergari in serii, cam 20 km pe zi. Sprint la deal cu om in circa, si fiind pe gramada omul meu era mereu trecut de suta…de kilograme, nu de ani. Apoi , in meciuri, alergam ca-n filme,Forest Gump era mic copil pe linga noi. Si rugby-ul nu-i fotbal. Doar ca „domnisoarele de pension” din fotbal vor multi bani fara efort, deoarece (nu-i asa?) fotbalul e afacere, nu sport…

bitchslayer (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 8:02

ce a jucat Steaua cu Levi antrenor, care nu a facut pregatire fizica cu jucatorii? erau terminati dupa min 60.Sa vedem la sfarsitul campionatului daca s-a meritat sau nu acest stadiu montan

ciupi (376 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 9:26

oameni buni, totul are rost daca este facut cu rost! atat…

Nea Vanea (54 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 9:55

Numai tampitii pot critica cantonamentele montane!

Bogdan B. (22 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 10:23

Da, este perfect ales exemplul RDG-ului pentru modul în care şi-au obţinut rezultatele elevii lui Mărăşescu!!! Performanţe în eprubetă şi în laboratoare, cu „metode ştiinţifice”, în epoca de aur a dopajului, când controalele erau ZERO! Singur a recunoscut asta, ce să o mai dăm după cireş şi să îl facem „cel mai mare antrenor” – ca şi pe Iordănescu la fotbal, altă dovadă de cretinism…

Zack (10 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 11:02

Este clar ca aceste metode au dat rezultate intodeauna.
Muntele are avantajul denivelarilor de teren unde efortul este altfel dozat. Am facaut caiac si stiu ce inseamna alergarea si conditia fizica. Mai stiu ca pentru intarirea tendoanelor este foarte buna alergare pe nisip.
Alergarea pe zapada prezinta riscul unor accidentari din cauza alunecarilor. Sper ca stiu ce traseu sa aleaga.
Nu am ideie ce alte antrenamente mai fac ei DUPA ACESTE PREGATIRI caci NU POTI MENTINE ACEASTA FORMA FIZICA LA NESFIRSIT. Cred ca stim ce avem de facut caci avem specialisti destui in fotbal de aceia sunt platiti. Imi amintesc ca Real juca in semifinale E.C. cu Lyon. Fracenzi se rugau de Zidane sa nu le de-a un cos plin de goluri, sa o lase mai moale. Zidane i-a spus: Mai voi nu vede-ti ca suntem morti, cu greu stam pe picioare. In final au pirdut spanioli. Acest mesaj a fost transmis la echipa franceza dupa pauza.
Pregatirea fizica este ,,O MARE ARTA” Preparator fizic TREBUIE ALES DINTRE FOSTI ATLETI nu FOTBALISTI.
DL Marasescu este un mare antrenor, cunoscut in intreaga lume. care stie ce vorbeste, Spor la treaba.

utaaradan (28 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 11:18

deci asta e secretul prin care sportivii, si nationalele din tibet cistiga tot ? eram ironic…in lume sunt milioane de sportivi. iar ex nu stau in picioare, ar fi insemnat ca echipele de fotbal de la noi, si nationala sa cistige an de an toate competitiile, pt. ca aproape toate se antreneaza iarna la munte de la ’48 incoace.

Anunturi (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 13:44

La munte se face pregatirea vara, nu iarna cand crap pietrele de frig. Daca aveau meciul cu Twente in Siberia, il intelegeam… altfel este inutil.

gima (30 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 15:15

bravo Cristi
si eu sunt de acord cu parerea lui Ilie Stan. desi sunt dinamovist dintotdeauna. doar necunoscatorii isi dau cu presupusul. in rest numai de bine.

Lereter (40 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 15:25

Dl. Marasescu -ca si altii -este un fost (bun)antrenor,insa fara rezultate de vreo 20 ani.Spune ce a facut el acum 30 ani (cind printre altele si dopajul era „la el acasa”).Ca si Gatu,ca si Stanga,ca si Voina,ca si Tadici ,ca Halagian ,B Karoly,etc,face parte dintr-o generatie trecuta,buna poate-la vremea ei-,dar acum depasita,de noutati tehnice,metode de pregatire,de evaluare ,mai ales.De aia la sporturi de echipa Romania este praf,de aia ne bate no name (la handbal) Bielorusia,sau Japonia,de aia la jocuri (minus polo) sintem penibili,la fel la lupte,box,in general la majoritatea disciplinelor,pentru ca tot tipul asta de antrenor (cu metode vechi de peste 30 ani) a fost creditat in Romania,nu ne-a placut alinierea la nou,de aia nu avem antrenori buni in Europa, la nici un sport (cu mici exceptii).Romania si romanii-fizic vorbind- sint slabi,nu se pregatesc,sint puturosi,nu rezista efortului,ca cei din occident.Asta si pentru ca un antrenor trebuie sa aiba :preparator fizic,antrenor secund pentru tactica,pentru pregatirea tehnica specifica a meciului,antrenor cu portarii,etc.A trecut vremea lui „le stiu eu pe toate,eu conduc,mor pe mana mea””. Munca de pregatire fizica se mai face tot mai rar la munte,pe zapada-desi poti si acolo sa cresti fizic,seprefera a face doar oxigenare si reacomodare la efort-pentru ca niste articulatii odihnite „ünse”cu licori si repaos,fac repede micro sau macro leziuni (traumatisme). Acum exista teren sintetic de alergare,sala de forta,bazine etc.Daca Steaua va fi buna fizic asta se va datora si norocului ca articulatiile nu au cedat,si in general jucatorilor mai dispusi la efort.Cititi dle Geambasu cum se pregatesc ,in majoritate,marile echipe (e adevarat,ai nostri stau 2-3 luni,fara jocuri oficiale,si trebuie umplut timpul,cu ceva).Dar sa ni-i dati exemplu pozitiv pe Stan sau Marasescu pare cam prea mult.Stan sa faca bine sa omogenizeze echipa,sa-i faca trasee,sa stabileasca eficient primul 11,si apoi vom zice ca e bun.Nu vom fi de acord ca e valoros,doar pentru ca i-a dus la munte,sa umple timpul cu alergari pe coasta,ca asta e perimat demult.Stan poate fi un antrenor de succes,chit ca fata de altii el trebuie sa se mai fereasca si de patronul sau,caci binele facut cu forta,nu-i intotdeauna si eficient

DD (3 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 17:13

mda, vad multi care contesta antrenamentele la munte. astia sunt oamnii cu viata sedentara. pt ei e mult si daca ii chemi in politehnica la un alergat o data pe saptamana. asa ca, ce sa vorbim. cei ce au facut sport, stiu ce inseamna un stagiu montan. sunt de acord cu ilie stan !

Dorin (54 comentarii)  •  16 ianuarie 2012, 23:27

Sunt doua chestii majore, pote trei:
1. echipele din vest nu au pauza noastra, iar in scurta perioada de iarna nu au timp de o pregatire fizica centralizata de tip cantonament (cam peste tot in europa se joaca deja). In plus, datorita perioadei relativ lungi: pregatire inainte de cantonament, cantonament si apoi vreo doua saptamani pentru reobisnuirea organismului cu efortul „normal” ca si suprafata de antrenament si cantitate de oxigen vara echipele „mari” prefera sa faca un ban jucand in Asia sau State.
2. pentru echipele care au timp, putem discuta despre pregatirea prin meciuri, foarte multe meciuri cu perioada de refacere/recuperare mica (un meci la 1-2 zile, cam ce fac ai nostri in antalia). Dar asta nu trebuie facuta „romaneste”. adica daca mergi cu 24 de jucatori, TOTI tre’ sa joace cate un meci la 1-2 zile, nu fiecare cate 60 de minute. Vorbim aici de componenta fizica, fara sa judecam „omogenizare”, „relatii de joc”, etc.
3. cantonamentul in altitudine, pe suprafete mai complicate (zapada) sau vara pe nisip. nu am auzit sa faca nimeni tendinita pe zapada sau nisip in 25 de ani de sport! e drept, acest tip de pregatire solicita si ligamentele si plamanii :)). poate de asta Steaua ’86 a avut un sezon intreg in 16 insi, iar acum, baietii astia care fac pregatire fizica pe „sintetic” se rup de 2 ori pe saptamana! Inconvenientul acestui tip de pregatire este insa durata. Dupa vacanta ai nevoie de o saptamana de readaptare la efort, sa nu urci degeaba in cantonament. Apoi minimul de 10-12 zile de pregatire fizica in cantonament. In ultima parte vine readaptarea la efort, cu o „scadere de forma” evidenta la intoarcerea in oras, la trecerea pe gazon. Cu totul, cantonamentul in altitudine inseamna o luna de zile. Cate echipe din vest isi permit asta? Plus trecerea la balon, ceea ce mai ia o saptamana-10 zile… plus amicalele pentru „relatii de joc” si „automatisme”, etc inca doua saptamani, asta inseamna… 8 saptamani= doua luni! sunt antrenori care risca sa inceapa amicalurile in perioada de readaptare de doua saptamani, iar acolo tine doar de moralul echipei daca se va „scoate” sau nu… dar se poate face in 6 saptamani…

GRadu (28 comentarii)  •  17 ianuarie 2012, 15:39

„Fotbalul nu-i atletism” este mai degraba vorba unui Mutu, Costea sau mai stiu eu ce fitos cu masina tare in parcare si cu datorii la camatari.
Fotbalul este atletism! Iar un stagiu montan are avantaje multe daca-i facut cu cap. In plus, sensibilii la efort isi dau seama cit de grea poate fi viata cu adevarat.

Puppinkuresku (4 comentarii)  •  17 ianuarie 2012, 16:01

TOVARASI !!! ca nu pot sa ziccc altfel, ce echipa te mai preseaza si dupe ce se termina jocul ???? Nu cumva germanyyyy. Stiti cite echipe din DEUTSCHLAND fac pregatirea la munte ??? 0 = ZERO !!!! Antrenori sub orice critica , Metode invechite, Pregatire ca acum 50 de ani, Etc. Puneti mana pe carte.

cetate (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2012, 18:38

Normal ca nu le convine efortul dus la extem !!!!!De aia pica de pe picioare dupa 20 de minute de joc si se tavalesc pa gazon dupa orice contact cu adversarul Nu tu plamani nu tu ligamente nu tu forta musculara nu tu detenta nu tu viteza Adica pregatire fizica zero Mingicareala le trebuie !!!!Asta vor domnisorii fotbalisti!!!!! balet pe gazon si pregatire de balerini!!!!!!!

emg (62 comentarii)  •  17 ianuarie 2012, 19:05

cel mai penibil in toata chestia asta e, ca de multe ori, mm stoica care face misto in stilul de baietas semi-doct al lui mircea badea

The Joshua Tree (1 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 1:28

Cei care sustzin pregatirea montana au dreptate.Numai din punct de vedere al ionizarii sa se gandeasca ce insemana a face stagiu montan.Cu cat e mai greu antrenamentul cu atit e mai usor meciul. Atletzii ramin atletzi.Intebatzi-l pe Bompa numar one in periodizarea antrenamentului sportiv despre efectele stagiului.Sau pe Jurgen Weineck.Si atitzia si atitzia.In fotbalul american nu in soccer pt. a se reproduce efectele unui stagiu monetan si supraoxigenare anumitzi jucatori au parte de camere barometrice.Totul pt. a reoxigena corpul,principala sursa de energie a corpului.
Efectele pe termen lung ramin.O conduita exemplara ramine si prin efectul izolarii al puterii de concentrare.
Asta e specificul nostru si sunt cu totul de acord a face stagii montane cate mai dese.

valentin passcu (16 comentarii)  •  18 ianuarie 2012, 9:30

Ca să afirmi şi mai ales să susţii că un stagiu la munte indiferent de anotimp pentru un sportiv nu este benefic din contră este chiar contraindicat, denotă că ori eşti incult ori tembel ori ambele la un loc. Toţi aceşti contestatari văd la munte numai nămeţi de zăpadă, gropi, dealuri, ger, vînt şi cîte alte inconveniente . Dar ce trebuie să vadă nu văd. Şi le dau dreptate că nu au ce vedea pentru că aerul este invizibil pentru ochi dar nu şi pentru aparatul respirator. Mai ales pentru plămîni. Condiţia fizică nu înseamnă numai muşchi. Înseamnă şi capacitatea sistemului respirator. Hai să fim serioşi. Noi simplii oameni după o săptămînă la munte fără alergări sau alte exerciţii şi simţim că plămînii funcţionează mai bine. Cu ce poate dăuna unui sportiv un astfel de stagiu? Din contră. Am putut vedea mai ales la Steaua actuală meciuri în care prin minutul 60 parcă priveam la un meci de old boys. De unde credeţi că au apărut şi atîtea accidentări? De la lipsa de antrenamente. Pentru că una este să alergi pe un teren drept unde lucrează numai anumiţi muşchi şi una este să alergi pe un teren denivelat, accidentat sau în pantă unde lucrează majoritatea muşchilor. Legat de străinătate. A spus bine cineva pe aici. Pentru că nu au vacanţe cum avem noi. Şi ei se antrenează efectiv jucînd. Cînd joci sîmbătă- miercuri- sîmbătă ce antrenamente să mai faci? Nu ştiu cine vorbea pe aici de profesionalismul lui Mărăşescu. Sunt sigur că persoana respectivă are o vîrstă ceva mai mică decît aşa zisa democraţie a noastră de nu a auzit de performanţele în atletismul românesc în acea perioadă. Cît despre MM stoica…… la facultatea terminată de el este vorba de fiare şi piuliţe. Nu are el treabă cu anatomia. Zenga bun portar. Atît. Antrenor……aleargă de colo colo precum ciorile toamna. Dacă era cît de cît bun, prin Italia sunt sute de echipe de fotbal. Dar au şi antrenori din păcate pentru el.

Comentează