Crăciunescu pe Replay
Luni, emisiunea „Replay” de pe TVR1 a prezentat rezumatul unui derby Dinamo – Steaua 0-0 din 1987. Nervos pentru că realizatorii au arătat o eroare de arbitraj a lui Ion Crăciunescu, cel care a condus atunci meciul a intervenit telefonic […]
Luni, emisiunea „Replay” de pe TVR1 a prezentat rezumatul unui derby Dinamo – Steaua 0-0 din 1987. Nervos pentru că realizatorii au arătat o eroare de arbitraj a lui Ion Crăciunescu, cel care a condus atunci meciul a intervenit telefonic și, spre uimirea telespectatorilor, a început să „frece” faza respectivă ca la o emisiune actuală de analiză a etapei, unde se discută la nesfîrșit despre erorile arbitrilor.
Actualul preşedinte al CCA a făcut praf un derby Steaua-Dinamo din decembrie ’87. Dar e convins că a arbitrat impecabil
Telefon în noapte la „Replay”. „Replay”, emisiunea aceea de şi despre fotbal de pe TVR 1. Dar telefonul? Telefonul venea de la Ion Crăciunescu. Fost important arbitru internaţional şi actual preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor. Nu o să vă vină să credeţi, Ion Crăciunescu sunase în calitate de arbitru, nu de preşedinte al arbitrilor. Motivul? Un Dinamo-Steaua 0-0 din 2 decembrie 1987. Un meci de acum 24 de ani!
Puterea arhivei
Colegii noştri Marian Olaianos şi Marius Mitran fac o emisiune de succes tocmai pentru că nu şi-au propus o reţetă de succes, asta cel puţin din perspectiva tendinţelor anilor 2000. Foarte pe scurt, realizatorii şi amfitrionii „Replay”-ului recuperează istoria fotbalului românesc. Poveştile lui frumoase şi momentele de tristeţe, clipele de extaz şi zilele de coşmar. O oră de imagini şi de nostalgii, în care te plimbi pe vechile stadioane ale Bucureştiului şi ale ţării. De pe ANEF, devenit Republicii, pe „23 August’, de pe „Ion Moina” pe Dinamo şi în Ghencea. O călătorie în timp, care îţi restituie nu doar fotbalul de odinioară. Vezi cum erau îmbrăcaţi oamenii, ce panouri publicitare străjuiau terenul, cum arătau bulevardele Bucureştiului. Auzi ce strigau suporterii, deşi, dragii de ei, mai mult aplaudau. Nu deveniserăm nici ultraşi, nu ne organizaserăm nici în facţiuni. Jucam fotbal.
Tirania Steaua-Dinamo
De cîteva ediţii, „Replay” sapă cu metodă arheologică în straturile succesive ale derbyului Steaua-Dinamo. Sau Dinamo-Steaua. Place ori ba, imaginea şi temperatura fotbalului românesc din ultimii 50 de ani au fost date de eternul derby. Steaua şi Dinamo dominau campionatul, iar de la jumătatea anilor ’80 ajunseseră să îşi împartă hegemonia. Era o tiranie a valorii şi o tiranie a puterii de dincolo de stadioane. Armata şi Ministerul de Interne concentraseră valorile şi duceau un război din care rodeau o semifinală şi o Cupă a Campionilor.
Greşeli omenşti
În decembrie 1988, trecuseră doi ani de la triumful Stelei la Sevilla. Steaua îşi proclamase invincibilitatea în România, Dinamo reconstruia cu Mircea Lucescu pe bancă. Lupta era tot mai echilibrată, meciurile tot mai frumoase. Cu fotbal de calitate. Dar arbitrajul? Păi, cum putea să fie o partidă condusă la centru de Ion Crăciunescu şi la tuşe de Adrian Porumboiu şi George Ionescu? Cu greşeli omeneşti!
În Groapă, acum 24 de ani
Copy-paste pe caseta tehnică a partidei Dinamo-Steaua 0-0. Teren foarte greu (a se citi noroios), timp ceţos, vizibilitate redusă. La Dinamo, Ţeţe Moraru în poartă, la Steaua Liliac. În teren, Andone, Nicolae, Movilă, Varga, Lupu, Mateuţ, Rednic, Mihăescu, Lupescu, Cămătaru. Dincolo, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Rotariu, Boloni, Tudorel Stoica, Balint, Hagi, Lăcătuş, Piţurcă. Nişte jucători. Mari. Fotbal aprig, cu pase din prima şi realizări tehnice uluitoare. Ritm extraordinar care sfida starea gazonului şi frigul. Steaua mai rapidă, mai verticală, Dinamo mai elaborată, cu un plus de posesie. Ocazii mari de o parte şi de cealaltă.
Kick-boxing cu Ţeţe
În minutul 60, Tudorel Stoica îl lansează pe Lăcătuş cu o pasă care paralizează apărarea condusă de Ando. Ţeţe Moraru ţîşneşte vreo 25 de metri din poartă şi sare cu picioarele pe Lăcă (FOTO 1). (Vezi VIDEO) Scandal monstru, antrenorul Iordănescu intră pe teren şi e ţinut cu greu de Tudorel să nu sară la arbitru. Portarul dinamovist este eliminat de Crăciunescu. O dată cu el iau drumul vestiarelor Varga, Belodedici şi Iovan. Nimeni nu înţelege de ce este eliminat Belo (FOTO 2), care nu participă la altercaţie. Injurii, explică Ion Crăciunescu la „Replay”.
„V-am respectat!”
Se termină rezumatul partidei. Un meci din urmă cu 24 de ani. Istorie. Olaianos şi Mitran vorbesc relaxat şi sfătos, mai fac şi cîte o glumă. Se întreabă de ce a primit Belo cartonaş roşu, de ce nu s-a prelungit meciul („ba au fost 7 minute de prelungiri, zice Crăciunescu”), observă cum Stelea (înlocuitorul lui Moraru) ia mingea cu mîna din picioarele lui Hagi de undeva din afara careului (FOTO 3). Mai observă că astăzi ar fi fost direct eliminare. „Henţ”, insistă cei doi. „Ba nu, a respins cu genunchiul!”, intervine Crăciunescu la telefon. Iritat, nervos. Atmosfera aduce cu „Procesul etapei” din anii ’90. „V-am respectat, dar aşa nu se mai poate!”. „Înseamnă că de azi încolo nu ne mai respectaţi?”, îl întreabă Olaianos. Nu primeşte răspuns. Primeşte o cascadă de reproşuri. Colegii noştri îi amintesc lui Ion Crăciunescu faptul că şi el a fost invitat al „Replay”-ului. Că la „Replay” nu se iau telefoane.
Ton de ocupat
Inutil, preşedintele CCA este indignat. Revoltat. Ultragiat. Olaianos şi Mitran sînt cumva deconcertaţi, îi atrag atenţia interlocutorului că totul s-a întîmplat în urmă cu aproape un sfert de secol. „Avem impresia că ne confundaţi”. „Şi eu am impresia că mă confundaţi”, ripostează Crăciunescu. Expiră timpul, expiră răbdarea celor doi. Ton de ocupat dinspre CCA. Un om este ocupat să se bată cu fantomele unui meci de acum 24 de ani.
Cronicarul
Ion Crăciunescu trebuie să ştie că Ioan Chirilă a scris cronica acelui meci. Ioan Chirilă l-a acordat „satisfăcător” lui Ion Crăciunescu, scriind „cu greşeli” în dreptul lui Adrian Porumboiu. Printre altele, Ioan Chirilă a mai observat un penalty neacordat la un fault al lui Rotariu la Lupescu în minutul 75 al partidei. Ioan Chirilă nu era nici în tabăra disidenţilor, nici în cea a puterii din arbitraj. În general, nu reprezenta nici un grup de interese. Îşi făcea meseria. Si nu era convins că este perfect.