Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

To: Sorana@tenis. Cc: Liliana@mama

Cagnes-sur-Mer e un loc în care se face plajă şi se poate juca tenis. Sorana Cîrstea a ales a doua variantă

Sorana la Cagnes-sur-Mer. Cagnes-sur-Mer este o superbă staţiune pe Coasta de Azur, undeva între Cannes şi Nisa. Dar […]

duminică, 8 mai 2011, 6:44

Cagnes-sur-Mer e un loc în care se face plajă şi se poate juca tenis. Sorana Cîrstea a ales a doua variantă

Sorana la Cagnes-sur-Mer. Cagnes-sur-Mer este o superbă staţiune pe Coasta de Azur, undeva între Cannes şi Nisa. Dar Sorana Cîrstea nu s-a dus la Cagnes-sur-Mer să facă plajă, ci să joace tenis. Totuşi, românca a reuşit să împuşte doi iepuri dintr-un foc, a jucat şi tenis şi s-a şi bronzat, rămînînd pe teren, mai multe ore. Dovadă că a ajuns pînă în finală. Performanţa nu trebuie supralicitată, fiindcă vorbim despre un turneu ITF cu premii totale de 100.000 de dolari. La ora asta, primii jucători şi primele jucătoare ale lumii se bat în bogatele Masters Series, cu privirea aruncată peste umăr, hăt departe, spre clasicele Roland Garros şi Wimbledon.

Reuşita Soranei are însă o semnificaţie particulară, care depăşeşte importanţa competiţiei ori a banilor puşi în joc. Tînăra şi frumoasa noastră compatrioată trebuia să o ia de la capăt de undeva. Departe de privirile nedumerit-nemiloase ale celor care se întreabă de ce nu mai joci cum o făceai acum doi ani, de ce ai căzut 80 de locuri în clasament. De pe 23 în vara lui 2009, pe 106 înaintea întrecerii de pe Coasta de Azur. Cum a fost posibil să treci de la un sfert de finală la Roland Garros la turnee ITF. Acum cîteva luni, cînd scriam că se întîmplă ceva rău cu ea, chiar aşa era. Pierduse un meci la Linz în doar 45 de minute în faţa sîrboaicei Ana Ivanovici, nici ea în forma care a consacrat-o printre marile vedete ale tenisului mondial. Ciudat nu era că pierduse. Sorana absentase de la propriul meci. Un set pierdut la zero, din care în 5 game-uri nu reuşise să facă nici un punct!

Primeam la vremea respectivă un mesaj postat pe blog, din partea mamei Soranei, Liliana. Ca orice mamă, îşi apăra fiica, ghicind în articolul meu un atac nedemn la adresa Soranei, „o fată integră, puternică şi care munceşte pentru aş împlini visurile”. Mai preciza doamna Cîrstea că: „este prima dată cînd scriu undeva. Vreau decît să mulţumesc susţinătorilor adevăraţi ai ficei mele. (…) Mai vreau să le răspund gazetarilor care folosesc adjective urîte la adresa ficei mele că nu este uşor să faci performanţă, dar accidentările avute i-au afectat evoluţiile, iar atacurile voastre deasemenea”. Am respectat la literă şi la virgulă textul Lilianei Cîrstea, numai că nu gramatica suferindă a doamnei Liliana era problema mesajului, ci conţinutul acestuia. Nu o atacasem pe Sorana, pe care o simpatizez fără rezerve. Îmi exprimam „decît” părerea de rău că o fată cu un astfel de potenţial părea să fi intrat într-un labirint al eşecului. De unde tocmai cei mai apropiaţi nu ştiau să o extragă. Mai îndrăzneam o paralelă cu Caroline Wozniacki, lider mondial, dar şi fosta colegă  de antrenament a Soranei în echipa Adidas.

Spuneam acolo că Sorana mi s-a părut întotdeauna mai talentată decît daneza de origine poloneză. Gîndesc şi acum la fel. Mă bucur din suflet pentru această micuţă finală a Soranei şi am speranţa că într-o bună zi doamna Liliana va înţelege ce voiam să spun.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Bibi (33 comentarii)  •  8 mai 2011, 19:31

Cristi, corect si la timp acest articol. Sa speram ca n-a fost in zadar.

Handbal (5 comentarii)  •  8 mai 2011, 19:40

bafta sorana! ar fi cazul sa revina in tenisul mare, pt ca are potential. Suntem alaturi de ea!

altraro (11 comentarii)  •  8 mai 2011, 20:41

Din nou despre tenis. Ma bucur. Si eu cred ca Sorana ar fi trebuit sa aiba o cariera peste cea a Carolinei. Sper din suflet sa aveti dreptate si cariera ei sa aiba un reviriment.
In alta ordine de idei, as we speak, Djokovic are 4-3 in setul 2…

Ovidiu (19 comentarii)  •  8 mai 2011, 20:49

Critica era fondata, dar sublinierea „neajunsurilor gramaticale” e o rautate de care te puteai lipsi.

Cat despre Sorana, sa auzim numai de bine!

Grigore Dan Andrei (12 comentarii)  •  8 mai 2011, 20:50

Foarte bun articolul.Intradevar are foarte mult talent….dar se pare k nu munceste suficient…..Oricum felicitari ptr victoria de asta-seara……67..62..62.A revenit si aici sa speram k revine si in marile competitii.

marius (1 comentarii)  •  8 mai 2011, 20:52

FELICITARI SORANA

codrin tudoran (2 comentarii)  •  8 mai 2011, 21:03

N-o mai antreneaza Alina Tecsor(fosta mea colega din facultate)…iata unde a ajuns….Nu se poate ca SINGUR..A….sa ajungi si sa te mentii in top in acest sport…n-o laud pe Alina dar alaturi de ea a avut cele mai bune performante…Te respect mult Cata…(un antrenor de tenis care antreneaza in Rusia de 5 ani si despre care ,poate vei scrie,in viitorii ani cand fetita mea va fi in top…din pacate reprezentand Rusia)…numai bine!

alex (1 comentarii)  •  8 mai 2011, 21:36

bai fratilor,gazetarii nu mai stiu cum sa ne promovez pseudo-valorile astea de 2 lei…cum puteti spune ca sorana e o mare tenismena???? a castigat un turneu cvasi-necunoscut,si o ridicati la rang de mare jucatoare??? a facut cateva meciuri bune in trecut si gata…deja era noua stefi graff…mai oameni buni…sunt atatea turnee itf,la care participa mii si mii de tenismeni…fiecare turneu e castigat de un ilustru necunoscut, asa cum e si cu sorana…uitati va in top 30…:))offf…geambasule…

Bravo (1 comentarii)  •  8 mai 2011, 21:36

Felicitari pentru articol! Si eu sunt ziarist, ma ocup in principal de tenis si nu o data am fost sunat de doamna Cirstea, nemultumita fiind de anumite chestii, desi in viata mea nu am scris nimic de rau de fiica ei, ba mai mult, am tot promovat-o inca de cand era in afara Top 300. Caroline Wozniacki e unde e pentru ca tatal si mama ei au fost sportivi si stiu exact ce trebuie sa faca, ca trebuie sa-i spuna, cand sa o incurajeze etc. Ei inteleg fenomenul, chiar daca nu au facut tenis, si stiu sa se comporte ca atare. Doamna Cirstea insa n-a facut sport si nu poate intelege exact cum stau lucrurile indiferent cat s-ar stradui. Si in plus de asta sare la gatul tuturor care scriu ceva ce nu este pe placul dansei.

Sorana Who!? (2 comentarii)  •  8 mai 2011, 21:48

‘Decat’ ca Sorana si-a cam pierdut capul si pare ca se gandeste mai mult la catwalk si reviste glossy decat la cross-ul scurt de backhand. Asa ‘e’ romanii astia, cum dau putin de aerul tare al ‘succesurilor’, cum li se bucaleaza fundul, pulpitzele, burticica si grumajii. Dar e greu cu ‘fica’ daca mama joaca cu atatea loburi peste gramatica. Exista si o cultura a reusitei, pe care romanii n-o au. Tocmai a castigat Djokovic finala de la Madrid. In privirea lui era calmul si determinarea unui om imens dintr-o tara ajunsa cam cat un teren de tenis…

Alex (1 comentarii)  •  8 mai 2011, 22:25

Ma scuzati ca intervin, domnule Geambasu, dar trebuie neaparat sa va adresez o intrebare: sunteti sigur ca stiti „de la ce vine” Cc: ? As dori, daca se poate, fara un search pe google, sa-mi dati raspunsul la umila mea intrebare. Bag seama ca ati trimis e-mail-uri la viata dumneavoastra, destule sper, asa ca va rog sa-mi mai raspundeti la inca o intrebare, daca nu intrec masura desigur: in toate mail-urile pe care le trimiteti unui destinatar precis vorbiti despre dansul la persoana a III-a?

Concluzia: titlul n-are nici-o treaba cu continutul! Cred ca ne intoarcem la hidoasele forme fara fond. Trist…

petrache (87 comentarii)  •  9 mai 2011, 0:31

Toti astia care o criticati pe Sorana probabil ca nu ati jucat tenis serios in viata voastra. Nu numai atat, nu cred ca ati fost in Top 28 (sau chiar top 100) in lume la nimic. E usor sa criticam. Turneele ITF nu sant chiar de nimic. Sant echivalentul Europa League (care nu e chiar Champions league.) Joaca in ele destui jucatori de top 100. Bravo Sorana!

iulian (1 comentarii)  •  9 mai 2011, 1:41

Buna dimineata as putea zice deja. Cum va anunta si doamna Cirstea, e prima oara cand scriu pe blogul cuiva de la gazeta. Dar imi place mult tenisul si nu ma pot abtine. Ceea ce a transmis atunci doamna Cirstea este total fals. Un amic care scrie la un site de sport stiu ca a fost certat de nenumarate ori pentru mesajele de pe un anumit forum de sport, el fiind moderator acolo, iar fanii tenisului de acolo discuta probabil cel mai mult despre jucatorii romani, ci nu despre turneele mari. Insa asta e o alta discutie.
As avea si eu cateva lucruri de spus despre Sorana. Sunt de acord cu ultima parte a articolului, oricine urmareste tenisului isi poate da seama ca Sorana are calitatile sa bata pe oricine, desigur, nu in acest moment. Odata putea. Dar dupa parerea mea, nu i-a mai stat capul la tenis. Nu poti scadea intr-un asemenea hal daca mintea iti este numai la tenis.
S-a accidentat, este adevarat, dar in afara de o accidentare ceva mai grava, nu a fost ceva s-o tina mai mult de cateva saptamani in afara terenului de joc. Si accidentarile au fost cu mult timp in urma. Del Potro este un exemplu extraordinar. Baiatul asta a stat un an accidentat, a revenit si s-a accidentat din nou. Apoi a revenit din nou, de aceasta data sanatos. Nu a intrat cu rezultate bune, lucruri absolut normale, i-au trebuit cateva turnee, dar acum este din nou la un nivel ridicat. Nu este in top 5, dar are timp sa ajunga acolo, a castigat deja turnee. Dar Sorana nu. Nu a reusit nimic, nu poate fi vorba de titluri. Dar cand ai prezentari de moda, ai deja bani, nu te mai antrenezi la fel. Vrei Dior, Channel, Versace si altele. Nu vrei Serena, Wozniacki sau Kim. Sorana nu a stiut sa profite. Era in echipa Adidas, il avea pe Groenefeld, era pe 25 in lume, putea sa mai progreseze chiar. Stiu ca pierduse cu Kuza, dar avusese mai multe winnere, dominase primul set. Si Kuza era tare atunci. Dar mi-e sa nu fie prea tarziu. Din pacate.
E mai talentata decat toate ale noastre, dar e singura care nu e in top 100. Dulgheru, Niculescu, Halep sunt. Dar muncesc pentru asta.

Am divagat cam mult, noapte buna. Nici nu cred ca am transmis ceea ce am vrut.

inu florin (3 comentarii)  •  9 mai 2011, 7:26

Daca vreti sa vedeti un punct de vedere asemanator , dar mai complex, intrati pe http://www.opentenis.com si delectati-va.
Bravo Cristi, esti un gazetar de bun simt, si dupa cum am auzit ,chiar joci tenis si chiar bine…
Sa le sustinem pe fete si la bine si la rau, indiferent de mamele lor!

banks (62 comentarii)  •  9 mai 2011, 9:32

Foarte corecta pozitia, foarte bine limpezite nuantele.
Asa e, Sorana are nevoie de sustinere, are nevoie de un impuls ca sa iasa din vrie. Are nevoie de intelepciunea de a-si evalua greselile si de a asculta doar bunii sfetnici.
Nu foloseste nimanui atitudinea de „printesa imbufnata” . Ca atare, desi bine intentionata, interventia mamicii e sentimentala dar in afara cauzei.
Sa speram ca Sorana are maturitatea sa discearna.
Totusi, pe alt plan, omeneste, sunt convins ca il va uri pe viata pe Geambasu pentru subliniea precaritatii gramaticale a mamei ei, victima mult-prea-lejera pentru rafinatul autor.

Stando (64 comentarii)  •  9 mai 2011, 9:41

Daca pina la virsta asta Sorana Carstea nu a ajuns o mare jucatoare de vina este si mama ei. Din pozitia acesteia se vede atitudinea gresita fata de odorul mamii, numai ca pentru a reusi in orice ( nu numai in sport) e nevoie de realism si sacrificiu. Cind fata ta e mai mult in paginile revistelor sexoase decit in ierarhia top 30 mondial e clara situatia. Madam Liliana a pierdut o buna ocazie sa taca, vorba unui mare frantuz in viata. A invatat-o pe fiica ei ca in viata se poate trai si cu farimituri, iar rezultatul se vede in paralela Carstea-Wozniacki.

iancu jianu (147 comentarii)  •  9 mai 2011, 9:55

Nu mai cred in jucatoarea de tenis Sorana. A avut sansa ei si nu si-a fructificat-o si asta costa. La varsta ei trebuia sa fie in primele 20, daca avrea valoare.
Va fi , cel mult , o jucatoare de circuit, un fel de Hanescu 2

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  9 mai 2011, 9:58

Nu cred ca Sorana este o cauza pierduta si de aceea am si tinut sa scriu acest articol. Spune cineva ca probabil ea nu-mi va ierta faptul ca am subliniat precaritatea limbii romane practicate de mama ei. Asta e, imi pare rau, dar cred ca toti sintem datori sa vorbim si sa scriem corect romaneste. Daca vorbim si daca scriem si nu alegem sa tacem. Parca prea putin respect pentru limba asta a noastra torturata zi de zi, uneori de oameni la care nu te astepti. Nu vi se pare?

jiji (2 comentarii)  •  9 mai 2011, 10:16

Un „mic” exemplu: Kvitova. A intrat in top 10, dupa ce anul trecut pe vremea asta, era pe 60 si ceva, daca nu ma insel.
Cat despre Sorana, sa se lase de tenis, si sa se tina de modelling si contracte publicitare. Oarecum, vad o similaritate intre Sorana si Ana Ivanovic, numai ca Ana totusi a castigat un Rolland Garros la viata ei.
Tanti Liliana sa ne lase si sa puna mana pe carte!
Jucatoarele adevarate au fost la Madrid, nu pe Coasta de Azur!

fane (2 comentarii)  •  9 mai 2011, 10:30

problema sportivilor romani, indiferent de sportul pe care il practica (tenis,fotbal,handbal,etc..) consta in partea mentala, nu sunt in stare sa-si stapaneasca emotiile sa si le faca aliat in lupta sportiva, sa dea maximum la fiecare minge, la fiecare sut, la fiecare lovitura de racheta. Intotdeauna meciul incepe de la 0-0. Multi sunt uimiti de saltul lui Djokovici, dar daca privim in trecut si comparam comportamentul lui de atunci cu cel de acum vom vedea lucruri interesante, inainte avea prostul obicei de a se plange de racheta de a izbucni in injurii aruncate spre cer si tribune reprosandu-si lui insusi orice mica greseala (pentru cine mai stie acelasi comportament avea si Federer pe la 18-19ani). Acum comportamentul lui este altul, de campion. Referitor la Sorana Carstea, mama ei ar trebui sa intelega un lucru, deoarece fiica reprezinta Romania, a juns la un nivel important intr-un sport automat ziaristii si publicul roman sunt afectati de parcursul ei, dar, este sprijinita neconditionat !!! asta nu intelege, ca atunci cand un ziarist scrie lucruri pertinente despre ea nu o face neaparat pentru ratingul ziarului respectiv. De exemplu pentru mine este o nebuloasa faptul ca aproape la fiecare meci ea pierde intotdeauna primul set !!! nu pot sa inteleg !!! poate in turneele mici poti sa revii dar in turneele mari daca pleci cu 0-1 la seturi din start e foarte greu sa revii …. oricum ii doresc succes in continuare ….

cosmin (1 comentarii)  •  9 mai 2011, 10:59

Aveti dreptate, atit cu tenisul cit si cu gramatica. Totusi gramatica a deviat putin atentia, in defafoarea tenisului. Si eu cred ca puteati evita elegant greselile gramaticale. Probabil este talentata Sorana, dar despre acest lucru pot vorbi doar punctele cistigate in turnee importante.

Lusio (4 comentarii)  •  9 mai 2011, 12:35

Sorana.. pare sa intre tot mai serios in ceva celebru la noi:”Se nasc talente, dar mor sperante”

Iar Dulgheru desi zgura parea sa fie suprafata ei favorita, pana acum tot scartaie si urmeaza Rolland Garros.

banks (62 comentarii)  •  9 mai 2011, 12:50

Nu e greu de intuit ca gramatica e doar un bobarnac peste nasul pornitei si nu prea cugetatei mamici de Sorana.
Totusi, cum spune Cosmin, nu asta era miza articolului si, un pic, devierea chiar o deserveste. Sigur ca limba romana e importanta, cu gramatica ei cu tot, dar, in context, relevanta ideii e scazuta.
Asa, ca sa continuam intr-un registru cat de cat relaxat, cum adica „de unde nu te astepti” ?.. Pai, sa fim noi sanatosi… 🙂

xyz (7 comentarii)  •  9 mai 2011, 13:19

Fane, Sorana ar trebui sa-l intrebe pe Djokovic care sunt ingredientele noii sale diete minune.

merlin (8 comentarii)  •  9 mai 2011, 16:06

@Cristian Geambasu
Felicitari pt articolul taios, ca de obicei. De asta imi si plac articolele tale, spun lucrurilor pe nume, fara menajamente. Iar faptul ca ai ironizat folosirea incorecta in context a adverbului „decat” (boala aproape generalizata), ma face sa te apreciez si mai mult.

victor L (285 comentarii)  •  9 mai 2011, 16:36

Normal ca dvoastra, gazetarii, aveti perfecta dreptate; si oricine va scrie ori habar nu are de gramatica ori vede rau.
Fericita dascalita dvoastra de gramatica: at sesizat imediat inculta din „Primeam la vremea respectivă un mesaj”.

dani.p (8 comentarii)  •  10 mai 2011, 10:37

Valori in tenisul feminin romanesc au inceput sa apara si asta nu poate decat sa ne bucure. Problema cea mai mare este cum sa ramana acolo sus in clasamente, cum sa castige turnee si premii, cum sa devina din ce in ce mai bune. Eu le urez multa bafta la fete, sper sa dovedeasca ca n-a fost doar o intamplare ca au iesit in evidenta pe la cate un turneu sau altul.
Nu acelasi lucru pot spune despre baieti! Situatia e jalnica la masculin! Avem unul si atat. Hanescu atat poate, mai mult nu putem astepta de la el.
Toate cele bune!

ontzu_21 (1 comentarii)  •  11 mai 2011, 23:41

salut nu va suparati eu nu ma pricep la tenis sunt paralel vreau doar sa il felicit pe domnul Geambasu pentru cronica meciului Brasov-Steaua eu nu am vazut meciul dar macar asa m.am si amuzat un pic bravo esti tare imi place stilul tau numai bine si tine.o tot asa!

luxcor (51 comentarii)  •  12 mai 2011, 9:19

na’ ca te-ai luat de mama ei in CC si nu a mai scris … la stilul frontal in care i-ai predat gramatica limbii romane nu e de mirare, io zic ca mai bine o puneai in BCC … asa vedea numa’ ea si poate revenea … incolo numa’ de bine pentru cristi si cititorii lui …

Comentează