Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Steaua lor şi Steaua LOR

Pe 7 mai se împlinesc 25 de ani de la cîştigarea Cupei Campionilor. Este o aniversare sau o comemorare?

Ce se întîmplă pe 7 mai în fotbalul românesc?

a) Steaua aniversează 25 de ani de la cucerirea Cupei Campionilor;

b) […]

joi, 28 aprilie 2011, 6:55

Pe 7 mai se împlinesc 25 de ani de la cîştigarea Cupei Campionilor. Este o aniversare sau o comemorare?

Ce se întîmplă pe 7 mai în fotbalul românesc?

a) Steaua aniversează 25 de ani de la cucerirea Cupei Campionilor;

b) Steaua joacă, foarte probabil, un meci cu Gaz Metan Mediaş;

c) Se mai întîmplă şi altele, dar acestea vor fi dezbtute în emisiunile de profil

Aici se despart apele.
O parte, doreşte marcarea unui sfert de veac de la cea mai mare performanţă a fotbalului românesc. Nu ştim cît de numeroasă este această parte, posibil că da, sigur de o anumită vîrstă. Printre cei care se încăpăţînează să nu uite se numără mulţi dintre oamenii care au fost pe teren la Sevilla şi cîţiva dintre cei care au jucat un rol în obţinerea acelei mari victorii. Foşti antrenori, generali în rezervă, sensei, crainici radio şi comentatori TV plus Valentin Ceauşescu, protector şi binefăcător al acelei echipe. Afectiv, la eveniment participă mai ales suporterii care au apucat vremurile de glorie şi care au o problemă cu prezentul. Ei sînt cei mai mulţi.

Ceilalţi pregătesc meciul cu Mediaşul. Ei sînt persoanele ocupate. Sînt cei care patronează, conduc şi răspund, măcar teoretic, pentru rezultatele Stelei. Ei, ceilalţi, sînt preocupaţi de meciul din campionat şi nu au timp de chermeze, de petreceri şi de aniversări. În general, acesta este mesajul subînţeles pe care au vrut să-l transmită. Noi muncim, nu chefuim, par să spună oficialii de astăzi ai fostei campioane a Europei. Noi nu avem timp de nostalgii, noi trăim în prezent, mai spun ei, concentrîndu-şi energiile pentru a face o figură frumoasă – aşa se spune, nu? – contra Gazului.

Interesant, şi unii, şi ceilalţi au dreptate. Din perspectivă istorică, primii. Din punctul de vedere al realităţii imediate, ceilalţi. Doar că una nu o exclude pe cealaltă. Ocupaţii de astăzi, de la Argăseală la Teia Sponte şi de la MM pînă la Mache, trebuiau să se gîndească la celebrarea sfertului de veac de la momentul Sevilla. La rîndu-le, nea Imi, nea Puiu, domnul general Gavrilă şi tovarăşul general Constantin Olteanu, Tudorel, Marius, Bumbi sau Găboajă sînt datori să priceapă că, pînă la apariţia miraculosului investitor pe un cal roş-albastru, bun, inimos, inteligent, bogat şi stelist pînă în măduva oaselor, Gigi Becali este proprietarul echipei şi depozitarul istoriei. Steaua lor nu mai există, chiar dacă îl flutură pe Valentin pe la sindrofii mai mult decît pe nea Imi. Lumea şi ţara s-au schimbat, iar azi capitalistul Gigi i-a luat locul fiului de dictator comunist, fie el şi un fiu cu faţă umană. Unde o va duce capitalistul pe Steaua, e greu de spus.

Veţi întreba poate ce legătură au cu toate astea Bonfim, Ricardo, Răduţ, Dodel, iar din viitor Nilă M. Costea. Nici una, tocmai aici e problema. Şi marea slăbiciune a Stelei ediţie 2011. Dincolo de toate iniţiativele frumoase ale unui şef de sală din Drumul Taberei şi mai presus de băţoşenia umilă a angajaţilor lui Gigi.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

gabor (1 comentarii)  •  28 aprilie 2011, 19:09

sunteti penibili,sarbatoriti o cupa castigata 25 ani in urma in loc sa fgaceti ceva pt fotbalul de azi

Mita cu Valiza (3 comentarii)  •  28 aprilie 2011, 19:37

Ai dreptate!
Mache, MM, Argaseala si gasca de lingai al oligofrenului nu au ce sa sarbatoreasca. Aceste „produse” ale lumii noi nu au cum sa-si insuseasca si istoria si spiritul Stelei. Le e straina si nici nu li se potriveste in nici un fel.
I-au insusit (furat) doar blazonul. Sarbatoarea nu e a lor, nu e in sufletul lor murdarit de jegul moral pompat de un tembel paranoid needucat, pe care doar Satana l-a putut aduce in Ghencea.
Lor nu le ramane decat sa „pregateasca” meciul cu Medias (poate chiar prin mituire).
Asta e.
Din partea ta, care imi pari a fi cel mai reticent la umilirile la care va supune Jiji, in lectiile lungi pe care vi le expune in direct, asa sa stiti si voi ceva sport…astept ceva mai mult. De regula, tu nu intorci si celalt obraz, dar e prea putin pentru prestigiul tau.
Eu ma uit la ce spui tu si asta te obliga!

alex (6 comentarii)  •  28 aprilie 2011, 19:59

cred ca un titlu mai bun ar fi fost ” steaua LOL si steaua LOR”
steaua de astazi se descrie cel mai bine cu o prescurtare de yahoo messenger 🙂

starchild (15 comentarii)  •  28 aprilie 2011, 21:23

Care Steaua lor? Sa puna mana si sa ajute la creare unei echipe puternice. Stau toata ziua si chefuiesc, injura, se spovedesc, iar injura … Niste bibilici medievale, si Becali, si Tudorel Stoica, etc. Intre ce inteleg ei prin fotbal si club de fotbal, si ceea ce presupune cu adevarat acest fenomen in 2011, e o diferenta de peste 20 de ani.

Nu au dreptate nici unii, nici altii, e vai de capul lor. Ce sa le mai organizeze clubul? Ala care nu-l recunosc? Sa le organizeze Ministerul Apararii (din banii pe chirie dati de Becali sau din penisa de anti-revolutionar luata de la stat) … Iar Becali sa ne lase cu Hagi, Lacatus, sa aduca oameni competenti si bage bani mai multi.

Cat despre datul istorie, palmaresului si culorilor lui AISS sau lut T. Stoica de 2 ori pe an. Excuse me !? Da ce e al lor? Cand a inceput sa curga istoria Stelei, ei nici macar nu erau conceputi.

Poate in alt editorial, ne explicati si noua cum a reusit Steaua sa acumuleze 14 mil de euro datorii la stat in 13,5 ani pana in dinastia lui Becali, in conditile in care nu a investit nimic in infrastructura, academie, a cumparat un singur jucator strain (Duro!) si a exportat sute de jucatori romani la prima oferta venita de afara. Nu credeti ca este un subiect de dezbatut? Stiti macar ca ce buget salarial era inainte de 2000? Steaua nu avea mai mult de 1 mil de euro buget total anual. Cum poti sa faci in aceste conditii datorii 1,06666 mil de euro pe an?

IO (144 comentarii)  •  28 aprilie 2011, 23:47

Cred ca una din marile probleme cu care se confrunta fotbalul autohton este si cea a asa zisilor patroni. Vad ca si tu marsaluiesti in acelasi front, numindu-l pe Becali patronul FC Steaua. Nimic mai fals. Acesti oameni, Becali Copos, Badea, etc, nu au si nici nu au cum sa aibe o astfel de calitate din moment ce au reusit sa puna mana pe niste echipe de traditie in fotbal prin frauda. „Bagatul” banilor de catre acestia este iarasi o mare gogoritza si acest lucru este foarte usor de demonstrat. Banii existenti in activul echipelor se regasesc la pasiv drept datorii fatza de „patron”. Asta e ca si cum banca este patronul tau fiindca ai obtinut un imprumut pt nevoi personale. Steaua nu poate fi vreodata proprietate privata la fel cum nici Dinamo, Rapid, Timisoara, Craiova, etc nu pot fi. Vasluiul lui Porumboiu este un exemplu in celalalt sens.

booba (2 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 1:49

de vreo 5 ani incoace mi s-a facut lehamite de acest club si de aceasta cupa. Zilnic ni se toarna aceeasi placa: Cupa Campionilor, Becali, Steaua, nimic altceva. Da, a fost cea mai mare performanta romaneasca, a fost obtinuta de o echipa care juca fotbal (nu ca Steoaia lui Becali), chiar daca formata cu arcanul de prin toata tzara. Dar tot atit de des cit ni se aminteste de cupa, imi aduc aminte si de cealalta finala, cu AC Milan, in care au fost tavaliti si desfiintati tot acei „eroi”. Si ce nu li se spune celor mai tineri e ca parcursul pana in aceea finala a fost cam neted, mari echipe nu le-au fost adversari.
Oricum, ceea ce vedem astazi la acest club este mai penibil decit toate campionatele si cupele furate la concurenta cu Dinamo.

do (6 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 4:12

Lasa-ne, Cristi, nu ne mai aduce aminte. In fiecare saptamana imi spun ca nu mai urmaresc tentativa asta de echipa, si totusi sufletul ma face sa ma asez in fata televizorului iar si iar si iar, ca un fluture atras de bec. Daca te uiti la echipele de pe primele trei locuri, iti di seama cat de importanta este continuitatea si linistea la o echipa.

do (6 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 4:15

@gabor Nu ai cum sa-ti lipseasca ceva ce nu ai avut niciodata, de asta tu nu vei stii NICIODATA ce simtim noi.

vasco (267 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 4:45

Ai dreptate,”Steaua lor nu mai exista”,tara lor nu mai exista,exista doar o lume in care oligofreni ca becali au ajuns capitalisti,iar interlopii controleaza tot,incepind cu politicul si terminind cu justitia,tocmai ca sa poata controla ei totul.Si uite asa a ajuns tara nostalgica dupa Ceausescu si dupa vremurile lui.

danSteaua (19 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 6:08

Cristi,

Gigi nu este proprietarul Stelei. El este doar un chirias. Suporterii sunt cei care au detinut, detin si vor detine Steaua sau oricare alt club din lume. Pentru Gigi, mutarea Stelei e inceputul sfarsitului. Sa auzim numai de bine!

Bogdan (22 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 7:00

Pentru antrenorii Jenei, Iordanescu, jucatorii Duckadam, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Barbulescu, Balint, Stoica (Tudorel, atentie!), Boloni, Majearu, Lacatus, Piturca, Stangaciu, Weissenbacher, Balan, Pistol, Radu II, presedintele Alexandrescu – tot respectul! Ei au realizat ceva intr-adevar demn de mentionat pentru acest club in particular si pentru fotbal in general.
gigi, meme, argaseala, mache, ianuli, sponte – ei au realizat altceva: valize, brichete, scandaluri, balacareli, transferuri aiurea, arbitri mituiti, adversari cumparati, rezultate zero, fotbal inexistent si incet, dar sigur, lasa Steaua in afara Cupelor europene.
Ce „comparatie”, ce „paralela” poti sa faci intre aceste doua lumi complet diferite???!

aiurea (10 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 7:51

De ce stergi comentariile nefavorabile ? Tipic .

L (1 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 8:32

bai buba, tu macar aveai 10 ani in 89 sa vezi ca Steaua mai avea doar jumatate din echipa din 86. Acum nu ca cei din 86 ar fi batut Milanul de atunci (cine ar fi putut) insa si finala e o performanta extraordinara. Totusi Steaua n-a fost o „one hit wonder” in acea vreme. Cat despre parcursul Stelei din 86 te contrazic, poate n-au fost nume sonore dar echipe puternice au fost
ps probabil tii cu Timisoara sau CFR echipe care n-au ani cat are Steaua in cupele europene

Marius (6 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 8:34

starchild are perfecta dreptate:

Poate in alt editorial, ne explicati si noua cum a reusit Steaua sa acumuleze 14 mil de euro datorii la stat in 13,5 ani pana in dinastia lui Becali, Cum poti sa faci datorii 1,06666 mil de euro pe an??

Si inca ceva. Daca nu era Becali patron si era altul(ex. Copos sau Porumboiu sau..oricare) era aceasi stare de razboi! De ce? Pt ca Steaua e un brand national pe care TOTI vor sa puna mana! Si cel care o are, are si putere mediatica, aparitii la TV si bani din bilete si marketing etc. Asta e defapt miza! Banii… Si pt asta sunt folositi o mana de aiuriti ca aia de la AISS care nu iau bani de la Becali (ca aia de la Nord) dar sunt finantati de „generali” si de alti fosti securisti si interlopi care vor sa puna mana pe Steaua.
Asta e Romania noastra, in democratie … dupa 25 de la castigarea CL si mai ales dupa 22 de ani de „libertate”. Comunistii si securistii sa stiti ca nu au murit.. nu toti..inca.

BICO (20 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 8:41

pt gabor unii sarbatoresc incendierea unei peluze , alaturate lor daca nu iti place istoria. steaua de azi …n-am cuvinte ..cum pot evolua niste nulitati ca banel, bonfim, surdu, bicfalvi, ricardo titulari nu pot sa-mi dau seama , o echipa din b cu astia in lot nu va promova niciodata …NICIODATA.

puiu mordasan (7 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 8:57

Draga Cristi,
Esti singurul editorialist care are coloana vertebrala si nu se indoaie in fata ciobanului…Eu cu Steaua am deschis ochii si cu Steaua am sa-i inchid,adica cu Steaua LOR…..
Nu ca asi fi vre-un nostalgic,dar Steaua lor nu ma reprezinta in nici un fel….acum aud ca or sa o mute si din Ghencea….si ca-i schimba si culorile…adica alb,precum oile turcane….
Poate ca e timpul pentru o alta Steaua,cu casa in Ghencea,curata si ros-albastra….Doamne ajuta!

un fan (12 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 9:01

Cupa cistigata in 1986 ramane o performanta indiferent de numele adversarelor intalinite. La fel ramane si finala din ’89 (ne-a batut o echipa considerata de unii cea mai buna din istorie si care a dat peste cativa ani un 4-0 si Barcelonei), la fel si semifinala din ’88, si cea de Uefa din 2006, precum si semifinalele in care au jucat Craiova si Dinamo.
Atata timp cat aceste performante apar la la mai bine de 10 ani una de alta, nu avem ce face si trebuie sa le sarbatorim. Asta e nivelul nostru si pentru noi reprezinta performante importante, adevarate repere in istorie.
Cat despre cum s-a procedat, cred ca este o greseala ca nu s-a organizat ceva oficial din partea clubului; se puteau implica 1-2 oficiali care nu sunt legati direct de pregatirea echipei (sunt destui) si se puteau aduce 5-6 tineri promitatori de la echipa a doua si juniori pentru care cred ca ar fi fost o experienta pozitiva sa stabileasca un contact direct cu istoria clubului si a fotbalului romanesc in general. Mai bine cred, decat sa aiba ca exemple jucatori din actualul lot al Stelei.
Ar fi fost o rezolvare mai eleganta decat certurile pentru stadion si palmares.
Si am tot auzit formularea ca nici un oficial al clubului nu va fi prezent.. sa inteleg ca nici Duckadam nu merge…ar fi prea de tot.

pop cosmin (20 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 9:02

domnule geambasu,realizati acum in ultimul moment din setea oamenilor de a avea un idol,de a apartine unei comunitati[recte fan steaua]ce esafodaj fals le-ati construit umfland neconditionat aceasta adunatura de ,,prieteni cu fotbalisti”.cum continuati atat dvs cat si toti comentatori dedicati gigi sa l-e umpleti capu cu golul magic a lu dodel cand,inainte de gol neantul si dupa gol tot neantul

Adi (1 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 9:53

Dupa parerea mea, Gigi nu ar trebui sa plece niciodata de la Steaua. La fel cum nici Copos nu ar trebui sa plece de la Rapid sau Badea si toata sleahta de la Dinamo. Cred ca echipele astea au primit in sfarsit ceea ce merita. Sa le ajute Dumnezeu conducatorilor lor, sa-i duca pina la capat, poate asa scapam de cancerul echipelor comuniste.

Dan C (3 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 10:34

Multumim, dle Geambasu. „Nici una, tocmai asta e problema”! Genial!

henric al VIII-lea (147 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 10:42

Nea Geambasule,

Articolul tau are logica de gsp-tv sau de Pipera…
Adica Real Madrid de azi este al lui Florentino Perez si n-are nicio treaba cu gloria Realului lui Puskas si Di Stefano, nu-i asa ?

claudiu (4 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 12:56

dl Cristian Geambaşu faceti o ancheta sa vedeti dc nui da stadionul ciobanului !!!! Elena Udrea si Marian Vanghelie vor sa construiasca primul cartier ecologic din tara. Este vorba despre un nou cartier ANL de 10.000 de locuinte, care urmeaza sa fie ridicat in Prelungirea Ghencea!!adica include complexul steaua !!!!uitete pe proiect !!!!ms si multa bafta

booba (2 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 13:37

Mai lasati-ne cu astia, toata ziua doar de astia auzim.

ANTON (1 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 16:26

Pacat! Presa sportiva din Romania nu va recunoste niciodata de datorita ei, Becali se crede cel mai…cel mai… cel mai….Nu este emisiune sportiva difuzata de de orice televiziune din spatiul mioritic care sa nu-l bage in seama pe Becali. Uita-te la sprot.ro, dupa fiecare meci al Stelei, papagalii din studio se grabesc sa-sune pe Becali, pentru a face rating pe baza idioteniilor emise de cioban. SA FIE CLAR: STEAUA NU VA URCA MAI SUS DE LOCUL 4 IN CAMPIONAT, INDIFERENT DE JUCATORI SAU ANTRENOR, ATAT TIMP CAT BECALI VA FI PATRON SI PRESA SPORTIVA II LINGE BUCILE!!!!!

Mihai Enciu (1 comentarii)  •  29 aprilie 2011, 17:38

Steaua nu este altceva decat o stare de spirit. Nu este nici jucaria lui Becali si nici mosia lui Nicu Ceausescu. Este starea de spirit creata de fotbalul jucat cu 11 jucatori in atac si 11 jucatori in aparare. Este starea de spirit creata de travaliul magnific al mijlocasului extraordinar care a fost Tudorel Stoica (poate cel mai mare jucator roaman al anilor 1980), de sprinturile mortale ale lui Marius Lacatus, de fuga zglobie a lui Balint catre poarta adversa, de bucuria de a dribla a lui Majearu. Asa ceva nu se cumpara si nu se vinde. Exista pur si simplu pentru simplu fapt ca, la un moment dat, 17-18 oameni cu pasiune pentru fotbal au fost pusi la un loc si lasati sa se joace. Steaua de acum nu este decat o alta stare de spirit. Este ilustrata de exasperarea pe care ti-o da stangacia lui Bonfim sau alergarea dezarticulata a lui Surdu sau tehnica precara a lui Bicvalfi. Si mai este si speranta data de miscarile elegante ale lui Gardos sau de serpuirile rare ale lui Dodel sau Radut. Nici asta nu se cumpara. Iar Ghencea este doar un loc incarcat de ambele stari de spirit, contradictorii si aducatoare de confuzie. Asta este Steaua. O poti contesta, o poti ura de moarte, o poti ironiza dar nu o poti neglija. Chiar faptul ca genereaza atatea comentarii si atatea reactii este o dovada ca Steaua exista. Si este singura echipa din Romania despre care se poate vorbi la toate timpurile. Chiar si la viitor.

PaSo (15 comentarii)  •  30 aprilie 2011, 17:59

Am o singura dilema: mie mai tare greata de Steaua lui V.Ceausescu sau de cea a lui G.Becali? Nu echipa in sine sau suporterii ci cea ce a reprezentat in trecut,astazi si probabil si in viitor.

Comentează