Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Joi, la unu fără un sfert

Ceva din casă. Mai bine zis din bucătărie. Acolo unde se coc articolele paginii de opinii a Gazetei. Ziua de joi are un ritual neschimbat de peste 10 ani. Joi după prînz vine editorialul domnului Cosaşu, care intră în ziarul […]

vineri, 10 decembrie 2010, 12:14

Ceva din casă. Mai bine zis din bucătărie. Acolo unde se coc articolele paginii de opinii a Gazetei. Ziua de joi are un ritual neschimbat de peste 10 ani. Joi după prînz vine editorialul domnului Cosaşu, care intră în ziarul de vineri. S-au mai schimbat personajele scenetei, dar procedura, nu. La ora 1 fără un sfert punct, nea Radu aşteaptă să fie sunat de cineva din redacţie, pentru a-şi transmite materialul. Mai exact, aşteaptă să fie sunat de Ioana, pentru că în ea are încredere. Ştie că fiecare cuvînt îşi găseşte matca. Din paginile bătute la maşină cu o nesfîrşită grijă, textul intră în computer. E saltul tehnologic căruia scriitorul nu i se opune. Inutil de spus că virgulele, punctele de suspensie şi apostrofurile trebuie să fie la locul lor. Apostrofările, nu. Radu Cosaşu nu apostrofează.

O dată terminată ceremonia dictării şi corectării materialului, acesta ajunge sub ochii noştri, ai mei sau ai Mariei Andrieş. Citim cu plăcerea pe care o ai de fiecare dată cînd muşti dintr-o tartă cu vişine. E şi gust, şi prospeţime. Ai senzaţia mereu că autorul a descoperit frumuseţea unui dribling cu cîteva minute înainte de a se apuca de scris. Aşa şi e, vîrsta omului e vîrsta textului pe care l-a scris. Radu Cosaşu e copilul care îi cerea lui Camil Petrescu să fie lăsat să scrie cronică sportivă.

Ritualul nu e complet fără telefonul de confirmare. Primit, citit, măsurat, articolul nu poate avea mai mult de 2700 de semne tipografice. Totul e un pretext pentru o discuţie despre sport. Încă una şi încă una. Bîrfim ca doi microbişti obişnuiţi, mai ales că ne leagă pasiunea pentru locul acela numit Teatrul Viselor. Manchester. Şi diavoli, şi roşii. Vorbim de-ale noastre. Aspiratorul fără de care nu adoarme Rooney, în capul cui a mai aruncat o gheată sir Alex. Minunile lui Giggs, amintirea lui Roy Keane. Apoi analizăm balistic ultima minge imposibilă a lui Federer, ne gîndim dacă lui Năstase i-ar fi reuşit vreodată. Şi tot aşa. Dăm în mintea copiilor şi ne place.

Comentarii (21)Adaugă comentariu

gery76 (78 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 2:42

Un articol frumos si o superba poveste de viata!

ilpadrino (5 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 9:01

RADU COSASU VINE DINTR-O LUME PE CARE NOI N-O CUNOASTEM, AM AUZIT DE EA NUMAI DIN POVESTI. SUCCES SI MAI CAUTATI, MAI SUNT SI ALTII ASEMENEA!

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 10:07

Ce frumos povestesti despre cronica sportiva. Probabil ca e unul dintre putinii care reprezinta exceptia de la regula. Cronica pe care voi o numiti sportiva e, de fapt, tabloida, cu cateva oaze de verdeata pe ici, pe colo. Dar cand cateva articole dintr-o mie sunt despre sport, restul despre scandal, asta nu se cheama ca in Romania exista cronica sportiva. Cand (daca se va intampla vreodata) in ziare sau pe la TV nu vom mai auzi de alde clan Becali, de alde Borcea, Iancu, Mititelul, Muresan, Mitica, Sandu, s.a.m.d., cand nu vom mai vedea reportaje sau citi articole despre cum bate Mutu chelnerii, despre arbitrajele proaste (se vorbeste de ani de zile, mai pe bune, mai aiurea, dar de schimbat tot nu s-a schimbat ceva) despre ora cand ies dinamovistii din cluburile de noapte, despre bombele sexy ale jucatorilor de fotbal, abia atunci putem spune ca avem cronica de sport. Abia cand vom vedea sau citi despre rezultatele unor gimnasti, canotori, sabreuri, s.a.m.d care devin campioni mondiali dar nu au loc in pagini din cauza celor de mai sus, cand vom citi exclusiv despre sport, abia atunci putem spune ca avem cronica de sport. Voi fi multumit cand SPORT inseamna sport si nu Scandaluri Pentru O Tara Tembelizata.

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 10:09

Pardon, vroiam sa inchei cu „Voi fi multumit cand SPORT va insemna sport si nu Scandaluri Pentru O Romanie Tembelizata”. Multumesc.

aitilop (4 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 10:40

Go gunnners!!!

Racul (27 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 11:15

Bravo!

Si La Multi Ani maestrului 🙂

Tudor (13 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 11:35

ia lecţii Cristiane şi scrie şi tu la fel, sau, în fine, încearcă să scrii la fel.
Respectaţi cronica sportivă şi nu vă mai aşterneţi pe hârtie toate angoasele voastre care nu interesează pe nimeni …

aliahmad (1 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 11:48

Am citit cu placere articolul tau!

leo (15 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 11:53

In aceasta oaza de liniste si de adevarata gazetarie pe care o tot imprimati voi editorialisti gazetei si in special dta care emiti atatea articole deosebite….de ce oare sunt prezente toate porcariile asa zis mondene , de ce oare nu pastrati aceasta nota de ziar serios si adevarat de sport .
Opinia mea este sa reveniti la statutul de ziar de sport si atat . Avem nevoie de un ziar serios de sport . Numai de sport !

aliahmad (6 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 12:24

Articolul tau si cel al lui R.Naum, ambele avand acelasi subiect, ambele excelente si totusi atat de diferite.

supertuxy (1 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 13:10

Bravo! Articol elegant.

Putinelu Mihai (1 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 13:42

Ideea de a „da din casa” este excelenta, iar articolul foarte bine scris. Totusi, daca tot vorbim de corecturi si virgule la locul lor, acestea doua nu au ce cauta! Nu se pune virgula inaintea unei conjuctii copulative! Este un lucru elementar, d-le Geambasu!

„E şi gust, şi prospeţime” / „Şi diavoli, şi roşii.”

Gyerko Szabolcs- Laszlo (39 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 17:10

Hopa, …..mai sunt oameni pasionati de tenis…..Cand mai scriti un articol despre sportul alb ?

dan (6 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 19:29

Cristi, te IMPLOR din inima sa faci ceva (impreuna cu colegii tai) pentru a (re)deveni un ziar serios, axat NUMAI SI NUMAI pe articole sportive, fara can can-uri si prostii de genu’ asta!

ovidiu (1 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 20:28

Pentru d-l Putinelu de la nr. 12: in cazul asta „si” este adverb de intarire nu conjunctie copulativa, nu e nicio greseala la mijloc

cantona (7 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 23:38

Intr-adevar, laudabil acest mic omagiu pt. un mare scriitor, care merita recunostinta noastra…eu il citesc de peste 20 ani, iar rubrica lui Belphegor a fost ani in sir preferata mea! Legat de faptul ca nu apare la tv, iata-l aici in singurul interviu televizat de care am stiinta, sper sa il vada cat mai multi! La multi ani, tuturor!

http://www.tvr.ro/inregistrari.php?file=DATA-2010-11-17-15-50.flv&id=Literatura de azi

Robert Neagu (9 comentarii)  •  11 decembrie 2010, 2:46

nu e ” odata terminata” ?. intreb…

mieusa (37 comentarii)  •  11 decembrie 2010, 14:09

O eroare in superba descriere a „ritualului”: Te indoiesti de Ilie? Federer poare castiga la tenacitate dar in nici un caz la talent.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  11 decembrie 2010, 16:09

Imi place sa cred ca suplimentul din ziarul de vineri dedicat domnului Cosasu nu a fost un omagiu, ci o reverenta. Nu de alta, dar nea Radu destesta omagiile. Era sa zic ca noi toti, dar nu mai sint atit de sigur dupa ce am vazut citi romani regreta comunismul.
Multumiri pentru mesaje. Chiar si pentru atentia acordata corectitudinii gramaticale a textului. E posibil sa mai scape si greseli, in general sint atent.

EO (2 comentarii)  •  12 decembrie 2010, 9:07

domnule greambasu, nu va plac, insa nu pot nega, sunteti adeseori un om sclipitor.
intr-un catalog al mediocritatilor, va rog, unde l-ati situa pe radu cosasu?
din tunelul literaturii, cu bucurie, va saluta sadoveanu- cu un articol despre sah!

Copy-paste (2 comentarii)  •  12 decembrie 2010, 19:26

„Veniti la Napoli, Stelisti!”

Napoli
Napoli
Dacă violenţa ar fi o planetă, atunci naveta spaţială „presa (sportivă) românească” ar fi intrat de mult în istoria cuceririi universului de către om! Nu există temă mai abitir dezbătută în presa (sportivă) românească decât violenţa, prin urmare deplasarea la Napoli a Stelei, pentru meciul decisiv din Liga Europa, din 15 decembrie, este un prilej fantastic pentru cosmonauţii din mass-media să-şi reverse „talentul” prin toate mijloacele, pentru a cuceri încă o dată unicul astru care există pentru „iei”.

Astfel, nu prezenţa steliştilor pe „Sao Paolo” a fost marea problemă de când s-a încheiat meciul cu Liverpool, ci posibilele (şi probabilele) răzbunări ale napoletanilor pentru ce-au păţit ultraşii lor la Bucureşti. Au fost întrebaţi oficiali, antrenori, jucători, reprezentanţi ai suporterilor, tot tacâmu’!

Din toată această isterie nu putea lipsi idolul scribăuţilor, care, uitând că are două funcţii oficiale, reprezentant al statului român şi patron al celui mai glorios nume din istoria fotbalului românesc, rosteşte ca la stâna-i, încurajat rânjind de microfolanii din studio:

Legat de suporteri, nu văd de ce părinţii şi-ar lăsa copiii să plece într-un loc periculos. Mai bine să stea acasă, să-şi vadă de treaba lor. Şi aşa, nu s-ar auzi 2.000 de români între 70.000 de napoletani. Ăia te taie, trag cu pistoalele, sunt barbari!

Oricât ar fi de adevărat acest lucru, un dublu oficial al României ne face de râs ţara în ultimu’ hal când vorbeşte în halu’ ăsta. Noroc că italienii nu se pot plânge la noi de aşa ceva. Ei au avut şi au în continuare, pe post de prim-ministru, un … Asta nu face remarcile Ăluia mai normale!

În tot acest noroi isteric – dar pe gustul Majorităţii – Gazeta Sporturilor a avut ideea să-i ia un interviu unui consilier local şi unui doctor român stabilit la Napoli. Concluzia lor: steliştii pot face liniştiţi deplasarea la Napoli! Dacă nu vor avea o atitudine provocatoare, vor fi în siguranţă.

Să le spună cineva chestia asta şi ălora de la Liverpool! În fine… Iată ce spune respectivul consilier local:

Oraşul Napoli are problemele lui, dar a fost întotdeauna un oraş cald şi prietenos, aşa cum o demonstrează istoria. Fanii lui Napoli vor trata cu calm meciul cu Steaua. Sper să nu răspundă la provocările românilor şi mai sper ca echipa să câştige şi să se califice, pentru că sunt fan vechi al acestui club. Napoli e văzut ca un oraş violent, dar adevărul e că n-am auzit de un oraş fără aşa ceva. Ar trebui să se vorbească mai mult despre meci, nu despre oraş. Toate oraşele au probleme cu crime şi orori, dar în Napoli ele sunt accentuate intenţionat. Aşa că trebuie să avem grijă şi să nu le dăm ocazia să mai se spună despre Napoli că este un oraş violent. Noi nu ne-am plâns de deplasarea fanilor nostri la Bucureşti. Fanii noştri s-au bucurat de frumuseţile specifice locului.

Comentează