Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

România cu românce

Naţionala feminină de tenis de masă este cîştigătoarea morală a Europenelor. Pentru că este ce scrie pe tricouri

Finala feminină a Campionatului European de tenis de masă. Cu România acolo. De o parte, Eliza Samara, Daniela Dodean şi Iulia Necula. […]

miercuri, 15 septembrie 2010, 6:52

Naţionala feminină de tenis de masă este cîştigătoarea morală a Europenelor. Pentru că este ce scrie pe tricouri

Finala feminină a Campionatului European de tenis de masă. Cu România acolo. De o parte, Eliza Samara, Daniela Dodean şi Iulia Necula. Limpede ca bună ziua, România. Trei fete cu chipul senin, concentrate, muncitoare. De partea cealaltă, Jiao Li, Jie Li şi, mă rog, Linda Creemers. Să fie la număr. Adică Olanda. Nu v-aţi dat seama? Ciudat. Purtau tricouri portocalii, aveau şi un antrenor olandez, Chen Zhibin. Bun, asta e situaţia. Am jucat contra naţionalei Olandei, care e, de fapt, o naţională a Chinei în exil. Am pierdut cu 3-1. Adversarele au fost mai bune. Chinezoaicele naturalizate olandeze şi lalele negre şi ce mai voiau ele au ping-pongul în sînge.

Cu o zi mai devreme, româncele noastre le învinseseră pe poloneze în semifinale. Vreţi să ştiţi cum le cheamă? Ei, hai, un pic de curiozitate n-a ucis pe nimeni, poate doar vreo mîţă. Qian şi Jie Xu, aşa se numesc drăguţele urmaşe ale lui Sobieski împărat. Iar dacă nu ştiaţi, muncitorii lui Lech Walesa au luptat la şantierele navale de la Gdansk şi pentru drepturile jucătorilor de tenis de masă chinezi care nu au loc în naţionala ţării lor de baştină. Iar la tenis de masă e mai simplu decît la fotbal, dacă ai apucat să evoluezi pentru ţara natală, asta nu te împiedică să lupţi mai apoi pentru cea de adopţie. Asta apropo de morala găunoasă a fotbalului prin comparaţie cu alte sporturi!

Da, ştiu, nu e un discurs corect. Urmează un potop de reproşuri. Mi se vor aminti tot felul de lucruri despre integrare, dreptul la liberă circulaţie, drepturile omului în general. Xenofobie, discriminare, ură de rasă şi alte grozăvii de genul ăsta. Numai că din cînd în cînd, e bine să mai spunem şi adevărul, nu ceea ce ni se spune că ar fi adevărul. Iar adevărul nostru, al românilor care avem o formidabilă echipă feminină de tenis de masă, este că nu am fost învinşi de Olanda, ci de o naţională închiriată de Olanda. Aşa după cum am trecut nu de Polonia, ci de o fabrică de top-spin importată din China. Continuînd ideea destul de periculoasă şi foarte demodată conform căreia naţionalele ar trebui să fie totuşi imaginea emblematică a ţărilor respective, România este de departe învingătoarea morală şi sportivă a acestei competiţii care pe alocuri a semănat nu cu un Campionat European, ci cu o Cupă a Asiei. Mă bucur că fetele din naţionala ţării mele nu se numesc Jie Do Dean sau Jiao Sa Ma Ra şi cred că povestea lor va continua mai departe de Ostrava.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

mmm (1 comentarii)  •  17 septembrie 2010, 15:44

Chiar acum ma aflu in Olanda tara in care traiesc peste 186 de nationalitati.Si traiesc bine impreuna si sunt respectuosi unii fata de altii .In Den Helder un oras din nordul Olandei joaca tenis de masa o romanca si sa stiti ca nu este singura care are sau a avut contract in aceasta tara.Daca noi Romania am putea naturaliza cateva fete genul JIE XU sau alte nume de acest fel ar fi k.Asta nu inseamna ca fetele noastre nu merita felicitari.Din contra trebuie sa le multumim lor cat si antrenorului dnul Filimon care este un profesionist.Dar noi nu avem banii decat pentru contracte paguboase in fotbal.Nimeni nu isi intoarce privirea catre alte sporturi cum ar fi tenisul de masa,scrima,lupte si alte sporturi unde chiar avem rezultate.Ganditi-va la olimpiada din 2008 cine a scos Romania din impas luand doua medalii olimpice,(scrima) de care nu se spune mai nimic .Felicitari fetelor de la tenis de masa,antrenorilor si cu naturalizarea ce sa zic cine poate poate (POLONIA,OLANDA)etc,cine nu: taie salarii cu 25 la suta,face restructurari,inchide firme, astea sunt realitatile in care traim.

un fan (12 comentarii)  •  17 septembrie 2010, 17:22

Ma mir ca unii nu inteleg notiunea de echipa nationala si o pot confunda cu xenofobia si rasismul. Echipa nationala reprezinta o tara, asta e definitia ei, asta e farmecul ei. Asa cum anumite mancaruri sunt specifice unor tari si regiuni, asa si anumite scoli sportive au specificul lor.
La fotbal lucrurile sunt mai restrictive, macar pentru faptul ca nu poti juca pentru 2 nationale. „Olandezele” astea sadea pot maine sa concureze pentru orice alta tara, pot de exemplu sa castige urmatorul campionat pentru Malta sau Rep Moldova. Nu vi se pare citusi de putin absurd?
Cati dintre noi s-ar uita la un Campionat Mondial de fotbal unde ar juca la toate echipele numai brazilieni?

HG67 (5 comentarii)  •  17 septembrie 2010, 18:38

Da, asa e.

sandmann (52 comentarii)  •  17 septembrie 2010, 19:35

absolut corect!
felicitari fetelor
dar nu imi place ideea ca acceptam China ca fiind o superputere in pingpong fara sa explicam si de ce.
Stau in Panciu , Vrancea , si va pot spune ca in toata Vrancea nu exista un profesor de tenis de masa care sa aiba si el macar o grupa de copii .Despre asta trebuie sa vorbiti , domnu Cristi

Moromete (2 comentarii)  •  18 septembrie 2010, 3:37

Pentru a putea aplica pentru cetatenie trebuie sa locuiesti macar 5 ani neintrerupt in Olanda si sa treci testul de integrare sociala (care include un test de limba destul de greu, etc.). Nu exista exceptii.

Fetele la care va referiti, chiar daca poate nu au fost nascute in Olanda, nu au fost naturalizate artificial: ele chiar se simt olandeze.

De exemplu, am prieteni nascuti in Romania care au trait mai mult de jumatate din viata in alte tari. Daca ii intreb ce sunt raspunsurile difera: unii se declara romani, altii sunt canadieni, francezi, americani, etc.

De curiozitate,… ce parere aveti de o situatie ca aceasta: 10 ani in Romania (ani ai copilariei, pe care oricum nu ii tii minte atat de bine), si 25 in tara X. Sunteti cetatean al tarii X (act de identitate/pasaport). Sotia/sotul sunt de origine din tara X, copiii cetateni ai tarii X,… si va intreaba cineva neutru: Ce sunteti? Ce ati raspunde?

bibi (6 comentarii)  •  18 septembrie 2010, 7:15

Sincere felicitari pentru acest articol! Pacat ca in presa romana se citeste rar asa ceva, la moda fiind grohaiturile personajelor unui fotbal cel mult mediocru.

Nikko (36 comentarii)  •  18 septembrie 2010, 11:17

@Cristian Geambasu: Da, foarte bine zis „apropo de morala gaunoasa a fotbalului prin comparatie cu alte sporturi”… „Inchiriata”, „importata” sunt niste termeni corecti (sa lasam pudibonderia…) Nu sunt odraslele unor emigranti sau niscaiva transfugi. Si-au demonstrat valoarea in alta parte si au fost „cooptati”, asa cum se coopteaza jucatori de catre echipele de club. Nationalele tind sa devina niste bâlciuri. Fotbnlul, asa rau cum e el, macar mai incearca sa pastreze ceva aparente.

biletul zilei (16 comentarii)  •  18 septembrie 2010, 15:18

Eu am avut o senzatie naspa caci auzisem ca Romania joaca o finala la tenis de masa si nu stiam care. Uitandu-ma la telvizor cu sonorul la minim, initial am crezut ca jucam finala campionatului mondial cu vreo tara asiatica. E ciudat caci jumate din competitoarele din primele clasate sunt chinezoaice. Pai ori e campionatul european ori openul pentru chinezoice.

leo (15 comentarii)  •  18 septembrie 2010, 15:38

Da, ai dreptate ,la aceste sporturi unde echpa nationala este reprezentata de unul ,doi , trei jucatori ar fi ideal sa fie romania ..sa stirgi la ei” hai Ileana , sau hai Bute!
Ar fi cumva ciudata sa auzi in sala la un meci de tenis de masa hai”mi cutz ace curai” sau la un meci de box”hai suarez”
si totusi la in sporturile de echipa sunt foarte multi jucatori straini cu mult peste nivelul jucatorilor romani…in baschet citeam deunazi de doi jucatori de baschet sarbi care ar dori sa joace in echipa natioanala!
de ce nu?
daca nemtii au reusit sa integreze jucatori de culoare noi de ce nu am proceda la fel!
Poate militica sa spuna”in liga mea nu au ce cauta ciocolatii”

Mircea (120 comentarii)  •  18 septembrie 2010, 18:42

bun, hai sa-ti spun o chestie: pe olandezi ii doare undeva de unde vin componentele echipei de tenis; titlul este al lor si cu asta basta. in rest este polemica si mai bine luati-i pe olandezi ca exemplu

jan pitesti (25 comentarii)  •  18 septembrie 2010, 20:53

felicitari ruxandrei dragomir,daca face ce a promis ar fi super.

geo (1 comentarii)  •  19 septembrie 2010, 4:00

Felicitari echipei Romaniei pentru rezultat, insa eu nu sunt de acord cu ideea din articol. Si ma mira sa vad destul de putini (3-4) care au mai expus astfel de pareri negative in comentarii.

Player (2 comentarii)  •  19 septembrie 2010, 4:14

Conteaza pana la urma? Ca sportiv nu ar trebui sa te intereseze de unde este cel care te-a batut daca te-a batut. Si hai sa zicem ca castigam Europenele. Si cand mergeam la Mondiale ne bateau… Ce conteaza pe final? Medaliile nu conteaza asa de mult cand stii ca sunt altii mai buni ca tine. Cel putin pt mine.

Trebuie sa accepti ca ai pierdut, si sa mergi inapoi in sala si sa te antrenezi mai tare… atat…

DanT (5 comentarii)  •  19 septembrie 2010, 13:40

Problema e urmatoarea: daca sunt permise naturalizarile, evident ca tarile bogate isi vor permite sa-i ia pe cei mai buni. Asa ca vor fi tot timpul avantajati. Eu nu as permite celor care nu sunt nascuti si crescuti in tara respectiva sa concureze pentru ea. Vrei sa faci sport, fa, dar la echipe de club sau in nationala tarii unde te-ai nascut si ai crescut. Altfel e ca un fel de licitatie, tu esti campion chinez si apoi astepti sa vezi cine face cea mai buna oferta ca sa joci in nationala lor. Sau hai sa zicem, sa nu fi apucat sa concurezi in concursuri importante din alta tara.

giuly (1 comentarii)  •  19 septembrie 2010, 13:55

@moromete: eu as spune roman.casatorit cu o femeie de alta nationalitate si traind in alta tara… copii vor alege singuri in functie de ceea ce simt ce vor sa declare ca sunt.eu am 34 de ani si de 12 ani traiesc in alta tara.eu personal ma voi simti roman toata viata mea.chiar si in cazul in care voi obtine cetatenia tarii de adoptie tot roman o sa ma simt.

Nenea Lupu (6 comentarii)  •  19 septembrie 2010, 15:03

ca sa ingropam de tot sportul romanesc, asta ar trebui sa facem: sa naturalizam! fotbal ,tenis de masa, baschet, orice! cultura generala a multoa d aici e la pamant! multi dintre voi habar n aveti ce i ala tenis de masa, si ca la un campionat mondial sau olimpiada, nici o nationala din europa n ar prinde un loc pe podium! am vazut p aci numele ruxandrei dragomir! asta denota ca nu faceti diferenta intre tenisul de camp si tenisul de masa! si daca nu poti sa faci diferenta asta…. cum poti sa vii sa faci comentarii despre un sport pe care practic nu l cunosti! bravo fetelor! succes pe mai departe!

cristi (56 comentarii)  •  19 septembrie 2010, 15:46

bravo nene!

doamne cata dreptate ai. in sfarsit am tresarit la citirea unui articol. toate cuvintele care le am in minet si nu imi permit sa le scriu aici le dedic lu olanda si polonia si tuturor astora care aduc pe altii din afara si ii baga la echiap nationala. huaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Comentează