Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Young Only! Sau Senior Only?

E vorba despre cum punem obstacole unei viitoare mari campioane a tenisului de masă. Berni din Tîrgu Mureş

Ygsp.ro. Deşi pe frontispiciul siteului scrie clar „Young Only!”, am ignorat avertismentul şi am intrat. Poate sînt lucruri accesibile şi celor care […]

sâmbătă, 20 martie 2010, 5:26

E vorba despre cum punem obstacole unei viitoare mari campioane a tenisului de masă. Berni din Tîrgu Mureş

Ygsp.ro. Deşi pe frontispiciul siteului scrie clar „Young Only!”, am ignorat avertismentul şi am intrat. Poate sînt lucruri accesibile şi celor care au trecut cu burtă, păr alb, chelie şi alte bagaje în tabăra maturilor! Mă alint, nu se întîmpla prima dată să pătrund în spaţiul dedicat sportului văzut prin ochii adolescenţilor. Încercaţi, e un exerciţiu binefăcător! Ca gimnastica de înviorare. E vorba de aceeaşi lume, numai că imaginea e mult mai dinamică. Mai proaspătă şi mai puţin poluată de marii cocalari ai lumii fotbalului.

Atunci cînd am văzut poza Bernadettei Szocs mi-am adus aminte. O descopeream atunci cînd România învingea Italia la tenis de masă cu un 3-0 fără drept de apel. La ping-pong cum ar veni, căci la fotbal un astfel de rezultat ţine de Imaginariumul Doctorului Parnassus. România cu trei românce în echipă, Italia cu nişte domnişoare naturalizate. Două rusofone şi o chinofonă. Că Samara şi Dodean îşi făcuseră excelent treaba nu m-a mirat, doar sînt campioanele Europei. Am reţinut însă dracii pe care îi avea la sfîrşitului meciului numita Tatiana Steşenko în faţa unei fetiţe cu ochi de veveriţă, nasul în vînt şi nu mult mai înaltă decît fileul. Ce vreţi umilinţă mai mare decît să te bată un copil de 15 ani, care în momentele sale de solitudine îşi doreşte şi acum o păpuşă să se joace?

Întîmplarea a făcut să o întîlnesc la scurt timp după acel România-Italia pe Otilia Bădescu. Acum ar trebui probabil să explic membrilor peluzelor nord, sud, est şi vest cine este Otilia Bădescu. Foarte, foarte pe scurt, o mare campioană a tenisului de masă. Otilia mi-a confirmat ce intuisem. Mi-a vorbit cu simpatie despre fetiţa care strica tencuiala pereţilor casei părinteşti înainte să ajungă a doua în clasamentul mondial al cadetelor. Tot de la Otilia Bădescu aflam că fratele lui Berni este şi el un campion în devenire. Exilat de voie, de nevoie în Germania.

În afară de un portret complet al campioanei de 15 ani, articolul de pe Ygsp.ro vorbeşte despre nişte mizerii pe care federaţia de specialitate i le face lui Berni şi antrenorului ei, Gheorghe Bozga, opozant al actualei conduceri. Se repetă scenariul clasic cînd ascensiunea unui sportiv este sabotată de jocuri de culise şi rivalităţi între grupuri de interese. Nu v-aţi fi gîndit că şi la tenis de masă ar putea să existe aşa ceva, e? În general, se pare că specialitatea federaţiilor noastre de specialitate este să pună beţe-n roate sportivilor atunci cînd treaba merge bine. Altfel, atenţionarea „Young Only!” ar trebui în situaţia noastră schimbată în „Senior Only!”. E bine să consumăm veninul noi, ăştia mai trecuţi prin viaţă, iar pe ei, cei din generaţia Bernadettei, să-i lăsăm să bată mingea. De obicei ies lucruri bune din joaca asta!

Comentarii (16)Adaugă comentariu

durden (270 comentarii)  •  20 martie 2010, 18:42

ei bine,dle geambasu,sunt membru pch si stiu si cine e otilia badescu(desi imi imaginez ca aveti dreptate in general).in fine,despre povestea de mai sus,ce se mai poate spune…nimic…aia e problema,ca stim cu totii ce se intampla,iar organele de lege care ar trebui sa sanctioneze astfel de lucruri nu se sesizeaza nici macar cand le da presa mura in gura…trist…

uapxela (38 comentarii)  •  20 martie 2010, 21:55

frumos,foarte frumos sa vedem ca va intereseaza si altceva decat mizeria din fotbal.la mai mare!

ovidiu (1 comentarii)  •  20 martie 2010, 22:08

Ce pot sa zic? In Romania nesimtirea si indolenta fata de semeni poate atinge cote inimaginabile! Sa dai la o parte o campioana si sa promovezi in lot jucatori expirati doar la noi la romani este posibil asa ceva!

GRadu (28 comentarii)  •  21 martie 2010, 3:03

Ce te miri? Traiesti in „eterna si fascinanta Romanie”. Piedica pusa valorii face parte din cotidian. Mai ales la stat.

RipensiaVenus (2 comentarii)  •  21 martie 2010, 5:48

stai linistit, berni nu va juca mult timp pentru romania.
inceputul sfarsitului sportului romanesc s-a terminat, acum se consuma apogeul dezastrului.
remember nemes, creanga etc.

ockiu (14 comentarii)  •  21 martie 2010, 7:49

bravos ei 15 ani a doua intr-un clasament mondial.
pacat ca pe langa tenis trebuie sa se lupte si cu federatia (sau cum se numeste ea) … dar asa e in romania – daca te autofinantezi atunci iti ramane doar problema sportiva de rezolvat…

alinst (8 comentarii)  •  21 martie 2010, 11:15

din pacate domnule Geambasu acest articol va ramane doar aici,scris cu litere mici…nici macar cu litere mari nu apare in aceste site-uri unde nu fotbalul ci scandalul din jurul lui e lege…iar acest talent va pleca spre locurile unde valoarea conteaza…si e apreciata,inclusiv de reporterii de sport

aky (4 comentarii)  •  21 martie 2010, 13:30

la majoritatea federatiilor e asa.daca antrenorul,sau un membru al clubului la care este afiliat un jucator sau o echipa este impotriva conducerii federatiei,atunci jucatorul/jucatorii are/au de suferit…

eusebiu camilar (10 comentarii)  •  21 martie 2010, 23:38

O alta sportiva din Tg-Mures, Olga Nemes a trebuit sa plece dupa ce a castigat Europa Top 12. Mizerie in sportul Romanesc!

Un simplu cetatean (2 comentarii)  •  22 martie 2010, 9:23

Nu stiu daca acest articol isi are locul in ziar. Citind ziarul, cred ca numele mai potrivit ar fi :”Gazeta fotbalului”. Ceilalti sportivi sa isi caute altceva de lucru, adica acei SPORTIVI care aduc medalii si fac cinste tarii, acei sportivi care au devenit o obisnuinta in a participa la campionate mondiale si europene. Nu, 90% din ziar este dedicat „sportului rege”, un rege care in Romania se chinuie in mocirla neputintei si a arogantei.

Cristian Geambaşu (301 comentarii)  •  22 martie 2010, 13:23

S-ar putea sa ai dreptate stimate „un simplu cetatean”. Numarul de comentarii o dovedeste. Acestea e apetitul pentru alte sporturi al celor care ne trag de urechi ca scriem prea mult despre fotbal. Asta apropo de ipocrizie.
Revin. Asa e. Un asemenea articol nu isi prea are locul intr-un ziar de…sport, da domnilor, de sport, nu de fotbal. Sau isi are locul, dar vitregit si nebagat in seama. Repet, uitati-va la numarul de comentarii si nu mai are rost sa discutam. Unde sint cei care cer sport adevarat, destine de sportivi, intimplari reale? Undee?

Dorian Diac (1 comentarii)  •  22 martie 2010, 14:13

Domnule Geambasu, pe mine nu m-ar ingrijora numarul redus de comentarii la acest articol, ci m-ar bucura calitatea (macar… ortografica, daca nu altfel) acestora, spre deosebire de „mareea” de comentarii agramate si, de multe ori, cel putin penibile din subsolul articolelor despre „sportul rege”.
In rest, ce sa spun? Acest articol este atit de trist de… adevarat, incit te lasa fara comentarii!

George (1 comentarii)  •  22 martie 2010, 14:28

Asa este , din cauza federatiei (Dl.Romanescu)se pierd toate valorile romaniei , usor usor una cite una .. toti cei care au avut performante notabile in acest sport a trebuit sa-si gaseasca alte cai spre binele care il meritau .
Povestea asta dainuie de ani buni , chiar nu se poate scapa de acest domn ?
Majoritatea care doresc sa se afirme trec prin grele incercari cu federatia , indiferent de natura problemelor .
La cit interes isi da federatia ptr. acest sport , avem sportivi care chiar cistiga pe plan international , dar meritul nu este sub nici o forma al federatiei ci numai ale antrenorilor , copiilor , care merg pe banii lor.
Szocz e un caz tratat cu aceeasi indiferenta cu care sint tratati mai toti sportivi din domeniu . Fonduri sint dar nu ajung unde trebuie .
Rusine FRTM .

diderot (1 comentarii)  •  22 martie 2010, 14:48

Imi permit sa am o alta parere decat simplul cetatean, care nu vede locul articolului in GSP;
Eu cred ca la mijloc este doar pasivitatea cronicarilor, care se reped orbeste la tot ce se inghite repede, nemestecat; un jurnalist de talent poate atrage atentia tuturor catre alt sport, mai ales in GSP, care este foarte citit… Greu e inceputul… oamenii de tenis nu mai citesc de mult acest ziar pentru ca stiu ca nu gasesc ceea ce cauta!
Domnule Geambasu, ati deschis cutia Pandorei, in ea se afla si bune si rele, poate ca sunteti chiar ziaristul chemat sa descopere tainele acestui sport, poate descalciti misterele care invaluie aceasta ciudata federatie, care dispare incetul cu incetul si o data cu ea ne pleaca talentele si se distrug cluburile profesioniste…
Poate sunteti ziaristul care descopera o alta lume a tenisului de masa, a impatimitilor amatori, care cutreiera intreaga tara, de la Suceava la Mangalia, de la Timisoara la Galati, de la Bistrita la Topoloveni, pentru a intregi o familie minunata, a iubitorilor de tenis a caror deviza (www.ablog.ro/comunitatii-amatur/) uneste peste doua mii de impatimiti ai bilei de celuloid (www.amatur.ro)!

merlin (8 comentarii)  •  22 martie 2010, 17:27

Felicitari, Cristi! Citesc toate articolele pe care le scrii si ma bucur de fiecare data cand abordezi subiecte din afara fotbalului romanesc. Nu te lasa descurajat de numarul mai mic de comentarii, cineva trebuie sa scrie despre valorile autentice ale sportului romanesc si, eventual sa demaste manevrele mizerabile care apar prin federatiile sportive .

namidee (94 comentarii)  •  22 martie 2010, 18:23

Dle Geambasu, v-as atrage atentia ca nu nr de comentarii da „audienta” unui articol, ci mai degraba numarul de vizualizari de la IP-uri diferite (adica nr. de cititori efectivi). In general, oamenii mai cu scaun la cap nu se grabesc la adunat comentarii, ci mai degraba scriu daca au cu adevarat ceva de spus. Asta spre deosebire de multi „amatori de fotbal” care scriu un comentariu injurios la adresa rivalei si apoi mai dau cate un click la fiecare 5 min sa vada daca li s-a raspuns pentru a raspunde mai departe. Banuiesc ca asta stiati deja.

Revenind la ping-pong, mi-as fi dorit sa detaliati in ce mod i s-au pus lui Berni „bete in roate” de catre federatie – asta la modul concret. Pana atunci, din punctul meu de vedere, doar ati improscat cu noroi fara niciun argument, ceea ce nu pune mare diferenta intre d-vstra si celebrii patroni din fotbal.

PS. Cum scria si un co-forumist, pe langa numar mai conteaza (ar trebui sa conteze) si calitatea comentariilor.

Comentează