Cristian Geambaşu

Jurnalist box-to-box, de 25 de ani mereu în echipa ideală a presei de sport. Respectat, temut și foarte apreciat. Întotdeauna la obiect, tăios, fără ocolișuri

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Cristian Geambaşu
România nu este o echipă!

Radicevici, Grbici, Mehmedovici. Pe bancă, Kim Rasmussen. Cunoștințe mai vechi, adversare mai noi. În zi bună, Muntenegru poate bate pe oricine. Dovadă victoria cu Norvegia la distanță de 5 goluri. România are nevoie tot de o victorie la măcar 5 […]

...

Taci!

Asistăm de niște ani la o degradare alarmantă a relației jucător-antrenor în tenis. Poate ar fi și mai potrivit să spunem jucătoare-antrenor, fiindcă majoritatea copleșitoare a situațiilor provin din tenisul feminin. Antologica secvență în care Sorana Cîrstea îi cere arbitrei […]

...

Cine este cel mai mare adversar al naționalei României?

Calculele hârtiei indicau naționala masculină de handbal a României favorită în dubla întâlnire cu omoloaga din Kosovo. Incredibil, mai există așa ceva! Naționala Kosovo este una dintre puținele reprezentative în fața căreia România mai poate fi considerată favorită. Ca să […]

...

Dinamo pe modelul Barcelona

Totuși, modelul propus de asociația DDB este inspirat din organizarea unor cluburi ca Barcelona.

Lucrul esențial în acest tip de conducere este absența unui patron, a unui privat care face doar ce îl taie capul. În cazul unor entități ca […]

...

Acești doctori care îl enervează pe Marica

Hai că nici LeBron James nu ar fi zis-o mai bine decât Ciprian Marica! „Ne-am săturat de ăștia scoși în față să bage groaza în populație” este o frază-manifest a zilelor pe care le trăim și numai un om cu […]

...

Boala „ca şi”

Ca şi cînd n-ar fi fost suficiente virgulele între subiect şi predicat.

Ca şi cînd nu ajungeau dezacordurile dintre acelaşi biet subiect şi acelaşi nevinovat predicat.

Ca şi cînd nu fusesem asasinaţi lent, dar implacabil cu „dar totuşi” şi fratele […]

miercuri, 15 octombrie 2008, 6:31

Ca şi cînd n-ar fi fost suficiente virgulele între subiect şi predicat.

Ca şi cînd nu ajungeau dezacordurile dintre acelaşi biet subiect şi acelaşi nevinovat predicat.

Ca şi cînd nu fusesem asasinaţi lent, dar implacabil cu „dar totuşi” şi fratele lui bun, „dar însă”, laolaltă cu necesarul bonus „şi totuşi”.

Ca şi cînd toate astea, plus „mai inferior”, „mai special” şi i-ne-vi-ta-bi-lul „foarte special”, „care” în loc de forma acuzativă „pe care”, „monstră” servită pe post de „mostră”, başca „amiabil”, „informal(ă”), „a performat”, „punctual” (în sens de precis) şi altele, şi altele, vai, să nu uităm de „talismanele norocoase” şi de „micile orăşele”.

Nepunînd la socoteală romgleza cu dulcele ei dialect molgleza (o română care topeşte accentul de Humuleşti în cel de Kent).
Ei bine, dragii noştri (scris de mulţi cu doi „i”), locuţiunea conjuncţională „ca şi” s-a consacrat ca instrument universal împotriva cacofoniilor. La serviciu şi acasă. La televizor şi la radio. Pe bloguri şi pe blocuri. „Ca şi”, mai ales cel din vorbire, este folosit de stimaţii noştri compatrioţi neprieteni ai limbii române cu siguranţa că nimeni şi nimic nu-i mai poate surprinde. „Ca şi” e un fel de armură. Nici glonţul cacofoniei, nici tăişul penibilului nu trec prin dînsa! După primele trei patru cuvinte ale frazei îl arunci în luptă pe formidabilul „ca şi” şi gata, totul s-a rezolvat!

Un tînăr şi frenetic organizator de team bulding-uri, denumite de cei mai harnici şi training-uri, a reuşit performanţa să-l folosească pe „ca şi” de vreo cinci ori în interval de un minut. În direct, pe TVR 1, la matinalul de dimineaţă, dacă putem să ne exprimăm aşa. Respectivul domn cu barbă se lăuda că tot mai multă lume apelează la serviciile firmei sale, „ca şi” organizatoare de astfel de evenimente, numai bune „ca şi” exerciţii de formare a spiritului de echipă, toţi plecînd acasă „ca şi” foarte mulţumiţi de „happening”.

Ce legătură au astea cu sportul? „Ca şi” toată lumea, fotbalişti şi prieteni cu fotbalişti, microbişti şi nemicrobişti, şi noi vorbim limba română. Şi ar trebui să încercăm să o vorbim corect. Eventual să procedăm la fel în scris. Să ocolim cacofoniile în mod natural, nu tembelizaţi de „ca şi”. Dar dacă nu ne încurcăm noi de nişte semafoare în trafic ori de o dublă linie continuă, cum naiba să ne blocheze regulile gramaticale?

Comentarii (56)Adaugă comentariu

gigi jj (10 comentarii)  •  17 octombrie 2008, 10:29

cei care in ultima instanta redacteaza articolele sint cei de la IT! Nu stiu daca in Romania acesti oameni au fost scoliti sau vin, ca acasa au petrecut ceva mai mult timp la computer, in orice caz, jurnalistul nu scrie direct textul pe care il cititi voi in Net! Deci nu vorbiti daca nu stiti!

George de la IT (14 comentarii)  •  17 octombrie 2008, 11:33

Pt „desteptul” de gigi jj de mai jos: Cum iti imaginezi ca ajunge textul original la „administratorul de retea ” fara cultura gramaticala si special angajat pentru a redacta textele de blog ale jurnalistilor? Scris de mana si expediat de acasa prin porumbel voiajor? Dictat prin telefon? Pentru iluminarea ta, blogul si Internet-ul sunt instrumente utilizate nemijlocit de catre jurnalisti si nu numai, si asta de vreo zece ani buni! In redactia unui ziar toate articolele sunt „postate” (introduse) electronic de catre autorii directi , de acasa, de pe stadion, din automobil, din parc, etc. etc.

gramatica limbii romane (2 comentarii)  •  17 octombrie 2008, 12:14

nea geambasule, ca fapt divers: „ca si” e conjunctie compusa si nu locutiune conjunctionala – e compusa din doua conjunctii simple si atat. in rest, multumim ca va aparati cu dictionare de atacul pietrelor si injuraturilor unor golani care practica sporturi de domni.

dinudinudinu (3 comentarii)  •  17 octombrie 2008, 13:52

mai repede adverb compus , vezi Dicţionarul etimologic român, Alexandru Ciorănescu, Universidad de la Laguna, Tenerife, 1958-1966. domnule geambasu, hotul striga hotii??!!pai se poate??!! aveti grija si de ce este sub freza(coafura?!!)

Livrari la domiciliu (27 comentarii)  •  29 ianuarie 2009, 19:04

Bine ca-si mai da cineva seama cum sta treaba cu limba romana….

alex (1 comentarii)  •  30 decembrie 2009, 20:42

„ca si cand nu FUSESERAM asasinati lent…”

Comentează