Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Noi, tac-ticoșii

A fost excitație mare în casele noastre la finala Bingham - Murphy

Permalink to Noi, tac-ticoșii
vineri, 8 mai 2015, 6:56

Încă nu s-a studiat serios cum de a prins snookerul la români; ai zice că nu ni se potrivește – se joacă în tăcere, nu se aude decît ciocnirea bilelor, jucătorii nu se ating nici măcar cu tacurile, nimeni nu urlă la celălalt, nimeni nu se ia de gît cu arbitrii, nici o violență, doar crispare, doar încordare a privirii și un murmur îndelung al sălii la ratări, firește, fabuloase. Cum de a ajuns aiureala asta strict englezească la pasiune, la telefoane de noapte, la simpatii și antipatii temeinice…? Între fotbalul devorator și boxul exploziv (ei, da, Meciul Secolului la Las Vegas!), snookerul pare un caraghioslîc…

Îl adorăm, Doamne, iartă-ne! Finala campionatului nostru mondial de la Sheffield ne-a costat două nopți de veghe cu mobilul la ureche. Era excitație mare. Nimeni nu prevăzuse ca titlul să se joace între un trufaș îndreptățit ca Murphy și acest Bingham deloc atracțios, „cu chipul lui de hangiu”, după o expresie a unui confrate, transmisă grabnic pe mobil. Din toate mesajele de afară, dar și din casă, reieșea clar că Murphy, favorit la casele de pariuri, campion mondial cu 10 ani în urmă, e profund antipatizat; mi se relata că sînt printre noi oameni care jurau că se lasă de snooker dacă învinge Murphy…

Ca în toate sporturile, și la noi, tac-ticoșii, carisma e esențială. Bingham nu poseda carismă. Toți cei ai noștri, idolii, geniile – O’Sullivan, Trump, Selby -, fuseseră eliminați și ne trebuia un favorit. L-am luat pe Bingham fiindcă nu era favorit, dar – strict sportiv – îi bătuse și pe Ronnie, și pe Judd. Nu avea un talent eclatant, ținea însă prin tenacitate și calm. La naiba, să mai învingă și ele în sport! Murphy, în vanitatea lui viguroasă, îl sfida, lui Bingham nu-i păsa și de la 4-8 ajungea la 9-9, la 12-9 și chiar la 15-12. Murphy, totuși nici el de ici, de colo, egala la 15 și aici, la 15-15, după o oră doar a acestui frame, amîndoi cereau permisiunea arbitrilor să se ducă să facă pipi (snookerul e de-o omenie incomensurabilă, deși i se poate imputa că e cam lunguleț în fazele finale). Întorși de acolo de unde orice jucător meseriaș știe că e un loc unde se poate întoarce cartea, Bingham, din ce în ce mai inspirat, cîștigă trei frameuri la rînd și ajunge la mult visatul 18, cînd nu va mai ști cum să-și ascundă lacrimile.

Cînd îl învinsese pe Ronnie, plînsese. După 20 de ani de profesionism cu tacul, după o carieră obscură, dar nu obscenă, omul va ridica decent cupa, își va lua copilul în brațe, își va săruta soția, nu, nu va fi delirul de la Las Vegas, dar nici suma de acolo… M-am dus la culcare după 01h, mulțumit. E vremea să spun de ce cred că adorăm snookerul: nu numai ca tranchilizant în nebunia actuală a lumii, dar și fiindcă l-am învățat cu Ancuța și Bontea. Fără ei, fără comentariile lor – ei învățîndu-l cu noi o dată -, fără bonomia și humorul unuia, fără tehnicismul competent al celuilalt, fără spiritul lor anti-vulgar, pot scrie că nu am fi tac-ticoșii care sîntem. Nu se discută mai deloc despre comentatorii noștri sportivi: totuși, cu Țopescu am învățat handbal, cu Naum și Banciu ne-am îndrăgostit de Turul Franței, cu Ancuța și Bontea stăm după miezul nopții precum niște copii vrăjiți de cîteva bile.

Comentarii (47)Adaugă comentariu

jay (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 7:09

Enervant de multa dreptate aveti, maestre! De la un cap la altul.

Nea Vanea (2 comentarii)  •  8 mai 2015, 7:18

felicitari, Maestre! si viata lunga, in liniste si sanatate!

Florentin (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 7:49

Sa nu uitam de contributia d-nei profesoare Cristescu, chiar daca in ultima vreme nu a mai trimis materiale.

mihai231 (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 7:52

asa.i mare dreptate….

matei (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 7:57

Bun, foarte bun.

La ce comentatori hilari exista pe la digi, dolce si, mai ales, tvr – avem nevoie de modele demne de urmat si in lumea comentatorilor sportivi.

Alexandru (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:06

Iar eu am învățat Premier League și Bundesliga cu Bogdan Nevel și Ioan Viorel, cu Manolo și Cristian Petre și ca să nu-l uit pe Emil Grădinescu.

Nick (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:09

Sanatate maestre pentru articolele astea. Da, iubim sporturile care ne sunt prezentate frumos de oameni dedicati si onesti! Multumesc!

run away (2 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:31

Da, asa e. Am urmarit si acest campionat mondial cu sufletul la gura si am savurat fiecare minut din finala. Comentariul de aici din UK a fost si el, ca de obicei, pe masura jocului, adica incantator. Am tinut cu Bingham, asa cum am tinut cu Murphy acum multi ani cand a castigat chiar el campionatul, doar ca de data asta parca satisfactia a fost mai mare. Mi-a parut rau totusi ca amicul meu, Mathew Stevens a iesit parca prea repede.

alex (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:32

Nu cred ca Murphy este asa cum l-ati descris. Poate este ceva mai trufas dar nu merita imaginea pe care i-ati desenat-o.
Prezentatorii sunt intr-adevar o placere sa-i asculti, adevarati comentatori de clasa si se incadreaza in acest sport perfect prin decenta si umorul pe care le afiseaza.
Cat despre Turul Frantei nu cred ca are prea multi fani pentru ca este plictisitor din cale afara iar dl. Banciu are prea multe iesiri in decor pentru a putea fi apreciat, cel putin nu de catre mine.

florin (2 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:34

Excelenta sa DOMNUL Radu Cosasu, in afara faptului ca face un elogiu jocului de snooker, in finalul articolului ne spune cine sunt de fapt comentatorii acestui minunat sport. Pe Marius Ancuta si pe Bontea ii aud de cand Eurosport transmite intalnirile de snooker. Competenti, echilibrati, si cu umor adevarat, sunt nu numai „comentatori”, dar si sportivi practicanti ai snooker-ului. Ce mult conteaza sa fi „jucator” al sportului pe care il comentezi. Dar la ei nu numai asta conteaza. Dl. Cosasu remarca modul de adresare, comportamentul si atitudinea celor doi comentatori. Bravo Maestre Radu Cosasu, BRAVO Domnilor Bontea si Ancuta!

seba (8 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:38

hmm… nici eu nu stiu prea bine de ce a prins snookerul la mine. poate datorita celor doi: ancuta si bontea (desi anul asta am vazut camionatul pe un post britanic), poate pentru ca ma relaxeaza, poate datorita fair-play-ului sau poate pur si simplu pentru ca este o competitie si imi plac competitiile. ce pot spune este ca, de vreo 10-15 ani, campionatul mondial de snooker este un eveniment care-si are locul lui sigur in anul sportiv, un eveniment pe care nu-l pot rata. aprilie – mai e pentru campionatul mondial de snooker, cum mai – iunie este pentru roland garros sau cum iulie este pentru turul frantei.

fanel (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:43

Frumos scris maestre. Super comentatori, eu le datorez acestor doi oameni pasiunea pentru snooker asa cum la vremea lor Banciu si Naum ma faceau sa astept fiecare etapa de Turul Frantei.

gogu de la 2 (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:44

Cam asa e… Parca mi-ati citit gandurile… 🙂

Coco (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 8:48

Excelent articolul!! Foarte bun si mare adevar in legatura cu comentatorii acestui sport. Ii apreciez de mai bine de 12 ani si recunosc ca daca incepand de maine, am avea alti comentatori, probabil ca interesul meu nu ar mai fi acelasi! Bravo lor! Respect!!!

Oncle Leo (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 9:10

Tehnicismul competent al lui Bontea a luat dimensiuni suparatoare.Ca sa spui la fiecare bila toate posibilitatile de joc existente adica sa vorbesti tot timpul in momentele de concentrare devine suparator,agasant.Ar trebui sa ne lase cu aceste descrieri in amanuntime,mai stim si noi iar incepatorii chiar nu inteleg nimic.Macar la marile turnee sa incerce sa ne scuteasca,sa vcomenteze in genul celor de la BBC.Marius Ancuta este OK,haios,are acest talent,a fost si este mai intai comentator dupa care a devenit instructor (jucator)de snooker si nu invers.

Laurentiu (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 9:18

Foarte bun articolul. Eu sunt unul dintre cei care adora acest sport. In ceea ce-i priveste pe Ancuta si Bontea,sunt extraordinari.

Madalin (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 9:25

Atat de adevarat… Si atat de frumos… Si atat de insomniac… Si in rest liniste si cavalerism, din alte vremuri, la care, in aspiratia noastra, visam pentru o clipa sau doua, cat tin meciurile de snooker…

Acea bataie discreta in tac la o lovitura deosebit de buna a adversarului … cat de mult inseamna ea si cat de multe am avea de invatat din acest gen de atitudine!

CIP (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 9:47

AI DREPTATE MAESTRE… COMENTARIUL E TOTUL … SI CAND MA GANDESC CE BINE II STATEA LUI BANCIU LANGA NAUM … iar acum a devenit banciu de mahala’
nu stiam pe atunci ce avea sa devina si ne amuzam de glumele lui desantate…

emillou (3 comentarii)  •  8 mai 2015, 9:58

Excelent articol. Aveti perfecta dreptate. Am incercat sa invatam cu ei odata tactica la snooker. Si de cele mai multe ori tot nu stim ce vor sa faca jucatorii, unde se va duce bila alba. De multe ori nu ghicesc nici comentatorii britanici, trasand linii albe altfel fata de cum gandesc maestrii. Sunt fan Mark J. Wiliams din 2000, am crezut ca dupa ce a fost eliminat , mancand bataie cu 10-2, nu mai e nimic de vazut dar acum imi pare rau ca s-a terminat campionatul. De ani de zile imi iau concediu la sfarsitul lui aprilie pt acest campionat.

cornel (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 10:00

Ma bucur ca suntem multi si dl Cosasu e printre noi. La mai multe !

Alexandru Chis (3 comentarii)  •  8 mai 2015, 10:10

In nebunia trepidanta din afara si din interiorul nostru, o noapte de „priveghi cu bile” in compania lui Daniel si Marius, pare a fi „drogul perfect” pentru linistea noastra. Nu Bingham a triumfat, ci loviturile magnifice pigmentate cu ratari incredibile „de pe punct”. Probabil ca Murphy va face alergie ori de cite ori va vedea vreun obiect de culoare galbena, asa cum multi dintre cei care acum il venereaza pe Stuart il considera – inaintea meciurilor cu Ronnie si Judd „victim perfecta si inocenta”. Multumim maestre, multumim Ancuta, multumim Bontea!

Ignacio Ramonet (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 10:21

Bingham ăsta are o faţă de Silviu Brucan la 40 de ani 🙂 Dar e simpatic … cum stătea el lejer pe scaun şi îl lăsa pe Murphz să se chinuie să NU facă fault la bila aia albă care se tot ducea direct în buzunar … 😀 😀

Dan (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 10:45

Superb articol Maestre! Poate tocmai aceasta lipsa de violenta, injurii, scandal si acest FAIIR PLAY desavarsit a facut sa prinda snookerul la romani.

gicu (305 comentarii)  •  8 mai 2015, 11:25

Sanatate, maestre!

ovidiu crasnaru (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 11:27

frumos, un articol de sport asa cum as vrea sa citesc mereu.
felicitari!

dan (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 11:56

Excelent articol! Bravo Maestre

Ioan (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 12:15

Frumos articol. Desi Shaun pare un tip de treaba in afara salii de joc, restul e fix la obiect. Felicitari.

em (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 12:27

asteptam un asemenea articol, foarte corect prin mesaj dar cam simplu, putin banal dar nu din cauza autorului ci mai degraba a protagonistilor. subscriu fata de simpatia dumneavoastra in fata comentatorilor de snooker, sunt printre putinii comentatori ai vreunui sport actual care chiar merita a fi ascultati. sa revenim la finala totusi, sunt fan Ronnie (de multi ani) deci imi asum o doza de subiectivism, desi cred ca Bingham merita sa castige titlul mondial dupa ce a eliminat macar doi dintre marii favoriti, afisul finalei nu a fost prea atractiv anul acesta.

durden (13 comentarii)  •  8 mai 2015, 12:57

incredibil cata dreptate aveti.mereu m-am intrebat si eu insa nu am gasit raspunsurile acestor „de ce?”-uri pana acum.superb domnule, multumim!

Costel Tudor (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 13:41

Toată stima dle.Cosasu .felicitari pt.articol .

FYRY (9 comentarii)  •  8 mai 2015, 14:25

subscriu urarilor,UN GRANDE al condeiului

Marius Ancuta (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 15:34

Va multumim Meastre!!!
Nu am fost niciodata exagerat de modest si astfel de ganduri transpuse pe hartie reprezinta premiul cel mare pentru noi; incununarea muncii (undeva avem o intreaga echipa) sustinute pe parcursul fiecarui turneu……….dar oameni buni, v-ati indragostit de un sport si nu de 2 voci. Snookerul va trai bine de tot si in era post Ronnie, cum a facut si post Alex Higgins, Ray Reardon, Steve Davis, Stphen Hendry-Jimmy White(ehhh desi septuplu campion mondial titlurile lui Hendry au fost potentate de finalele lui si cu Jimmy, asa ca subiectiv fiind nu-i pot separa). Barry Hearn spunea deunazi ca pentru traditie ai nevoie de istorie si istoria cere rabdare……………..si tot asa comentariul acestui sport va avea valoare si fara un Bontea si/sau Ancuta. Pana atunci ramanem dedicati acestui exercitiu al mintii numit snooker.
Si voua telespectatorilor va multumim in primul rand.

iadhu (2 comentarii)  •  8 mai 2015, 16:03

Cu tot respectul, dar nu datorită comentatorilor ne uitam la

catalin lazar (5 comentarii)  •  8 mai 2015, 16:54

Am fost convins urmarind finala ca maestrul Cosasu ii v-a dedica editorialul de vineri. Asteptarea a meritat cu prisosinta,toata stima!

iadhu (2 comentarii)  •  8 mai 2015, 17:03

Imi cer scuze, citeam editorialul in metrou si am incercat sa comentez… dar nu mi-a iesit din prima. Revenind…

Cu tot respectul, dar NU DATORITA comentatorilor ne uitam la snooker. Cel putin nu eu. M-am indragostit de snooker inainte de eurosport RO. Inainte de Ronnie campion mondial si, cu siguranta, inainte Marius Ancuta.

Imi place sportul asta la fel cum imi place ca autorul isi respecta pixul, dupa cum singur afirma. Imi place „extremismul de centru” dupa cum detest extremismul. Dar, desi respect parerea d-lui Cosasu, nu pot fi de acord cu dumnealui. Marius Ancuta in rol de comentator de snooker mi se pare un soi de Miky Alexandrescu in Formula 1 sau un Cristian Tudor Popescu la tenis.

Am destui prieteni amatori de snooker, ca si mine, care, ca si mine (da, repetitia e voita), au renuntat sa mai urmeasca snookerul la tv DIN CAUZA d-lui Marius Ancuta. Omul e pasionat de sportul asta. Cunoaste o sumedenie de lucruri despre el si protagonistii lui. Dar asta nu il face, spun eu, un bun comentator.

Mi-e dor de comentariile de snooker de la Eurosport… inainte de Eurosport RO. Dar inteleg ca e nevoie de comentariu in limba romana pentru a face fenomenul accesibil tuturor, nu numai celor care inteleg limba engleza. Ma intreb, insa, s-ar putea gasi ALTCINEVA in locul d-lui Marius Ancuta?

Despre d-l Bontea… nimic rau. Dar nici laude. E Manolo Terzian la Turul Frantei. Dar nu va fi Banciu cu Naum!

petre (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 17:12

N-am crezut ca pot renunta la meciurile de fotbal pentru snooker. Am facut-o pentru ca ma linisteste, pentru ca nu mai sunt nevoit Sa opresc sonorul din cauza comentatorilor -super Bontea Si Ancuta – pentru ca nu stiu de ce imi placea arbitra Tabb…. Multumesc, domnule Cosasu!

Filbert (10 comentarii)  •  8 mai 2015, 19:00

O posibila explicatia a prizei snooker-ului la romani: nu necesita cine stie ce efort fizic si merge bine cu bere si tigari 🙂
Multa sanatate, maestre!

victor L (127 comentarii)  •  8 mai 2015, 19:42

Sanatate, domnule Cosasu.
Subsrcriu 101% la cele spuse.
Atit despre snooker, cit si despre cei doi comentatori (un singur lucru ma enerveaza: „a pierdut bila alba”, cind bila nu e chiar in pozitie ideala; ce mama snookerului, astia sint jucatori profesionisti!).
Am vazut toate meciurile transmise pe Eurosport, si cind nu erau transmise, le gaseam pe citeva streamuri pe care le am.
Dupa ce a fost eliminat Ronnie, ce mai jale, ce mai zbucium 😉 , mi-am zis: pot privi doar de placere.
Si a fost o placere.
NB,
mi-a placut scena cind Bingham i-a acoperit urechile sotiei.
Si vreau sa-l mai vad pe Ronnie jucind ca in zilele bune.

Monica (1 comentarii)  •  8 mai 2015, 20:05

Am început sa ma uit la snooker inainte sa stiu cum arata un tac. Nu este neaparat un sport, este o metoda unde tehnica, inspiratia, inspiratia de moment, imaginatia, imaginea in perspectiva, toate cumulate dau un rezultat extraordinar. Urmaresc multe sporturi, insa acesta este singurul care ma relaxeaza. Nu stau incordata ca unul da out, ca unul nu mai are chef sa alerge dupa minge sau ca unul a fost faultat. Campionatul acesta m-a tinut trează, m-am uitat pana si in reluare la el si a meritat fiecare minut. Ma bucur ca sunt din ce in ce mai mulți oameni care apreciaza si alt tip de arta. O seara placuta va doresc!

ulasudo (1 comentarii)  •  27 august 2017, 4:47

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

opumapuqk (1 comentarii)  •  27 august 2017, 4:59

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

axazxotuq (1 comentarii)  •  27 august 2017, 5:08

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

ojubabaluta (1 comentarii)  •  27 august 2017, 5:10

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

uqaweerequ (1 comentarii)  •  27 august 2017, 5:22

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

itifucuxoa (1 comentarii)  •  27 august 2017, 5:23

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

agafifoiae (1 comentarii)  •  27 august 2017, 7:09

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

ahossufiaduc (1 comentarii)  •  27 august 2017, 7:21

http://20mg-cheapesttadalafil.com/ - 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor 20mg-cheapesttadalafil.com.ankor http://20mg-cheapesttadalafil.com/

Comentează