Radu Cosașu

Excese? Violență? Pamflet? Uitați-le! Așa veți descoperi frumusețea textelor unui ziarist care se definește ca extremist de centru

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Radu Cosașu
„Wow!”-ul lui Lineker

„Wow!”, mi-am permis să exclam și eu, cu entuziasm chiar, aflând de acel „Wow, e om!” cu care a comentat Lineker ratarea de către Messi a penalty-ului din minutul 45, la 1-1, cu PSG. Ca să-i înțelegi geniul conciziei trebuie […]

...

Detaliile unor ”optimi”

Inutil să ne precipităm în comparația prestațiilor lui Messi și Ronaldo sau între cele ale lui Haaland și Mbappe în „optimile” Ligii Campionilor. Ar fi prea abrupt, prea categoric. Dar putem trăi fără judecățile categorice? – fiind în plin faliment […]

...

Prietenul meu „cormoranul”

Poate că voi stârni ceva indignare afirmând aici, fan Manchester United, că fanii lui Liverpool îmi sunt tot mai simpatici și mai apropiați. Știu de ce: ne leagă faptul dureros că am pierdut și noi, și ei, titlul, Guardiola și […]

...

Merci, Giroud!

Merci, Giroud! Merci de două ori: în primul rând pentru golul înscris dintr-o „foarfecă” magistrală, ceea ce azi nu se practică prea des, având în vedere crunta tehnică a apărărilor. Desigur, e un entuziasm puștoiesc la ceea ce L’Equipe numea […]

...

”E Mbappe cel mai bun din lume?”

„Ce se întâmplă, v-ați pierdut mințile?”, extind întrebarea lui Lineker când a auzit că la Liverpool vor să-l dea afară pe Klopp pentru căderea din clasament. O extind, poate o și exagerez după această noapte nu atât de furtunoasă, cât […]

...

Declarație de avere sentimentală

Cum și de ce sfidez orice DNA, orice ANAF și orice ANI

Permalink to Declarație de avere sentimentală
vineri, 10 aprilie 2015, 6:12

Sînt un modest, bătrîn și tenace investitor în fotbaliștii români. Ca să încep de undeva, să zic că în 2015 se fac 60 de ani de cînd l-am văzut pe Imi Ienei debutînd la UTA într-un meci cu Petrolul (3-1) și imediat am învestit în el, chit că eram cu o fată care după 90 de minute mi-a spus că ea niciodată n-o să-mi suporte pasiunea pentru fotbal. De-a lungul timpului – și ce timpuri! – am învestit (într-o ordine aleatorie):

În Dinu și Lucescu – chiar dacă știam că nu se prea pot suferi. Ei, și? Înantea lor am învestit în bombardierul Bazil Marian – chiar dacă avea dreptul mai bun decît stîngul. Am învestit în Gicu Dobrin – fără să-mi pese de Guadalajara lui – fiindcă eu învestisem și în Angelo Niculescu încă de pe vremea cînd juca la Carmen, lîngă Simatoc; sigur că știam ce zicea Fănuș de temporizarea lui Angelo, dar nu-mi păsa, fiindcă eu știam și ce talent nebun zace în Fănuș. Am învestit în Bone și Onisie, în Țop Voinescu și Apolzan, cînd nu era nici o problemă că CCA-ul se confunda cu naționala. Am învestit în Dudu și Puiu, chiar dacă tribunele cîntau „Dudu Georgescu e mai bun ca Iordănescu”.

Am învestit în Tache Macri, în Culae Lupescu, în Nichi Dumitriu și Puiu Ionescu – chiar dacă eram lîngă o femeie inteligentă care nu ținea cu nimeni, ceea ce e foarte neplăcut. Am învestit în Marcelinho Răducanu, indiferent la faptul că i se ștersese numele din toate anuarele după ce fugise. Ei, și? Am învestit în Boloni, chiar dacă Vanea Chirilă mă tachina că Loți nu are dreptul decît ca să urce în tramvai. Am învestit la Hunedoara pentru Mișa Klein și un Gabor care înnebunise Australia.

Am învestit în Oblemenco, Gică Craioveanu, Balaci, Cămătaru, Cârțu, Țicleanu, pentru că erau opoziția nonconformistă și un om de afaceri trebuie sa joace pe toate tablourile. Am învestit la Timișoara în Ciosescu și Dinulescu, la Cluj în Zoli Ivansuc și Neșu, dar cînd mi-am maturizat jocul de cap am învestit enorm – fără exagerare – în Hagi (de la debutul în Regie, nu de la începutul lumii), în Moțu Sabău, în Răducioiu, Belo, Gică Popescu, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu – adică se înțelege de ce, deși azi mi se scrie că nu a existat nici o Generație de Aur fiindcă nu a fost campioană mondială. „Bă – mă poate întrerupe cineva – tu echipă nu ai avut?”. Am avut, am învestit o viață în Progresul, dar aici am înregistrat un crah că nu mai pot șopti decît Mateianu, Peniță, Mafteuță…

Ca să fiu precis, nu am învestit nici un leu și m-am trezit cu o avere considerabilă. O avere sentimentală care sfidează orice declarație de venit anual, orice ANAF, DNA sau ANI. Am învestit – cum zic spaniolii – aficionĂrespeto și sînt foarte bogat sufletește. Am avut și căderi – ca pe orice piață – am suportat decepții grele, dar nu m-am retras din afacare.

Cele mai grele momente au fost acelea în care a trebuie să înfrunt clasica contradicție dintre talent și caracter: „Bă, ăla al tău o ști cu mingea, dar bea, e afemiat, e blatist, trișează…”. Le-am opus o rezistență nu aș zice exmplară: „Dom’le, dumneata nu ai driblingul lui, dar ești invidios”. Am lucrat dintotdeauna ca investitor în ideea lui Stendhal: „Invidia e cel mai serios sentiment omenesc”. Fiind un neserios declarat, nu cunosc invidia. Așa că trăiesc și azi din rentele admirațiilor mele – „un rahat”, cum ar zice orice pamfletar. Prea bine, dar îmi puteți șopti în cine să mai învestesc azi în România?

Comentarii (18)Adaugă comentariu

gicu (305 comentarii)  •  10 aprilie 2015, 11:45

Sanatate, maestre!

Marcel Anton (7 comentarii)  •  10 aprilie 2015, 13:07

Maestre , cu tot respectul , nicio investitie in Dridea , Badea , Pahontu , Florea , Fronea Boc , … adica Petrolul , Petrolul din Ploiesti , campioana tarii esti !

victor L (127 comentarii)  •  10 aprilie 2015, 14:01

Sanatate, domnule Cosasu.
(Stiu ca ati „investit” si in Petchovschi ori in nasosu` Ozon.)
In mare dilema ne puneti cu intrebarea 😉

adrian (2 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 9:58

bune articolele, domnule Cosaşu .
Scrieţi şi despre echipele care au solicitat insolvenţa, dar sunt în Liga I : dinamo, cfr cluj, rapid, etc, care nu sunt retrogradate cel puţin în liga II -a , nu a IV -a, cum se obişnuieşte în alte tări unde este fotbal de calitate . Scrieţi despre tg. mureş care şi ea ar trebui SAU nu,retrogradată după finalizarea dosarului avram, când argeşul a fost retrogradat in aceeasi situatie, despre steaua dupa finalizarea dosarului valiza şi despre paraşutarea echipei csu din craiova direct în liga a II-a . Unde este competiţia sportivă CORECTĂ ?
Vă doresc sănătate, aşteptăm opiniile d-voastră corecte şi pertinente . Am scris acelaşi comentariu şi domnului Ov . Ioanitoaia .
Mulţumesc .

Stefan Miles (1 comentarii)  •  15 aprilie 2015, 23:59

Va multumesc si va respect pt acest editorial minunat!

Florin (11 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 13:41

Superb, maestre, din ce sunteti facut de sunteti si candid, si adanc si modern?

Ati scris Motu Sabau si ati atins si dilema personalitate (talent) vs. caracter, sunteti ca un avion de muzeu modernizat, pe care s-au pus motor cu reactie, ultima generatie de computere si toata biblioteca nationala pe o tableta.

Va multumesc si va iubesc!

Florin (11 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 13:44

Era sa uit, ce credeti, trebuie dus luiz la frizer?

lupu (1 comentarii)  •  16 aprilie 2015, 17:02

SANATATE MAESTRE SI PUTERE DE MUNCA.V-AM APRECIAT SI VA APRECIEZ TOT CE SCRIETI.COLEGII D-VOASTRA CEI TINERI NU AU PRINS MESERIA ADEVARATA DE ZIARIST. CU RESPECT/

Ovidiu (2 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 6:25

Mulțumin pentru articol. Mi-am adus aminte de prefața dvs. la o carte de bridge scrisă de Coriolan Neamțu. Era acolo vorba de contribuitorii la levată, cei fără de care nu ar exista geniile. Cred că azi ar trebui să investim în COPII. Educația la noi s-a degradat foarte mult. Cei enumerați de dvs. în articol, sau mare parte dintre ei, au fost în primul rând mari caractere și pe urmă mari sportivi. Au avut în copilărie modele de un alt tip decât cel care ne este prezentat zilnic și nu numai la noi. A scris și Traian Ungureanu în articolul Viața după 90 de minute. Atunci când un tânăr jucător a apărut cu Lamborghini la antrenament a fost întrebat de Mourinho, dar casă ai?

liviu (4 comentarii)  •  17 aprilie 2015, 16:54

Minunat ca de obicei.

Nic Popescu (2 comentarii)  •  25 aprilie 2015, 18:02

Genial…pur si simplu!

Cosmin (2 comentarii)  •  27 aprilie 2015, 17:25

Nene Cosasule, ai facut multe investitii,doar in UTA nu ai investit,UTA,care a scos campioana intercontinentala si a fost prima ,in primavara fotbalistica europeana. Chestie de optiuni !

Dragon73 (1 comentarii)  •  4 mai 2015, 1:25

Jos palaria maestre !

pepeman (2 comentarii)  •  14 mai 2015, 7:38

Îi atrag atenţia celui care a cules textul scris, desigur, cu creionul de maestrul Belphegor, că investiţia e una, iar învestirea, alta. A stricat o pastilă superbă, aşa cum strică o zgârietură supărătoare discul de vinil.

Marius (1 comentarii)  •  14 mai 2015, 8:37

Investiti in Sapunaru pune suflet si gheata :), sau dc nu ati facut-o deja investiti in Pancu – mai sunt jucatori care fac lucrurile cu inima. Investiti in Banel – e un jucator de caracter (cand l-au intrebat dc a auzit ce-i strigau timisorenii a zis ca era prea preocupat sa joace fotbal, desi imediat dupa meci a zis ca nu merita ce i s-a strigat – un mare caracter)

ioan (1 comentarii)  •  24 mai 2015, 11:58

arta condeiului …felicitari…..de savurat finetea si originalitatea ….

Gica Paunescu (19 comentarii)  •  24 mai 2015, 12:56

Interesant, ca intotdeauna, articolul dlui Cosasu. N-a investit, insa, in conformitate cu dorintele oricaruia ( fiecaruia ? ) dintre noi. Chestie de optiune; doar ca, se poate spune, a avut de unde-alege, nu-i asa ? De prin ’70 incoace, nu-mi sunt necunoscute nici mie numele mentionate. Toate cele bune, dle Cosasu !

mitrita (1 comentarii)  •  1 iunie 2015, 6:08

JOS PALARIA ! Ar trebui sa gandim astfel mai des … pacat ca suntem atat de Romani cateodata …

Comentează