Alin Buzărin

Oltenia continuă să dea nu doar fotbaliști, ci și povestitori cu har și cu simțul umorului. Plus memoria de PC de ultimă generație

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Alin Buzărin
Dinamo Zagreb combate „teoria figurii frumoase”

La lista deja lungă a glumelor pe seama lui The Special One mai putem adăuga una: între Tottenham și CFR Cluj nu e mare diferență, de vreme ce ambele au fost eliminate de Dinamo Zagreb dincolo de timpul regulamentar de […]

...

Mirel Rădoi. Virusul și selecția

Un pachet de trei meciuri ale echipei naționale cu selecționerul în izolare e ca o nuntă la care mirele și mireasa, sau măcar unul dintre ei, nu pot participa. Din păcate, pe titularul băncii tehnice a echipei l-a lovit virusul […]

...

Piedici în calea Oștirii

A sosit sâmbăta Meciului Secolului. Nu Fischer-Spaski la Reykjavik, nu Cassius Clay-Foreman la Kinshasa lui Mobutu, nici vreun Borg-McEnroe, cinci ceasuri la Wimbledon.

Acelea au fost ale secolului trecut. Ale mileniului trecut, mai precis, o perioadă a sportului și a […]

...

Gueye nu trebuia să fie subiect de prima pagină!

Nu putea fi în altă parte decât la Dinamo și nu putea fi altcineva decât Magaye Gueye. Așa cum în criminalistică există acele profiluri lombrosiene (de la medicul italian Lombroso), care indică posibilul făptaș după fizionomie și comportament, așa și […]

...

Mario, talibanul emoției

I se spune Mario, dar de fapt îl cheamă Marius Nicolae. Acel Mario italienizat e util mai ales pentru eliminarea confuziilor, pentru că îl desparte o singură vocală, „o” în loc de „u”, de un fost mare fotbalist, Marius Niculae. […]

...

Wembley, o poză și o jumătate de veac

Pe 15 ianuarie 1969, România remiza, 1-1, pe terenul Angliei, campioană mondială. Momentul este considerat începutul „epocii moderne” din fotbalul românesc

Permalink to Wembley, o poză și o jumătate de veac
marți, 15 ianuarie 2019, 9:59

Alexandru Boc a pus o poză pe Facebook. Mai are uneori astfel de obiceiuri la 72 de ani, când nu joacă fotbal cu oameni mai tineri cu patru decenii ca el, când nu se plimbă țanțoș prin centrul Oradei sau când nu apare, elegant până la pedanterie, în studiourile tv bucureștene.

În ordinea numerelor de pe tricouri

„Poza a fost făcută pe 14 ianuarie, cu o zi înainte de meci, la antrenamentul oficial de pe Wembley”, a spus Sandu Boc ieri, la „Stop pe Piept”, emisiunea radio de la Național FM. „Ne-am aliniat în ordinea numerelor de pe tricourile de a doua zi. Se știa deja echipa”, a povestit numărul 3 de pe Wembley. În fundal se pot zări stâlpii legendarei arene și tribunele goale. A doua zi, pe 15 ianuarie, de la ora locală 7.45 PM, ele aveau să fie populate cu 75.000 de oameni.

Un context neprielnic

România începuse preliminariile pentru Mexic ’70, cu selecționer nou, Angelo Niculescu. 0-3 la Lisabona și 2-0 la București cu Elveția. Guadalajara părea foarte departe. Ce șansă să ai în fața Portugaliei lui Eusebio, „bronzul” ultimului Mondial, și în fața Elveției, care în urmă cu un an și jumătate ne bătuse cu 7-1 la Zurich!? Grecia, a patra din grupă, nici nu se mai punea la socoteală. Și se califica doar prima clasată. Iar amicalul cu Anglia, campioana mondială la zi, pica la mijloc de ianuarie, la o dată la care fotbaliștii români erau după o lună de pauză și după preaplinul Sărbătorilor.

Dușul belgian, nea Angelo și căpitanul Lucescu

Tot Sandu Boc povestește: „Am plecat în Belgia pentru antrenamente și pentru un meci amical la Liege. Standard ne-a demolat, 5-0! Înainte de meci, în vestiarul de pe Wembley, nea Angelo ne-a spus că dacă ne-a dat Standard cinci și ne dau și englezii zece, el poate să-și caute serviciu. După care a ieșit și a vorbit căpitanul Lucescu. Mircea ne-a zis că trebuie să fim foarte atenți și să reușim să pierdem cât mai onorabil”. Nimeni nu întrevedea acel 1-1.

Greu cu nocturna

Pe o ploaie deasă și pe un teren care, minut cu minut, devenea tot mai greu, englezii au deschis scorul în minutul 27. Marele Bobby Charlton (deținător la zi al Cupei Campionilor cu Man. United) a bătut un corner din stânga apărării noastre, iar fratele său, Jackie, stoperul, poreclit „Girafa” a marcat cu capul. Am egalat în minutul 74 dintr-un penalty care astăzi nu s-ar fi dat, pentru că s-a șutat de foarte aproape în mâna aceluiași Jackie Charlton. A bătut Dumitrache, învingându-l pe legendarul Gordon Banks. Sandu Boc povestește că dorise să bată el. „Moțule, lasă-l pe Mopsu’, că tu nu vezi poarta în nocturnă”, i-a retezat-o autoritar Cornel Dinu. Pentru fotbalul nostru ediție 1969, nocturna constituia o raritate.

Generația Guadalajara

Din cei 11 de pe Wembley, opt au fost, un an și jumătate mai târziu, în lotul pentru Mexic, iar șase au jucat titulari. Cu Anglia, în acea seară umedă de ianuarie, s-a plămădit o generație. Toți jucătorii aveau între 20 și 24 de ani și au dus în spate echipa națională aproape un deceniu. Dar, ca și în Mexic, de pe Wembley a lipsit Dobrin

 


„Tricolorii”, aliniați la antrenamentul oficial. În paranteză, clubul și vârsta lor de atunci.

Sus, de la stânga la dreapta: Gheorghe Gornea (24, UTA), Lajos Sătmăreanu (24, Steaua), Alexandru Boc (22, Dinamo), Augustin Deleanu (24, Dinamo), Dan Anca (22, U Cluj), Cornel Dinu (20, Dinamo)

Jos, de la stânga la dreapta: Emeric Dembrovschi (23, Bacău), Flavius Domide (22, UTA), Florea Dumitrache (20, Dinamo), Radu Nunweiller (24, Dinamo), Mircea Lucescu (23, Dinamo).
Sursa/ Arhivă personală Alexandru Boc

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Ion MARIN (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 22:16

Draga Ilie, ai fost geniu in tenis, dar din pacate nu ai inteles contextul in care s a exprimat Laszlo Bölöni, nici tu nici Hagi , toti trei ati fost mari sportivi.El a fost corect si sincer , va rog sa recititi articolul.Nu aveti de ce sa va suparati.A avut dreptate , niciun sportiv din Romania nu s a ridicat la nivelul Nadiei , asta e realitatea si nu trebuie sa supere pe nimeni, si pe undeva Ivan Patzaichin, in rest Nadia a fost unica.Ai avut dreptul la replica , dar nu i ai dat lui Loti o replica pe masura.Loti nu e ungur , el este roman adevarat si a demontrat o de fiecare data de cate ori i s a oferit ocazia.Si tu si Hagi daca citeati atenti articolul, nu v ati fi simtit deranjati.Pe Hagi nu trebiue sa l supere adevarul, ca rezultate a fost peste Dumitrache, ca valoare a fost sub el si asta este purul adevar, tehnica , lovit mingea cu amandoua picioarele , lovitura de cap fantastica, si multe alte calitati , care il scot deasupra tuturora.Asa ca dragii mei nu fiti patimasi.Loti nu fi suparat , oamenii nu au inteles mare lucru din interviul tau.Mult suuces si multa sanatate pentru toti!

Bogdan c (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 22:23

De ce a lipsit Dobrin? Da pe corect

Laur (165 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 22:34

Pagini de istorie a fotbalului românesc. Felicitări! Într-un prezent contaminat, o privire în trecut poate ne mai îndreaptă șira spinării. O ședință de „ cine-am fost ” și „ putem să fim mai mult decât atunci ” este ca o ședință la chiropractician, îți relaxează veetebrele 4 și 5, alea responsabile cu ținuta.

ManX (33 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 22:45

Eternele repere ale fotbalului românesc. Participare la primul CM din Uruguay, Guadalajara, CC 1986, CM 1994. Mai amintim câte un meci egal cu Nationala sau cu o echipa de club în fata unor echipe mai de Doamne Ajuta. Mai amintim de un jucator "rege, idol, print, cersetor, terorist...etc" Vine Bölöni si pune totul la punct. Clasa, bun simt, sinceritate, curaj sau barbatie cum ar zice Gigi, ca tot trebuie sa pomenim de el. Face si el parte din repere. Plonjeaza si Nastase(reper)-n hazna fara sa-l întrebe nimeni nimic. Coincidenta sau intentionat(nu cred, nu va duce mintea) azi în poza pe GSP apare cu nea Mitica la o sueta. Nea Mitica, reper, proaspat condamnat într-un proces al carei victima este.

Parneava (14 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 23:40

Maestre Buzarin,singurul titlu castigat de Romania la fotbal a fost in 1962.Cu echipa standard Suciu Pal Petescu Racelescu dumitru Jamaischi Matei Dumitriu IIPavlovici Gergely Haidu.Capitanul echipei Mircea Petescu a ridicat singurul trofeu continental la nivel de echipa nationala.Petescu a decedat anul trecut in decembrie intr-un azil de batrani din Olanda. Ca asa stim sa acordam respectul cuvenit celor ce ne-au adus gloria sportiva.Dumnezeu sa-l odihneasca.Cred ca ar merita un In Memoriam.Cu stima si consideratie.

coman (1 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 23:46

Niciodata nu am sa uit cand Mopsul ia ascuns mingea lui Booby Moore.....

Ilie vlad (1 comentarii)  •  16 ianuarie 2019, 0:07

Sunt ceva greseli in acest comentariu. Cel care i-a luat mingea din mana lui Boc a fost Lucescu. Inainte de a scrie acest articol trebuia sa revedeti cronica meciului scrisa de inegalabilul Ioan Chirila in revista, ilustrata , in mod bizar, alb-maro si ar fi fost mult mai placut sa o reproduceti intre ghilimele.

Frenemy (22 comentarii)  •  16 ianuarie 2019, 11:13

Aline, in perioada aceea exista nocturna pe fostul stadion Republicii (ANEF), apoi s-au pus reflectoarele si pe 23 August in 1973, eveniment marcat printr-un amical contra Italiei. Pe Republicii se jucau meciuri de cupa si cateva ale nationalei in deceniul sapte.

Frenemy (22 comentarii)  •  16 ianuarie 2019, 11:29

Si cred ca Standard ne-a batut cu 5-1, dar nu sunt absolut sigur.

Flaviu (51 comentarii)  •  16 ianuarie 2019, 11:35

Angelo Niculescu a fost primul selecționer roman care a imprimat naționalei un stil propriu de joc și a avut principii clare de selecție . Sa analizam un pic primul 11 de pe Wembley .. 6 jucatori ( Lajos , Dinu, Dembo , Radu N , Dumitrache și Lucescu sunt titulari cerți in perioada 69-72.. Deleanu a jucat titular de multe ori , de exemplu in prel CM 70 și CE 72 , in Mexic fiind preferat Mocanu . Domide era chemat mereu chiar dacă nu a jucat tot timpul . Gornea și el ... Deci iată nucleul , la care s-au mai adăugat și alții ( Halmageanu , Dan , Lupescu , Lita , Neagu ) . Boc a dispărut din echipa din cauza probl extra iar Dan Anca , D-zeu sa-l ierte, era sub Ghergheli sau Lita ca valoare .. Părerea mea este ca s-a greșit atunci când , după îndepărtarea lui Angelo, s-a rupt nucleul acestei echipe care , consider eu , putea sa mai ducă și prel Euro 76( plus jucătorii apăruți ulterior Dudu , Vigu , Anghelini , Sătmăreanu A etc ) P. S. : titlul din 62, ca văd ca se amintește aici de el , a fost obținut și cu contribuția unor jucatori cu vârsta falsificata , așa cum a fost și Andone in Australia in 81

Observator (79 comentarii)  •  16 ianuarie 2019, 17:37

"Generatia Guadalajara" (ma refer la fotbalistii in voga in acea perioada, chiar daca nu toti au evoluat in Mexic) a fost una foarte frumoasa, chiar daca, in ansamblu, nu la felde valoroasa ca cea care a facut furori in 1994, in SUA. Luati individual, pe posturi, unii dintre coechipierii lui Hagi ar pierde comparatia cu cei din 1970. In plus, acea generatie era compusa din personalitati diferite, dar complementare: pe de o parte, fotbalisti exceptional de talentati dar care au "ars" prea repede (gen Dobrin, Dumitrache, Neagu), in timp ce alti coechipieri de-ai lor au fost de "cursa lunga", seriosi, aplicati, unii devenind si antrenori importanti - Satmareanu, Lucescu, R. Nunweiller, Deleanu, Cheran, Dembrovschi, N. Lupescu, Mocanu s.a.! S-ar putea spune ca Boc si Dinu (ajuns si el important antrenor) au facut legatura intre cele 2 categorii, desi au avut o viata din care n-au lipsit boemia si alcoolul! Unii dintre cei foarte talentati dar si alti membri mai putin marcanti (Ivancescu, Dan Coe - n-a fost jucat in Mexic, dar a fost important in obtinerea calificarii - Tataru, Gormea, Adamache, ai acelei generatii au incheiat destul de repede "conturile cu viata", avand un destin tragic. Chiar si Mocanu si Neagu au decedat destul de repede, fara sa ajunga la varsta a III-a! Sa ne bucuram si sa dam dovada de gratitudine fata de acesti fotbalisti care ne-au facut cinste si care au tot dreptul sa-si depene cu mandrie si nostalgie amintirile din acele vremuri (nu pe deplin favorabile marii performante)! O.

Ciobanu (3 comentarii)  •  16 ianuarie 2019, 23:30

La ora meciului de pe Wembley, 15.01.1969, Augustin Deleanu era jucator la Politehnica Iasi.

Ciobanu (3 comentarii)  •  17 ianuarie 2019, 0:46

Din cei 11 de pe Wembley, noua au fost la mondial, Gornea, Satmareanu, Dinu, Deleanu, Radu Nunweiller, Dembrovschi, Domide, Dumitrache si Lucescu. Nu ar strica sa va mai documentati.

tavi_c (26 comentarii)  •  17 ianuarie 2019, 13:03

De departe cea mai valoroasa Nationala pe care am avut-o

Comentează